Ahojte, vy ktore sa vyznate, vystupovala som z 2.piliera na zaklade nizkeho prijmu cca 530 v hrubom, no a teraz rozmyslam ci som vobec spravila dobre, som momentalne na RD a cakame druhe babatko. Neviem, da sa vstupit este do 2.piliera alebo bude pre mna ostat lepsie v 1.pilieri. Vobec netusim, ak sa najde niekto ochotny ktory by mi poradil. Dakujem
@candii po vystupeni sa momentalne pokial viem neda vstupit, ibaze sa zasa zmeni vlada a zmeni pravidla. Ale s nizkym prijmom, dvoma materskymi velmi pochybujem ze sa ti druhy pilier oplati. celkovo sa netreba spoliehat ani na 1, ani na 2. a ak sa da setrit bokom. lebo ked my pojdeme do dochodku tak dochodkovy system bude jeden velky pruser ak este bude vobecc existovat
Urcite vstupit ak sa bude dat naspat.
Uz iba to, ako Sociálna poisťovňa posielala hystericky znejúce listy s obrázkami nešťastných dôchodcov, ktorí dostali "akože nízky dôchodok, lebo boli iba v 2. pilieri", by malo byť výstrahou, že sa oplatí byť V DRUHOM pilieri :D Ak ste si tie listy pozreli - žiaden graf nemal citované presné dáta, nič štatisticky podložené, iba citový nátlak - vráťte sa, naplňte kasu sociálnej!
1. pilier je v dlhu, teda tie prachy, ktoré tam pošleš, sa obratom vyplatia dôchodcom, resp. ani to, čo pošleš NESTAČÍ. Teda žiadne šetrenie, nič sa tam ani pre teba ani pre nikoho neukladá ani nezhodnocuje.
2. pilier, peniaze ti ostanú. Ako sa zhodnotia, nik nevie predpovedať. Ale ostanú tvoje, resp. zdedia ich dedičia, ak sa ich nedožiješ (je to trochu komplikovanejšie ohľadom pravidiel a môže sa to zmeniť), ALE.. stále to vidím ako lepšiu alternatívu ako peniaze, ktoré sú už vopred minuté v 1. pilieri.
Tiež nemám plat 1000e ani zďaleka, ale verím, že keď pôjdem (zrejme vo veku okolo 70 rokov) oficiálne "do dôchodku", tak už také niečo nebude existovať - sociálke už nebude mať kto všetko platiť - nebude dosť aktívne pracujúcich. Verím, že dôchodok z 1. piliera, ak vôbec bude existovať, bude na úrovni dnešných príspevkov v hmotnej núdzi, t.j. aby si mala na chlieb a vodu a možno bývanie v spoločnom priestore v charite. Nevidím reálne, že sa o nás štát postará, to tu bude za 30 rokov príliš veľa rovnako starých a odkázaných hladných úst.
Každý, kto platí alebo už niekedy platil odvody do Sociálnej poisťovne, môže do veku 35 rokov vstúpiť do 2. piliera, a to aj po 15.6.2015 (dovtedy bol 2. pilier otvorený aj pre starších ľudí). Ak si staršia, smola, musíš ostať v 1. pilieri.
Žiadne peniaze sa nikam neprevedú (môj názor - socka to nespraví, veď ich potrebuje! neoverovala som si to ale v zákone), o tie si prišla, keď si z piliera vystúpila = už sa dávno okamžite minuli na súčasné dôchodky. V 2. pilieri začneš znovu sporiť od prvej časti poistného, ktorú im sociálna pošle. Napriek tomu, ak máš menej ako 35 a chceš v živote (po materskej) pracovať = zarábať, vždy si myslím, že budeš mať lepšiu perspektívu s 1. + 2. pilierom a ak to ide, aj so sporením.
Inak, stačí prostá, jednoduchá matematika, porovnám si, aké sú zdroje = koľko sociálna poisťovňa "zarobí", teda dostane od nás poistného:
http://www.socpoist.sk/zdroje-dochodkoveho-pois...
...a potom si pozrieť, koľko musí vyplatiť na rôznych dôchodkoch, teda jej výdavky:
http://www.socpoist.sk/pouzitie-financnych-pros...
a výjde vám, že napr. 2015 to je tvorba pistného 5594,32 mil € - vyplatené dôchodky 6485,39 mil € = STRATA 891,07 mil. €!!
Málo? Veľa? toto musíme všetci doplatiť prostredníctvom štátneho rozpočtu, alebo si na to štát požičia a naše deti zadlžujeme úrokmi. Ešte veríte, že budete mať dôchodky?
ups.. krivdím im.. vybrala som zlý rok v prípade výdavkov :D , takže tá strata je "IBA" cca 820 mil. €, aby som bola spravodlivá. Ale na ten štátny dôchodok stále nejak neverím :D :D
no to je ťažko povedať. Niekto tvrdí že sa 2. pilier oplatí len vtedy ak tam odvádzaš peniaze viac ako 10 rokov a ak máš príjem aspom 1000€. Lenže kto má dnes taký príjem. Málokto.
1. pilier je vlastne odvod do sociálnej poisťovne, odkial budeš dostávať starobný dôchodok.
2. pilier je to, že odvedieš peniaze do sociál. poisť. a tá určité percento posunie do spoločnosti, čo sa tým zaoberá a tam si vlastne šetríš na svojom účte. Ked budeš na starobnom dôchodku, môžeš túto spoločnosť požiadať o vyplácanie svojich penazí. Ešte nedávno to bolo tak, že ti mohli vyplatiť všetko naraz, ale sa to dalo rozpočítať a vyplácať mesačne. Lenže sa to často mení. Výsledky z vyplácania sú dosť čerstvé, lebo to funguje asi rok. Ale ja to mám, človek nikdy nevie, čo ho čaká a taká malá nádej je, že môj bude dôchodok trošku lepší. No myslím si že nejaké horobilné sumy to zase nebudú.