Adoptovaný pes

24. mar 2023

Prišla som k vám po radu. Môj strýko si vlani adoptoval psa z útulku nemeckého ovčiaka . Pes mal vtedy 10 mesiacov. Spočiatku vyzeralo všetko ok, mesiac čo mesiac to bolo horšie. Sprv útočil na hydinu, mačky potom už aj na ľudí, uniká a útočí , vrčí aj na susedov. Pes má čochvíľa 2 roky. On mal vždy nemeckých ovčiakov, stále bolí v pohode, jeho ako tak rešpektuje ale nie vždy. Pes je teraz vo voliére, lebo strýko je od rána nemocnici prišlo mu zle od srdca a mi s mamou sme bezradné, bude ho treba nakŕmiť postarať sa o neho. Tak skoro sa domov nevrátil. Ako ďalej?
Každú dobrú radu uvítame.

estrella5
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
mirkava
24. mar 2023

Nešla by som k psovi ktorého sa bojím. Vycíti to. Čo tak kontaktovať ten útulok. Možno niečo, alebo niekoho poradia.

autor
24. mar 2023

@estrella5 to mi v súčasnosti nepomôže.

autor
24. mar 2023

77 roční starý pán, ktorému zrejme budú operovať srdce pravdepodobne nebude hneď po návrate z nemocnice bežať a hľadať trénera pre spa

mikadooo
24. mar 2023

Ak si neviete rady, ja by som kontaktovala útulok a vysvetlila situáciu, v ktorej sa nachádzate...

dadis
24. mar 2023

Chudak psik, asi by bolo lepsie ho vratit do utulku

saraxyz
24. mar 2023

Kontaktuj útulok. Ja mam tiež z útulku a mne povedala pani z útulku, ze keby sa čokoľvek stalo, mam im oznámiť. Dokonca aj po uplynutí tej doby 1,5 r. (Po 1.5 roku je pes oficiálne "moj")

pinkgirl
24. mar 2023

Opýtaj sa známych v okolí alebo susedov, možno majú skúsenosť s veľkým psom a neboja sa - nech vám pomôže pri jeho kŕmení atď. Snáď sa niekto nájde.

autor
24. mar 2023

@mirkava strýko môže zostať v nemocnici aj týždeň, a pes zatvorený? U nás na okolí je niekoľko útulkov, neviem ktoré kontaktovať, zrejme budeme musieť počkať kým sa budeme vedieť so strýkom porozprávať, lebo do nemocnice návštevníkov nepustila

pietra
24. mar 2023

podla mna rada s trenerom je dobra. Dobry trener si poradi so psom aj bez jeho majitela. Kedze majitel nebude tak skoro schopny sa o psa postarat, trener vam moze pomoct zacat so psom fungovat.
Utulok by som kontaktovala len v pripade, ze psa chcete do utulku vratit.

lentilka23
24. mar 2023

ten psik neni ziasny chudak, mozno je naozaj nebezpecny. vradte ho do utulku, oni si s nim poradia, su profesionaly

estrella5
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
esmeronka
24. mar 2023

Keď ho adoptoval musi mať niekde adopčnu zmluvu kde je aj nazov utulku....alebo si vyhľadať kontakt na najbližší útulok a poradiť sa snimi...fakt neviem ake rady alebo čo tu očakavate viac od ľudí...že niekto teraz príde a zobere si ho aby ste mali pokoj? Alebo keď tam bude mesiac čo nechate psa zhynuť smädom a hladom keď nechcete kontaktovať ani utulok ani trenera?

autor
24. mar 2023

@pietra
@estrella5 neviem, možno niečo strýko dokafral, nevládal sa dodatočne venovať psovi. Aj keď sa mi to nechce veriť. Ja nemám skúsenosti s výchovou psa, tak neverím že niekto mi cez telefón pomôže a pes bude zrazu krotký.

pietra
24. mar 2023

cez telefon ti urcite nikto neporadi tak, ze pes sa zazrakom zmeni. Ale pri osobnom stretnuti ano. Dokonca by si mozno nasla aj niekoho, kto by si ho na tyzden - dva zobral na "prevychovu".
Povodny utulok by ho mohol zobrat naspat, ak vysvetlis situaciu. Ale vacsinou sa do toho utulku nehrnu, kedze su dost vytazene psami, ktore tam maju. Pri cudzom utulku je to takmer nemozne tam dostat takto psa.

autor
24. mar 2023

Mama býva odtiaľ 15 km, pes bude celé dni sám. Žiaľ ani susedia si netrúfnu.

pietra
24. mar 2023

skus sa na FB pridat do nejakej skupiny o psoch v mieste bydliska a spytat sa tam na odporucanie na nejakeho dobreho cvicitela, ktory ma skusenosti aj s problemovymi psami.

patus_2
24. mar 2023

Vieš z ktorého útulku si ho adoptoval? Určite má nejakú zmluvu a tam je kontakt. Zavolaj tam, vysvetlí situáciu, pretože toto nebude záležitosť 1 týždňa. Či by psíka nevzali aspoň na pár týždňov/mesiacov a potom by ste uvideli ako ďalej.

saraxyz
24. mar 2023

Volaj do útulku, tam ti.povedia ako postupovať.

autor
24. mar 2023

@patus_2
@saraxyz ďakujem skúsim zavolať zajtra útulky v okolí, dúfam že pomôžu. Veľa si od toho nesľubujem, lebo u nás aj túlavého psa ťažko zoberú, všade majú asi plno.

abbey1
24. mar 2023

Útulok dal na adopciu osa 76 ročnému osamelemu pánovi? To sa mi nezdá. A ešte vlčiaka? Ste si istí, že ho adoptoval z útulku?

autor
24. mar 2023

@abbey1 aký dôvod by mal klamať? strýko je vdovec, teta zomrela na jeseň, bratranec tam tiež býva ale pracuje v zahraničí.

abbey1
24. mar 2023

Len sa pýtam, lebo trošku viem, ako adopcie v útulku prebiehajú. Držím päste, aby psík skončil v dobrých rukách.

alexas56
24. mar 2023

Nehnevaj sa, ale prvé čo ma zarazilo, že pán má 76 rokov. Ja som ,,pracovala'' v útulku mám naozaj veľké skúsenosti so psíkmi, ale my sme nikdy nedávali mladého psíka starším osamelým ľudom. NO je veľmi aktívne plemeno, vyžaduje si od mala výcvik a zodpovednú výchovu. Taktiež tréningy a prechádzky. Nechcem uraziť tvojho uja, ale predsalen 76 ročný pán nemá toľko energie ako 30 ročný človek. Tým chcem povedať, že na psovi sa mohlo odraziť aj to, že nemal dostatočne dobrú výchovu, má veľa energie, ktorú nemá vybitú. Nechať psa na voľno po záhrade nie je všetko. Na Vašom mieste vyhľadám odbornú pomoc trénera, samé a bez skúsenosti mu vo výchove ešte viac ublížite.

autor
24. mar 2023

@alexas56 no ak si dôchodca nemôže adoptovať veľkého psa, mohlo to byť potom aj na meno bratranca

lujza123
24. mar 2023

Oni ho hlavne nemajú ako nakŕmiť a dat mu vodu keď sa ho boja. Takže kontaktovať útulky a spýtať sa co majú robiť, ako postupovať.
Je to hladný vlčiak zavretý vo voliere, ten k sebe neznámeho človeka nepusti.
Tak isto obvolajte hotely pre psov, je to síce platené ale bude o neho postarané.

janagem
25. mar 2023

Idem byť zlá, lebo toto ma nahnevalo. Tvoj strýko má psa viac ako rok. Ako stena bol viac menej v pohode teraz je nezvládnuteľné. Výborné. Strýko pokazil psa a teraz nech sa stará útulok. Väčšina útulkov sú ozka a teda nie, nie sú profesionálny. Ani v útulkoch priamo nepracuju 'profesionaly'. Toľko k tomu.

Už dávno ste mali vyhľadať trénera k nezvládate psa, alebo ho vráti oveľa skôr

janagem
25. mar 2023

@lujza123 nakŕmiť a voda je najmenej. K nám takt prišiel nezvldutelny pes, práve od nejakej podobnej rodinky a vodu sme mu dávali cez konvicku a zradlo do voliery. Venčenie bolo oveľa horšie ale postupom času sa dalo

ljzozv
25. mar 2023

@janagem veď autorka rieši práve to, že by bol stále zavretý.
Voda a zradlo by sa dalo, ale aj to by bol trochu problém. 🤷

elmivelmi
25. mar 2023

bed normalne mu daj zradlo cez volieru,nasyp mu hranule vodu tiez tak nalej pomocou polievaka.Ako pes nezdochne ,prezije a ked sa vrati stryko tak si s nim uz mozno da rady,ked aspon nanho neutoci a poslucha.

elmivelmi
25. mar 2023

@janagem Skor si myslim ze utulok zamlcal nedostatky psa,kebyze mne takeho psa predaju ,vratim im ho pes nema co napadat ludi.