Aj vám ten čas tak letí?

14. nov 2024

Snad kazdy, s ktorym sa v dnesnej dobe bavim, hovori, ze ten cas strasne leti. Aj moji kolegovia, znami, rovesnici, ale aj deti, ich kamarati, mladucki brigadnici u nas v praci.
Ja ked som bola dieta a mlada, nemala som vobec pocit, ze to leti. Niekto mi vtedy raz povedal, ze starsim ludom sa zda, ze cas ide rychlejsie. Ked som sa aj ja dostala do starsieho veku, prisudzovala som to teda tomuto subjektivnemu vnimaniu.
Preto ma prekvapuje, ze aj deti, mladez sa v sucasnosti tak vyjadruje.
Poznate niekoho v okoli, komu to neleti? A ak nie, cim to teda je, ze sa nam vsetkym zda, ze to leti?

doriiis
14. nov 2024

Máš deti?

kristinka92
14. nov 2024

je to tými technológiami dnes a prílišnou zahltenostou informáciami a podnetmi- kedysi si v praci dostala postu, na tu si odpovedala písomne, poslala poštou a trvalo dni dokym to prišlo odosielatovi. dnes pošlem mail a do minuty máš odpoved a takto aj 100x za deň. prišla si domov, navarila si obed, upratala, s detmi úlohy potom išli von, nieco upratala a nebolo do čoho pichnúť do večera. teraz ti chodia maily ešte aj na služobný telefon keď si doma, pozrieš sociálne siete tam máš milión podnetov, so všetkými sa porovnávaš v ich umelom svete, potom ma človek pocit že robí malo a ostatní zvládnu viac…skus si vypnut mobil, počítač a správy v telke na týžden dva a hneď budeš mat pocit že čas ide pomalšie.

autor
14. nov 2024

@kristinka92 A myslis, ze rovnako to maju aj ti mladi? Aj deti?

kristinka92
14. nov 2024

Porovnaj si deti vtedy a dnes- vtedy si išla zo školy domov, spravila úlohy a vypadla čim skôr von kde ste sa hrali do večera. Jasne že ten čas išiel pomalšie. Teraz dojdu deti domov, hneď za počítač, pripadne mobil v ruke a asi sama vieš ako ti 20minut na mobile pri toľkých podnetoch a aplikáciách príde ako chvíľa. Tak jasne že aj tie deti zrazu nemajú čas na nič

doriiis
14. nov 2024

@kristinka92 ....problém,prečo mnoho detí dnes nemá čas na nič je v tom,že mnohokrát im to neumožňujú vlastní rodičia.
Sú dva prípady:
Keď rodič nacape dieťaťu toľko krúžkov,mimoškolských aktivít,družin,tréningov,atď,že dieťa nestíha nič okrem školy a týchto programov.
Druhý prípad je ten,keď rodič necháva dieťa na mobile,compe,celé hodiny a má na háku.
Deti treba nechať sa aj nudiť.

nynia
14. nov 2024

Podľa mňa čas neletí, od detstva som tú frázu počúvala nonstop ako časom letí čas rýchlejšie ale čas ide rovnako a nemyslím si, že ešte niekedy nato zmením názor.

7miriam77
14. nov 2024

Mne to neskutočne letí, momentálne sa ani neteším na Vianoce, lebo mi to pripadá akoby boli pred 3 mesiacmi...a keď si predstavím ten zhon a zasa nakupovať darčeky 🤔😑....uz som s tým začala, no už nemám ani nápady,lebo fakt sa mi zdá, že som to riešila len nedávno. Keď som bola mladšia tu rýchlosť času som tam nevnímala. Je to až odstrašujúce

lindous
14. nov 2024

Ja to vnímam tak, že čím som staršia, tým je daný časový úsek, napríklad tej jeden rok, menšou častou môjho života…proste inak vnímaš 5 rokov, keď je to polovica tvojho života, teda strasne veľa a inak, keď je to desatina tvojho života, čo už nie je až tak “podstatná” časť a tak nejak pocitovo rýchlejšie prefrčí…

mimikarol
14. nov 2024

Strašne to letí, ani neviem ako a hneď je piatok, potom znova pondelok a už je nový mesiac. Keď som bola mladšia som to tak nevnímala, ale teraz je to brutálne ako to letí letí

selest
14. nov 2024

Tiez si myslim ze cas akoby rychlo ubehne pri sledovani mobilu/tabletu atd.

liusa82
14. nov 2024

no ja nemám ani decká,v dome sme dvaja, čiže klud,pohodička v tomto smere.A aj tak sa mi zdá velakrát že nič nestíham🙂 a hlavne teraz keď je tak skoro tma.V práci som niekolko hodín ani nie celý deň a už je šero.To tiež človeku moc nedodá.Ale cez leto a jar sa mi to tak nezdá že dni velmi rýchlo letia.To len teraz cez zimu mám taký pocit že som figu z dňa spravila

luccija
14. nov 2024

Áno, veľmi a vraj čím je človek starší, tým viac🙂teraz bol Silvester a už ďalší za dverami

autor
14. nov 2024

@mimikarol Aj ja to tak mam, uz stracam prehlad ktory je den, dnes som normalne tapala, ci je utorok a ono je uz stvrtok. A prekvapilo ma, ze aj sucasni mladi a deti o vnimaju rychlo. Ja neviem, ci su naozaj vsetci nalepeni tak na technologiach. Ja zas ani tak velmi nie.

oxana386
15. nov 2024

Podľa mňa je to určite aj o prioritách v dnešnej dobe. Možno sa mýlim, ale väčšina našich rodičov alebo starých rodičov mala starosti skôr s tým, aby bolo navarené, dostatok peňazí a porobené veci na poli či v záhradke, večery sa trávili skôr v rodinnej pohode. Teraz je aj z tých sociálnych sietí vyvíjaný taký tlak na spoločnosť - že každý musí cvičiť, zdravý životný štýl, mať domáce zvieratko, hobby, byť výkonný v práci/v škole, byť stále s rodinou a priateľmi... skrátka ľudia majú pocit že musia stíhať úplne všetko. Moji rodičia si nepamätajú, že by niekto riešil dennodenne fitko, life-work balance, hobby a tak... a možno aj preto tie dni plynuli tak ,,inak" ako dnes... no a samozrejme aj ten čas po práci bol trošku iný, skôr strávený v rodinnom kruhu než s technológiami...

libusak
19. nov 2024

Mne to leti, lebo vzdy mam vela hobby veci. Leto uletelo na motorkach, teraz odcitavam vianoce, lyzovacky, polovacky a zasa to uleti.

tiezjedna
19. nov 2024

@autorka ja nepoznám žiadne dieťa, pubertiaka ani adolescenta, ktorý by sa vyjadroval takto abstraktne o živote ako takom.

dory11
19. nov 2024

Áno mám pocit že to ide rýchlo ale len od určitého roku neviem od kedy ale teraz je to tým že mám 22 rokov a 3,5rocnu dcérku tak mi to príde rýchle .
Ale keď som bola dieťa tak ja som mala momenty kde som si želá aby to išlo rýchlo a potom také ako na prázdny ustarkej že som ich chcela pomalé ale prišli mi rýchle .