4-ročný syn nazval chlapca v buse čierny

martabubu
11. sep 2022

Strašne trápne mi bolo. Syn má 4 roky a všíma si rozdiely. Do autobusu nastúpili Rómovia ale takí slušní. Chlapček sedel pri ockovi. A môj malý zrazu na celý autobus že Prečo ten chlapček je taký čierny. Zahriakla som ho a on zas Mami ale jaký je veľmi čierny.
Tak som mu začala hovoriť že aj ja mám tmavé vlasy a on blond, jeho braček má modré oči a on zelené a že jeho Teta a bratranci majú šikmé oči lebo teta je zďaleka. Snáď to pochopil. Ako by ste vy reagovali???

elizabet173
11. sep 2022

@martabubu prečo si ho zahriakla? Veď to bola normálna otázka, pýtal sa na to, čo nevedel. Reagovala by som tým vysvetľovaním ale bez toho zahriaknutia.

k16k18
11. sep 2022

Je to normálne podla mňa ved deti vidia rozdiel tak sa spýtal prečo je to tak ...treba len vysvetliť....mame na dedine tiež par občanov a aj moje deti vedia/vidia rozdiel 🤭🤭🤭

jaskolka
11. sep 2022

Otázka bola úplne normálna. Jednoducho videl, že pokožka chlapčeka je inej farby, nič iné tým nemyslel.Netreba ho zahriaknut.
Normálne by, som mu vysvetlila to, pripadne mu ukaz doma obrázky černochov, indiánov, Číňanov,pripadne aj albinov, aby videl, že existujú aj iné rasy a farby pleti.
Ale ze na tom vôbec nezáleží, je to len farba koze a ide o to, aký je človek a ako sa správa.

liloastitch
11. sep 2022

@martabubu rovnako len by som ho neokríkla,dieťa si všimlo rozdiel medzi ním a chlapčekom. Uraziť ho nechcelo, len bolo zvedavé. Vysvetlila si to primerane veku. Môj malý tiež raz vyzvedal, prečo má jeho bratranec veľké uši priamo pred ním a jeho mamou. Proste si to všimol a opýtal, nemyslel to zle ,neposmieval sa mu . Ja by som sa teda trápne necítila, naopak by som bola rada, že dieťa túto tému otvorilo. Ideálna chvíľa na vysvetlenie, že odlišnosť ľudí je normálna.

martabubu
autor
11. sep 2022

@elizabet173 mám z nich strach aj keď vyzerali slušne ale keď by sa do nás pustili. Už som zažila v buse že sa s pani kvôli pohľadom hádali

mandzula
11. sep 2022

@martabubu podla mna nevyrobil trapnu situaciu syn, ale ty tym, ze si ho zahriakla, uplne stacilo to normalne vysvetlenie. Dieta len popisalo to, co videlo, na tebe ako dospelej bolo to vysvetlenie bez akychkolvek negativnych emocii.

pribinak
11. sep 2022

Treba normálne vysvetlit a nie zahriaknut. Môj syn mal cca 3 roky a pred vianocami v auparku uvidel černocha, teda africana. Vyhlásil aha čert ! Chlapík sa smial.
Tak som vysvetľovala že ujo prišiel z Afriky, kde sú levy a slony. A u nás nie sú slony a silne slnko, preto mame inú farbu koze

sorciera24
11. sep 2022

nehanbi sa, je maly a mal normalnu otazku, vysvetlit rozdiely medzi farbou plati a o tolerancii...na odlahčenie. ked sme so starším synom boli pri mori ( v Taliansku), vedla nás sa kúpal černoch amoj 3 ročný na to, že "aha, kominár":D ....ešteže nerozumel.....tak sme si vysvetlili rasy už vedel, že ujo nebol kominár, ale černoch...

cocolino234
11. sep 2022

Mne príde hlúpe, že ho nemala zahriaknuť. 🤦‍♀️ Absolútne nejde o tú konkrétnu poznámku, ide o to, že NAHLAS komentuje a ukazuje prstom na výzor ostatných ľudí a áno, to je niečo, čo by dieťa malo vedieť, že sa nerobí. Môj synovec mal 5 rokov, keď sme išli autobusom a bol tam jeden róm, ktorý ale nebol tak bežne tmavý, bol naozaj viac. Môj synovec to tiež mohol vykríknuť v autobuse ale spýtal sa ma to až keď sme vystúpili. Jednoducho upozorniť ho na to, že je to vrcholovo neslušné bolo správne a doma si už treba vysvetliť rasy a ich farby pleti.

mogaa
11. sep 2022

@martabubu no Rómom si mala povedať prepáčte a synovi normálne vysvetliť že každý má inú pleť, niekto ju má bielu, iný tmavú, niekto má oči rovné, iný šikmé....ide o dieťa, tebe aj im to síce mohlo byť trápne, ale dieťaťu to treba vysvetliť, nabudúce bude vedieť a nebude sa pýtať

cairka
11. sep 2022

Teda viac ako chlapcova otázka ma zarazilo tvoje "bojím sa ich, aj keď vyzerajú slušne" ....

liloastitch
11. sep 2022

@cocolino234 keď ho matka okrikla tak si akurát tak dotknutý chlapec môže myslieť, že byť iný je zlé keď sa o tom, zakazuje nahlas hovoriť.. rovnako to dieťa čo sa opýtalo. Ako mu vysvetlíš, že síce je normálne keď je niekto odlišný, ale nie je normálne keď o tom hovorí? Veď o tom čo je normálne sa hovorí nahlas .. mimochodom komentovať niekoho poza chrbát tiež nie je veľmi slušné.

sense
11. sep 2022

Ja by som dieťa nezahriakla, ale vysvetlila ze ľudia sú rôzny niektorí majú takú pleť ini onaku.... A ze dôležitá je nie farba pleti ale to ako sa ľudia správajú.
A úprimne tiež ma zarazila tvoja poznámka, vyzerajú slušne ale mam strach. Co keby sa do nad pustili. Ešte ani nič nespravili a už máš predsudky.
Nie všetci Rómovia ale ľudia inej farby pleti sú zlí a nie všetci "bieli" sú dobri

cocolino234
11. sep 2022

@liloastitch jasne som podotkla, že nejde o konkrétnu poznámku. 🙄 Ide o to, že komentoval to, ako vyzerá a áno, to sa NEHOVORÍ, takže je na mieste pred ľuďmi dať najavo, že tebe ako matke takéto správanie nepríde v poriadku. Keby prvýkrát vidí morbídne obéznu ženu a povie "mami aha aká je obrovská, to prečo?" tak mu pred ňou začneš vysvetľovať, že to preto lebo buď rada papká alebo má nejakú diagnózu? Komentovať niekoho poza chrbát nie je slušné a aj tak to robí drvivá väčšina populácie, pretože sa bežne bavíme o udalostiach z práce či školy, ktoré riešime denne a pri nich spomenieme iných ľudí.

Tu ide vyslovene o to, že to toho človeka môže uraziť, nevieme či nebol šikanovaný, či nie je odstrkovaný a je úplne jedno, či by sa pýtala na farbu pleti alebo výzorovú vadu. Keby sa mne toto stane, tak by som určite súhlasila s tým, aby matka poučila svoje dieťa o tom, že nekomentujeme výzor ostatných a neukazujeme na nich prstom a čakala by som ospravedlnenie. Už ak by neprišlo, tak si len pomyslím svoje.

A nie, neviem si predstaviť niekoho s myšlienkovými pochodmi typu, že si bude myslieť, že byť iný je zlé na základe toho, že matka upozorní svoje dieťa, aby sa správalo slušne a nahlas neukazovalo prstom na ľudí. Keby povie "mami, prečo je taký biely?" tak by som mala rovnaký názor.

alexka89
11. sep 2022

Noa a čo môj sa na rovinu opýta alebo povie že to je cigán...pokiaľ nám oni vravia bieli alebo gadžo tak čo riešis od takého malého decka

liloastitch
11. sep 2022

@cocolino234 ja si stojím za názorom, že sa nahlas nehovorí len o veciach, ktoré v poriadku nie sú . Keby sa opýta na morbídne obéznu ženu,tak mu nahlas poviem o tom, že ľudia sú chudí aj obézni a prečo sú niektorí takí a niektorí onakí nevieme, u každého môže byť iný dôvod . . .. jednu neslušnú vec robiť môžme a druhú nie ? Keby sa toto stane mne tak sama tomu dieťaťu vysvetlím, že som taká lebo ... Ľudia si svoje odlišnosti uvedomujú aj bez toho aby na ne ostatní poukazovali , niektorí sú hrdí na to, že sú iní a niektorí sa za to stále hanbia práve preto, že nikdy od iných nepočuli, že ich inakosť je vnímaná ako normálna. V minulosti boli ľudia spoločnosťou vyčlenovaní za ich neobyčajnosť .. bol si fyzicky či psychicky znevýhodnený? Rodina ťa poslala niekde do liečebne a viac o tom nikto nehovoril iba si šuškal a keďže o tom nikto nehovoril tak sa to vnímalo tak, že je to zlé. A potom o tom niekto začal hovoriť NAHLAS a NAHLAS o tom hovorili ľudia dovtedy až to začali všetci brať ako bežnú vec a súčasť života.

kamatopo
11. sep 2022

@martabubu chápem tvoju reakciu. Asi by som reagovala ako ty. Aj keď mám veľa známych Rómov povecme si pravdu ,že na takéto komenty sú citlivi a nikdy nevieš ako kto zareaguje. Ale pekne si pokračovala tak určite aj oni museli pochopiť že 4 dieťa je ešte v týchto postrehoch nevinne.😉

panb
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
markus1
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
mpg
11. sep 2022

@martabubu To deti zvyknú tak povedať pravdivo, syn keď mal asi 4 roky povedal v autobuse dosť nahlas, prečo má ujo takú čiernu nohu?, bol to černoch v krátkych nohaviciach, ale nikto nič nepovedal.