Ahojte, rozmýšľam nad testami na potravinové intolerancie, ktoré sa robia z krvi. Ja aj moji dvaja synovia (4 a 2 roky) máme dlhodobo problém s ekzémom. Nachádzam však o nich dosť protichodné informácie. Jedni tvrdia, že im tie výsledky pomohli určiť, ktoré potraviny im škodia a po vysadení daných potravín sa im problémy vyriešili a na druhej strane som našla stránky, kde doktori píšu, že tieto testy nemajú veľkú výpovednú hodnotu, pretože sú skreslené aj tým, čo jeme. Tak sa vás pýtam, aké máte vy skúsenosti s týmito testami. Pomohli vám výsledky nájsť potraviny, ktoré vám robia zle? Ďakujem vám vopred za všetky odpovede.
@zuzka6192 Dcere (15r.) robili u lekara testy z krvi a vyslo jej, ze nema ziadnu intoleranciu. Napriek tomu lekar aj tak povedal, aby sme vysadili na dva tyzdne vsetko co ma laktozu, ze tie testy nie vzdy ukazu a napriek tomu dana potravina moze sposobovat problemy. A naozaj, zacala som davat dcere iba bezlaktozove potraviny a problem sa viditelne zmensil (mala prilis vela kyseliny, co sposobovalo problemy).Cize ani krvne testy nie su sto percentne. U nas ma dcera intoleranciu, ktoru test neukazal. Lekar povedal, ze teraz je len dolezite odsledovat, kolko laktozy moze a co je uz prilis vela....cize je to pokus za pokusom a uvidime. Tak jedava teraz uplne bezlaktozove potraviny, iba skutocne obcas aj nieco "normalne" s laktozou.
@zuzka6192 ahoj, ja som si nechala robiť v súkromnej ambulancii na všetko možné a vyšlo mi tam asi 20 potravín, ktoré môžu spôsobovať problémy. Alergiu na nič, ale intolerancie skoro na všetko, čo som bežne jedla. Skúsila som sa podľa toho riadiť, obmedzovať, jest danú potravinu len raz, dva krát do týždňa aj vôbec a žiadny výsledok. Tiež som mala ekzém, a potom som zmenila pracie prostriedky - používam naozaj len hypoalergenne pre bábätka plus kozmetiku takisto, všetko hypoalergenne. Ekzém zmizol a postupne potom som začala jest všetko ale zmenila som životný štýl. Žiadna káva, viac proteínove jedlá (ale nie z proteinovych praskov), žiadne umele sladidlá a hlavne nič sladké nejesť po normálnom jedle a odrazu nemám problém ani so žalúdkom ani s pleťou.
ďakujem vám za reakcie. Kľudne napíšte aj ďalší, veľmi ma to zaujíma.
Mňa celkom prekvapuje, že sa robia tieto testy z krvi - hoci túto info mám už dávnejšie. Ja som bola normálne u gastroenterológa na výdychových testoch - na laktózu, na SIBO a určite by mi vyšla aj fruktóza. Ráno nalačno u lekára vypijete roztok a v nejakých intervaloch vám sestrička príde merať výdychové plyny. Vždy 1 látka, 1 deň testu.
sepea maju dobre vysledky