1. cudzí jazyk - moja sestra ide na SŠ

cicamica158
14. máj 2020

Ahojte
Moja sestra je v 9.ročníku. Hlási sa na Gymnázium a Obchodnú akadémiu. Lenže na obidvoch školách je prvý cudzí jazyk len anglitčina. Ona by sa, ale rada učila nemecký jazyk, aj keď na ZDŠ sa učí ho ako druhý cudzí jazyk od 7.ročníka. Neviete prečo to tak je, že je tam len prvý cudzi jazyk len Anglický jazyk? 🙂 Ja keď som nastupovala na nemenovaný druh všeobecno-vzdelávacej SS tak tam bol aj Nemecký jazyk na výber ako prvy cudzí jazyk. Poraďte čo robiť v tomto prípade!

janinah
14. máj 2020

Chodit na ja jazykovku.

mogaa
14. máj 2020

@cicamica158 čo robiť? no nič...musí rešpektovať predmety ktoré sa na danej škole učia,,takže ak sa chce učiť NJ, tak kurzy, prípadne si platiť súkromné hodiny s lektorom....nie každá škola má povinné 2 cudzie jazyky....

mogaa
14. máj 2020

@cicamica158 jazyky nie predmety

stvura
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
heleninamama
14. máj 2020

@cicamica158 Angličtina je povinný maturitný predmet, tak musí byť prvý.

cicamica158
autor
14. máj 2020

@mogaa na Gymnáziu aj na OA sú povinné 2 cudzie jazyky lenže ona by chcela z Nemčiny maturovať

mogaa
14. máj 2020

@cicamica158 ale každá škola má dané predmety z ktorých sa na tej škole maturuje.....takže ak sa raz na tej škole maturuje len z AJ , tak nebudú pre ňu robiť extra maturitu z NJ len preto, lebo ona chce,....

ledgerka
14. máj 2020

Mozno sa sa maturita z NJ v takom pripade absolvovat na inej skole. U nas tak maturovala jedna z francuzstiny.

cicamica158
autor
14. máj 2020

@mogaa alebo by si to mohla dať ako dobrovoľný predmet na maturite? Lebo ja som mala Ruský jazyk dobrovoľne 🙂 ale písomne aj ústne povinne z Anglického jazyka 🙂 inak neviete ako je to z Matematikou? Povinná alebo ako na maturite?

mogaa
14. máj 2020

@cicamica158 neviem teraz či je matematika povinná, ale ak škola raz maturitu z daného jazyka nerobí(a, tak z neho na tej škole nezmaturuje ....treba sa informovať na danej škole z akých predmetov sa u nich maturuje( a aj aké sú dobrovolné voliteľné maturitné predmety)

sunny8
14. máj 2020

Pokiaľ viem tak maturovať môžeš z hociktorého jazyka chces nemusíš len z angličtiny 🙂

stvura
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
zuzanka.zuzu
14. máj 2020

neviem ako je to teraz, ale my sme tiež maturovali z ktorého jazyka sme chceli... u nás sa maturovalo anglina, nemina, španielčina, franina, ruština - pričom ste si mohli zvoliť len jeden a to hociktorý. jeden musel byť, no výber bol na študentovi.

lenka2710
14. máj 2020

@cicamica158 ja som chodila na OA a bolo 5 tried, A malo ANJ a franinu, B malo ANJ a nemčinu a zvyšné mali prvý nemčinu a druhy ANJ, zaradovali žiakov do tried podľa toho, aký jazyk mali na základnej, ten bol ako prvý a druhý bola teda nemčina a A mali franinu! Takisto sa aj maturoval, bud z ANJ alebo nemčiny, kto mal napríklad prvý jazyk nemčinu ale cítil sa lepšie z ANJ, tak maturoval z neho! Neviem ako je to teraz a ako to majú školy, u nás to bolo tak! A viem, že aj na gympli maturovali kamoši z jazyka, ktorý sa učili aj na základnej, jedna skupina z ANJ a druha z nemčiny

kristiii
14. máj 2020

@cicamica158 tak tiež neviem ako je to teraz, ale ja som mala na OA prvý jazyk nemčinu, ale maturovala som z angličtiny, lebo na nemčine sme mali mizernú učiteľku.

anesim
14. máj 2020

@cicamica158 na gymn je povinna maturita zo slovenciny a anglictiny + 2 predmety , moze byt potom aj nemcina, ....., matematika na gymn zatial povinna nie je. Preto sa aj pisu pisomne maturity slovencina, anglictina, a ten kto si vyberie matematiku, tak aj pisomna z matematiky

wicka5
14. máj 2020

@anesim nie je to pravda, na normalnom 4rocnom gymnaziu je povinna SJL + jeden cudzi jazyk ( a vobec to nemusi byt ANJ). Jedine na bilingvalnych je povinny cudzi jazyk na urovni C1 - a to ten, v ktorom sa na skole vyucuje.

hettinka
14. máj 2020

@cicamica158 z nemčiny môže maturovať aj na úrovni B2, aj keby ju mala ako 2.cj. To sa nevylučuje. Odporúčam teraz nejaký online kurz angličtiny, sby sa dotiahla úrovňou z AJ na spolužiakov, ak škola nemčinu ako 1.CJ neponúka, je to bežne. Zvycajne sa z NJ na prvý jazyk nenazbiera 12 žiakov do skupiny, aby to mohli otvoriť.

hettinka
14. máj 2020

Doplním, na gymnáziu sú povinne 2 cudzie jazyky. Prvý ma vyšší počet hodín, druhy je 3 hodiny do týždňa počas celého studia.

anesim
14. máj 2020

@wicka5 a nie je to tak, že z 1.cudzieho jazyka sa musí maturovať? Čiže ten, ktorý má vyššiu dotáciu hodín, A keďže doteraz bola ANJ na základných školách povinná od 3.ročníka , tak ANJ je braná ako 1.cudzí jazyk

cicamica158
autor
14. máj 2020

@hettinka ja keď som bola na SŠ tak celé štyri roky som mala 5x do týždňa ANJ, v druhom aj v maturitnom ročniku dokonca 2 hodiny KAJ, druhy cudzi jazyk v 1 a v 3 ročníku 3x do týždňa a v 2 a v 4 ročníku 2x do týždňa a v 4 som mala väčšinu predmetov iba tie čo som chcela ... takže som mala 3 také dni keď som nemala prvé 2 hodiny 🙂 to bolo super 🙂 samozrejme SJL, LSE, TSV a UKL riadne povinne 🙂 tak ale asi sa to zmenilo len nechápem že maturanti posledné dva roky nemajú UKL, náhodou fajn predmet 🙂

cicamica158
autor
14. máj 2020

@hettinka ona ma od 1.ročnika ANJ ale posledné dva roky majú veľkú no mrchu Učiteľku na ANJ a proste stále píšu písomky, niekedy aj zabudne že im dala písať a dá im písať znova 🙂 nevravim že ja som nemala podobnu ale ta nám dokonca na stuzkovu nechcela prísť ak sme neboli aj v horúčkach na jej hodine 🙂

hettinka
15. máj 2020

@cicamica158 áno, dotácie hodín sa menili pred pár rokmi.
1. CJ má zo zákona dotáciu 14 hodín za celé štúdium a 2.CJ má 12 hodín. Škola si môže túto časovú dotáciu navýšiť, či už samotným posilnením hodín v predmete, alebo v 4. ročníku semináre/konverzácie.
K tvojej pôvodnej otázke ešte raz, maturovať môže, z čoho chce ... ale 1. CJ je spravidla angličtina, lebo o nemčinu je maličký záujem ako 1. CJ.
A má ešte 4 roky do maturity, nevie, ako jej to pôjde, akí budú učitelia, takže má dlhý čas na rozhodovanie. Každopádne, z AJ sa maturuje ľahšie, žiaci majú lepšie výsledky (učím na gymnáziu AJ a NJ - takže mám skúsenosti)

yanni
15. máj 2020

Necitala som diskusiu, ale ak sa na skole nevyucuje NJ, tak z tohto jazyka ani na tejto skole nemoze maturovat.