14 ročná puberťáčka a internet

niki2003
7. jún 2018

Mam doma 14 rocnu pubertacku po prichode zo skoly hodi tasku zalezie do postele zapne pocitac a nevnima okolity svet nic ine neexistuje len editovanie videa miesto toho ze by sla von s kamaratmi aj domace prace pomoze horko tazko po prosikani na 100 krat alebo uz po kricani a to je este urazena ze na nu kricim.spolocne programi odmieta ziadne nikde sa jej nechce radsej bude cele dni zavreta v izbe s pocitacom nic ju nezaukjima

prasiatko30
7. jún 2018

Zeby zhabat pc a vypnut wifi?

beky1813
7. jún 2018

Vypnut wifi, robi len to, co si jej dovolila

gladys_07
7. jún 2018

menit heslo na wifi a dat jej ho len ked si splni povinnosti na ten den

jasminet
7. jún 2018

v 14r som bola taka ista - akurat nebol internet, takze vtedy tv... jedno leto ma to tak drzalo, skoro cele prazdniny som von nos nevystrcila...
takze len bud pevna dohoda, ze pc az po splneni povinnosti, alebo vypnut wifi a moze byt urazena, ale bez pocitaca.

pininka
7. jún 2018

Nic v zlom, ale toto asi nezacala robit zo dna na den. Ale urcite sa da aj teraz pritvrdit, ako pisu dievcata, nieco za nieco.

jankakvetka
7. jún 2018

A hlavne nekric...aj tak to ma na haku..mam doma 13 rocnu..viem o com pises....zobrat mobil pc zme it heslo na wifi..a neboj sa zacne skakat ako piskas..len vytrvaj!!!!

dominika6
7. jún 2018

@niki2003 povedzme si pravdu...dnešná doba..
a kam by vonku šla? a s kým? ked dnešné pubertiačky sa premávajú po meste ako kráľovné zo Sáby..chodia si po butikoch,skúšajú oblečenie,v drogerkach sa zadarmo nakechlia,navoňavkujú...očeknú chalanov na zástavke a idú spokojne vyvenčené domov...kde si tieto duchplné pocity navzájom musia zdieľať na soc.sieťach..
myslíš že ju vyženieš okopávať záhradu? alebo ti vyluxuje byt? každý deň?

je to trápenie..musíme bojovať s technikou,ktorá valcuje nás rodičov a zatiaľ je vo vedení čím dalej tým viac..

moja rada?
nemusíšnad ňou stáť s časomierou a určiť jej presný čas na pc,či mobil..
ale môžeš..
pretože ona si najprv urobí povinnosti od A po Z a potom heureka..nech si robí čo chce..zatial je doma..horšie bude,ked domov nepríde 😀

ajko
7. jún 2018

mám doma 16 ročného puberťáka.. spoločné akcie taktiež odmieta.. niekedy mu to akceptujeme (máme aj dvojročnú dcéru, čiže napr. odmietnutie návštevy ZOO mu v pohode povolím) ale samozrejme je to člen našej rodiny, takže niekde či chce či nie, musí.. taktiež má tendenciu presedieť pri pc. Keď sme mu však kupovali PC, podmienka bola, že bude chodiť na nejaký krúžok. Ten časom vymenil za fitko. Čiže jeho deň vyzerá asi takto: škola, fitko, počítač, úlohy (niekedy len tak z rýchlika), menšie domáce práce ako vyniesť smeti, vypratať umývačku, postrážiť na chvíľku sestru a zase počítač.. ak nie počítač, tak mobil.. tiež veľa povinností ošomre, ale spraví.. keď sme sa o počítači spolu rozprávali, argumentoval mi tým, že a čo má vlastne robiť, keď všetci kamaráti sú tiež pri pc.. a ak nie pri pc, tak chodia po meste, prípadne po baroch, fajčia.. čiže holt, blbá doba.. myslím, že už ani nemôžem čakať od detí, aby v tomto pubertálnom veku sedeli niekde vonku pred bytovkou na schodoch a hrali karty.. to bola naša doba.. teraz je táto.. skús jej to v kľude, bez kriku vysvetliť, že jednoducho je stále členkou rodiny a musí svojou činnosťou aj prispieť k jej chodu. Pomôcť s tým a tým, pripraviť sa na ďalší deň do školy a potom nech sa páči, seď pri pc, chatuj... a k tým spoločným akciám - prehovor jej do duše - že ti jednoducho chýba ako parťák... že ešte bude pár rokov s vami a potom si už bude žiť vlastný život a len si ešte chceš užiť spoločné chvíle aj s ňou.. u nás takéto rozhovory prinášajú úrodu 🙂 i keď - treba vystihnúť správnu chvíľu, kedy sa tým puberťákom aj rozprávať a hlavne počúvať chce 🙂 niekedy je to naozaj zbytočná strata slov... držím palce!

0silvia0
7. jún 2018

@niki2003 treba ju motivovať k nejakému krúžku a k nejakým záujmom... ja mám tiež 14-ročnú puberťáčku ale u nás tie hormóny a hormonálne výkyvy začínajú poľavovať a začína to byť lepšie ako napr. minulý rok. Samozrejme dnes veľa deciek leží v posteliach na mobiloch a tabletoch. Minule som stretla bývalú spolužiačku, ktorá má rovnako staré deti ako ja a pýtam sa jej: ako sa majú tvoje deti? Ona len vzdychla, pokrčila plecami a prevrátila očami. Tak sa jej pýtam: čo ležia na posteli s mobilmi? Ona na mňa zúfalo pozrie a vysloví: ... ležia...
Dnes deti takto relaxujú, ja som kedysi tiež najradšej ležala v posteli s knihou v ruke, ak by som mala mobil a internet, tak ležím s mobilom😎 Tiež nás mama musela naháňať do roboty, tiež sme to samé od seba neurobili.
Ja toto naháňanie do domácich prác doma nerobím, nemám to rada ani ako decko som nemala rada keď ma niekto naháňal do niečoho. A paradoxne, dcéra sama príde a spýta sa ma, či mi má pomôcť, keď vidí, že niečo robím, pridá sa. Ja mám veľmi empatickú dcéru a vidím, že čím ďalej tým to bude lepšie a príjemnejšie.

jankakvetka
7. jún 2018

@dominika6 trefne a vystizne!!!!!! 👌👌👌👌👌👌

bubblegum7
7. jún 2018

To záleží aj dosť od toho aké má známky. Ak sa učí dobre neriešila by som to nejak extra. V takom veku málo detí pomáha doma s niečím a zas postupne by ju to malo prejsť. Ale ak kvôli tomu nosí domov 3ky 4ky tak skúsiť ešte raz dohovoriť alebo správne motivovať a ak to nepomôže tak zmeniť heslo na wifi a nech robí čo chce. Najprv škola potom zábava možno nie je z toho typu čo potrebuje chodiť od rána do večera vonku možno nemá s kým zas matky nie vždy o všetkom vedia. Keď sa má spíjať čo v takom veku deti robia tak buď rada že ju máš doma 🙂 z tej svetlejšej stránky. Všetkého veľa škodí

kofolka242
7. jún 2018

keby chodila nonstop po vonku tiez by sa ti to nepacilo. opytaj sa jej ci dievcata nejdu niekam na vylet a nechce ist tiez, popripade s nejakou kamoskou do tabora, alebo jej najdi brigadu na leto niekde v potravinach v okoli...mozno si s dievcatami nerozumie tak radsej bude doma....krik este nic nevyriesil

deti95060810
7. jún 2018

@dominika6 👍👍

deti95060810
7. jún 2018

@bubblegum7 trojky a štvorky? pre mňa je už aj 2 na figu známka...

lucywastaken
7. jún 2018

@niki2003 Tak určite sa na to treba pozrieť aj z pohľadu, že radšej nech sedí doma pri editovaní videí (musím ináč pochváliť ak sa v 14 rokoch o niečo takéto zaujíma, určite by som ju ku tomu naďalej motivovala ak ju to baví), ako aby chodila po večeroch niekde s kamarátkami/kamarátmi namachlená ako slečna od Slovnaftu, robiac bohviečo. 🙂 Ja som počas puberty tiež nebola ten typ čo by chodieval často von, tiež som bola radšej zavretá doma pri TV alebo PC - a to len z dôvodu, že som introvert. No v tvojom prípade by som si určite určila nejaké pravidlá: najprv škola a domáce práce a až potom zábava. Normálne to skúsiť s ňou empaticky vydiskutovať, nie žiadne kriky, v momente keď zvýšiš hlas tak si len povie, že "ach bože tá sprostá mama si zase na mňa vybíja zlosť" a prestane počúvať, to je klasické pubertálne správanie. No ak by ani takýto empatický rozhovor nefungoval tak proste treba pritvrdiť, vypnúť Wifi/zobrať počítač a bodka. Čo sa týka rodinných výletov tak tiež by som určite pritvrdila a držala si nejakú tú dominanciu ako rodič, aby ti potom zase nezačala skákať po hlave. Nemusí síce chodiť na všetky výlety ale aspoň na niektoré určite, nejak sa treba s ňou dohodnúť a vypočuť si čo si ona myslí.

0silvia0
7. jún 2018

@lucywastaken inak keď spomínaš tie rodinné výlety... keď som mala 15, boli sme s rodičmi a so sestrami na nejakej chate. Pamätám si ten pocit trápnosti a čudného pocitu, keď som si uvedomila, že ja, 15-ročná stará koza už nepatrím na takéto rodinné výletiky. Už som pociťovala, že nie som žiadne decko a nechcem tu byť s rodičmi, chcem byť radšej doma sama ako tu s nimi. Bolo mi vtedy hrozne a ledva som to tam vydržala. Pamätám si, že to bol môj posledný rodinný výlet a už som odmietala s nimi chodiť. Radšej som zostala vždy doma sama a bolo mi tak dobre. Potom už som chodievala po nejakých rokoch von s partiou, s mamou som bola na výlete až keď som mala 25 rokov, to som už zasa inak vnímala.
Ja by som apelovala na rodičov, aby si spomenuli na svoje dospievanie, ako to nebolo vždy ľahké vyrovnávať sa s hormónmi a s čudnými doteraz nepoznanými pocitmi a aby boli ku svojim teenagerom skôr empatickí ako by kopírovali to typické rodičovské správanie: nič nerobíš, nič nepomôžeš, uprac, povysávaj, nelež furt! Ja mám skúsenosť, že hlavná časť výchovy má byť do puberty, v puberte už žneme svoje výsledky výchovy, autoritatívnosťou si v puberte skôr zhoršujeme vzťahy. Keď máme správne nastavené pravidlá do puberty, v puberte už deti poznajú svoje mantinely a vedia čo si môžu v rodine dovoliť a čo im už neprejde.

lmml
7. jún 2018

Že akcie s mamou..😂 ale nebláznite..😂 ak sa nejde nakupovať ani na to nemyslíte.. má 14.. kde má ísť von? Chlastat? Však teraz stačí jeden dospelý v skupine a pije celá banda.. a keď máte problém s Pc.. tak vypnúť wi-fi a nech trucuje.. 😂😂 len rátajte s tým že budete označená ako zlá mater a podobne od nej..😂😂 a domáce práce? Vy ste ich robila dobrovoľne? 😂 3/4 tu z nás isto nie..

chrissie_kf
7. jún 2018

Ja ked som mala 14 som mala take obdobia , ze som hodiny presedela pred tv a kukala serialy , v lete som bola viac vonku lebo som mala tenisove treningy , to ano ale inak som mala tiez dost svoj svet , ktoremu asi moji rodicia rozumeli menej . Povinnosti som si nejak plnila doma ale vela krat s velkym prekrucanim oci a frflanim . Ked som s nasimi sla na rodinnu oslavu decka sme sa zavreli do izby a mali dospelych na haku dost. A pamatam si v tej dobe na jednu lyzovacku kde som tak nechcela ist , ze som si z trucu sooro nic nepobalíla 😂 ano pred 15 rokmi neboli mobily s netom a podobne alw plne som vyuzivala to, co vtedy bolo k dispozicii. A myslim ze vyrastol zo mna normalny clovek . Su to take obdobia a kazde dieta nim prechadza inak .

0silvia0
7. jún 2018

@chrissie_kf ja mám pocit, že dospelí veľmi rýchlo zabúdajú na svoju pubertu alebo boli dnešné matky teenagerov bezhormónové dokonalé bytosti 😎
My sme kedysi nemali internet, tak sme na ňom nefičali, ak by sme ho mali, fičíme tiež...

lucywastaken
7. jún 2018

@0silvia0 Pod rodinnými výletmi som skôr myslela aj také maličkosti ako napríklad ísť pozrieť babku na záhradu a podobne. 😝 No inak s tebou 100% súhlasím. Nikdy nezabudnem ako sme raz išli s rodinou na výlet do Čiech, mohla som mať možno 15 rokov a mne sa proste nechcelo ísť nikam, radšej by som sedela sama so sebou na izbe a potichučky nadávala na rodičov ako mi nerozumejú. 😀 Celá táto dovolenka skončila veľkým fiaskom lebo rodičia ma len nútili chodiť s nimi, a ja som ako silná puberťáčka v tom nevidela to kúzlo trávenia času s rodinou, ako ho vidím teraz.

0silvia0
7. jún 2018

@lucywastaken presne... aj ja som chcela byt len sama so sebou v tom case a tieto povinne rodinne jazdy som len pretrpela. Ja k nutenym navstevam deti nenutim a moji rodicia to nastastie chapu. Mama minule povedala: to je taky vek, ved oni sa zasa k vam vratia blizsie. Dnes moja dcera povedala, ze ona chce ist zajtra pozriet dedka lebo minule s nami nebola na navsteve. Takze zasa sa mi potvrdilo: nenutit, chapat, im to vsetko samo docvakne ked bude cas☺

chrissie_kf
7. jún 2018

@0silvia0 presne , hlavne tu mam pocit ze kazdy chce mat z deti dokonale bytosti 🙂 ja som inak mala otrasnu pubertu taky jeden rok by som sa teraz najradsej prefackala 😂 ked sa na to pozriem teraz dozadu nechapem samu seba 🤨
Nebol sice internet , Ale viem ze napr sme mali nintendo a to som vedela hodiny hrat. A ked prisiel internet , mala som okolo 16,17 tusim- si dodnes pamatam ze som hodiny vedela na icq chatovat , ked bol volny pocitac. A takisto playstation - bratranci a kamosi cele popoludnia nad tym vedeli sediet. Ale raz som pocuvala na balkone rozhovor mojej maminy a susedy a ohovarali nas deti aka je s nami otrasna komunikacia a co z nas bude 😂😂

clary0
8. jún 2018

Neber Pc ani nevypinaj wi-fi, zober jej kábel. To ju naučí najviac, pretože sa postupne bude Pc vybíjať. A keď sa vybije, tak potom to riešiť treba, že keď porobí doma čo treba, tak kábel dostane.

hettinka
8. jún 2018

To sa tu už riešilo x-krát. Vypni wifi, ak nepomôže, vezmi PC a dovoľ len toľko, koľko uznáš za vhodne a v čase, keď bude naučená, splní si povinnosti, bola na krúžku. A nevyjednavaj, používaj oznamovacie vety.

hettinka
8. jún 2018

@chrissie_kf vidíš sama, koľko času si zbytočne premrhala a že to nebolo nič pozitívne. Keby aj tvoji rodičia boli zakročili, mohla si mat oveľa pestrejšie a krajšie strávenie pubertu.

chrissie_kf
8. jún 2018

@hettinka a ty ma akoze z nejakeho useku a roku , dvoch mojho zivota co tu spomeniem poznas uplne hej? ja som mala velmi pestru a dobre stravenu pubertu a detstvo aj dospelost doteraz 🙂 tam kde bolo naozaj treba moji rodicia zakrocili neboj sa. Ale netreba robit zbytocnu vedu z toho , ze dieta ma aj obdobia kedy je utiahnite a netravi zrovna cas podla predstav rodica.

eliska13
13. jún 2018

@chrissie_kf zobrať kábel či vypnúť wifi ako drab je to najjednoduchšie.Co sa docieli nič?to dieťa musí samé pochopiť, že mám limit a potom robím niečo iné.Do koľko rokov sa budú brať káble a mama bude stáť nad deťmi do 14,18,23??
Veď aj my sedíme na MK sto x denne nakukneme je to žrút času sťažujeme sa, že nestíhame nič a robíme to🙂
Nemôžeme tie deti donekonečna strážiť kontrolovať každý vie vypnúť gombík to nie je cieľom, ale, aby pochopili prečo....

hettinka
13. jún 2018

@eliska13 z vlastnej skúsenosti - dieťa nepochopí, tiež som myslela, že sa toho mladý nasýti a sám odloží ... bohužiaľ, takto to nefunguje, len sa stupňuje závislosť. Takže radšej ako "dráb" beriem mobil, PC do obývačky a dostáva to na prídel. Sám si tie limity nevie stanoviť, nie je to zrelá osobnosť, dospelý človek. Ani cukríky mu predsa nedovolíme jesť namiesto riadneho jedla, lebo to je radšej. Tak isto aj voľný čas nech trávi zmysluplne, a nielen pri PC, lebo to robí radšej.

Osobne si sadnem k MK ak mám odrobenú šichtu v robote, doma upratané, vypraté a navarené, deti obriadené ... a nie ako decko, čo sedí pri tom nenaučené a bordel v izbe.