Prosím vas ako toto riesit u predškolaka? Mala to aj predtým ale v posledných dňoch je to často a v silnej intenzite. Dcéra je nebezpečná sama sebe aj rodine samozrejme aj mne a poškodzuje veci. Uz neviem ako to riešiť tak som ju dnes držala za ruky (nie silno) lebo na mňa zaútočila kvôli tomu že si mala poskladať kocky. Dostala aj výprask lebo aj ja mám len jedni nervy. Mam opýtať lístok na neurológiu (mám pocit že je to nejaká vada v mozgu toto už nie je o výchove alebo zlom správaní) alebo počkať kým to možno vekom prejde ? Ďakujem
@daganov ďakujem za názor 🙂 som na ňu sama žijeme u mojich rodičov otec sa nezaujíma. Ma mladšiu sestričku ľúbia sa. Ma jasné určené pravidlá ale nemá veľa zákazov príkazov má aj dosť času pre seba a svoje záľuby a do veľa veci ju zapajam ja alebo moja mama. Ona už v jednom roku mala prejavy agresivity lebo to videla u mojej bývalej švagrinej keď sme bývali u ex svokrovcov. Ona už mala cca 13 rokov a správala sa takto isto ako dcéra teraz. Hádzala sa o zem keď nebolo po jej vyvádzala vrieskala bila rodičov. Keď sme boli u psychologičky a sa pýtala či nemala dcéra nejaké zle podnety z vonku a som jej spomenula švagrinú tak povedala že ju zanedbali a už dávno mala sedieť u neurologa. Na druhej strane sa stretávam s názormi že je to normálne a že vyrastie. V našej rodine tak isto ako v exovej je vela psychických porúch ako depresie neurózy agresivita z obidvoch strán žiaľ . Aj keď to nevidí na vlastné oči asi podedila. keby nie toho vyvadzania tak poviem že je šikovne a inteligentné dievča prvacku matematiku má zmaknutu takisto aj pisanu abecedu záujem ma učí sa aj sama čo môže. Len asi niečo má v sebe s čím neviem hnut. Celé to trvalo asi hodinu spočiatku som bola kľudná a kocky som odložila ako si písala. Kľudne som jej vysvetlila nech si ide sadnúť do izby nech si poplace keď jej treba že má právo byť nervózna alebo nahnevaná ale nech sa ukľudní mimo mladšej sestričky. Tak do mňa skočila a to doslova držala som jej ruky ale stále som rozprávala kľudne čo ju ešte viac provokovalo. A už to začalo aj keď som nekricala ona už bola v tom svojom amoku a už to išlo len horšie. Spadla rozplakala sa (bol to silný pád) stala som medzi dverami odsťahovala mi ruku z kľučky lebo sa chcela zamknúť (neverím jej lebo môže si ublížiť alebo niečo poškodiť preto som chcela nechať dvere otvorené) ale trhala sa hadzala sa o zem kopla mi do nohy to už som sa ani ja neudržala (asi aj reflex veď kto sa nechá doberať a neurobí nič keď vie že sa môže hocičo stať). Aj keď mi je ľúto dostala riadne na zadok. Plakala ale prestala. O pár minút zasa a začala za mnou doliezat že prečo som ju udrela že chce vysvetlenie. Tak som hodila ignor. Už odvtedy sa s ňou nebavím a dokiaľ bude obviňovať ani nebudem. Možno si uvedomí. Sestrička je rozladena tak ukľudnujem ju. Priznám sa že som si aj riadne poplakala už to nedávam 😢
takéto stavy najmä tie sebapoškodzovania mávajú autisti...doteraz ste nemali žiadne problémy?
asi si mala navštíviť odborníkov už skôr, chápem, že všetky deti nemusia ešte ani v tomto veku zvládať svoje emócie, ale to sebapoškodzovanie sa mi nepáči. Neobviňuj sa za to, že si jej dala na zadok, tiež si len človek, skús tú neurológiu, aj psychológa, potom uvidíš. Tá švagriná s tým môže súvisieť, aj nemusí, do škôlky nechodila?
na neurologiu sa pytas zbytocne. Kamaratka mala problemy trosku ineho razu - ale tiez spravanie a cakala na neuro 4 mesiace, kde ju doktorka odpinkla do 5 minut, ze tam nema co hladat. Tieto problemy riesi pedo psychiater alebo psycholog. U kamaratky je problem vo vychove - a ona to ale moc nechce vidiet (nepisem, ze u teba to je to iste) Jej problem je, ze je prototyp tvz. makkej matky. Idealna matka pre jemne a umelecke dieta, ale akonahle ma vychovat neskrotne zvieratka, tak slovicka stylu Martinkoooo ale to nemaaaas robiiit ked dieta ide rozbit byt nefunguju. Samozrejme potom vypeni, a dostanu, ale je vidiet ako jej deti skacu po hlave. Agresia zacala tiez v 7 rokoch. Ale jej to povedali v skolke, v skole ze na nich musi prisnejsie, okolie - a ona sa stale vyhovara, ze dieta to ma v povahe. Psychologicka ze ma vysvetlovat, nebyt zla - a ona to praktikuje, a keby si videla ako to u nich vypada, tak sa zhrozis. Ona hovori ze to maju v povahe (ma dvoch, dvaja problemy) no nemaju - pretoze v skolke nerobili to, co doma. Starsi v skole je v 1 rocniku a ma velke problemy so spravanim - napriklad telesna, ked po prehre schvalne kopol loptu spoluhracovi do chrbta. A bude mat asi 2ku z telesnej za agresiu v sporte. Samozrejme kamaratka urazena, ze chudatko syn, ma mat jednotku, lebo v sporte sa pocita sport a nie spravanie 🙄 za kazdu cenu ich obhajuje. Ani nechcem vediet, ze bude ked budu mat 16
@deti95060810 nemá žiadny iný príznak autizmu. Akože zlá bola stále všetko si vynucovala odkedy mala cca 1 rok ale agtesitiva sa pridáva postupne. Nemá problém keď nemá rovnaký režim každý deň rada privíta zmeny skúša nové veci nebráni sa. Len keď jej niečo nezapasuje tak vybuchne a ide to do krajnosti. Niekedy v tej istej situácii koná úplne inak a rozumne a niekedy takto
@daganov chodí a je všetko v poriadku akurát učiteľka spozorovala sklony k rozkazovaniu iným deťom. Inak žiadne iné problémy ani výstupy v škôlke nemá
@kittykat22 fúha tak toto je už iné kafe. Až takto to zas nie je chvalabohu u nás. Ja ju aj chápem keďže jej chyba otec a on sa nezaujíma nevolá jej ani nič. Žijeme zatiaľ u mojich rodičov kde nemá dostatok miesta nemá kde mať veľa hračiek chýba jej aj škôlka ale to nie sú dôvody byť agresívna. Hovorí že ma ľúbi ale potrebuje mi rozkazovay a keď nie je samozrejme po jej tak záchvat. Zas nie som taká blba aby som počúvala jej rozkazovaniu a reči typu "veď som ti povedala že toto a tamto" .. len na ňu pozriem že to snáď nemôže myslieť vážne a hovorím jej že keď niečo chce ma prísť a poprosiť (odmalička jej to vtlkam do hlavy a stále zabúda) a potom sa nejako ukľudní a príde inak. Ale je taká direktivna povaha aj p.uc to spomínala
tie sklony sú v poriadku, deti sú rôzne, už v predškolskom veku je jasné, ktoré je vodcovským typom a ktoré sa radšej podriadi. Mne sa nepáči to sebapoškodzovanie, kedy sa to deje? Keď si nedokáže presadiť svoje? Jej nervová sústava stále dozrieva, ona má problém zvládnuť svoje emócie, psychológ ti poradí, ako s ňou pracovať.
v čom ti chce napríklad rozkazovať? Ešte ma napadlo, že keď ide do amoku, kľudne jej povedz, že môže sa jedovať koľko chce, kľudne sa aj šmariť o zem, tvoje rozhodnutie nezmeníš a nevšímaj si ju. Ublížila by si? Ako? Keď sa hodí o zem a udrie sa, nerieš, nevšímaj si to.
tiež si myslím že skôr psychiater ako neurológ....
aka velka je sestricka? ta agresivita sa prejavuje nicenim hraciek a utokmi na inych? kolko ma dcerka rokov?
Možno sa budeš musieť zmieriť aj s tým, že Ti lekári povedia, že je to povaha dieťaťa a je zdravá len taka vznetliva, tvrdohlavá ...Sama píšeš, že kazdeho by dirigovala a presadzovala si svoje od malička.Taketo dieťa, keď dostaneš do amoku je to najhoršie ty choď k psychológovi sa poradiť ako na ňu.Ked jej direktivne prikazes ona sa zatne a pôjde proti tebe.Na takéto deti treba ísť akoby manipuláciou ťažko sa mi to takto vysvetľuje.Mala by tu agresiu niekde vybiť šport, hobby...ale určite, že kopať do teba nebude a pod. ..tiež by mi ruka vyletela.Ako často má taký amok?
A tiež genetika nepustí, keď píšeš, že v oboch rodinách je také impulzívne správanie, agresia uzkosti
Raz som niekde čítala, psychologička radila riešiť takéto správanie nie zakazovaním, ale povedať jej ako má ten problém riešiť, ponúknuť jej iné riešenie. Je to aj v genetike takéto agresívne a impulzívne správanie. Keď bude teraz už kľudná, tak jej povedať, že kocky sa musia upratať, lebo nemôžte mať v dome neporiadok a že nemôže poškodzovať veci alebo biť (kopať)mamu alebo seba, že sa to dá vyriešiť bez toho, kľudne a ak si bude riešiť veci kľudne dostane odmenu (niečo čo má rada). Ale mohli by ste ísť aj k psychologičke, aby nemala neskôr aj problémy so správaním v škole. Niektoré čaje tiež skľudňujú, napr. medovka.
Ahoj niečo podobné som mala zo synom najprv skús vyšetrenie neurologické a hanba není ani psychológia. Nám v celku pomohla Bachova terapia niekdo na to neverí ale za nás super. Keď dostane mala záchvat treba silné objatie zvlastnej skúsenosti viem že bytka nemá účinok
,,Už odvtedy sa s ňou nebavím a dokiaľ bude obviňovať ani nebudem.,,
To ako dlho sa z trucu nebavis s vlastným dieťaťom??
Určite by som žiadala vyšetrenie na neurológii, aj návštevu psychológa, ak máš takýto pocit. Máš len toto jedno dieťa? Nemá počas dňa priveľa príkazov a zákazov? Je tvoj štýl výchovy zhodný s manželovým? Nepodkopávajú vám napr. starí rodičia nohy vo výchove? Vtedy býva často dieťa zmätené. Ako sa prejavuje v MŠ? Neviem, ako ste ju viedli od malička, či si nakoniec ona presadila svoje a vy ste radšej ustúpili, aby neboli scény, alebo ste mali jasne určené hranice. Veľa vecí vplýva na správanie dieťaťa, budeš kľudnejšia, keď pôjdeš odborníkom. Snaž sa na ňu hovoriť tichším hlasom, rozprávaj pomaly, aj keď viem, že je to ťažké, netrestaj ju, kým nebudeš mať výsledky vyšetrení, iba jej povedz, že si z toho smutná. Snaž sa, aby pocítila následky svojho konania. Nechce si upratať kocky? Ok, tak ich berieš do vreca a zanesieš ich deťom, ktoré si ich poskladať vedia a skutočne ich zober a skry. Nezvyšuj hlas, hovor jej to pokojne, možno pomôže, ak bude mať pevný denný režim a bude už ráno vždy vedieť, aký budem program. Drž sa