Aká budúcnosť nás čaká?

23. aug 2022

Ahojte. Len tak premýšľam, situácia vo svete je zlá, najskôr covid, teraz vojna, zdražovanie a budúcnosť nevyzerá vôbec ružovo.
Som skôr optimista, snažím sa na veci vždy pozerať pozitívne a vidieť pomyselný pohár plný. Ale v posledných dňoch na mňa začala doliehať panika, stres, tlak z toho, čo bude. Na internete samé negatívne správy, že bude ešte horšie, že najbližších 5 - 10 rokov bude mimoriadne ťažkých. Určite mi poradíte nesledovať správy, ale tomu sa nedá tak úplne vyhnúť.

zuzana9393
23. aug 2022

To asi nikto presne nepovie. Ja to vidim z toho smeru, ze planetu si sami nicime. Mozno sa zacne zit skromnejsie, nebudeme chodit na dovolenky, ani si kupovat miliony plastovych zbytocnosti, nebude sa tolko vyrubovat lesov...

wade
23. aug 2022

Z dlhodobeho hladiska zijes v tej najlepsej dobe ever. A aj ked sa to pohybuje v sinusoidach, zivotna uroven ma stupajuci trend. Mame vsak pred sebou niekolko velkych problemov (vyriesit klimaticku krizu napr.). Odporucam zacat od seba, sustredit sa na veci, ktore vies ovplyvnit. Netrap sa vecami, ktore su mimo tvoju kontrolu - nijak ti to nepomoze.

barborachors
23. aug 2022

Ked vidim, ako ludia davaju do plastoveho sacku dve jablka, aby si ich odvážili na pokladni, tak ja mam zasa z toho "depresiu".. Ničime sa sami a vyhubime sa sami. A preto treba zacat od seba.

anjelicek26
23. aug 2022

Momentalne sa nam v porovnani s tisicrociami predtym stale zije uzasne... urobit vies len tolko, kolko je v tvojej moci - separovat odpad, nakupovat z rozumom, vychovavat deti smer - buducnost - takze podporovat ich v studiu smer obnovitelne energie, ekologia, potravinarsky priemysel, polnohospodarstvo, stavebnictvo, proste vsetko, co vzdy bude potrebne a kam treba vychovavat expertov...

malvor
23. aug 2022

@wade klimaticku krizu?

luccija
23. aug 2022

Necitam take veci, nepozeram spravy zijem ako doteraz iba viac myslim, ze treba setrit

mackamizjedlaskrec
23. aug 2022

@barborachors Preco ten sacek sa urcite este pouzije na nieco .Tie ja lka akosi chapem jedia sa aj so supkou a vedia sa aj kotulat tak je to pohodlnejsie .Ale ked uz da banany do sacku tak to uz je rovna diagnoza ...

ubriela
23. aug 2022

Vestecku gulu nemam, ale viem ze to nebude lahke pri tych zufalych suchach a nasledne so zaplavami po narazovych dazdoch. Tornada budu castejsie aj u nas, resp. budu beznou sucastou rocneho cyklu v klime. Ale veda ide dopredu, to znamena, ze co sa teraz zda nezdolatelne, bude v buducnosti s pokrocilymi znalostami a technologiami zvladnutelne, resp. ciastocne, alebo uplne ovplyvnitelne. A treba mat ocakavania, ze ludia zdiveju, uz teraz pri pandemii sa ukazali naplno ti blazni, ktori dovtedy len sikanovali svoje okolie a blizkych, pocas pandemie stalkovali lekarov, vedcov a vyhrazali sa im (a svojmu okoliu, ktore nezdielalo ich nazor), tendencia vyskytu tychto sialencov bude stupat. Ludi sa bojim najviac, vybicovane emocie a vysinuti jedinci budu viditelnejsi a agresivnejsi...

ahhola
23. aug 2022

@anjelicek26 ahoj, tvoje odpovede mi tuná vždy sedia ako.... na serbel😂a veľa krát som ti chcela položiť politickynekoreknu otázku ohľadom diania u vás v 2015,nemas z toho obavu, keď je tu taka téma, v mojom okolí boli vtedy všetci zhrozeni a všetci to nejak vstrebali, potlačili, len mňa to furt žerie... (Mária ladenburger)

zuzanka.zuzu
23. aug 2022

vypni telku a správy. úplne vážne. oni zarábajú na nešťastí, emóciách, šokujúcich informáciách... to ich nehanim, to je fakt.

anjelicek26
23. aug 2022

@ahhola myslis prijatie utecencov? Ono si treba uvedomit zmyslanie tejto krajiny, kde zijeme... najsilnejsie porodne rocniky odchadzaju do dochodku, nikdy "nemizlo" s pracovneho trhu tolko ludi, ako tieto roky.. chybaju miliony ludi v logistike, gastronomii, vyrobe, remeselnici ci osetrovatelstve... .kazda ruka, ktora prijde do nemecka, je zamestnana okamzite... ano mas 5% nezamestnanych, ale to su casto aj ti - nezamestnatelny, co proste ziju zo systemu... toto treba "risknut" a verit, ze drviva vacsina pristahovalcov sa zamestna (co sa aj deje, cierne ovce su vsade, ale...) ... ano nesuhlasim zo sposobom, akym to prebehlo, ale chapem urgentny problem, ktory tu je... skacu tu meter tristo za kazdeho ukrajinca, co prijde, aj my uz mame vo firme styroch, co sme dlho hladali, lebo poskoka na linke nechcel robit nikto bez ohladu na mzdu... to je ale na politicky tak fakt len na pol korektnu debatu 😂

solange7
23. aug 2022

Strasne sebecke rozmyslanie. Vraj najblizsich 5-10 rokov bude tazkych. Pocas a po 2sv vojne si myslis, ze sa zilo ludom lahko? Hlad, chudoba, neiste vyhliadky, nasledovna okupacia, tazky komunizmus, meciar... My si teraz zijeme ako prasce v zite. Tak si to uzivaj.

viera77
23. aug 2022

@solange7 Ako prasce v žite? A to akože my všetci na SK? Uf, trošku odvážne toto vysloviť za celú spoločnosť.

nika523
23. aug 2022

Nikdy nám nebolo tak dobre ako teraz, len sa pozri po nákupných centrách, značkových obchodoch ako ľudia nakupujú všetko im treba a v potravinách ani nehovorím plné vozíky ako keby mali po tri zaludky, všetkého máme prebytok a nič si nevážime prírodu, zvieratá všetko len využívame, všade plno áut v každej rodine auto a v niektorých aj dve tri takže keď bude kus horšie myslím že by nám to pomohlo aby sme začali skromnejšie a zdravšie žiť

nika523
23. aug 2022

@solange7 presne tak

777januska777
23. aug 2022

@viera77 oproti dobam minulým sme ako prasce v žite. Ved len bezplatná zdravotná starostlivosť ci vzdelanie je niečo co iní pred nami nemali. Ludia si nevážia to co majú, ale chcú mať všetko a najlepšie, keď im to padne z neba.

daniela2202
23. aug 2022

Dobré už bolo, už len zlé príde

mondolina
23. aug 2022

ľudská spoločnosť si už zaslúži padnut na hubu.

mandzula
23. aug 2022

Ja mám svoju teóriu zvládania situácie - nič nesledujem, žijem ako predtým, keď niečo nastane, budem to riešiť, keď to bude aktuálne. V čom mi pomôže nariekanie? V ničom, len oslabím svoju psychiku a o to horšie budem zvládať zlé situácie.

solange7
23. aug 2022

@777januska777 ja este dodam, ze je mi az zle ked vidim ako ludia sialene prepadaju konzumu. Pepco, kik, Tedi, Primark... 5 korunove veci a ludia to hrabu, stoja rady len aby sa dostali do predajne. Vytvaraju FB skupiny kde sa dohaduju, aby im niekto na druhej konci republiky kupil svietiaci plastovy bublifuk. Toto je pre mna maximalna rozmaznanost. Nahanat niekoho kvoli absolutne nepodstatnym veciam.

7lenka11
23. aug 2022

Budúcnosť bude taká, ako si ju každý urobí... Každý jeden z nás má možnosť neustále sa vzdelávať, zvyšovať si kvalifikáciu, učiť sa jazyky, mať lepšiu robotu, cestovať, rozširovať si obzory.. To, čo sa deje vo svete, neovplyvníš. Ale svoj vlastný život môžeš a vždy sa môžeš mať lepšie. Len netreba zaspať na vavrínoch alebo podľahnúť skepse a negativizmu. Treba na sebe makať. To je môj názor..

viera77
23. aug 2022

@777januska777 Bezplatná zdravotná starostlivosť nie je už veľmi dlho, práve som nechala 7 euro u lekára (nie súkromného) za vyšetrenie a každý zamestnanec odvádza zdravotné odvody, aby vôbec mohol byť ošetrený. A nedávno som ukončila štúdium (nie na súkromnej škole) a tiež ma to niečo stálo. Rodičia detí v MŠ hradia školné, triedne fondy, ZRPŠ...v ZŠ sa okrem tohto (školné nie) doplácajú učebnice a pracovné zošity, poplatok v ŠKD...atď, atď. Neviem, odkiaľ je toto tvrdenie, že to a to máme bezplatné. Áno, je to takto ustanovené v Ústave SR, ale skutočnosť je na míle vzdialená. Zadarmo už nie je v našej republike nič.

sims4
23. aug 2022

Môžeš sa sama posnažiť o lepšie zajtrajšky. My napríklad sme začali väčšiu pozornosť venovať odpadom, keď chodíme aj na prechádzky, tak čistíme les, doma separujeme, snažíme sa aj menej chodiť autom, používam už viac menej eko prostriedky akože čistiace a takéto. Správy nepozerám, na nete tiež negatívne veci nečítam, ale snažím sa každý deň robiť niečo lepšie.

doriiis
23. aug 2022

@7lenka11 ...presne tak.Kazdy ma taku buducnost,aku si ju spravi.

sono2
23. aug 2022

@barborachors vidíš ale to je slovensko
Nikde v rakúsku Taliansku a okolo v obchodoch sačky niesú.

nika523
23. aug 2022

@sims4 lenže ona sa nezaujíma o prírodu, nepýtala sa ako bude so životným prostredím, bojí sa či ona sa nebude mať horšie, ľudí nezaujíma čo ekológia, zvieratá atď, len sa boja aby nemali kus menej niečoho

tanyan
23. aug 2022

Nie je to také zlé. Treba si len vziať trochu času na premýšľanie a nájdeš aj pozitíva. Napríklad korona v mnohých prípadoch utužila medziľudské vzťahy. Ľudia mali doma v rodinách na seba viac času a začali sa viac venovať svojmu zdraviu. Klimatické zmeny nám zrušili jar a jeseň, takže vlastne potrebujeme oblečenie a obuv iba na leto a krátku zimu. Planéta aj ľudia sa vyvíjajú a ľudstvo sa počas histórie už prispôsobilo mnohým významným zmenám - životný štýl, stravovacie návyky... Treba byť otvorený novým možnostiam a príležitostiam a nebáť sa skúšať nové veci.

777januska777
23. aug 2022

@viera77 tých 7 eur nebudem komentovať, lebo netuším za co to u doktora bolo. Ale pozri sa do minulosti, ako si ludia žili a možnosti k doktorovi neboli absolútne žiadne. Ludia makali, odvádzali správcovi časť majetku a úrody a zdravotníctvo bolo v podobe babiciek, ktorá sa zaoberala liecenim bylinkami, ktora samozrejme nieck stala, doktora si mohol dovoliť len bohatý človek. Vtedy ludia zomierali a nik to neriešil, lebo sa nedalo, neboli iné možnosti. A to školstvo, bol jeden učiteľ co ta naučil písať a čítať, kto chcel niečo iné vedieť a učiť sa, tak musel mať peniaze a nie malo. Ty si absolútne neuvedomujes výhody aké v živote máš a ze v minulosti by ludia za to co mame teraz neviem co dali. Ale samozrejme poďme sa sťažovať na nejaké drobnosti, lebo však co.

abbey1
23. aug 2022

Tak ľudstvo a príroda sa vždy nejako vysporiadajú aj s klimatickými zmenami. Nie je to nič nové v histórii planéty či ľudstva.
Skôr mám vždy obavy z vážnych chorôb, ktoré extrémne ovplyvniť nevieme. Čiže skôr ma vždy trápi také tie bežné starosti: aby sme boli zdraví a spokojní ako rodina.

sense
23. aug 2022

Nesledujem správy, a nemám čas sa zapodievat takými to úvahami, ale kým sa ľudia vozia do obchodu 500m na aute, vyhadzujú potraviny a kupujú balené vody aj tam kde tečie pitná voda tak a majú x párov topánok na sezónu a každý rok 2-3nove bundy lebo je to in, a okrem telefónu, majú aj tablet aj notebook aj počítač plus v každej miestnosti televízor tak ešte stále nie sme na tom tak zle
A k téme covid ten aspoň mňa a moju rodinu nijako nepoznacil, len sa vykristalizivali vzťahy, niektoré utuzili iné úplne rozviazali (aj keď teda beriem ze na slovensku to bol extrem co sa opatrení a pod veci jednalo)