1 velka rodina, 1 manzel a viac manzeliek
Vychovavaju vsetky deti spolocne. Nazory?
Kazdu noc manzel rotuje medzi manzelkami.
Mna vzdy zaujimalo nieco ine, zvlastne, je to urcite zaujimave , a pozriem si to, ake nazory na zivot maju, resp. ako im to funguje, ako ziarlia. Aj ako si rozdeluju ulohy a spolocne sa staraju o deti. Nie vsetkym to vyde, a nie vsetci su stastni, aj ked niektori ano. Vacsina z nich tak vyrastala aj v rodinach, viacero generacii.
Jedna sa o tieto reality shows;
1. Sister wives (sestry manzelky- oni nie su naozaj sestry ale kedze su 4 manzelky tak sa tak nazyvaju medzi sebou)
http://www.kodybrownfamily.com/
2. My five wives (nova show, 1 manzel 5 manzeliek)
http://www.tlc.com/tv-shows/my-five-wives
3. Tento manzel ma 3 zeny, z toho dve su dvojicky.. 😎
Jedna sa o Mormonsku fundamental cirkev (sektu) rozsirenu po svete aj v USA.
Kto to este pozera (channel TLC - USA),
alebo aj ked nie Ake mate nazory? Ja osobne ich neodsudzujem (pokial im to vyhovuje), aj ked ja by som tak nezila. Kazdopadne zaujimave.
http://en.wikipedia.org/wiki/Mormon_fundamentalism -nieco o tom viac z wikipedii
Odkaz pre adminov, mozno toto nepatri do volnych diskusii ale do spolocne nazory a zaujmy? Po pripade premiestnite ak sa to tyka. Dakujem
@mariuskaa tak čo na to povedať, na naše pomery zlegalizovaná nevera, nič viac a nič menej... u mormonov, moslimov a možno pár ďalších vierovyznaní bežná realita... a medzi nami obyčajnými je kvantum mužov, ktorí to praktizujú, ale tajne a nemajú všetky ženy na jednom mieste a teda musia riešiť komplikovanú logistiku a timing 😅 ja osobne by som tak žiť nechcela, som lakomá a sebecká 😀 ale poznám vo svojom okolí vzťah, kde manželka a milenka jedného muža boli (resp. stále sú, akurát s manželkou sa rozviedol a s milenkou oženil) dobré kamošky, manželka o milenke vedela a keď on nemal čas, tak oni v pohode išli spolu na kávičku alebo na nákupy... svojim spôsobom obdivujem 😅
@macamac áno delí pozri si linky hore.
Buď žijú v jednom dome s jedným vchodom alebo v jednom dome s viacerými vchodmi alebo v domoch vedľa seba.
Nespia v jednej posteli 😀 ale manžel rotuje. Napríklad ak ma 3 manželky každú tretiu (štvrtú noc) je s tou istou. Áno niektore pracujú niektore nie a muz pracuje. Pozri si videá. Sudobre.
@sissy27 oni to maju ako vieru. Oni su veriaci. Mormonami som sa nikdy nezaoberala ale viem ze veria v boha. Podľa mna ich podľa stareho zákona biblie kde mnohozenstvo bolo povolené. Ako napr Isak, jakob,..... Kráľ David, kráľ salamun mali veľa žien a deti. Neviem či uznávajú Krista a ako je to s tym vravím nezaoberala dom sa ale každopádne je to zaujímavé. Nie ze by som tak išla žiť. Na Tom som ako ty 😕 ale mna vždy zaujímajú zvláštnosti a ako si s tym poradia.
@mariuskaa tak za náboženstvo sa dá schovať hocijaká špina, že... mne to zas až tak zaujímavé nepríde, ako som písala, je to len zlegalizovaná nevera a keďže aj tie ženy odmalička vyrastajú v tom, že je to normálne, tak to pre nich normálne bude, tak ako pre moslimky je normálne chodiť zahalená od hlavy po päty a nepozrieť sa do mužovi do očí, tak ako je v afrike normálna obriezka alebo v indii detský sobáš...
každopádne niečo podobné sú amišovia, tí síce netuším či praktizujú mnohoženstvo, ale udržujú vzťahy len v rámci svojej komunity a preto za tie stáročia sú doslova zdegenerovaní, to je zas v podstate legálny incest...
úprimne som rada, že nie som súčasťou žiadnej takejto komunity a "vierovyznania"...
@macamac
@sissy27
Jednou to bude velmi rozsirene "bydleni" - i kdyz z pohledu jine dimense...
Uz je pry na ceste film - opravdivy pribeh , kdy "darce seminek" hleda svych zhruba 1000 deti...hleda i nachazi... 😉
Duvodem je pry jeho "dnesni" zralost a pocity "viny" z mladi, kdy vymenil "sve deti"za pivo ci diskoteku na studiich . 😎
Chce pry deti poznat i byt "dobrym" otcem..nedokaze spat uz radu let..chce vedet, jak se "jeho detem" dari 😎
p.s. tesim se na film 😉
,,,,ale pravdepodobne si incestom myslela vztahy amisov iba som to precital v inom kontexte.
Este by ma zaujimalo pomenovanie - legalna nevera. 🙂 U nas je nevera Nelegalna?????
..ale som hnusny...ze.
ale viem si predstavit, ako SK chlapi by (niektori) chceli takto zit... 😀 😀 😀
@ultra
Je to trosku komplikovanejsi nez se zda...
Tema incest neni jednoznacne...a rozhodne se meni mistem "udalosti", vyvinem spolecnosti a obdobim "odehrani" 😉
http://it.wikipedia.org/wiki/Incesto
Napr. na Sicilii se povazuje za incest i kdyz si "vymeni" manzelku bratrove ci bratranci😉 A pritom manzelka preci nesouvisi s "pokrevni" sounalezitosti😉
@mariuskaa myslium, že by ich to velmi rychlo prešlo. KEd si zobereš kolko namahy a usilia chce zladenie dvoch partnerov v domacnosti... A ked si predstavím, že ide o spoločne hospodarenie spoločnu vychovu tolkych ludí, ktorý určite maju iné predstavy o nejakom tom fungovaní.... To je podla mna na slučku pre všetkych zučastnených
@ultra čítaj ešte raz a poriadne, resp. prečítaj si niečo o amišoch a pochopíš aj súvislosť s incestom, pretože oni skutočne súložia medzi sebou a pokrvní príbuzní majú spoločné deti... nie je povolené mať niekoho mimo spoločenstva a naozaj málokto z civilizovaného sveta sa k nim dobrovoľne pridá, takže za tie generácie majú všetci v podstate jednaký genofond... a nevera - nie je u nás síce trestným činom, ale pri sobáši je to jedna z vecí, ktoré sa medzi manželmi sľubujú a porušenie tohto sľubu je dôvodom na rozvod, v niektorých prípadoch dokonca aj na anuláciu manželstva cirkvou... a teda spýtam sa ťa inak - ak by tvoja manželka mala milenca, nemal by si s tým problém, v pohode by si jej to toleroval, keby ti povedala "miláčik, sprav si dnes večer na 4 hodiny program mimo bytu aj s deťmi, ja budem mať sex s iným, nie je to predsa trestný čin", bolo by to pre teba v absolútnom poriadku a vyhovel by si, lebo zákonom to obmedzené nie je? 😅
@mariuskaa mnohí by takto radi žili, keby im z toho nevyplývali aj povinnosti ako napr. finančne zabezpečiť všetky ženy, deti, starať sa o nich, venovať sa im aj po citovej stránke... mnohí s tým majú problém aj pri jednej žene a jednom dieťati 😀
Toto nie je téma o amishoch aj ked som sa s nimi osobne stretla a boli to príjemní ľudia. Predávajú vsetko bio maju vlastne obchody a vsetko je perfektne chlieb, práve maslo, koláče.
Co sa týka incestu, nemyslím su ze je to pravda.
Dokonca ani " manzelstva medzi prvostupnovymi bratrancami neexistuje. Druhostupnovi (bratranci a sesternice z druhého kolena su neobvykle ale občas sa stanu v niektorých spolkoch." (Prekladám od amish z aj)
"I think we can say with some confidence that first-cousin marriages are non-existent. Second-cousin marriages are rare, but in some Amish settlements, have taken place.
(Ale študujem si to práve. Sama neviem co sa tam deje. Ale vypadalo v pohode prijali nás medzi seba. )
@mariuskaa tak amish jedlo to ano,to je zdrave oni to pestuju tak ako za starych casov bez chemie v cistej otvorenej prirode len tazko sa k ich produktom dostat nie vsetci chodia predavat,je to ine ako BIO co nam podsuvaju supermarkety,ci amishi sulozia medzi sebou pribuzni to neviem,ja som sa ich na to nepytala ale moslimovia ano,beru sa medzi sebou a je im jedno ci je to bratranec prveho stupna ci kolkeho,v rodine mame pripady kedy bratia pozenili svoje deti medzi sebou,jasne ze ich deti niesu ok,maju dedicne choroby,nizsie IQ ale im to zjavne nevadi kedze Koran to nezakazal,neoznacil za haram taketo zvazky tak je to pre nich halal.Je im jedno co na to hovori sucastna medicina.Rodia kriplov,retardov ako na beziacom pase kazda rodina ma z 6-8 deti par zdegenerovanych.
@sissy27 v Indii sobasia male deti spolu ,nevesta I zenich su deti ale zacnu spolu zit az v puberte okolo 13-14 rokov,tak je to u budhistov,.U moslimov je to ine tam si stary dospely chlap moze vziat aj batola za zenu a podla jej veku s nou sexualne obcovat,presne je tam napisane co s nou moze v sexe praktizovat pred jej prvym menzes a co po nom.Predstav si stareho 70 rocneho sauda aebo jemenca ako sa ukaja na rocnom batolati.A potom ze toto nieje pedofilia,tvrdia oni.
U niektorych kultur to funguje naopak-1 zena a viacej manzelov. Z dlhodobeho hladiska to nie je odveci-traja manzelia-3 vyplaty, bolo by aj na opatrovatelku aj na upratovacku (to len na odlahcenie).
Vo svete sa rodi o nieco viac muzov ako zien, preto by taky model rodiny nemal buducnost........
kazda kultura ma svoje - ktore povazuje za "moralne" a "normalne". Pokial su tie zeny v zvezku s jednym muzom doborvolne, su s tym uzrozumene a naplna ich to (su stastne) tak preco nie. Prave ta jedna kultura (spolocenstvo) povazuje prave to svoje spravanie za celkom normalne a spravanie inych za ine - nie podla ich pravidiel. Ja neodcuzujem ziadne spravanie pokial neprekracuje zakladne moralne normy ktore povazujem za amoralne a preto neodcudzujem ani moslimov pretoze ich nabozenstvo je v sulade s mojimi normamy (kto z vas cital koran ??)- nehovorim o fanatikoch. Taktiez svoje normy maju amisi o ktorych som videl dokument a v podstate ich chapem a beriem aj ich zivot ako nieco na co maju narok, taktiez budhizmus ma nieco do seba a nieje proti mojim vnutornym normam.
inak - odkial mame novy a stary zakon ??? - vie to niekto takto s felku ??? bez googlu. ,,,...ale nechcem tymto zasahovat do oblasti viery pretoze to sklzne do roviny ktora sa tu neprejednava.
..takaze.....hold nekto ma rad holky....a nekdo zase vDolky.....
@mariuskaa Ano @mariuskaa, su povazovani za krestanov, uzanavaju aj Jezisa, len nie na zaklade nasej biblii.
Zakladatelom je Smith (myslim, ze tak sa volal), ktory sa raz postavil na ulicku, z ktorej videl obrovske mnozstvo kostolov. Tak polozil otazku Bohovi - ze ktore vierovyznanie je to spravne? Zrazu zbadal luc v najblizsom lesiku a nasledoval tento luc. Ked prisiel na miesto, pri strome, kde dopadal luc, boli o strom oprete zlate dosky a zjavil sa mu anjel, ktory mu povedal, nech tie dosky opise. (Videl ich len on - lebo po odpisani mu dosky zmizli). Maju radu starejsich a jedneho prezidenta, veria, ze tyto pani dostavaju odkazy aj v dnesnej dobe od boha. Tvrdia o sebe, ze su narod (AMERICANIA), ktori ako jedini dostali prave bozie slovo do svojich ruk. Najväcsia pecka je, ze vraj ludia su cierni - pretoze BOH ich potrestal za ich zlobu a preto ich oddelil od bielych ludi inou farbou pleti. To je ich vysvetlenie na rozne etniky. Sice neskor sa tito ludia zmenili na dobrych, len nechapem, preco im ten ich Boh nevratil ich povodnu farbu pleti 😉. Ich kostol vyzera podobne ako ten nas, len s tym rozdielom, ze po boku su miestnosti na ich prednasky. Bola som sa tam uz pozriet, kedze som spominala na inych forach, ze ma zaujimaju ine nabozenstva a aj knihu Mormonov mam doma. Pracuju na tom istom systeme ako SJ, studuju spolocne tu ich bibliu aj s ludmi, ktori maju zaujem, chodia od dveri k dveram, len s tym rozdielom, ze maju vysacku pripnutu so svojim menom 😉.
@erjona Maju migreny, lebo ten 1 chlap vacsinou nespolupracuje na chode domacnosti ci rieseni beznych rodinnych problemov, ak by tych chlapov bolo viacej, aj zena by bola odbremenena, chlapi by sa pekne prestriedali, zena by si aj viacej uzila, ak by bol jeden dlhsie v praci, boli by tam dalsi dvaja....no skratka idealny svet 😀
Inak mam aj nemecke linky o mormonoch, ak by mal niekto zaujem, pretoze nie kazdi rozumie anglicky - ako napriklad ja 😀
10 tajomstiev, ktore vie malokto o mormonoch:
1, v trinastich rokoch zacal Smith s predpovedou buductnosi (prebral to od svojho otca, ktory sa takymito vecami zivil) - vzal krystale, dal ich do cylindra a mal vizie, pomocou tychto vizii sa snazil najst poklady ukryte indianmi. V roku 1825 poziadal jeden farmar Smitha, aby hladal striebornu minu na jeho farme v Pennsylvanii. Smith bol velmi dobre zaplateny a mal zdarma poziven a byvanie, ale striebro nenasiel. Bola podana na neho zaloba a bol odsudeny. Vyska jeho trest, nie je znama. Jeho odsudenie mu prinieslo koniec jeho kariery maga a hladaca pokladov. O rok neskor tvrdil, ze objavil dalsi poklad. Tento poklad mal zmenit buductnost ludstva. Zjavil sa mu anjel a povedal mu, kde tie zlate dosky najde, ktore obsahovali sväte pismo. (Trosku som to hore poplietla, neboli dosky oprete o strom, ale anjel mu povedal, v ktorej hore su zakopane - sorry, ale citala som tu knihu pred 8 rokmi 😀). Anjel mu dal zazracne okuliare, aby vedel toto bozie pismo prelozit. Nejaky priatel vraj potom jeho poznatky zapisal (nikde sa priatelovo meno nespomina, tak je dost mozne, ze to spisal aj on). Bol to pribeh strateneho naroda Izraelitov - vraj predkovia Indianov su podla mormonov Zidia. Izraeliti, vraj prisli podla Smithovho prekladu 600 rokov pred Kristom do Ameriky.
2, Leavi mal dvoch synov - dobreho a zleho (nieco podobne ako u nas Kain a Abel). Po otcovej smrti sa vytvorili dva tabory - privlzelci dobrych a zlych - Nefiti a Lamaiti. Kniha Mormonov opisuje ako 1000 rokov tieto dva tabory proti sebe bojovali. Nefiti boli ti dobri - zili podla bozich prikazani a vo viere. V tomto obdobi 1000 rokov sa tieto narody navzajom zabijali. Lamaiti zabili aj ich hlavneho predstavitela Mormona. Ale este predtym stihol ich pribeh napisat na zlate dosky - s Bozou rukou. Takto vznikla kniha Mormonov. No a tu to pride - v ich knihe je napisane, ze Boh Lamaitov potrestal tym, ze zmenil ich pokozku farby. Takze takto vznikli rozne etniky - indiani, cernosi.
3, Smith prehovoril nejakeho priatela predat svoju farmu a svoju knihu s 550 stranami financovat. O tyzden neskor zalozil novu cirkev. Len o rok neskor malo toto novo vzniknute nabozenstvo viacej ako 1000 clenov. (Inak v dnesnej dobe su najbohatsou cirkvou v Amerike - ale na päty im dychaju Sientologovia). Smith tvrdil, ze vsetky ritualy a prikazania dostal priamo od Boha. No niektore rituali su zhodne s ritualmi nabozenstva od pana Freimauera. Smith bol sam clenom tohto spolocenstva a mal post majstra. Cize sa predpoklada, ze z tatial si nacerpal inspiraciu pre svoje ritualy a nie len to, aj mnohe symboly sa zhoduju.
4, Smith nastolil velmi prisne pravidla, ako sa maju Mormoni spravat. Napriek tomu mnohi clenovia povazovali toto nabozenstvo za oslobojuce. Cirkev videla toto nabozenstvo ako nieco zle. Smith ucil svojich veriacich, ze su prave oni vyvoleni Bohom. Gouverner s Missouri prikazal vyvrazdit vsetkych Mormonov. Zacalo sa to tym, ze mal Smith viziu, ze mu Boh nakazal, ze prave v Missouri je nova Zem pre Mormonov. Ludia, ktori tu v tom case zili, neboli nadseni z nich. Pretoze sa tam pristahovali niekolko 1000 Mormonov - bolo to hromadne stahovanie. Zacalo sa s ich vrazdenim, zapalilovali ich dediny, zabijali a znasilnovali ich zeny a kradli zasoby. Mormoni na oplatku spravili to iste s ich dedinami. V roku 1838 vydali rozkaz na likvidaciu vsetkych Mormonov - s vyrokom "Mormoni su nasi nepriatelia a musia byt zmazani, alebo vyhnani z nasho statu, pretoze toto zabezpeci verejnu ochranu". O par dni napadli ich obydlia ale skoro vsetci Mormoni sa zachranili utekom do najblizsich hor. Presne 17 Mormonov zomrelo v tomto boji. (Asi mal Smith zasa viziu a boli pripraveni na utek - alebo mali informatorov).Aby sa vyhli dalsim utokom, nastalo dalsie hromadne stahovanie do susednej krajiny Ilinois a zalozili mesto Nauvoo.
5, Kedze do svojeho nabozenstva zahrnul mnohozenstvo, jeho manzelka sa mu vyhrazala, ze aj ona sa vyda za viacerych muzov. Smith bo velky fiskus, pretoze bol casto zalubeny do viacerych zien naraz a bol presvedceny, ze Boh to povazuje za spravnu vec. Akoby mohlo byt nieco zle, ked sa on tak dobre citi, takze zaviedol polygamiu. Takto doslo k vyhrazke od pani Smith, pretoze sa nechcela delit s 10tkami zien o svojho manzela. Smithov postoj k polygamii mu prinieslo vela nepriatelov, bol zatknuty a do väzenia prenikla nejaka banda a zastrelili ho presne v roku 1844. Po smrti ich hlavneho predstavitela, museli Mormoni zvolit noveho nastupcu - Jank (bol aj guvernerom).
6, Po prepusteni vrahov Smitha nastali zasa rozbroje medzi Mormonami a Nemormonami. Gouverner Illinois ponukol Mormonom mier, ked zmiznu z krajiny, ale nie len z Illinois ale celkovo z Ameriky. Mormoni suhlasili s opustenim Ameriky. Ich nove presidlenie bolo smer Mexiko. O rok neskor po ich zabyvani prehralo Mexiko vojnu s Amerikou a museli odovzdat vladu Amerike. Takze Mormoni boli v tej istej situacii ako pred odchodom z Ameriky.
7, nastupca Jank bol zboznovanym nastupcom a mnohi ho stavali do tej istej pozicie ako Boha. Bol ich kralom, ktoreho slovo bol zakon. Videli v nom profeta, ktory stoji v uzkom kontakte s Bohom. Pre Mormonov bol vplyvnejsi ako prezident USA. Smith bol proti otroctvu, ale Jank bol rasistom. Pod jeho vedenim, bolo dovolene vlastnit otrokov. V roku 1857 bol opätovne vydani rozkaz od USA prezidenta Jamesa Buchanana zmasakrovat Mormonov. Takto sa mohol v ociach svojich volicov prezentovat v dobrom svetle - pretoze sa postavil proti otroctvu. Chcel spojit dve casti Ameriky sever a juh, kedze si nasli novu spolocnu obet Mormonov. Tak bolo poslane vojsko vykonat prikaz. Mormoni sa rozhodli nasledovat tie zakony Ameriky, ktore sa zhododvali s Jankovou politikou a ich vierovyznanim. Aj kvoli tomuto spravaniu bolo vyslanych 2500 vojakov. Jank zabranil vyvrazdeniu, kedze odstupil s politickej pozicie guvernera. O par rokov neskor mala vlada USA ovela väcsie problemy ako Mormonov, tak ich nechali na pokoji.
8, Ale ani Mormoni neboli bez viny, pretoze aj oni sa podielali na nasilnych cinoch - Utah - zavrazdenie 120 misionarov, vystahoalcov z Utah (zo sidla Mormonov). Napadli ich pri stahovani spolu s Indianmi a preoblecenymi Mormonmi za Indianov, pretoze bol presvedceni, ze medzi vystahovalcami sa nachadza niekto, kto pomohol pri vrazde Smitha. Mormoni, chceli, aby to vyzeralo, ze su to Indiani, ktori napadli cestujucich, ich obklucenie a boj trval 5 dni, kde sa pravi Indiani stiahli a povedali, ze oni za nich tuto vec nedokoncia. Na to sa rozhodli Mormoni vsetkych misionarov zavrazdit. Spravili to fingovane, pretoze poslali jedneho Mormona s posolstvom mieru, slubili im ochranu proti Indianom (ktori tam uz samozrejme neboli) a stahovalci odlozili zbrane a sli k ostatnym Mormonom. Pri ich pochodovani zrazu skrykol ich vodca Mormonov - stojte, robte , co je vasa povinnost a vtedy doslo k tejto hromadnej vrazde. Do teraz sa nevie, ci Jank nakazal toto vyvrazdenie.
9, Dalsie tajmstvo je, ze Mormoni v ich sidle boli majitelmi bordelov. Ich ucenie zakazuje prostituciu, ale v 19. storoci patrilo meso Mormonov k najväcsim v Amerie - Sant Lake City. No a ako v kazdom inom okolitom meste, ani tu nechybali bordely - ktore boli navstevovaane hlavne Nemormonmi. V roku 1985 pouzili sex-obchod na ich politicke ucely, aby zautocili proti zakonu polygamii. Zaplatili prostitutky, ktore mali vysokych statnych uradnikov dostat do pasce. Polygamia bola zakazana hlavne preto, lebo to odporovalo krestanskemu uceniu a ked takychto krestankych politikov nachytali s prostitutkov, mohli ich postavit do pozicie moralnych podvodnikov. Plan Mormonov sa vzak nevydaril. Politici sa zasa postavili proti tomuto prianiu Mormonov.
10, Ako prist opätovne k moci, im skrsol napad spojit sa s bankami a ich peniaze pozicali mafianom, ktori budovali hotely a kasina v Las Vegas, kde pomohli vybudovat dnesne moderne mesto - raj pre hracov. Mafiani takto dostali ich ciste peniaze a Mormoni takto ziskali miliony z urokov za ich investovane peniaze.
S misionarskou uzevnnatostou, ktoru som spominala a sikovnymi rucickami pre obchod prinieslo ich nabozenstvu bohatstvo (najbohatsie nabozenstvo v Amerike) a vela novych clenov. 😀 😀 😀 😀 😀
Po precitani mojho prispevku som poopravovala chyby, ale nezobralo mi to, ked to teraz citam, tak moje zmenene veci absolutne neprijalo, asi preto, ze to je dlhy prispevok a casovy limit som prekrocila ☹ Takze poprosim si to nevsimat 😀 😀 😀 😀 😀 😀 😀 😀 😀 😀 😀
Ja by som ich neodsudzoval je to ich vec ak im to vyhovuje. Co je alebo nieje normalne je len norma kt. sme ako sposlocnost ochotny akceptovat. Ked dokazeme vstrebat ako rodinu vztah dvoch ludi rovnakeho pohlavia tak preco Vam toto vadi
😅
toto mne ako nepozerajúcej TV a už vôbec nie nejakých reality show treba vysvetliť, ak som to nepochopila
to sú akože rodiny, kde sa niekoľko žien delí o jedného muža?
a takí muži koľkože zarábajú, keď to všetko uživia?
aj ženy pracujú?
a noci trávia na striedačku? či spolu? 😅
to čo? 😕 😅