Ahojte,
cca od konca augusta som bola nútená prejsť výraznou zmenou stravy - vylúčiť úplne lepok (vrátane pšeničného škrobu zbaveného lepku) , všetko z mlieka (mliečna bielkovina) a pozorujem aj problémy s histamínom. Nakoľko su súkromné testy cenovo neprijateľné, tak stále sa ešte len učím, čo všetko mi po novom "nesedí". Vzhľadom na blížiace sa Vianoce a krátky čas, za ktorý sa stravujem novým spôsobom, a teda nemám toho veľa navareneho a napečeného by som rada poprosila o nejaké tipy tie skúsenejšie z Vás 🙂 je mi jasné, že večera bude značne oklieštena, avšak z našich zaužívaných chodov si nebudem môcť dať nič - ani oplátky, ani bobalky s ničím (tvaroh, kyslá kapusta, mak, bryndza), ani hubová omáčka, kapustnica či vyprážané file so šalátom. Napadá mi jedine losos so zemiakmi. Keďže nás tento rok navždy opustil tatino, nechcem mame takpovediac pridávať a vymýšľať blbosti, preto ak máte nejaké tipy na pečenie koláčov, štedrovečerné jedlá a oplátky, budem Vám povďačná. Keďže som stratená hlavne v typoch múky a každá značka je aj iná (viac alebo menej viaže tekutiny), nebudem asi piecť vôbec (max. mi napadá puncovy rez), mama zas nemá ani šajnu o týchto obmedzeniach, preto by som najradšej iba niekde objednala zopár koláčikov pre seba, max. hotové overené cesto, oplátky tiež zháňam, ale neviem kde by sa niečo také dalo nájsť 🙂 som z okolia Trenčína a Vianoce zas budú na východe.
To budu smutne vianoce 🥲
Neboj, das to. Ja mam tiez lepok, laktozu a histamin.
Vsetko sa da aj kapustnica prezit😂.
Kapra mam od oca cerstveho a salat neobsahuje nic z toho. Kolaciky peciem z bezlepkovej muly a oblatky mi nechybaju. Zvyknes si.
@debbie2508
Tieto oblatky som kupila vcera v tescu, neobsahujú ani mlieko. Neboj, my sme tiež bezlepkova domácnosť, úplne všetko sa dá uvarit/upiect, jednu dobu som bola aj bezmliecna, vsade som pridávala rastlinné mlieko, nikto si rozdiel ani nevšimol. drzim palce!
Co sa pecenia tyka, skusala som viacere bezlepkove mucne zmesi, pri niektorych mas priamo na obale napisany recept na ake ktore cesto, ono pri niektorych som skusala aj klasicky recept 1:1 nahradit danou zmesou a fungovalo to, ale toto sa rozhodne neda pri vsetkych glutfree mukach.
Tato je pomerne popularna https://www.benulekaren.sk/schar-mix-it-univers... a este sa mi osvedcilo aj toto https://www.mojalekaren.sk/samokyprici-smes-bil... tam dokonca zvyknem nahradzat 1:1 do klasickych receptov
A polievky spravis s kokosovym mliekom, bude to mat trochu azijsky vibe 😀 a rybu s cistym zemiakovym salatom tiez mozes, ked tam nedas somariny
@vanilkovazmrzka polievky aj s ryzovým, to nie je ani cítiť, ja som kupovala také malé alpro smotany na varenie a naozaj to chutilo výborne, možno aj lepšie ako klasicke
@dencii ano jasne aj tieto rastlinne alternativy su fajn, len ja mam rada kokosove mlieko aj ked mozem aj normalne, preto mi ako prve napadlo toto 😄
Neviem ake su obmedzenia pri HIT. Ale lepok a mlieko - kupis oblatky aj bez. V kapustnici si nemusis dat smotanu. Mukou ju nezahustujeme. Kolaciky - pozri hotove bezlepkove zmesi od grizzly.sk - mavaju vanilkove rozky, pernicky, linecke a este nejake torticky (tie som neskusala). Namiesto klasickeho masla alsan. Na kapra si mozes dat bezlepkovu struhanku. Ja ju nepouzivam, dam si kapra.len tak opeceneho. V salate nie je mlieko ani muka - mozes si zneho odobrat len uvarene zemiaky ked tak.
Do šalátu namiesto majonezy vegansku kyslú smotanu alebo rozmixované avokado, dochutis citrónom horčicou. Na vyprážanu rybu zozenies bezlepkovu struhanku
Kapustnica so sójovou smotanou, napr alpro, mne napríklad v jedlách chuti viac než klasická
Všetko sa dá nahradit
@lujza123 vieš mi prosím poradiť tu kyslú smotanu? Ja som teda skúšala iba sladké rastlinné a dosť si potrpim na chuť jedla, je to pôžitok (skôr už iba bol) a mne teda tieto náhrady v klasických mliečnych receptoch vôbec nejdu. Nasla som creme vega v AT, ta je dosť podobná klasickej sladkej, ale kyslú vôbec neviem, kde hľadať. Ja nemôžem ani majonézy, tatarky a tučné jedlá skoro vôbec, a na histamin ani odstaty šalát a kyslá kapusta je úplná smrť 😃 takže ja už som sa nášho menu vzdala. Ani mrazenú rybu nedám bez refluxu a bolesti žalúdka. Vďaka.
@vreckovka2 môžem sa opýtať, kde by som mohla nájsť tie oblátky? A ten alsan? Už som to počula, ale nikde na to nenatrafila. Ďakujem.
@vanilkovazmrzka to budú, ale kvôli tomu jedlu až tak nie. To je skôr úľava, keď človek vie, prečo mu je zle, že nevie ani v práci existovať. Skôr emocne to bude ťažké.
@benit my kapra vôbec, a ja zas to file nedám, preto dúfam, že aspoň niečo čerstvé bude pred tými sviatkami v obchodoch 🙈 pri tom blázinci, kde sa ľudia idú pozabíjať pre pár mandarínok. A oblátky sú u nás prvý chod, tak som dúfala, že by sme mohli aspoň niečo rovnaké všetci zjesť 🥲
@debbie2508 kúp si Daosin, trochu kapustnice a šalát ti neublížia. Tam nie je lepok, ani laktóza. Rybu môžeš obaliť v bezlepkovej strúhanke, mlieko môžeš nahradiť rastlinným, ale k obaľovaniu stačia úplne vajcia.
Ja som to tak riešila minulý rok.
@debbie2508 oblatky kupujeme na jarmoku vianocnom posledne roky. Ale zvykli sme aj v kauflande. Alsan v biobchode zozenies. Pripadne ja robievam datlovo orechove gulicky, datlovo kokosovy zavin, marokanky, tofu tortu, raw tortu. Vsetko je to bez lepku a mlieka. Ono tie bezlepko a bezmliecne veci uz nie su tak nepristupne ako kedysi. My mame aj cukraren, kde take pecu a su fakt uzasne tie zakusky. A robia aj na vianoce balicky. A to teda nie sme velke mesto.
Dnes uz sa to naozaj da... robim vsetko z bezlepkovej muky, bezlaktozovych vyrobkov je velky vyber / casto pouzivam, nemam potom problemy, hoci nemam potvrdenu intoleranciu. Daosin uzivam a pomaha mi. Ostatnym clenom rodiny varim zvlast, napr tie vyprazane jedla. Improvizujem, je to o zvyku, ale pred 30 rokmi, ked mal problemy syn, to bol velky problem.
@debbie2508 v Kauflande maju celkom dobrý výber ,,bezlaktozovych potravín ", syry, mlieko maslo, jogurty. Kľudne si môžeš dať aj šalát len daj bezlaktozovu smotanu, takisto čo sa týka lepku, mávajú oblátky v obchode, alebo aj bobalky. Všetko čo si napísala, že nemôžeš sa dá úplne v pohode.
Ak si nechceš sama piecť kvôli skúsenostiam tak pohladaj na internete, v dnešnej dobe sú intolerancie tak rozšírené že ľudia si dávajú inzeráty že pečú bezlepkové.
Ďakujem Vám pekne za tipy, pohľadám ten alsan aj oplátky, ja som chcela ci nemáte konkrétne skúsenosti niekto s eshopmi alebo kamennými obchodmi / cukrarnami kde by mali ci už aspoň tie oplátky, cestá alebo rovno krabičky s koláčmi v okolí TN / niekde na východe, lebo oplátky som v eshopoch nenašla, vo fb jednej skupine mi predavajuca neodpísala, či sú bez mliečnej bielkoviny a cestá síce môžem kúpiť, ale nemám skúsenosť, ktoré by chutilo ako obyčajne. Tu v NM zas žiadna cukráreň také krabičky nerobí, ani cestá (alebo nemám vedomosť, už som aj písala kade tade, ale nie).
@debbie2508 ja mam doma oblatkovače 2, zvyknem pekavat na vianoce a niekedy aj pocas roka oplatky. Kedze nas to tento rok postihlo, chystam sa skusat oplatky bezlepkove s rastlinnymi mliekom...Kedysi som robila bezlepkove neteri ale s bezlaktozovym mliekom, teraz budem skusat aj bez mlieka...Sme z TN takze ked (ak) sa vydaria mozem poskytnut...Mám aj zmes na perniky od Liany, na to sa chystam vyskusat ...
@debbie2508 ja osobne neviem bezlepkovo a bezmliecne piect tak chutne ako kupim v cukrarni. Je to sakra drahe,kupujem len na narodeninovu oslavu, lebo mame viac ludi v rodine, co to nemozu. Sebe robim na vianoce marokanky a rozne variacie z datli. A pozri tie na grizly.sk. Su to zmesi sweets - daj si u nich na stranke vyhladavat. Nie je uplne to iste ako s lepkom, aj sa troska s lineckym tazsie pracuje, ale za mna chutna moznost. Mam doma aj zmes od Liana, ale nam to doma nechuti. Casom sa zorientujes a da sa pekne piect aj z jednodruhovych muk (ryzova, pohankova, tapiokova, psenova...). Ja som si kupila aj recept na kvaskovy chleba z jednodruhovych muk a je uzasny. Predavaju aj recepty na kolace a sladke pecivo. To sa tiez chystam kupit. Vianocne klasiky tam vsak nemaju.
@pink_lady veľká vďaka, kedy plánuješ skúšať?
Pozri si stranku jimejinak.cz, milion inspiracie
@debbie2508 buduci tyzden sa dufam k tomu dostanem...dam vediet ak sa vydaria 🙂
@debbie2508 záleží podľa receptu, väčšinou vo varenych jedlách namiesto kyslej smotany používam sójovú alpro + citrón pripadne ocot
. Na studeno sa dá použiť viacero veganskych kyslých, treba vyskúšať ktorá ti bude chutiť. Do vianočného šalátu dávam rozmixované avokádo, dochutené citrónom horčicou. Ak chceš niečo “rybie” ale bez ryby môžeš skúsiť uvarenými celer, tofu alebo sójový rezeň obalený v nori riase a vypražený. Bezlepkove oplátky kúpiš v obchodoch zo zdravou výživou, v Trenčíne je ich veľa. Pripadne objednas cez net
Keby nemôžem kapustu ani hríby na Vianoce by som si spravila poctivú francúzsku cibuľačku, robí sa z 1 kg cibule ktorú treba minimálne hodinu dusiť pod pokrievkou len nasolenu na oleji, masle (použi bezlaktozove) až kým z nej nieje bledohneda kasa, potom zaliat litrom bieleho suchého vina a vývarom, čerstvým rozmarínom, tymianom a povarit. Podáva sa s opecenymi krutónmi a syrom. Chuťovo je to výživná kyslasta polievka plná chuti, skús ju spraviť iba tak na skúšku podľa mňa ako alternatíva ku kapustnici sa fakt hodí
Ono je to všetko o zvyku, mne už klasická smotana, mlieko absolútne nechutia, majú nahorklu chuť, bezlaktozove ešte hnusnejsiu
Teraz je to pre teba nové, ale sama uvidíš že sa dá žiť aj bez lepku a laktózy. Ja si dodnes pamätám prvé Vianoce bez klasického majonezoveho šalátu a vyprážaného kapra. Aj sme sa najedli a po prvý krát v živote mi nebolo po večeri zle, ťažko ešte niekoľko hodín. Kombinácia vypraženej mastnej ryby a mastneho šalátu je podľa mňa gastrosadizmus 😀
Navyše keď ten šalát musíš jesť na každej jednej vianočnej návšteve a ešte ti nabalia za kybel domov
Neviem uplne poradit ale skus urcite nahradot mlieko ovsenym, to je dobre len teda neviem, ci mozes ovos,,, a z toho sa da aj piect aj muka teda bezlepkova nejaka. Syn je tiez alergik na vselico ale mlieko uz toleruje uz ma 7 rokov, inak pouzivame aj spaldovu muku ale to asi tiez nemozes. Z toho robim palacinky ovsene mlieko a olej trosku a spaldova muka
V Zdravej výžive majú toho veľa bzl, aj koláčiky, aj oblatky (niekedy ich treba objednať dopredu). Nie je to žiadna veda, varím občas v rodine bzl. Akurát u teba treba ešte ustrážiť to mlieko a histamín. To je ťažšie ako bzl diéta. Ale naučíš sa to, držím prsty.
to mas este dobre, mne pred tyzdnom volali z gastra ze syn nesmie lepok, mlieko, vajco, arasidy...Ja mam HIT to mi pri tom pride ako malina...Poviem ti tak, lepok a mlieko nahradis pomerne lahko, s vajcom je to horsie, ale da sa.../to sa ale teba netyka/. Normalne si daj losos peceny na olivovom oleji /tak som robila minuly rok muzovi - on ma alergiu na mlieko/ s pecenymi zemiakmi, salat napr ja nemozem, tak sme to spravili takto. Ano, so salatom sme taky zzity na slovensku, ale tak kde inde okrem Slovenska a tusim CR sa pchaju majonezovym salatom na vianoce...Tak som si to nejak takot povedala aby mi nebolo luto ....