8-týždňové šteniatko všade ciká

helusa1994
4. nov 2023

Ahojte prosim o rady mame 8 tyzdnove steniatko a vsade cika kaka ako ho mam naucit ?? Je este velmi malinke keby som mu davala plienku aspon na noc mohla by som?

pribinak
4. nov 2023

@helusa1994 podľa mna plienku nie, treba každú hodinu chodiť von. Ak vonku urobí potrebu, tak dať odmenu.
Treba sledovať signály ak pes doma nucha po zemi chodí k dverám tak rýchlo von

belllinka
4. nov 2023

@helusa1994 jasne, plienku mu davaj cely jeho zivot 🤦‍♀️ A myslis, ze za par mesiacov ho len tak osvieti a bude curat vonku, ano? Predtym, ako si si zaobstarala psa, si si mala nieco nastudovat.

bejbypd
4. nov 2023

Psík nie je hračka, takže keď je takéto maličké skutočne sa mu treba venovať viac ako dieťatku..v noci vstávať a bravat ho von ,aj keď potrebu spravi doma jasne nehoda sa stane a dat odmenu až keď spraví potrebu vonku ..ak s tým nezačnes, nikdy sa nenaučí, kde má vykonávať to co ma.kym som vychovala šteniatko, tak nevyspata som nebola ani pri deťoch🙂

nika_val
4. nov 2023

Povinne venčiť každé 2h a ano aj v noci
Keď urobí potrebu vonku dat mu odmenu a vychváliť ho, tešiť sa s ním velmi vela
Keď urobí ale potrebu vnútry nehrešiť ho - iba kludnym hlasom povedat fuj
Ale nehrešiť aby si nevytvoril blok ze sa bude bat pred vami cikať aj vonku

helusa1994
autor
4. nov 2023

@belllinka studovala som na google ale chcela som informacie aj od ludi nic v zlom som nenapisala tak nebudte taka mudra dakujem pekne

helusa1994
autor
4. nov 2023

@nika_val dakujem

helusa1994
autor
4. nov 2023

@pribinak no chodime vonku a nic a ked prideme dnu tak to urobi dnu ☹

klarolinne
4. nov 2023

@helusa1994 treba byť trpezlivý. Chodiť s ním častejšie von, alebo byť von dlhšie. A možno kúpiť takú tú cikaciu podložku pre psíka kým sa to naučí. Veľa chváliť a odmeny dávať.

betkaulicna
4. nov 2023

@helusa1994 chodili sme von aj v noci. A čakala som s ňou, kým sa nevyčurkala/nevykakala. Najprv to bola polhodina, potom 10 minút, potom 5.. až sme sa dopracovali k tomu, že sme vyšli von a potrebu vykonala hneď. Trvalo to cca 3 týždne. U tak malinkého to bude asi dlhšie. Dosť záleží od povahy. 🙂
Na YouTube je kanál Ako so psom. Niekto jej rady som použila, iné upravila. Videla som len ako učiť psa na potrebu von. Malá tam taký metódu s piškacími dečkami pod dverami. Pozri 🙂 stojí to za to.

betkaulicna
4. nov 2023

@helusa1994 držím palce 🙂 prvý rok je náročný.

enya00
4. nov 2023

@helusa1994 ked sa vycika vonku velmi chvalit, mozes dat aj piskotu..ak uz sa vycika dnu, nehresit ho, ak si nestihla nacapat ho hned, lebo potom uz nevie za co ho hresis ….niekto odporuca podlozky, niekto nie…ja som davala, ked sa vycikal inde, omocila som trochu tu plienku, ked sa vycikal na nu, pochvalila som..teraz ma 8 mesiacov a super, po case som rusila aj podlozky, aby si zas nezvykol, ze moze cikat dnu stale..je aj sprej pre steniatka, nastriekas na podlozku, ale neviem, moj to oblizoval 😂 chce to vela trpezlivosti, vela vencenia a chvalenia a samozrejme aj odmenu-piskotu, ked potrebu vykona vonku.. nebude to hned, ale casom sa nauci

eviq
4. nov 2023

Plienku urcite nie. Nalam si piskoty na stvrtky, nachystaj do sacku. Vonku so steniatkom kazde dve hodiny, dostatocne dlhy cas, aj pol hodinu...ked sa mu podari pisat, kakat, treba ho vychvalit nadsenym hlasom, psiky to vnimaju 😊 a hned dat kusok piskotky. Tie piskotky mu nechaj iba ako odmenu za to. Psiky ich maju radi, on si to zapamafa, ze sa mu oplati cikat vonku 😊. Zaklad je fakt casto chodit von, kym sa nauci. Potom uz vydrzi dlhsie. V noci samozrejme nepojdes casto von, my na ten ucel mame taku tu papierovu nepremokavu podlozku, co sa pouziva aj podludi. Kupis to v zdravotnickych potrebach, DM, Tete drogerii, psich obchodoch, tusim aj v lidli. Doma ju poloz na miesto, kde si vsimas, ze chodi pisat alebo kakat najcastejsie ( vacsinou maju nejake " oblubene" miesto). Je to velka pomoc hlavne v noci. Ale nechaj aj cez den. Ked sa vypisa inde, povedz fuj a prenes ho na tu podkozku. Alebo ked vidis, ze sa kruti ( ide kakat) , rychlo ho prenes na tu podlozku. Je este maly, vsetko sa casom nauci, len treba vela trpezlivosti a casu, potom to uz bude dobre 😊. Drzim palce, nezufaj, nejde to hned 😊. Hlavne ho netreba trestat a bit, bude sa ta zbytocne bat. Nech sa dari 😊.

enya00
4. nov 2023

a tie plienky- podlozky maju v pepcu, ale aj kik ma za dobru cenu… moj aj teraz, ked prideme z vonku, uteka pri skrinku a uz caka piskotku, ked bol mensi, bravala som ich zo sebou a hned dala a pochvalila, len nie ludske, tam je cukor, maju aj pre psikov 😊 naucil sa to rychlo, nastastie

helusa1994
autor
4. nov 2023
helusa1994
autor
4. nov 2023

@eviq dakujem

helusa1994
autor
4. nov 2023

@enya00 vdaka

medda_beda
4. nov 2023

@helusa1994 Chodiť často von a tvoj najlepší priateľ bude teraz handra kým sa to nenaučí.A tak ako baby píšu pochváliť a môžeš dať aj pamlsku.

lula313
4. nov 2023

@helusa1994 steniatko až okolo 4,5 mesiaca bude schopne zadržiavať moc. Zatiaľ s ním treba chodit casto von. Sú take pomocky, kedy steniatko cika, napr po zobudeni, keď sa napije/naje a keď sa veľa naháňa, hra. Keď ho uvidíte cikat, tak hneď ho berte von a položte na travnik, že tu sa cika. Vonku odmenujte, doma netrestajte, lebo jedine, čo docielite trestami, že sa bude pri potrebe doma schovavat.

anonymanonym
4. nov 2023

Velmi casto chodit von. Vonku ak vykona potrebu veeelka pochvala a odmenit ("piškótky" neodporucam). Doma ak vykona potrebu netrestat. Podložky urcite nepouzivat (cely proces učenia to len spomaľuje).

A popozerajte sa po nejakom trénerovi... nie kvôli učeniu hygiene, ale kvôli celkovej výchove psa.

helusa1994
autor
4. nov 2023

@anonymanonym vdaka preco piskoty neodporucate

pribinak
4. nov 2023

@helusa1994 toto je ešte veľmi maličké šteniatko. Neviem ako dlho ho máš, ale 8 týždňové šteniatka bývajú často ešte pri matke.

Piskoty tiež neodporúčam, v každom Zoo či PET shope nájdeš tréningové mini granule či mlsky pre šteniatka - bez muky

anonymanonym
4. nov 2023

@helusa1994 nie je to pre psíka zdravé 🙂 ako je to kazdeho vec, ale ja radsej dávam iné odmenky, zvlast keď ich je na trhu od vymyslu sveta (aj tych kvalitnejších zložením v prijatelnej cene)..

a inak, odmenu si vždy aj tak určuje pes. Odmena nemusí byť len jedlo, ale aj hra, hračka, improvizacia (teraz napr. by mi napadlo "lovenie" listu, ktory má človek v ruke a hýbe nim), socialna odmena (pohladkanie napr.), odmena z prostredia (napr. uvolnenie počuchať čo chce ist počuchať, uvolnenie za druhym psom - po predošlom dohodnuti s druhym majitelom samozrejme, atd)... Zalezi to od povahy psa a aj od konkretnej situacie, ale zakladne zlaté pravidlo je, že odmenu vždy určuje pes. Aj ked to som asi trochu odbocila (kedze na ucenie hygieny sa v drvivej vacšine prípadov naozaj odmeňuje jedlom), tak pardon 🙂😊 A vela radosti so šteniatkom prajem 🙂

rebrambora
4. nov 2023

Daj ho prec, este kym je to steniatko, bude to pre vsetkych zucastnenych lepsie.
Prosim a dakujem ti v mene toho psika a vsetkych, ktorych budu mat s nim nieco docinenia.

00momo
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
00momo
4. nov 2023

@helusa1994 chodiť s ním každé 2h vonku aj v noci. Keď v noci spi zobudiť a šup vonku. Hneď po zobudení hraní, jedle,. Všímať si signály krúti sa, knuci(steká), nucha po zemí hneď ho zobrať von. A byť s ním vonku dokedy nespraví potrebu, potom pochváliť. Platí pravidlo najprv vykonať potrebu potom prechádzka alebo hra. Pozrite si Juraja Ferka profi tréner.

anonymanonym
4. nov 2023

@00momo Ferko je "profi trener" nad ktorym krutia hlavami (v zlom slova zmysle) vsetci uznavani treneri široko ďaleko...

bylinka25
4. nov 2023

@helusa1994 Ahoj, presne v takom veku som dostala ja svojho, žiaľ už nebohého psíka, ale hneď v prvý deň som s ním chodila von v pravidelných intervaloch, to značilo každé dve hodiny, aj v noci.
Ako už tu bolo spomenuté, treba sledovať správanie psíka, či je pri dverách, je nepokojný.
Presne, ako keď sa staráš o dieťatko, iba že psík ti nepovie, čo potrebuje.
Počas mojej "materskej" som ho naučila za pár týždňov chodiť pravidelne von trikrát denne.
Prišiel k nám v júli a v septembri už vedel krásne chodiť na vodidle tri razy do dňa.
Ale je aj veľké množstvo kníh o výchove psíkov.