Aké máte skúsenosti s morským prasiatkom pre deti?

betulinka1
21. feb 2023

Ahojte, potrebujem poradit. Maly velmi túži po škrečkovi alebo morskom prasiatku. Nieco, co je take maznave. Neviem sa rozhodnut, co by bolo lepsie. Potkana a mysi nie, ja mam fóbiu, cize s tym by som mu nepomohla. Ktory s nich menej smrdi? Da sa naucit na cikanie na podložku? Su v noci moc hlučne, lebo to bude mat v izbe. Morske prasiatko zije dlhsie, takze z tohto hľadiska sa mi zda lepsie. Ale vazne neviem. Maly bude mat 9 rokov, takze uz si bude vediet okolo zvieratka porobiť viac veci. Pozerala som aj to morske prasiatko bez chlpov. Poprosim Vas, ked si najdete minútku, dajte mi nejake postrehy ci ano ci nie. Ak ano, tak ktore mi z Vasej skusenosti odporúčate. Dakujem

tarra6
21. feb 2023

Škrečok je nočné zviera. Cez deň spí a behá v noci. A nie je maznavý. A čo malý zajačik? Ten sa dá vycvičiť.

mima1991
21. feb 2023

@betulinka1 morske prasiatka treba v pare (kludne 2 samicky, alebo vykastrovany samec a samicka) inak bude smutne samo. zajacik je skor taky ze aj sam by bol ok 🙂

kittykat22
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
ivana.natasha
21. feb 2023

@betulinka1 mali sme morča a zajaca, zajac je ucenlivejsi, je možné ho naučiť na záchod. Smrdia obaja, morča ale asi viac, keďže cika a kaka kade tade. Už by som nechcela ani jedno. Skôr toho škrečka, hlavne kvôli tomu, že nežije tak dlho. Ak by dieťa nejavilo záujem, tak ti ako zodpovednej nezostane zvieratko na starosť 7 rokov napríklad. A aj prevádzkové náklady budú menšie na škrečka oproti zajacovi alebo morcatu. Naviac morča by malo byt aspoň v páre, sú to zvieratá, čo žijú v spoločenstve. Inak asi každé zviera by malo mať partaka, ak kupis dve samice škrečka určite sa im bude žiť lepšie.

kittykat22
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
janamt
21. feb 2023

So škrečkom mám skúsenosť z rodiny, že bol aktívny v noci a žil dosť krátko, čo bolo veľmi nepríjemné, keď odišiel. Zvlášť u detí. Naše deti si priali chlpaté zvieratko, po zohľadnení našich kritérií sme sa rozhodli pre morské prasiatko. Predtým sme ale s deťmi veľmi veľa a dlho študovali (majú 8 a 10 rokov) rôzne materiály a videá na internete, stránky pre chovateľov a odporúčania. Nakoniec sme upravili všetky naše pôvodné plány, počínajúc veľkosťou klietky (máme 120 cm) , ktorá sa nezmestila na pôvodne vybrané miesto. Zásadné rozhodnutie bolo nekúpiť nakoniec jedno, ale dve morčatá. Sú to spoločenské zvieratá, nie sú šťastné, keď sú samé, aj keď sa môžu javiť, človek im kamoša nenahradí. Posledná zmena bola oproti pôvodným plánov v mieste, kde ich kúpime...z páreurového z chovproduktu sme sa po mnohých príspevkoch na sociálnych sieťach (rôzne prinesené aj genetické ochorenia, zle určené pohlavie, gravidita) rozhodli pre morčiatka z chovnej stanice. Dovtedy sme doma zvieratá nemali, stali sa z nich členovia rodiny a hoci naše nie sú extra kontaktné, máme ich všetci radi a je s nimi veľká sranda hlavne pri otvorení chladničky. Deti sa o ne starajú. Naše sú v noci úplne ticho a už by som iné zviaratká doma ani nechcela 🙂

ivana.natasha
21. feb 2023

@kittykat22 a kde som ja písala niečo, čo by tebe protirecilo? Ja som vždy kupovala zviera s tým, že ja som zodpovedná a dieťa sa pri mne učí starať o živého tvora. Co si napísala je pravda, zajac potrebuje veľa miesta, ale ja som nenapísala, že môže žiť v krabici od topánok,takze píš prosím autorke.

majamat
21. feb 2023

acnem od zaciatku. morske prasiatka by sa mali chovat v paroch, mozu byt aj 2 samicky, musia mat dostatocne velku klietku.
samozrejme klietka potrebuje nejaku vypln, niekto pouziva piliny, niekto nejake granule - byvaju drevene - tie su ale moc tvrde a morcatka casto trpia otlakmi, nikto papierove granule. no clekom to ide do penazi. piliny nesmu byt moc jemne, resp tam nesmie yt taky ten jemny dreveny lietavy prach, lebo to poskodzuje morcatkam zrak. priapdne sa daju pouzivat nejake textilie a tie sa peru.
strava sa sklada hlavne zo sena ( toho musi mat najviac a stale ) zo zeleniny + granulky, je dobre doplnat aj vit C, ovocie len sem tam, obilniny vobec byt nemusia ( z poslednyhc 2 potravin velmi priberaju a obiliny naduvaju, mozu trpiet cukrovkov, preto netreba prehanat so sacharidmi ), okrem toho v sezone cerstvu travu, pupavove listy. no treba si trochu strazit potraviny s vapnikom, nase morca malo nadytok vapnika a teraz ma piesok v mocaku, vdaka comu casto pri curani trpi bolestami. su obdobia, ze musi ist na nalgetika a antibiotika.
a samozrejme vodu, aj ked neiktore morcatka piju velmi malo - asi zavisi aj od toho kolko vody maju v strave.
okrem toho mu treba kontrolovat zubky - no ak ma vhodnu stravu, nemal by byt problem.
treba strihat nechtiky a kupat. pozor, vedia plavat, aby sa neutopili ( ked ziju divoko ), no vodu oc nemusia, cize to neprehanat.

no ono sa to zda dost, ale zvieratko ej zivy tvor a treba sa on starat ak ako o kazdeho ziveho tvora.

no co sa tyka pritulnosti, je to dost individualne, ale vseobecne, morcatka sa nevydrzia dlho maznat., ano deti cih casto natahuju a vselico s nimi robia,a le je otazne, ci to samotnemu morcatku takto vyhovuje, casto moze byt v strese. nase morca hundre, ekd si ho vezmem, nesmiem ho hladkat, to moc nema rad, rpiapdne to znesie, ale len jemne, na rchu hlavy, alebo sem tam ma rad skrabkanie, ci zmolenie ucha. no celkovo nas morcak je dost hlucny, hundre stale - ked s nim nieoc robime. v klietke nie.
v klietke dupoce trosku ked prebehne. v noci je ticho, akurat morcata spia kratko a aj v noci jedia, cize vdaka tomu moze robit nejake buchoty, ale zavisi od toho, ako ma zabezpecenu klietku. no pri dvoch sa moze stat, ze sa budu obcas aj nahanat. neviem, nevedeli sme a kupili sme len jedneho, navyse samceka, ktory ma tendenciu sa spravat dominantne.

co sa tyka curania, maju svoje kutiky kam chodia. necuraju kade tade, ale sem tam to porusia. curaju casto, ale dokazu aj dlshie vydrzat. pokial ich to moc netlaci, tak pri pestovani dokazu vydrzat, ale sem tam sa stavaju ajnehody, snad len an zaciatku, eviem ci je kazde morca v tomto rovnake. nas nas parkrat takto znackoval,a le uz vydrzi a hlavne treba sledovat, ked morcatko zacne byt nervozne, vtedy sa mu zrejme chce. ten nas s mm casto spolu lezia, aj polhodku, ci hodinu a spia. on struha take polohy, ze sa na nom nasmejeme. ked sa pridem pozriet, tak niekedy dvihne hlavu, kukne sa a potom ju svihne naspat na mm a dalej oddychuje.

co sa tyka zapachu. moc zapacha bobky ani tak nie. su tvrde, daju sa pozbierat. zavii od cistenia. my sme nasemu dali taky zachod pre zajace - rohovy a v nom ma drevene granule a na tom papierove granule a povytahuje tam vzdy aj kopec sena zo sennika. minimalne polovicu sena vyhadzujem. nad nim ma sennik - dreveny, ked z neho vytahuje seno, tak s nim trochu bucha o klietku, cize aj v noci. a ako stoji v tom
senniku, tak tam casto aj cura, aj bobkuje.
no cura a bobkuje aj v domcekoch. zachod mu cistim kazdy druhy den uplne, ale dene mu z neho vyberam granule z toho rohu, kde ma vzdy nasmerovany zadok. tam su anjviac rozmocene.
co zvysku klietky ma textilie - take tkane koberce, ale ovela viac sa mi apcia tie rohozky do kupelne, cize aj tie tam mava. a v domcekoch am take podlozky, co som mu usila, na vrchu su flisove, vo vnutri je frote, druha strana bavlna. flis dlho posobi dojmom suchosti, ale nenasaje tekutinu, preto tie dlasi evrstvy. pod tmy ma nepremokave podlozky, lebo tie vrchne menim denne, tie nepremokave 2-3x tyzdenne,a le velku rohozku 1x tyzdenne.
a ked smrdi, terza v zime mu niekedy len zadok samponom pre zvierata umyjeme. cez leto ho obcas okupeme, pripadne tiez len zadok, abysme ho tolko nestresovali.

tu je jedna foto s mm, ako spia. tie nohy ma bohove

michaela412
21. feb 2023

máme morské prasa a tak rýchlo behá, že si ho neviem ani do ruky chytiť 😉 keď mu mením podstielku skryje sa do domčeka a tam čaká, nemáme ho priamo doma v byte, ale v letnej kuchynke. Smrdí, ale nie tak veľmi ako škrečok. Dá sa kúpiť toaleta pre prasiatka no netuším ako ho naučiť aby chodil len tam 😀

matabb73
21. feb 2023

@betulinka1 my máme dve morské prasiatka a je to veľmi milé zvieratko. Mali sme aj pred nimi dve, vždy po jednom a teraz sme sa rozhodli vziať dvoch spolu; aby im bolo veselšie. Treba mať dosť veľkú klietku a niečo si naštudovať o ich chove. My ich máme od chovateľky, sú to bratia z jedného vrhu. Sú veľmi prítulní, ako psík. Aj pri takto malom zvieratku si treba premyslieť či naozaj chcete do toho ísť s treba sa o ne poriadne starať.

majamat
21. feb 2023

@matabb73 to mate super. my sme hned druhy den isli kupit druhe prasiatko, co boli spolu v klietke, ale medzitym ho predali.
tym, ze amme smaceka, keby chceme samicku, musime dat vykastrovat a so samcekom sa nemusia znasat, no tak to nehcavame tak, venujeme sa mu.

matabb73
21. feb 2023

@majamat čo som čítala, tak samček si zvykne keď k nemu dáte samčeka mláďa. Vtedy ho vraj nezačne biť. Na FB je skupina Morské prasiatko, morča a sú tam aj chovatelia, ktorí radia. Pár krát tam už riešili aj toto.

matabb73
21. feb 2023
matabb73
21. feb 2023

Naši dvaja maznoši.

majamat
21. feb 2023

ozaj a vyusame ho aj na zem. ma 2 miesta, kde sa uklada, cura a bobkuje. tam am nepremokave podlozky ( rozstrihala som taku tu deku na travu, kde je z jedenj strany igelit a tou igelitovou castou hore ju davam) a na tom rohozky, to zas periem. jendo miesto si vybral sam, druhe sme mu urobili, ma tam domcek.

beha veru rychlo,a le tak vieme ho chytit. dokonca sa daju velmi dobre nalakat na jedlo.
normalne sa naucil, ze mm mu dava granulky s vit C a vzdy mu povie, ze mu ide dat papu a on najskor vyskoci an domcek, potom zoskoci, zaparkuje do domceka, vycura sa a opat vyskoci na domcek a mm si ho vezme. inak na domceku ma mopy 😀 take tie s tymi takymi vycnelkami, ma rad ten material. a casto tam aj spava.

majamat
21. feb 2023

@matabb73 inak morcatka su podarene zvieratka.

majamat
21. feb 2023

skrecok je moc malinky a vie byt vlemi rychly a ked ujde, vopcha sa hocikde. uz som pocula o tom, ze niekomu takto za skrinami zdochol skrecok.

majamat
21. feb 2023

@matabb73 ano, viem, ale aj toot je neiste. ked zacne druhy samcek dospievat, moze si presadzovat svoje a zacnu sa bit. nas je fakt taky, ze si dost presadzuje, estelen si ho vezmem a uz hudnre, oripadne zacne sekat zubami, jedine ked sa uvelebi a spi, je v pohode a vydrzi, inak sa dozaduje svojho, myslim si, ez je dost dominantny. skusali sme k nemu davat ineho samceka, ale ten mal majielov, no aj tak sa ho nakoniec zbavili a obaja potom boli uplne hotovi, vystresovani. nahanali sa,s kakali do seba, pricom ten druhy samcek bol vzdy skor taky utiahnuty.

liljana
21. feb 2023

@majamat Skrecok zakrical freedom za skrinkami a zomrel. 🙂 Aj nam tak zdrhol, ked sme boli decka.

majamat
21. feb 2023

Tu ho na jednej fotke škrabka, niekedy sa da niekedy ujde. Morčatá su plaché.a na ďalších si užíva šiestu s MM.

majamat
21. feb 2023

@liljana oni su tie skrecky tak tazsie uchopitelne, elbo su vlemi malicke a su fakt vlemi zive. rychlo sa hybu. nas morcak, ked je na koberci a nahanam ho,t ak mu zatrasim nejake cesticky, kade by mohl ujst, zazeniem ho trosku do kutika - vacsinou do domceka a tka ho chytim. no vacsinou je viac v klude a chytim ho v jednom domceku velmi lahko.

misulienkamisa
21. feb 2023

čo sa týka maznavosti, tak isto morča, aj keď aj to je síce plaché, ale dá sa s ním pracovať a časom si zvykne, takže aj z tohto dôvodu by som zvolila skôr morčiatko. Ak sa mu bude pravidelne čistiť, tak ani cítiť ho nebude

majamat
21. feb 2023

inak je sranda, ze morca sa pohybuje prevazne len po prebadanom uzemi. a akoze vie si prebadat dalsie uzemie, ale potrebuje istotu, mozno v skupine ma vacsiu odvahu. no nas kym nemusi, nevytiahne paty z izby. sem tam si presomruje celu izbu, dcere okusuje pravidelne tasku, enviem prec ho jej taska irituje, lebo ine veci nezuje - este tu igelitovu podlozku, no snazim sa ju zakryvat. a dcera medzitym aj tasku zmenila a okusoval jej aj tu predty, aj terajsiu.
este sme ho naucili ist do chodby, zalezie pod botnik, dala som mu tam taku podlozku. vacsinou tam ide iba ked ho nalakame, inek neikedy stoji urpostred dveri a caka, kedy dostane jest. vynimocne tam prejde sam, ked chce jedlo.

matabb73
21. feb 2023

@majamat naši mali tiež na začiatku obdobie keď si určovali postavenie v skupine. Je to normálne správanie. Jeden je dominatnejší. Teraz sa velmi ľúbia, kam ide jeden, musí aj druhý. My sme predtým mali samičku 5,5 roka. Tiež bola sama, ale nemyslím, že by tým trpela, lebo my sme sa s ňou veľa hrali a aj behali po byte. Teraz sme sa rozhodli pre dvoch, lebo im je tak vrah veselšie a je s nimi aj väčšia zábava keď ich pozorujeme čo všetko spolu stvárajú.

banderaska29
21. feb 2023

ja mám zajaca (samica) aj morské prasiatko (samček). oni sú nezvyčajný príbeh lásky. tak si na seba zvykli že ich od seba neviem oddeliť 😀 ona si zneho spravila svojho mazlíčka, spia pri sebe, olizuju sa, naháňajú. každý by zalamoval rukami ze zajac morské prasa "no go" kombo, ale oni sú výnimka a žiju si takto už skoro 2 roky.

poviem ti to ale otvorene. už by som si druhý krát nekúpila ani jedného z nich. zajac mi zdevastoval celý dom 😀 okrem toho x sluchadiel, nabíjačky, káble. ľubim ju a za nič by som ju nedala, ale keď mi odkusla z takmer 1000€ kabelky tak som nechala otvorené dvere do domu že nech si ide 😀

morské prasiatko mega kvičí, mne aj smrdí. to kvičanie je pre mňa nepríjemné, ale zasa morské prasiatko sa rado mazná. keď ho zabalíme do deky a dáme na ruky tak je celý bez seba. a podľa mna je aj viac rozumny ako králiček...

majamat
21. feb 2023

@matabb73 ved to, ze my sa m venujeme, dcera ma pri nom stolicku a stol a je tma na PC, alebo tam pise ulohy, cize je tam casto pri nom, mm si ho berie 1-x denne a spolu spia, my si ho pestujeme tiez, nechavame ho v izbe behat a pridem k nemu, dams a na 4 a on popod mna beha. sa smejem, ze ma zo mna preliezku,
je aktivny, niekedy popkornuje, sa mu paci, ke dmu vymientam podlozky v domcekoch., pobeha mi ich, popkornuje. cize si myslim, ze netrpi.
ak yb sme po rokoch nanovo kupovali morca, tak kupime rovno 2.

matabb73
21. feb 2023

@banderaska29 morča je inteligentné zviera. Sama som bola prekvapená. Naša Miška, ktorú sme mali predtým, prišla na zavolanie z izby do kuchyne. Mala prebádaný celý byt. Tiež nám prehryzla kábel od internetu. Je to hlodavec, tak je to normálne. Potom sme už mali všetky skryté a dávali sme pozor; aby nič nehrýzla. Títo dvaja; čo teraz máme, my na začiatku hrýzi podlahové lišty, teraz to už našťastie nerobia. Aj psi všeličo zničia kým sú mladí. Je to zviera, tak sa to dá čakať. Kamarátke mačky zničili za rok sedačku za 1000 Eur.

betulinka1
autor
21. feb 2023

@tarra6 zajačika ma svagrina a teda to je hrozný hluk v noci z neho. Dupal vo vedľajšej izbe celu noc.

matabb73
21. feb 2023

@betulinka1 morčatá v noci spia. Ja som ich mala v lete v spálni vedľa postele a vôbec ma nerušili. Ak aj boli hore, boli potichu.

betulinka1
autor
21. feb 2023

@mima1991 s tym ratam, ze ak morske prasiatko, tak dvaja. To uz som si naštudovala.