Aká suma sa dáva do obálky mladomanželom keď som svedok?

ina009
21. feb 2020

Ahojte, chcem sa opýtať, akú sumu ste dávali do obálky mladomanželom keď ste boli svedok? A ako svedok nevesty mala by som jej kúpiť aj nejaký dar (vrátané peňazí v obálke) alebo niečo zaobstarať na svadbu (kyticu alebo tak)? Nemám žiadnu predstavu na svadbu idem prvý krát a rovno svedčiť bude to malá svadba bez nejakých zvykov a tradícii. Večera a nejaké to posedenie pri víne. Ďakujem za každú radu

saskia_98
21. feb 2020

@ina009 daj tolko na kolko mas. Ja som dostala po 100€. Ale kludne daj aj menej. A svedok na nic neprispieva. Aspon u nas nie.

sissy27
21. feb 2020

@ina009 do obálky toľko koľko uznáš za vhodné a koľko si môžeš dovoliť - presne tak, ako každý iný, to nemá nič spoločné s funkciou svedka. Ako svedok sa máš podpísať, to je jediné, čo musíš (alebo aspoň by si mala 😀 )
Všetko ostatné je na dohode s nevestou, ale ak je to malá svadba bez nejakých ceremónií, tak asi nič iné sa od teba neočakáva.

mogaa
21. feb 2020

@ina009 stačia peniaze v obálke a suma podľa tvojho uváženia....je na tebe či dáš 50 alebo 100(podľa toho ako sa finančne cítiš🙂)....ka to nie je oslava ale len nejaká večera tak v pohode 50😉tá suma sa zväčša dáva ako kompenzácia za hostinu🙂a iné je ak ideš sama alebo idete ty s mužom a deťmi-vtedy sa dáva za rodinu🙂takže ak sama stačí 0ak idete celá rodina 100🙂ale kludne môžeš dať aj viac a aj menej-naozaj podľa tvojich možností - je to dobrovolné a na tvojom uvážení

dzejsik
21. feb 2020

@mogaa To je na tebe, my sme zvykli dať čosi do obálky a čosi do vykrúcanky. Ale v zásade je to úplne na tebe. ;)

basska_b
21. feb 2020

Musíš sa sebou riadiť a tým, ako poznáš nevestu/ženícha. Peniaze sú samozrejme fajn, ale osobnejsi a pamatnejsi darček je niečo naozaj trefne a osobné. My sme dostali od svedkyne obraz nakreslený podľa našej svadobnej foto a od svedka poukaz na **** wellness pobyt. A je to úžasná pamiatka, aj ten pobyt bol super, keby nám dali 100 eur každý, aj tak by sme si pobyt asi nekúpili a obraz nenakreslili 🙂

tomcimka
21. feb 2020

Za mňa top zo všetkých darov bol tento dar. Peniaze nedali do obálky,ale takto pekne zabalili do vrecúška. Bolo to zabalené v celofáne. Brat- svedok - nám ako svadobný dar zaplatil zákusky. Záleží aj od vzťahu. Osobne som proti zaplateniu pobytu ako svadobnej cesty.

mpg
21. feb 2020

To záleží od toho, či ste rodina alebo nejaký známy, obyčajne svedok býva súrodenec nevesty (mne bola sestra), obyčakne je to tak, že nevesta to pri nejakej príležitosti vráti, dá darček alebo niečo podobné v budúcnosti.

lubka261
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
derdia
21. feb 2020

Ja som od svedkyne dostala hodnotny dar asi v hodnote 80 az 100 eur..do obalky mi nedala nic.Takze tak.Ale bohuzial 50 je uz asi smiesna suma...neviem.

julka828
21. feb 2020

@derdia ja si myslim tiez ze ta 50tka nejak uz nema hodnotu. Mala som svadbu pred 3 rokmi to sme dostavali od viacerych. Vtedy mi to prislo ok. No priklad teraz mame ist na svadbu tym ktori nam boli a vtedy nam dali 50 eur no mne sa to teraz zrazu zda smiesne im dat 50eur ze je to nejak malo. Taze aj na to.to vidim ako vsetko "zdrazieva" co sa mi pred3 rokmi zdalo dost dnes uz mi pride malo

derdia
21. feb 2020

@julka828 este podla toho kto to je....najblizisej rodine dam 100 -120 vzdialenejsej alebo len kamoskam by som dala mozno 50...podla toho co kto pre mna znamena😊

julka828
21. feb 2020

@derdia no to je sesternica s ktorou mame velmi pekny vztah preto mi to pride o nicom jej teraz dat 50 eur neviem ona mi bola dokonca tiez za svedka... dalsia vec ona bola vtedy na mojej svadbe s frajerom ja jej idem uz s manzelom a malym synom.. . a ano to som chcela dopisat ze este nejakym takym kamosom kamoskam este ano ta 50ka v pohode stale. ale uz rodine predsa asi tu 100vku by bolo vhodnejsie no 🙂

daniela208
21. feb 2020

Ja som ako svedok dala 350 eur plus som kúpila žreby, ktoré som dala do rámčeka

derdia
21. feb 2020

@julka828 jasnacka,ze tym padom min. stovku😉👍

mariah0307
21. feb 2020

My sme davali 100e ale bolo to veľmi dobrým priatelom

mon895
21. feb 2020

Ja som mala ako svedkynu kamaratku ktora bola v tom case studentka takze peniaze mi nedavala vobec za to co som potrebovala s tym pomohla robila mi make up, pomahala so satami a kedze sme mali malu svadbu a oslava prebiehala u nas doma tak pomahala s "obsluhou" s tym ze nikto ju o nic neprosil proste ak niekto nieco chcel a nevedel kde to je ona sa dvihla a hnrd isla a za to som jej nesmierne vdacna ❤ takze moja rada daj kolko ty uznas za vhodne a kolko si mozes dovolit hlavne bud oporou 😊

jakoma
21. feb 2020

my sme sa brali mladi, vo veku studentov na VS, obaja nasi svedkovia studovali a dostali sme po 50, co si dodnes cenim .. zaroven mi svedkyna urobila malu rozlucku so slobodou, len som jej povedala kedy mozem a koho ma pozvat :D muzovi tiez svedok urobil rozlucku, na ktoru sa poskladali kamarati 🙂 .. celkove v mojom okoli svedok organizuje nejaku rozlucku

hrasocek12
21. feb 2020

@ina009 ideme na svadbu muzovej sestry je svedok tiez a budeme davat 50eur a nic viac nekupujeme.. 50eur je dost penazi 🙂

caroline_
21. feb 2020

My sme dostali 100ku

cusik
8. aug 2024

Každý dá toľko peňazí, koľko vie. Podľa mňa je to individuálne, lebo nie všetci zarábame rovnako, nie každá svadba stojí rovnako.
Niekde sa koláče alebo slané prinesú, niekde si ich zabezpečia mladomanželia alebo ich blízka rodina.

Napr namiesto bežnej kytice sa môže žrebová, aby to bolo na spestrenie.

Nie je to prioritne o drahých daroch a veľkom množstve peňazí. Svadba je oslava lásky dvoch ľudí, je to ich deň, kam pozvú tých, ktorých majú radi ktorí sú im blízki.
Každý dar a hoci len 10€ by mal potešiť a obdarovaní by mali byť vďační za všetko.

Radšej svadby ako kary.......

zeldia
8. aug 2024

@ina009 ideš sama alebo s partnerom? Ak sama 50 ak dvaja 100e plus pohladnicu s obálkou kde das tu bankovku. Nic viac nekupuj (ani kvety ani tie úchvatne zreby).
Ako svedok nemáš ziadne finančne povinosti ani k úradu/kostolu ani k oddavajucim sa.

zeldia
8. aug 2024

@cusik na kare je častokrát väčšia sranda a občas je to aj príjemnejšie ako na svadbe.