ahojte mate niekto skusenosti s touto knihou?potrebovala by som vediet ci na den sa da vybrat z vyse jedal potravin alebo je na kazdy den presny jedalnicek a ci to aj pomohlo dat kg dole.nazory typu ze je to somarina cela dieta a podobne si usetrite Ďakujem 🙂
@lenulka351 Moja mamina drzi tuto dietu a velmi si ju pochvaluje. Neviem presne kolko schudla, ale vravi ze tym, ze sa tie dni striedaju a je v nich zahrnute vsetko, tak nema chutky na vynechane alebo zakazane jedla. A taktiez vravela, ze po jej ukonceni sa jej nedostavil jojo efekt aj vyse dvoch rokov. Potom prisli ine problemy a vaha hore, takze teraz si ju opat nasadila a zatial spokojnost.
90-dnova dieta je super! Kamoska ju drzi uz druhy rok 😉
@zuvila9 a prosim vas neviete nahodou ktoru knihu ma?lebo je ich vyse a neviem ktoru vybrat a hlavne neviem aky je rozdiel medzi rozlisovacou a delenou stravou?dakujem
@zuzkamargit a nevedeli by ste mi prosim vas zistit presne ktoru ma knihu?dakujem
@hivanik to ste pekne schudli mne by tiez 12stacilo. a kde ste prosim vas vycitali ktory den ma byt ake jedla?ja som to snazila sa najst ale nikde som to nevycitala
@lenulka351 ...mala som od znamej papiere s instrukciami...opakovali sa dni a prisposobila som si prislusny den a podla fantazie som si varila...doobedu mozes len ovocie atd
imunita.online
KATEGÓRIE
V čom spočíva 90-dňová diéta a čo jesť počas jednotlivých dní + jedálniček a 4 TIPY na recepty
Mgr. Petra Lyžičiarová Téma 26. februára 2020 2
Domovská stránka / Chudnutie / Diéty / V čom spočíva 90-dňová diéta a čo jesť počas jednotlivých dní + jedálniček a 4 TIPY na recepty
Ak chcete schudnúť účinne a bez jo-jo efektu, mali by ste vedieť, že to nebude záležitosť len týždňa či dvoch. Chudnutie je dlhodobý proces a ak sa chcete vyhnúť tomu, aby sa po ukončení diéty na vás zhodené kilá opäť nalepili, mali by ste sa riadiť aj naďalej pravidlami zdravej životosprávy. Obľúbenou metódou chudnutia je 90-dňová diéta, ktorá sa vyznačuje pestrým jedálnym lístkom a vyváženou stravou. Počas troch mesiacov sa vďaka nej postupne dopracujete k zníženiu hmotnosti i centimetrov v páse a navyše budete plný energie. Ak sa o tejto diéte a jej výsledkoch chcete dozvedieť viac, všetko podstatné nájdete v našom článku.
90 dňová diéta - navigácia v článku
Čo je 90-dňová diéta?
Stravovacie cykly
Základné zásady
Predtým, ako začnete
90-dňová diéta v praxi
Rady, ako variť
Bielkovinový deň
Škrobový deň
Uhľohydrátový deň
Vitamínový deň
Vodný deň
4 tipy na recepty
1. Recept na bielkovinový deň
2. Recept na škrobový deň
3. Recept na uhľohydrátový deň
4. Recept na vitamínový deň
Výsledky a skúsenosti
Čo je 90-dňová diéta?
90-dňová diéta má aj prívlastok rozlišovacia a je založená na striedaní špecifických skupín potravín. Striedajú sa počas nej škrobové, bielkovinové, sacharidové či vitamínové a vodné dni. Pri každom z týchto dní máte presne určené, čo môžete jesť, a tak sa len stačí riadiť týmito pravidlami.
Ak sa rozhodnete pre 90-dňovú diétu, pripravte sa na to, že to bude poriadna zmena vo vašom jedálničku. Mali by ste sa tiež vybaviť dostatočnou dávkou pevnej vôle. Budú to predsa len tri nie najjednoduchšie mesiace, ktoré však v prípade, že budete dodržiavať pravidlá, prinesú svoje ovocie.
Pri tejto diéte nie sú vylúčené zo stravy tuky, čo je častou chybou mnohých diét. Aby naše telo počas 90-dňovej diéty fungovalo tak, ako má, musí byť strava pestrá a vyvážená. V opačnom prípade by mohlo dôjsť napríklad aj k poruchám metabolizmu či k jeho spomaleniu.
💡 TIP na produkt - Proteínová / ketónová dieta - jedlo na 3 týždne
Proteínová / ketónová dieta – jedlo na 3 týždne
Ak si myslíte, že by ste 90 dní nevydržali, no potrebujete zhodiť zopár kilogramov, odporúčame vám balíček proteínových jedál Ketomix. Jedlá sú jednoduché na prípravu, chutné a sýte. Vďaka tejto diéte môžete už za tri týždne schudnúť aj 5 kilogramov
Obsahuje až 110 porcií jedla, pričom jedna vás bude stáť približne 1,80 €.
➡️ na chudnutie bez hladovania
➡️ ideálne pre časovo vyťažených ľudí
✅ môžete si vybrať z troch príchutí koktailu
✅ jednoduchá a rýchla príprava
✅ produkty vás zasýtia a sú chutné
146,20 €
KetoMIX.sk
💡 TIP č.1: doručenie do 4-5 pracovných dní od objednania
💰 Zľava -15% NA VŠETKO len do 17.5.!
Stravovacie cykly
90-dňová rozlišovacia diéta vychádza z toho, že metabolizmus v našom tele podľa nej prebieha v troch cykloch:
čistiaci cyklus – je od 4. hodiny do 12. hodiny, v tomto čase by sme mali jesť čo najmenej, ideálne je raňajkovať len ovocie a piť počas tohto cyklu veľa vody či čaju
prijímací cyklus – trvá od 12. hodiny do 20. hodiny, ide o čas určený na jedenie. Dôležité je pritom správna kombinácia potravín a dodržanie času medzi jednotlivými jedlami. Pri dni, v ktorom jete zeleninu a mäso, by mal byť rozostup medzi jedlami 4 hodiny, ak máte škrobový deň, prestávka by mala byť 3 hodiny.
tráviaci cyklus – trvá od 20. hodiny do 4. hodiny ráno, v tomto čase by sme nemali nič jesť
💡 Základné zásady
cvičiaca dvojicaPohyb vám k úspechu dopomôže
budete jesť aspoň 5-krát denne
medzi jednotlivými jedlami bude minimálne 3-hodinový rozostup
mali by ste dostatočne veľa piť
dopriať by ste si mali dostatok spánku
chodievajte spať zhruba v rovnakom čase a v približne rovnakom čase aj vstávajte
nestresujte sa
nezabudnite na pohybovú aktivitu
po 20. hodine už nič nejedze
Predtým, ako začnete
Ešte predtým, ako sa do tejto diéty s nadšením pustíte, bude fajn, ak si odmeriate svoje miery a odvážite sa. Tak budete vedieť, aké robíte pokroky a po prvých týždňoch nestratíte motiváciu. Merajte a vážte sa každý týždeň, ideálne ráno po rannej hygiene.
Nezabudnite na to, že v prípade, ak cvičíte, by ste mali v prvom rade hľadieť na vaše obvody a nie na kilogramy. Svalová hmota je totiž ťažia ako tuk. Vaše výsledky si pokojne zapisujte do tabuľky, ktorú budete mať stále na očiach.
💡 TIP: Zaujímavou a aktuálne veľmi populárnou diétou je Ketomix – proteínová diéta. Jej ➡ balíček jedla na 3 týždne je nastavený tak, aby ste schudli až 5 kilogramov. Pripravili sme aj podrobnú recenziu a hodnotenie.
90-dňová diéta v praxi
Základné informácie o tejto diéte sme si povedali, a tak prejdime k tomu, ako to s ňou vyzerá v praxi. Ako sme spomenuli, je rozdelená na rôzne dni podľa toho, akú stravu v daný deň máme konzumovať. Vysvetlíme si teda, ako jednotlivé dni vyzerajú a aké je počas nich rozdelenie potravín. Začína sa bielkovinovým dňom, za ním nasleduje deň škrobový, potom sacharidový a napokon vitamínový a takto pokračujete celých 90 dní.
Počas 90 dní budú vaše raňajky vždy pozostávať z ovocia – môžete si dať dve jablká, pomaranče, hrušky, alebo za hrnček drobného bobuľovitého ovocia. Ovocie môžete kombinovať podľa toho, ako vám chutí. Jesť môžete aj sušené ovocie, oriešky, semienka a čerstvé šťavy.
💡 Rady, ako variť
Varenie pri 90-dňovej rozlišovacej diéte má isté zásady, ktorých by ste sa mali držať. Tu je ich stručný prehľad:
čerstvá zeleninaZamerajte sa na čerstvosť potravín
na varenie používajte kvalitný olej, napríklad kokosový – viac o kokosovom oleji a jeho účinkoch sa dozviete v našej podrobnej recenzii
množstvo oleja by však nemalo byť viac ako 1 čajová lyžička
soľte čo namenej
používajte veľa byliniek a korenín
vyberajte kvalitnú a čerstvú zeleninu
môžete používať aj kvalitnú mrazenú zeleninu
objavujte nové chute
💡 TIP na produkt - BIO Kokosový olej
KOKOSOVÝ OLEJ BIO
Bio panenský kokosový olej je výborný pre studenú aj teplú kuchyňu. Použiť ho však môžete aj na pleť alebo vlasy.
➡️ vyrobený iba z čerstvých a zrelých kokosových orechov
➡️ je nerafinovaný, nebielený, nedehydrovaný a neparfémovaný
✅ je ľahko stráviteľný, bohatý na mastné kyseliny
✅ rozpúšťa sa už pri teplote nad 25°C, je tepelne stabilný a nedochádza k jeho prepaľovaniu
7,69 €
DrMax.sk
💡 TIP č.1: nad 9,90 € doprava zdarma
💡 TIP č.2: možný osobný odber na 248 miestach
💡 TIP č.3: aktuálne prebiehajúce akcie → nájdete tu
Bielkovinový deň
Jedálniček 90-dňovej diéty je pomerne jasne a striktne daný. Začína sa bielkovinovým dňom a ako vyplýva z názvu, počas tohto dňa dostane naše telo zásobu bielkovín. Mali by ste teda siahnuť po chudom mäse, vajciach, tvarohu a syroch a obohaťte to všetko o štedrú dávku zeleniny.
Platí tu však, že jednotlivé druhy bielkovín medzi sebou nemôžete kombinovať a na večeru by ste mali zjesť polovičnú dávku jedla, ktoré ste zjedli na obed.
💡 Jedálniček pri bielkovinovom dni
Na obed si môžete dať:
varenú alebo dusenú hydinu bez kože, chudú hovädzinu, bravčové mäso, králika, morské plody, ryby, morčacie mäso, tofu
ak nechcete mäso, môžete zjesť 2 vajcia, syr alebo tvaroh
ku každému jedlu pridajte poriadnu dávku zeleniny – môže to byť zeleninový šalát, ale aj dusená, varená či zapečená zelenina
môžete jesť aj 3 dl čistého vývaru s krajcom celozrnného chleba
pečená zeleninaZelenina nemusí byť len vo forme šalátu
Na večeru zjedzte:
to isté jedlo ako na obed, ale bez vývaru
ak ste teda mali na obed mäso, musíte ho jesť aj na večeru
porcia by mala byť polovicou z obeda
chlieb vynechajte
Škrobový deň
Počas škrobového dňa budete jesť strukoviny, ryžu a zemiaky. Všetky jedlá však pripravujte s čo najmenším množstvom tuku a je vhodné mať pre prípad hladu pripravený zeleninový vývar.
💡 Jedálniček pri škrobovom dni
strukovinyOchutnajte rôzne strukoviny
Na obed môžete jesť:
fazuľu, hrach, cícer, sóju, šošovicu, ryžu alebo zemiaky
vyskúšajte aj bôb alebo červenú šošovicu – o jej vplyve na naše zdravie si prečítajte v našom článku
jedlo pripravte varením alebo dusením s minimom tuku
povolený je krajec chleba
zeleninu môžete jesť v neobmedzenom množstve, aj vo forme prívarkov
Na večeru zjedzte:
jedlo, ktoré ste jedli na obed, ale v polovičnom množstve
vynechajte chlieb
💡 TIP na produkt - Červená šošovica
Červená šošovica BIO polená (Country Life)
Červená šošovica obsahuje množstvo vlákniny a minerálov, ako je fosfor, železo, selén a zinok. Nájdete v nej aj vitamín B6. Je ľahko stráviteľná a rýchlo sa uvarí.
➡️ plnohodnotný zdroj bielkovín
➡️ prináša dostatočný pocit zasýtenia
✅ rýchla príprava
✅ ľahko stráviteľná
2,57 €
BioCare.sk
💡 TIP č.1: nad 80 € doprava zdarma
Uhľohydrátový deň
Ak ste si mysleli, že počas diéty musíte jesť len tony zeleniny, touto správou vás zrejme potešíme. Počas dňa uhľohydrátov si môžete dopriať pokojne aj niečo sladké alebo múčne. Môžete si teda dať aj domáci koláč či pizzu alebo cestoviny.
💡 Jedálniček pri uhľohydrátovom dni
cestovinyCestoviny, ale aj pizzu a sladkosti si môžete dať počas dňa uhľohydrátov
Takto môže vyzerať váš obed:
varené cestoviny so zeleninovými omáčkami, bylinkami
pizza s paradajkovou omáčkou
slané pečivo z nekysnutého cesta pripravené doma
pagáče
palacinky bez mlieka a vajec
pohánka, proso, jačmeň a iné obilniny
Na večeru zjedzte napríklad:
kúsok torty alebo tri kúsky menšieho pečiva
3 kopčeky zmrzliny
doprajte si aj jednu tabličku čokolády
ak nie ste na sladké, dajte si slané pečivo alebo pizzu
Vitamínový deň
Počas vitamínových dní si môžete dopriať akékoľvek ovocie podľa chuti. Môže byť nielen čerstvé, ale aj sušené a doplniť ho môžete o semienka a oriešky. Jesť môžete aj ovocné kaše, pečené ovocie či kompóty. Ak nie ste milovníkom ovocia, doplňte ho o zeleninu.
ovocieVitamínové dni budú plné ovocia
Vodný deň
Vodu by ste mali v dostatočnom množstve piť počas celej 90-dňovej diéty, avšak raz za mesiac by ste počas nej mali absolvovať vodný deň. Ideálne by bolo, keby ste tak urobili vždy na 29. deň, pričom pred vodným dňom by mal byť deň bielkovinový a po ňom deň vitamínový. Ako je vám asi z názvu jasné, počas tohto dňa držíte hladovku a pijete len čistú vodu.
@zuvila9 ahoj. Prosím ťa knihu mamina nepredava?
@skrinkaminka bohuzial nepredava, tiez ju ma len od niekoho prekopirovanu. Ale prikladam link, kde sa da stiahnut, tak hadam aspon to pomoze:
https://ulozto.sk/hledej?q=90-dnova-rozlisovaci...
@zuvila9 dakujem kupila som v antikvariate 🙂
Drzala som tuto dietu, knihu som nemala, drzala som sa dni, ktore po sebe nasleduju a varila som si podla chuti a moznych kombinacii, ktore som dodrziavala. Vynechavala som vodny den. Schudla som 12kg.