Aké majú vaše deti mánie?

katecameron
28. okt 2010

Maju aj vase ratolesti nejake manie moj mladsi syn je "pirat"musime mu kupovat vsetko piratske starsi syn zas "hasic"vsade a vsetko co suvisi s hasicmi musime mat doma ake manie maju vasi drobci ked su do niecoho zanieteni aj ich v tom podporujete?za postrehy dakujem

traktor
28. okt 2010

nas patko ma, vsetko co ma suvis z traktorom...este aj mne taky nick vymyslel 😀 ...bavi ho to, cita si knizky o traktoroch,hras sa s nimi, ...a kedze aj nas tato je traktorista..tak to mame v rodine.. 😉

bubelko
28. okt 2010

@katecameron my sme presli maniou traktor a bager, do manie poziarnici a momentalne ma lukas maniu na rolbu - este aj z lega si stavia rolby a beha s nimi po koberci akoze cisti lad 🙂 ked uz sme kupovali tretiu knizku o traktoroch, tak som povedala staci a kupili sme aj ine. takze podporujem ho v tom, aby to ostalo v rozumnej miere. to iste, ked uz dostal 5ty traktor, tak som poprosila darcov, aby skusili pozriet ine hracky 😉
co sa tej rolby tyka - kedze tatinko vo volnom case posobi ako rozhodca ladoveho hokeja, tak ho obcas zoberieme na stadion, kde ma moznost si pozriet ozajstnu rolbu, dokonca uz na nejakych sedel a velmi sa mu to pacilo. tak ho nebrzdim. ale keby som mala doma uz 5kupenych, tak asi tiez poviem stop. 😉
no a samozrejme neobisla nas mcqueenovska mania, takze mame cervene auto na vsetkych druhoch oblecenie, pocnuc ponozkami, konciac siltovkou 🙂 ale nedavam mu to vsetko naraz. takze vzdy ma len jeden kus s autom na sebe.

kukulka21
28. okt 2010

my mame vsetkeho co sa tyka princezien od koruniek do hlavy cez saty a dokonca aj pestunku,ked prideme zo skolky mala sa prezlece do dlhych siat dam jej na hlavicku zavoj a uz sa musim s nou hrat,najprv na popolusku ako prisla na ples a stratila crievicku u nas papucku a potom zasa chvilu na princeznu so zlatou hviezdou.Niekedy sa mi nechce ale co by sme pre deti neurobili 🙂
a potom este barbini mame ich doma 12 a este by chcela pod stromcek jednu princeznu a jedneho kena 😀

katecameron
autor
28. okt 2010

tak ja som este v tej rychlosti zabudla co sa tyka oblecenia starsi syn len spidermanovske veci chce nosit aj tasku do skoly ma spidermanovsku 😀 😀 😀 😀
ale je ine ked to dieta vidi doma a kopiruje rodicov alebo tatka tieto moje si taketo manie vymysleli same nikto im nic nehovoril jednoducho to tak citia

sisaka
28. okt 2010

mcqueen? spiderman? 😲 manie, ktore si deti vymysleli sami? (no to asi tazko) Predpkladam (a v duchu dufam), ze deti to nepozerali v TV, takze su to skor obete reklami a/alebo nevkusu rodicov

bubelko
28. okt 2010

@sisaka to nemusi mat nic spolocne s vkusom rodicov - stacia deti na ihrisku, darcek od starych rodicov, prazdniny so starsimi bratrancami a sesternicami 🙂 ja som na napad s mcqueenom neprisla - dostal pyzamo od dedka a uz sa to zacalo. k tomu prisiel na navstevu 5rocny chlapec, ktory pozeral dvd - auticka - no a jedno s druhym sa v tom vezies. skratka sa mu to zapaci a je to. 🙂 plus pre chlapcov vo veku 3 - 12 rokov vela inych motivov na vyber nie je - ked teda vynecham piratov, prisery s vycerenymi zubami a dinosaury - to ten mcqueen je uplna pohoda oproti tomu 😉
@katecameron - hej mas pravdu v tom, ze deti sa inspiruju rodicmi. teda u nas je to ta rolba. traktory, bagre a poziarnici - to videl a vidi skratka na prechadzke na kazdom kroku. hlavne tie traktory 🙂 ale tie uz teraz tak neoblubuje, momentalne skutocne rolba, poziarnici a mcqueen 😀

sisaka
28. okt 2010

@bubelko vsak som pisala a/alebo nevkus. Ja ako rodic, som tu na to, aby som svoje dieta usmernovala, ked nieco dietatu kupujem musim byt s tym stotoznena, nekupim dietatu predsa zbran, tank, akcne figurky apod., len preto, ze sa ine deti s tym hraju a to iste plati aj pre reklamne predmety, vsetko je to len velky business a ucinny tlak na rodicov, vsak kto by uz odolal a dietatu to nekupil. Myslim si, ze dieta nie je maly dospely, o tom, co kupim na oblecenie v nizkom veku rozhodnem ja, je dost veci s peknymi detskymi motivami bez lebiek, spidermanov , v starsom veku, to samozrejme nechavam na dieta, kym vsak za oblecenie platim, musi to splnat moje kriteria t.j. dcere nedovolim kupovat vystredne veci, extremne mini sukne, vysoke podpatky (ma len 12 r.)....Tak isto viem rodine povedat, ze si nezelam, aby dieta oblbovali nejakymi reklamnymi predmetmi a vecami.
Ak vam to nevadi, ze sa nechavate vmanipulovat do kupi nechutnych, neestetickych veci, tak je to samozrejme vasa vec

bubelko
28. okt 2010

@sisaka poznas nieco take ako "darovanemu konovi na zuby nepozeraj"? ja hej a prepac, nebudem vlastnemu otcovi diktovat, ze tati je fajn, ze ste nieco doniesli, ale toto a toto nekupujte. to iste ak moja babka s nadsenim ustrikuje sveter detom - ja by som ho ani nekupila - ale ona sa tesi, ked ich v tych veciach vidi - ma vyse 80, pokazim jej radost tym, ze jej skratka poviem, je to skarede alebo uz sa take davno nenosi? neviem, pride mi to dost nefer voci starym a prastarym rodicom 😖 staci, ze uz obmedzujem vyber hraciek. a mas pravdu, ze pokial platim ja, splna to aj moje kriteria - cize veci s mcqueenom nekupujem. ale veci, ktore dostava, nekupujem ja a neplatim za ne, cize toto pravidlo odpada.
a nemyslim si, ze obrazok nejakeho auticka u 3 rocneho chlapca je hriech, takisto ako figurka uja opravara, ci ine. neviem, kde chodis nakupovat pre chlapcov - ak nejakych mas - pretoze uz od 2 rokov, su deti vacsinou v jednej kategorii od 92 do 128 (ak nie viac) a tam je teda vyber motivov dost chaby. a sorry, ale aby zase chodil furt len v pasikoch, ci jednej farbe sa mi tiez nepaci. je to dieta, ma pravo mat na tricku nejaky pestry obrazok a pokial to nie je vulgarne, tak preco nie.

sice mu zbran ci tank nekupim, ale tiez mu neviem zabranit, aby si to od inych deti na ihrisku pozical a vyskusal sa s tym zahrat. skor sa mu snazim vysvetlit, preco to nie je podla mna vhodna hracka. 😉

sisaka
28. okt 2010

@bubelko hovorili sme o malych detoch a spidermanoch, lebkach... Ked ma male dieta tricko CARS, alebo Bob, Thomas alebo neviem co este tak chapem, ze to dieta tie rozpravky pozna pacia sa mu a chce to mat, ci uz na tricku, alebo pyzame, perinke, to je normalne, ale asi tazko 5 rocne dieta pozerava doma spidermana, alebo sa mylim? Rocne dieta, tiez asi nie! Vacsina tohto oblecenia je nekvalitna a gycova. Samozrejme, dieta vidi len tu postavicku, ja za tym vidim nieco viac ....
Mam maleho chlapca (2 1/2) takze viem, ze su tricka aj s autickami a nemusi to byt tricko CARS, vlacikmi a nie je to Thomas, vseliakymi postavickami, aj dinosaurami, ale nie strach nahanajucimi, ale veselymi kreslenymi a co sa tyka kvality, prevysuju kvaliltu tych reklamnych.
Neviem, co este dodat, mam asi trosku ine hodnoty a zo svojich deti nechcem vychovat nejakych reklamou, mediami ovplyvnenych konzumentov bez vkusu, ktori sa slepo pridaju k stadu

gabika7706
28. okt 2010

@sisaka necitala som celu diskusiu, len Tvoj prispevok, ale k tomu, ci pozera 5 rocne dieta Spidermana, film asi nie, ale vraj je nieco animovane pre deti...dcerin spoluziak zo skolky je cely "spajderment" ako ho moja Katka vola a ona je spajdermentka aj ked vobec netusi o co ide, nikdy to nevidela, vie len, ze to je clovek, ktory sa meni na pavuka...
Mne je napr. divne, ked kamoska kupuje malej veci s logom Hello Kitty a ani len netusila, ze existuje taka rozpravka.

traktor
28. okt 2010

@bubelko uplne s tebou suhlasim...a len dodam..nie kazdy ma moznost nakupovat cez net...a v beznych predajniach maju zväcsa slaby vyber..a na obrazkoch su prave tie vymenovane postavicky, auta...pri chlapcenskom obleceni je to skratka tak...pri dievcenskom je väcsi vyber..a nechapem co uz je take strasne..na auticku cars...

ivush
28. okt 2010

Myslím, že je to normálne a výrobcovia to vedia a preto je všade kopec vecí s rozprávkovými postavičkami ako Toy Story, Hello Kitty, Thomas, ... 🙂

gabika7706
28. okt 2010

@traktor a aj pozerate tu rozpravku? ako si tam burak vykrikuje kurnaaa kurnaaa kurnaaa 😎 mne sa tie auticka pacia, ako auticka, ale tie rozpravky 🤐

sisaka
28. okt 2010

@gabika7706 Hello Kitty - detto, uz to maju novorodeniatka na trickach 😖 , spiderman je na motivy komiksu (ak sa nemylim), to, ze je to kreslene, este neznamena, ze je to vhodne pre deti vid Simpsons, South Park

traktor
28. okt 2010

@gabika7706 nepozerame, nasi nepozeraju telku, len obcas..radsej vystrajaju po vonku / bicykel , korcule.../ alebo si kreslia..aj baby 😉 ..ja hovorim o obrazku...napriklad aj kitty sa mi paci..ak je pekny obrazok , tak jednoduchoto tricko kupim...hoc o rozpravke nemam sajnu..

traktor
28. okt 2010

matkovi som napriklad kupila snoopyho,,,velmi sa mi to paci, nevidim na tom nic zle...a priznam,,,neviem ci je o nom vôbec rozpravka..ci odkial je ta postavicka..skratka sa mi paci..je taka detska..tak ho mame..ale ak je pekne tricko napr. z obycko vlacikom , nemam problem kupit ho..len fakt sa mi musi pacit..a aj na omak musi byt kvalitne..

sisaka
28. okt 2010

@ivush nerozumiem - je to normalne a vyrobcovia to vedia ...???
vyrobcovia vedia, co je normalne? ti hlavne vedia kde, ako a na kom zarobit, ak je na SLovensku kopec takychto veci a nazoaj si nemate z coho vybrat, tak potom uprimnu sustrast

bubelko
28. okt 2010

@sisaka mozno doma nepozera, ale 5 rocne dieta ide aj na navstevu. neviem ako tvoj syn, ale napriklad lukas chodi tiez na navstevu k detom, kde cely den bezi telka a pozeraju spongbob (blbost na kvadrat, ale nemozem diktovat cudzej maminke, ze to ma vypnut, ked jej dieta to pozerava), alebo ine. cize ja som len hovorila, ze dieta si maniu dokaze vytvorit cez kamarata. a nemusis mu tie veci kupit ty, ale moze niekto ako darcek - nejaka znama ci kamaratka, ktoru si pred tym nestihla instruovat o tom, ze vy take nenosite. alebo mu aj kamaratov vyberas ty?
a ako som sa pytala - ak mi das tip - kde sa daju zohnat pekne veci pre chlapcov - rada sa tam pozriem. vela veci pozeream aj na svk, ale po pravde, zeby boli kvalitnejsie sa mi nezda a o vzoroch by sa tiez dalo polemizovat.
lukas urcite nepatri k stadovitemu typu, nakolko nema rad vela deti a ani v "spielgruppe" sa nejako zo zaciatku nepodielal na spolocnych aktivitach. ale ma par kamaratov, ktori su aj starsi a ti nosia aj spidermanov a ine vzory. a kedze deti a ich rodicia su rozne, myslim, ze mania moze skutocne vzniknut akosi samovolne, bez pricinenia rodicov.

juliagregor
28. okt 2010

Maťko má každý týždeň inú mániu, záleží akú rozprávku vidí, vôbec to neriešim...
ked vidím niečo pekné, tak to kupim 😉 alebo lacnejšia verzia nakreslíme si obrázky a máme zábavku....

my sme mali len Vlka a zajaca 😎

gabika7706
28. okt 2010

@traktor vidis a to ja nie, najprv pozriem co to je, az tak kupim 🙂

@sisaka co je vhodne pre deti alebo nie tu nemusime riesit, o tom sp.menovi som pisala ako konkretny priklad, moja dcera to nepozera, takze ma to netrapi, nech si jej kamarat nosi co chce na sebe. Moja mala je zas uplne hotova zo Snehulienky, keby sa vyrabali papuce so Snehulienkou, aj tie by sme mali, nevidim na tom nic zle. V tesnom zavese za Snehulienkou kraca Barbie a najdu sa aj pozostatky z manie Macka Pooh 🙂

halashica
28. okt 2010

🙂 no, maminy...a my sme kedysi dávno nosili šmoulov a mončiči na tričkách - tiež to bolo reklamné, pre niekoho nevkusné, ale keď si na to teraz spomeniem, tak to bolo milé...
môj syn má autobusovú mániu, mal ju od malička, koľkokrát mi nechcel vystúpiť z busu, len aby videl ako sa dvere zatvárajú zvnútra 🙂 a tiež vlaky, ale autobusy vyhrávajú - to bolo aj prvé slovo, čo vedel povedať...najčerstvejšia je futbalová mánia, nálepky, spanie v repre drese a rozprávanie po "africky" ako Dédé...
a čo sa týka vkusu, alebo nevkusu, to je individuálne, treba ísť s dobou :-P my napríklad s manželom radi nosíme istú značku tričiek s tigrou hlavou vpredu a s rôznymi lesklými aplikáciami a malý chcel také tiež, aby sme boli ako "družstvo" rovnakí...a musím priznať, že mu E.H. sekne, aj keď je to veeeeľmi vydarený fake.

traktor
28. okt 2010

kazdy sme si presli takou maniou...nevidim na tom nic zle...a kto povie, ze nie tak tomu neverim...lebo kazdy niekedy niekomu fandil, nieco sa mu pacilo, nieco zbieral..

traktor
28. okt 2010

@gabika7706 len vies...potrebujem pre syna tricko..vojdes do obchodu a tam 3 druhy triciek v jeho velkosti..na jenom je kostra, na jednom je cars a na dalsom spiderman..velky vyber to teda nie je...a ak to tricko potrebujem..tak sa musim rozhodnut..takze pozeram, co mi je s toho najmilsie..tak to bol cars..ten cas neriesim,,,ci v rozpravke dake auto nadava ci nie...obrazok je milí, tricko potrebujem, tak kupim

bubelko
28. okt 2010

@traktor 🙂 to je fakt, len niektori na to uz zabudli 🙂 ja som bola maniak na cecka 😀 😀 😀
@gabika7706 tak ja som cars videla zatial raz v sj v kine (preklad si uz nepamatam),ale na dvd ho mame v nemcine - a po pravde, ziadne nevhodne vyrazy pre deti som tam nenasla. aj ako pribeh je to podla mna pre chlapca uplne ok. 🙂 cize asi zalezi aj od prekladu ci dabingu.

sisaka
28. okt 2010

@traktor tak to je naozaj smutne ☹

gabika7706
28. okt 2010

@traktor ale jasne, ja toto chapem, my zrejme tiez budeme nosit mcqueena na tricku, uz teraz sa s nim martin hrava a to ani rozpravku pravdaze este ziadnu nevidel 🙂
Juj a smolkovia, nalepky s pismenkami a obrazkami smolkov, to bola mania 😀

traktor
28. okt 2010

@bubelko 😀 😀 😀 aj ja...potom na skupiny, ..moncici, ..farebne snurky leteli..ciny..

traktor
28. okt 2010

@gabika7706 😉 ..a nas matko teraz miluje pesnicky smolkov..a je to zlate..

gabika7706
28. okt 2010

@bubelko urcite zalezi od dabingu, hladala som teraz na nete, ci nenajdem presne tu cast, ale nasla som len vo francuzstine a tam sice tiez nieco krici ale neviem co 😀 Jo a cecka, my sme sa delili na ceckarov a tych, co zbierali paragrafy 🙂

halashica
28. okt 2010

ešte to boli servítky, papieriky zo žuvačiek, potom tie malé plastové cumlíky na krk, obaly z fotofilmov...barbiny fičali tiež a maminy, ktoré si pamätáte na "pískacie" tričká pašované z Maďarska? 🙂)))