Je niekde zoznam co sa da predpísať pri celiakii?
@matkahelka ďakujem..to chcem pre syna ma 15 r..ze co mu môžem dat predpisat
tiez mam 15rocnu celiaticku. na predpis nedavame takmer nic, pretoze to su same ecka a skroby, nic zdrave.
@matkahelka no môjmu sa to zistilo len teraz v apríli a dr mu predpísala nejaké múky a cestoviny..len tiež nechce sladké jest lebo začal chudnúť. Na leto...tak neviem moc co mu variť ani nemám tolko času lebo mám ešte druhého malého syna
z tých na predpis si daj určite cestovinu, pripadne aj muky, bývali aj od Liana. Tie sú ešte celkom fajn, schar majú dosť blbe zloženie. Ja som celiaticka roky a nedávam si tiež moc predpisovať, pokial nevypekas rožky a koláče tak 10kg muky na mesiac je podľa mna masaker 😀
a naco si to komplikujete? varte prirodzene bezlepkovo. normalne pre celu rodinu rovnako. tiez mam druhe dieta male a urcite by som nevarila pre kazdeho zvlast. zemiaky s masom, ryzu s masom, rozne privarky strukovinove, rozne zeleninove placky, pohankove rizito, je toho vela. odkedy je dceta celiaticka, nikdy som nevarila zvlast pre nu a pre nas. varim tak, aby sme to jedli vsetci.
precitaj si toto kym sa vrhnes na "bezglutenove" nahrady:
https://www.glutenfreesociety.org/gluten-mimick...
ja mam size "iba" glutenovu senzitivitu, ale nemozem ani quinou, ani pohanku, ani proso a uz vobec nie kukuricu. som sa cudovala, preco mi je na klasickej bezlepkovej diete stale zle. aspon mesiac mu daj pohov od akycholvek zrn a potom postupne zaraduj a skusaj niektore. ryza mne osobne nevadi.
@matkahelka no veru máš pravdu..ja som z toho trochu v strese lebo ma zakázané na 3 mes aj mliečne
@falbala132 jej diky za tip
ano, mliecne presne pre tu krížovu reaktivitu.
potravinynarecept.sk
Radim pozorne citat zlozenie a nekonzumovat na dennej baze. Nie su to kvalitne potraviny, maju vysoky glykemicky index.