Aké občerstvenie poskytujete robotníkom?

7. feb 2023

Ahojte baby, prosím poraďte, ako to dnes chodí, keď vám prídu robiť menšie práce domov, napr. vchodové dvere, meniť okná, robiť vstavané skrine, meniť sanitu a pod. Len jednu z tých vecí, čiže robota na 1 deň. Ponúknete len čaj, kávu alebo napr. aj chlebíčky? Alebo aj obed? Dávate paniaze navyše, napr 10 eur na chlapa? Alebo nič z toho, presná suma a žiadne občerstvenie? Ďakujem za názory.

nyusika
7. feb 2023

zalezi, ci je to objednana firma, alebo pridu kamarati.

objednana firma - ponuknem nealko
kamarati - podla situacie

navysde neplatim vobec nic

tahomi
7. feb 2023

Ja som ponukla vodu, kavu, na obed si spravili normalne prestavku a isli sa najest. Na nejake obcerstvenie nevidim dovod a ani im davat peniaze na obed.

mamula20
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
eternity24
7. feb 2023

My sme vždy dali komplet občerstvenie, obed, večeru ak pracovali dlho, pitie, kávu.

simsalabim
7. feb 2023

Objednanej firme ponuknem nealko a kavu, ale vynimocne si nieco vezmu. Skor mam skusenost, ze nechcu nic.

dadis
7. feb 2023

Nealko, kavu, misu s ovocim a par susienok ku kave. Ale ked robili v byte, kde nebolo nic, tak nic. Ale teda vzdy islo o firmy, ziadni znami, ci kamarati.

tara42
7. feb 2023

Keď to robia cely den tak normalne sa navarí obed. Sadnú si, najedia sa a pokračujú.

mamula20
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
autor
7. feb 2023

je to od 8h do cca 15h, dala som kavu, caj, vodu, nieco slane.. je to objednana firma, zmluva spisana, zaloha zaplatena, dnes vyplacam zvysok na ruku, tak uvazujem, ci im dat aj nieco navyse..

muchotrafka298
7. feb 2023

Ja som mala pri rekonstrukcii sice znamych, ale normalne som im platila za pracu . Takze oni dostali kavu/caj/nealko, co si vybrali keby mali chut. Nevzali si nic, na obed isli normalne mimo bytu. Nevidela som dovod im davat prachy na obed alebo chystat obcerstvenie, kedze dostali zaplatene (nejednalo sa o ziadnu kamaratsku cenu).

lentak1223
7. feb 2023

Tak my máme zaplatenú firmu na reko. Stavbyvedúci si tam strieda majstrov podľa toho, čo sa robí. A nechystám im nič. Rekonštruujeme rok, to by som skrachovala. Veď je to ich práca, normálne si doniesli vodu, išli na menučko na obed. Keď nám robili dávnejšie časť okien, urobili sme kávu. Keď k nám pride stolár s kuchyňou dostane všetko,lebo je to rodinný známy a bude to cez jeho voľný čas😊

luccija
7. feb 2023

Nič navyše nedávam, mineralku, kávu, kekse

mable123
7. feb 2023

záleží od jedinca... Niekto zaplatí kartou v reštike a nemusí akože dávať sprepitné však prečo by aj mal ani on nič navyše nedostane to je človek ktorý ráta na centy. Potom tu máš jedinca kt. ponúkne kávu, čaj, chlebíky resp. navarí... Koľko stojí cca 5L guláš keď sa navarí alebo mäso s rýžou, rezne s kašou ? 10 - 15 euro ? Z biedy to nikoho nevytrhne zjedia-zjedia, nezjedia ostane Ti na ďalší deň 🙂

ibrunova
7. feb 2023

ak je to firma, cudzí ľudia, tak max nealko, od nás ani to nevzali, šli normálne na obed, ako klasický zamestnanec.

janinah
7. feb 2023

Podla okolností,už som cudzím robotníkom aj polievku dávala,ak som doma a mám,tak nemám problém ponuknuť,aj tabletku od bolesti zubov som dávala cez okno zatepľovačom ...aj na krátku prácu núkam kávu,čaj,nealko pivo....budeme stavať a našim budem davať komplet jedlo aj nápoje,firme podla dohody,min.nápoje a dáky chlebík

saxana000
7. feb 2023

Moj muz robi malovky a stierky a je to strasne individualne.su ludia ktori mu ponuknu rano kavu a nachystaju aspon to nealko.vacsinou stasie tetusky ho prizvu aj k obedu a spravia aj buchty alebo kolac..niekedy ked robi rodinny dom prinesie sem tam aj vysluzku zo zahrady napriklad sezonne ovocie.raz mi priniesol kyticu orgovanu ze babka mu nastrihala 😀.potom su ale aj ludia ktori mu ani pohar vody nedaju..vzdy si nosi so sebou aj suchy obed aj mineralku teda necaka nic..

aspon tu vodu by som im urcite dala a poobede spravila kavu s nejakym keksom..

matabb73
7. feb 2023

Ja som im dala len vodu a kávu. Jesť nechceli nič, išli na obed. Len raz sa mi stalo, že si dal jeden pizzu keď som objednala. Dávať peniaze nevidím dôvod. Veď za ich prácu platíš.

hradnapani
7. feb 2023

no takto, v niektorych firmach maju pracovnici doslova zakazane ponukat sa obcerstvenim, uz sme mali takych doma, ze som im ledva mohla vnutit pohar vody. Ale tak aspon tu vodu, kavu/ caj obvykle ponuknem (byvame v byte, takze sa bavime o mensich pracach na par hodin), jedlo by som ja nedavala, (ked uz, tak pod domom mame pizzeriu, mozu tam ist na menu v ramci obeda.)

muchotrafka298
7. feb 2023

U mojej mamy vyslovene povedali, ze oni pojdu na obed inde a ziadne jedlo nechcu. Takze je to urcite individualne, ale ked za to platis firme, tak oni necakaju vacsinou nic.

tenerifka
7. feb 2023

nam ked pride niekto robit do domu, ponuknem vodu, ale vacsinou ma svoju. Jedlo nikdy, pride mi to velmi neprofesionalne, ale nie som na Slovensku, chapem, ze kedysi ludia stavali svojpomocne s kamosmi a pribuznymi, to je uplne ina situacia

zuzanaete
7. feb 2023

Zvycajne neponukam nic. Ale zvycajne odchadzam z domu na cely den. Poviem, ze sa mozu obsluzit - voda, kava, caj, ale vsetko maju svoje. V BA platime nemale sumy za majstrov, tak jedlo neriesim.

sisaka
7. feb 2023

Tak ako u
@tenerifka nič sa u nás neponúka. Keď sú ľudia hladní idú sa najesť, keď majú prestávku, nápoje si tiež nosia svoje, nikto nečaká stravu, za prácu majú normálne zaplatené

autor
7. feb 2023

@zuzanaete to je to trapne, ze my sme obaja s muzom cely den doma (byt), takze nas neustale obchadzaju, robia v dvoch miestnostiach a presuvaju sa z jednej do druhej a my sme v strede v obyvacke.. a uz je aj cas obeda, pricom oni to chcu rychlo dokoncit a nesli na obed.. navarene pre tolkych ludi nemame, cize radsej neobedujeme ani my.. ale spravila som im aspon chlebiky este, dalsiu kavu a caj, vodu, nech nie su hladni, ked uz tak pekne rychlo a usilovne pracuju :D

tamara_234
7. feb 2023

Ak neostávajú cez obed tak ponúknem kávu, vodu, prípadne nejaký snack k tomu

jaroe
7. feb 2023

Káva, čaj, mineralka

januska12323
7. feb 2023

Dúfam, že toto varenie robotníkom čím skôr vymizne. Ty im platíš za robotu. Príspevok na obed nech si pýtajú od zamestnávateľa ako každý iný zamestnanec.

jaroe
7. feb 2023

@januska12323 je to prežitok z minulosti, keď si ľudia navzájom pomáhali s remeselnymi prácami a často robili len za to občerstvenie prípadne za kamarátsku cenu. Teraz mi to príde smiešne a aj trápne, ponúkať ich jedlom. Takže len pitie (niektorí aj to odmietli) a max. nejaký koláč ak náhodou mám práve napečené. Z ceny remeselných prác sa mi väčšinou pretáčajú panenky, takže nevidím absolútne žiaden dôvod, robiť si starosti s obcerstvenim

. Snáď len keby sme bývali niekde na samote u lesa bez reštaurácii naokolo....

ibrunova
7. feb 2023

Ja som za občerstvenie vtedy, ak mi príde robiť rodina, kamaráti, tak za ochotu. Ale ak príde firma, ktorej platíme, tak nie.

ivana11155
7. feb 2023

Ked to citam, no musim sa asi zamysliet. Mna doteraz ani nenapadlo, ze ked pride firma domov cosi urobit, aj im mam nieco ponukat. Dostali vzdy vsetko zaplatene. A to majitel firmy co nam stavala dom, si v pohode vypytal peniaze navyse na chlapa akoze odmeny (mimo zmluvu). Nedali sme a to sme boli s firmou a s ich pracami max. spokojni. Myslela som, ze taketo ponukacky funguju, len ked sa robi svojpomocne.

jaskolka
7. feb 2023

Manžel je stavbar, oni fungujú tak, že keď idú normálne v rámci práce ako firma, tak majú prestávku na obed, idú sa najesť, desiatu, vodu alebo čaj si nosia so sebou, alebo jeden dobehne do potravín kúpiť pre nich nejaké jedlo, inak nedostávajú nič.
Keď ide ako "fuškar" tak bežne ma v tom dome či byte, kde robí, aj obed, veceru, kávu, vodu. Robil už aj tak, že mu dali aj raňajky, keď začínal o pol siedmej cez víkend jedným susedom robiť kúpeľňu. No a vyplatia ho na konci, bud kes, alebo na účet.