Ahojte baby prosim poradte mame doma par dni jazvecika mini hnedeho a je nenormalne co robi, cely den je ok a pride vecer tak ten lieta po celom byte,skace do nas je proste zly a nereaguje ani na fuj,nesmies proste chyti amok a prejde ho to za cca 3h ako to mam riesit? Je malicky bit ho urcite nebudeme ale niekedy sa to neda vydzat. Ked mate jazvecika prosim poradte mi.
podľa opisu sa len chce hrať. Veď je to ešte bábo, to ani nemôže ešte vedieť byť zlé a nie, že by bol zlý úmyselne. Je to prvý pes alebo už si nejakého mala? Treba ho primerane unaviť fyzicky aj psychicky a hlavne postupne začať s výcvikom, zatiaľ formou hry. A potom bude fungovať aj to fuj
Pocas dna ma dostatok stimulov a zaroven aj dostatok oddychu?
Pretoze bud je to nahromadena energia a riesenie je viac alebo lepsich stimulov pocas dna ... socializacia, hra s vami, hrave formy prvych treningov... ( ale zaroven nezabudat medzi venceniami a aktivitou aj na pravidelny odpocinok..)
alebo prave naopak to moze byt aj unava.. Unava u šteniat sa zvykne presne takto prejavovat.. Ak mu poskytujete pocas dna dostatok fyzickeho a psychickeho vyžitia, tak je toto nekontrovatelne vyvadzanie cas dat šteniatko spat.. Idealne za mna klietka (vyborna vec na ucenie rezimu aktivity a oddychu).. Šteniatko vyvencit, ponuknut mu nejaku aktivitu pri ktorej sa viac zrelaxuje a upokoji (nejaky ľahký hlavolam, niečo dobré kvalitné na žuvanie, a podobné žuvacie, čuchacie, lízacie aktivity) a potom ho nechat oddychovat.
Vecer 2 hodinova prechadzka ;) musis ho unavit skor, nez ked uz chces mat doma klud
Tak "jazvecik mini" sice neexistuje, ale Tvoje steniatko ma prosto vela nahromadenej energie. Je to bezne. Niektore sa chcu hrat vecer, niektore skoro rano. Je to stena.
A na fuj nereaguje lebo absolutne este netusi, co toto slovo znamena. Aj keby si po nom kricala "hruska" alebo "zaves" rovnake nic mu to hovori, ako tvoje fuj. Male steniatka su ako babatka, niektore veci chcu cas.
Odporucam dohnat rychlo uplne zaklady co ma mat clovek nastudovane pre prichodom psika, aj na internete je toho dost.
Mimochodom, jazvecik je velmi aktivny pes plny energie, ma svoju hlavu a veru neradi sa medzi lahko vychovatelne a vycvicitelne psiky. Je to polovnicke plemeno, takze darmo ze je to teraz steniatko a nieje po aktivne vyuzivanych rodicoch, treba si byt vedomi toho ze ste si vybrali velmi akcne plemeno, ale to snad viete...
Urcite Vam odporucam po ukonceni vakcinacii zacat navstevovat vycvik alebo kurz pre steniatka, nech vas naucia pracovat so psikom, zjavne nemate skusenosti. A dobre zvladnuty pes odmalicka je radost na dalsich 13r. Nezvladnuty pes je trapenie na dalsich 13r.
@vanilkovazmrzka 8t stena nezvladne 2h prechadzku,akurat co mu dobre klby odpalia.uplne postaci viac x do dna kratka prechadzka,doma zabavit,hrat sa.
@simona92101 asi tak, chudiatka kĺbky... take nepisane laicke pravidlo, kolko mesiacov ma šteňa = tolko maximalne km moze prejst...
Unavený pes, pokojný pes, spokojný majitel
Chce sa hrať, púta pozornosť ako dieťa.Unavit, hádzať hračku....pomojkat.Tiez máme jazvecika
@anonymanonym my mame dlhosrsteho nemeckeho ovciaka, a teda tu ozaj davame pozor na klby od stenata,ziadne skoky,maratony atd.vzdy sme sa motali len pri dome,radsej viac x do dna.uz je dospely,je to statny kus psa ale nadalej davame pozor na klby.radsej zamestnat 🧠
@simona92101
@anonymanonym prepáčte, votriem sa tu. Koľko hodín denne dokopy môže prejsť 3 ročný York, aby to teda bolo bezpečné pre klby?
@summer23456 Ako je na tom dospely york neviem, nechcem tresnut nejaku blbost 🙂 Ono sa to totiz riesi hlavne v šteňacom obdobi lebo nie su dovyvinute klby, to plati pre kazde plemeno. A v dospelosti sa na to viac dava pozor hlavne u plemien, ktore su nachylne na klby, hlavne vacsie plemena.
@simona92101 dlhosrsty NO je krasny pes 😍 my mame borderku. Tiez sme davali velky pozor na klby. Aj si veru niektori rodinni prislusnici tukali na čelo ked som ju po schodoch nosila 🙈 Ale vyplatilo sa, krasne čisté RTG a aj mvdr (certifikovany posudzovatel takychto veci) schvaloval tento pristup lebo sme o teme "šteňa a aktivity a klby" dost dlho kecali.
@anonymanonym aha, ďakujem aj tak. My s ňou ideme niekedy večer v lete aj na hodinku kludnou chodzou a nikde som sa nedocitala,koľko je bezpecne. Plus teda okolo panelaka sa prest... Ináč ja ju tiež po schodoch nosím 🙈😂😉
@summer23456 akoze nie som odbornik (veterinar), ale hodina kludnou chodzou pri dospelom yorkovi je urcite uplne v pohode. Ved aj taki yorkovia behaju aj agility, aj na dogpuller zavodoch a pri inych sportoch ich je vidiet a su to strely 😊
Dospely york ak nema nijake problemy (tam byvaju skor problemy luxacia patelly u 90% bezpp joksirov, toto je dobre si overit u veterinara ortopeda pripadne vseobecne skusenejsieho, nie hocjakeho co to nevie zdiagnostikovat), moze chodit aj cely den.
Dospely jork moze chodit aj na turistiky, ak ma kondiciu. A ta sa samozrejme buduje postupne ako aj u ludi.
Stenata sa nezatazuju a setria najma kvoli obdobiu rastu, o.i. zmeny z tohto obdobia (ak sa veci zanedbaju alebo podcenia) mozu mavat celozivotne nasledky.
@anonymanonym áno, jasné, ale aj dve hodinky denne dokopy? To je tak večerná prechádzka ťa hodinka vkuse, pomedzi to ešte také kratšie po sídlisku či okolo panelaka, v lete povedzme dokopy 2-2,5 hodiny.
@summer23456 uz ti odpovedala
@colsami ona vie co pise kedze je odbornik 🙂
@colsami vážne? Tak to si ma upokojila, ďakujem ti veľmi pekne. Lebo vidím niektorých ľudí len okolo panelákov s nimi chodiť po sídlisku a my ideme fakt aj na dlhšie,že do mesta a tak, tak preto som rozmýšľala,či môžest taký malý pes takú "záťaž". Tak ešte raz vďaka,prechádzky jej teda neublížia. V zime to nepreháňame takto🙈
@anonymanonym áno😉🙂 už som pokojná,konečne viem.
Napis prosim, aku mate schemu vencenia pocas dna... lebo evidentne mu to pred vecernym kludom nestaci... skuste pridat vecer este jeden okruh vonku...
@summer23456 ludia chodia okolo panelakov lebo 95% ludi s malymi psami ich poklada za 'hracky' alebo 'modne doplnky pre radost', ktore netreba vencit a uz vobec nie ich nebodaj vychovavat a cvicit, aby pes dovolil normalnu manipulaciu, aby neobtazoval stekotom na vsetko okolity svet a aby sa nesiel obesit na voditku za hocicim co na ulici stretne. Zial to potom tak aj vyzera, ze tie male psy si robia co chcu, lebo ludia nepokladaju za dolezite k nim pristupovat s rovnakou zodpovednostou ako keby mali velkeho psa. Cest vynimkam a klubok dole, ale vidim to denne.
Ale uz som poriadne offtopic.
Takze so psom treba fungovat normalne realne ci ma 3kg ci 30kg 🙂 psovi s plnou zatazou neublizite, ak je zdravotne vsetko ok, budte v klude 🙂
@summer23456 ono keby nevladal,da najavo urcite.pokial ma dobru kondicku,tak je to ok zataz.
Ja mam oproti Yorkovi slona,musim aj strazit vahu,aby mi po par rokoch vladal na nohy,aj davat pozor na pretazenie a cez leto kvoli srsti na prehriatie.zima je pre neho ideal,drichme na snehu,do budy ide uz ked je ozaj kosa.cez zimu si s nim dovolim ist aj na celodennu turu,cez leto pomenej.
@colsami no to más veru pravdu... ja mám kolegyňu, ktorá má čivavu a vôbec s ňou nechodia von. Vraj je to gaucovy pes a von jej je aj zima, dnu má taký zacodik a tam robí potrebu. 🤦
@simona92101 no my zas v zime tak pomenej, resp.na kratšie prechádzky. Minulý rok u nás toľko snehu napadalo, ze som jej musela vydupať priestor v snehu,aby mohla urobiť potrebu,keďže snehu bolo viac,ako ona meria😂😂😂
Potrebuje sa vyhrat. Urcite ho na vecer vyvencite a ked sa bude chciet este jasit, ta sa s nim pojaste. My sme mali jazvecika a on aj ked bol stary, tak najradsej sa jasil.vecer pri Superstar 🤣🤣 . My sme pozerali telku a do toho mu hadzali hracky, on behal za nimi, nosil ich spat. Mna to nejak neudivovalo, brala som to tak, ze najskor bol "decko" , neskor, ze je prosto taka blazniva po vaha. Kym bol taky malinky, tak hodinu sa hral, hodinu spal.. bez ohladu, ci bol den ci noc. Ja som to vtedy ( na prahu dospelosti) brala tak, ze je to priprava na obdobie, ked budem mat vlastne dieta.
Syn má jazvečíka, v auguste mal 2 roky a on potrebuje pohyb, zábavu, hranie sa. To nie je psík, ktorý si len ľahne a bude ležať.
potrebuje sa vencit vecer ma energiu z celeho dna co spi, aj snim chodis von? prejde sa spon hodinku odkopy denne?