Ahojte, zistili mi histamínovú intoleranciu a ako sa o tom snažím niečo doštudovať, čítam viac menej iba o tom, že to má už veľa detí v predškolskom veku. Najmä HIT, laktóza. Vždy to tak bolo, len som si to nevšimla, alebo prečo sa to až teraz tak začalo? Že by nevhodnou stravou detí od narodenia či ako? Ďakujem za vysvetlenie
@carambolo presne tak. Kazdy lustruje letaky a rychlo nakupit sracky lebo su v akcii.
Strava, nič ine
@petulik92 moj syn ma intoleranciu laktozy. Ma to po nas rodicoch. Ja som "dostala" intoleranciu ked som mala 25 rokov. Ale pravda asi bude, ze som ju mala vzdy. Ako dieta som mlieko nikdy nepila a nemala som rada jogurty - bolelo ma po nich brucho. Moja mama tiez nema rada jogurty a nepije mlieko - hovori ze jej to nechuti. Podla mna ja aj moja mama, mame intolerantciu - lenze nikdy sa to neriesilo. Moje dieta to uz ma potvrdene z testov. Moj manzel je intolerantny aj s bratmi - podla testov. Maju to od otca. Svokra hovorila ze jej manzel niekedy po zjedeni smotanovych veci mal hnacku - ale brali to ze nieco mu nesadlo a islo sa dalej. Teraz by bolo kazdemu jasne, ze bol intolerantny. Takze nase dieta nema intoleranciu z cista jasna. Mam ju ja aj manzel - uz oficialne pretoze sme boli testovani v dospelosti. A my to mame od rodicov u ktorych to nebolo zistene, pretoze neboli testy. A v nasej rodine urcite alergia na jedlo bude pretoze bratranec trpel atopickym ekzemom a dnes sa vie, ze je to vdaka strave. Takze u nas to je rozhodne dedicne.
Je to normálne. Len doteraz nebolo toľko informácií, alebo to ľudia neriešili.
Moja dcérka má veľa potravinovych alergií a jeden dobracisko mi povedal, že to za to, že som nejedla mlieko v tehotenstve.
Velmi rýchlo som ho vyviedla z omylu, lebo mlieko a musli boli moje každodenné raňajky, keď som bola tehotná. Plus milujem syri a zmrzlinu a pod.
To že dcérka má alergie je preto, že alergie má aj môj muž. Má ich aj moja svokra a dokonca aj babka.
Ale svokra to nikdy neriešila. Len vedela že keď si dá kávu s mliekom, tak bude letieť na wc.
Takže alergie tu boli vždy.
Nič sa nedá robiť. Treba sa tomu prispôsobiť.
Jesť to,čo telu neubližuje.
Nie na darmo maju potom ľudia na starobu rakovinu hrubého čreva. Strava je náš základ.
@carambolo asi tak... na rovinu bez obalu, ale pravdivo.Autorka a preco?no, lebo strava, ktoru jeme je nekvalitna, najprv su deti kojene do 2 r bio prikrmy a potom do skolky na biely chlebik s pomazankou.Deti nie su naucene jest zeleninu, ovocie, maso.Nechodia von ...na rodicovskej ako tak na ihrisko s brumikmi a kukuricnymi chrumkami po nastupe do prace zeny viac menej po robote s detmi uz len doma a cez vikendy dobiehaju zameskane.Nesportuju...ovzdusie, strava, zivotny styl, dzusiky, vianocky ....generacia rodicov odchovana na zarobenej krupici a pudingu vo flaske nemoze mat zdrave geny a zdrave deti.Moja sestra robi v skolke deti nepoznaju salaty, cviklu, mrkvovy salat, nezjedia maslo, taveny syr, natierkovy syr ja sa pytam co doma jedia?ked sa opytala odpovede boli gulicky s mliekom. Takze cerealie s palmovym tukom ludom je jedno co kupuju za drahe peniaze a potom si znicia zdravie generacia po nas, kde uz budu mat 2 rodicia intolerancie alergie budu mat uz iba chore deti.Alergia. HIT ved to vsetko oslabuje organizmus
@petulik92 a never kecom ze strava je nekvalitna. Strava je kvalitna ako nikdy v zivote. Napriklad cesky su sucasne 3 najvyssie zeny na svete - vyskovo predbehli mnohe staty za 20 rokov a je to vdaka strave. Slovaci a Cesi su jedny z najvyssich ludi na svete - a je to vdaka strave. 15 rocne deti - chlapci aj dievcata maju 180-190cm. A vies preco? Lebo su vyborne stravovane. Never hlupostiam. Keby si videla ako sa stravuju v anglicku tak by si vedela ze my sa mame super. Problem intolerancii je aj ten, ze je vsetkeho dostatok. Kedysi clovek s intoleranciou napriklad na laktozu sa sem tam dostal k smotane a jogurtu. A dnes? Mozes to mat na ranajky, obed, veceru a este 2x dezert. Jasne ze je ludom zle. Pretoze zrazu jedavame mraky jedla kde tie alergeny su.
@ivca88 kolko mlieka je v syre a zmrzline?🙂)je to genetikou.Ano rakovina hrubeho creva je strasiak ludia neberu probiotika, nejedia biele jogurty neprijimaju vlakninu v zelenine, maju slaby pitny rezim.Deti nejedia polievky, strukoviny.Kazdy by si mal prehodnotit svoj jedalnicek co zjedol za poslednych par dni a zamysliet sa.
Vela zien koji roky a maju zlu stravu denne sa podotykam s tym, ze 30-40 r zeny maju kosti zuby v horsom stave ako ich mamy po 55 tke po prechode.Ako moze mat niekto dobre kosti, svaly, ked sedi na zadku v kancelarii
@drzaopica tak pises hluposti. Vapnik sa uklada do kosti do cca 22 rokov. Potom uz nie. Takze pisat, ze niekto ma zle kosti koli sedeniu v kancelarii je nezmysel. Co je dolezite je sport - ktory udrzuje svaly a tie nasledne drzia klby. takze clovek ktory sportuje je odolnejsi k artroze klbov. Ale ta s vapnikom nema nic spolocne.
Nemyslim si, ze vsetci ludia jedia sracky. Kto chce a ma na to, stravuje sa kvalitne, kto nie, pozera letaky a kupuje potraviny v akcii. Je to kazdeho slobodna volba, ako sa rozhodne.
Moj syn ma od narodenia alergiu na bielkovinu kravskeho mlieka, vajicka a k tomu histaminovu intoleranciu. Od veku, kedy neochutnal nic ine, len moje mlieko. A myslim, ze moja strava v tom obdobi bola naozaj kvalitna.
Ja som ako dieta mala tazku astmu. Lekarka mi povedala, ze mohlo dojst k tomu, ze moja astma, co je vlastne atopia na plucach, sa prejavila u syna ako atopia koze a traviaceho traktu v podobe ekzemov, alergii a intolerancii.
A tu by som rada podotkla, ze do svojich 20 rokov som zila v oblasti, ktora je vdaka komunistom zamorena pcb latkami a inymi svinstvami. Takze ano, dakujme komunistom, ze mame prostredie zamorene srackami, ktore vypustali kde kade po lesoch a ktore sa z pody budu dostavat este niekolko storoci. Kde v najviac zamorenych oblastiach trpi kazdy druhy clovek nejakym druhom rakoviny alebo ma ine chronicke ochorenie.
Pretože už od malička sa zle stravujeme a dávame do seba nekvalitné potraviny.
Máme doma štyri deti, z toho dve sú jednovajecne dvojičky, tri sú alergičky, jedna z dvojičiek nie, takže strava ani genetika to nebude. Jediná nebola zaočkovaná MMR, tak ja neviem čo si mám o tom myslieť 🙊
@petulik92 ja si myslim, ze mnohe veci - hlavne intolerancie typu laktozova intolerancia, celiakia - tu boli uz aj pred tym, len sa nevedelo. Ja mam napriklad z detstva silne zafixovane, ako mi byvalo po mlieku a mliecnych jedlach zle. Spominam si uz v skolke, ze som sa pitiu mlieka snazila vzdy vyhnut, az tak, ze som ho par krat v skolke naschval rozliala. Vypila som rano kakao a kym som prisla ako mala skolacka do skoly, bolo mi na umretie. Dlho mi trvalo, kym som presvedcila mamu, ze ten pohar mlieka k ranajkam zdravy mozno je, ale mne je po nom fakt zle. To iste mleicne polievky, privarky a pod. Dlho som sa mlieku vyhybala, s vynimkou jogurtov, po ktorych mi zle nebolo a syrov. Hned, ako to po sociku bolo mozne (teraz mam 50) som zacala pouzivat sojove mlieko. No a hla - az okolo 30ky mi diagnostikovali to, co som uz davno tusila - mam velmi silnu laktozovu intoleranciu. Ma ju urcite aj moj otec - tiez mlieko nemohol a rovnako aj jedna moja dcera. Mimochodom, obrovske mnozstvo dospelej populacie ju ma tiez, severania menej (evolucna vyhoda, cerpat vitamin D z mlieka) , cim viac na juh sa ide, tym viac, preto juzne narody mlieko konzumuju len prekvasene - je v nom rozstiepena laktoza. Celiatikov si pamatam aj z casu socializmu, nebolo ich tolko, ale vtedy sa zrejme diagnostikovali len velmi tazko neprospievajuce deti. Takze ich narast je pdola mna aj vdaka narastu diagnostickych metod.
No a co sa tyka alergii - ano, tie narastaju, urcite tam je suvis aj so zivotnym prostredim a tym, co sa do tych potravin pcha....
@carambolo ty si si na ranajky nedala svoju davku, alebo co? Mozno ty jes sra..y, my nie. Mozno ty si kupis biele kuracie prsia a rybu, co je v nej viac vody ako masa, ja nie. Ty si kupis chlieb v Lidli, ja v domacej pekarni, alebo si upeciem. Mlieko mas aj za 70 centov, aj za euro patdesiat. Vyber si.
A podla mna davas malo smajlikov, kde sa chytas za hlavu, aspon 15 daj za sebou.
Ja mam uz po 30tke , ale co si pamatam, tak vzdy okolo mna mali skoro vsetci spoluziaci na zs alergie na vseliake hluposti. Teda ja som to vnimala ako hluposti, lebo som sa s tym nevedela stotoznit, kedze ja som nikdy na nic alergicka nebola. Nemyslim si, ze to je len teraz take, vzdy to bolo take, len nebol internet na ktorom by sa o tom dalo pisat 😉
@carambolo kazdy ma rozum a slobodnu volu. To, ze niekomu panbozko nadelil menej a necha sa ohlupnut "imperialistickymi reklamami", za to si moze sam.
@ivca88 to nei je pravda, mozno nebolo tolko info o alergiacha aintoleranciacha, el ludia skutocne tolko alergii a intolerancii nemali.
ja teda netusim, ci mi vadi nejaka potravina, ale ine alergie mam. zacali v mojich 18r. predtym mi nic nebolo. zaciatok bol prudsi, cize to nebolo tak, ze by som to prehliadala. teraz maju deti alergiu pomaly od narodenia. moja mama ma teraz na stare kolena alergiu, predtym nemala, prejavuje sa to kaslom hlavne v jesennom obdobi.
sestre tiez zistili alergiu az ako dospelej. v domovoch dochodcov je minimum alergikov, ale postupne pomaly pribudaju. preco? nie koli nedostatku info, nie koli prehliadaniu prejavov, ale preto, ze v dnesnej dobe je nieco ine, ako bolo kedysi.
@carambolo
Neblúznite
Myslíte ten chlieb, ktorý sa za komančov nedal jesť a už aj na druhý deň bol kyslý? Lol
Nehovoriac o tom, koľko umelých hnojív valili do všetkého, taká spotreba umeliny nie je ani teraz.
Niektoré veci neobsahovali stabilizátory a podobne. Ale to len preto, že ich je komunisti nepoznali, pretože pri nedostatu tovaru by ich používali ešte viac ako teraz.
@draik az taky nedostatok nebol. teraz je nadbytok, vtedy bolo akurat, jedine nektore druhy tovaru boli nedostatkove - casto spominane tropicke ovocie.
a chleba vobec nebol kysly. bol fantasticky. teraz neviem taky chlieb najst v obchode. vsetko je suche, akoby to urobili pred 3 dnami.
Nie je toho viac, len sa to teraz vie lepsie diagnostikovat. Takze klud😉
minuly ork som mala dlhodobo problem s patovymi ostrohami. mam nadvahu, cize kazdy to tomu pripisuje, samozrejme ma to suvis,a le iny. v decembri som dostala lieky, ktore pomohli len ked som ich uzivala, potom opat.
v januari som zacala s chudnutima dietou. a schudla som, ale aj napriek tomu, mam stale vleku nadvahu. uz po mesiaci chudnutia ma paty zrazu prestali boliet. neznasam varenie a robotu okolo jedla, aj ked sa tomu nevyhnem. a ostatni doma by nejedli to co si neikedy chcem urobit ja. preto moja dieta nespocivala v nejakom vyrazne zdravom stravovani. niektore potraviny soms ice vylucila,a le aj napriek tomu som niektore stale jedla, hoci by sa za zdrave povazovat nedali. a teda za prvy mesiac som sice schudla 3 - 4kg, ale to je nic oproti mojej 25-30kg nadvahe.
jedina vyrazna zmena, ktoru som mala, bolo vyrazne znizenie prijmu potravy a samozrejme aj mensi prijem sladkosti. toto bol zrejme dovod zlepsenia. zlepsili sa mi aj neiktore ine zdravotne problemy a tiez pomerne rychlo. nie zdrava strava. mame prebytok, zatazujeme svoje travenie neustalym sa napchvanim kadecoho. a telo nefunguje spravne,c o sa odzrkadli.
@majamat
Neboli základné veci, od jogurtov po mäso, toaleťák či dámske vložky snáď spomínať ani netreba. Tropické ovocie tak akurát hlavne na Vianoce. Za nekvalitným chlebom, peceň za 6 Kčs si stojím, na dedine však boli tie lepšie okrúhle. Skysnuté sáčkové mlieko už v obchode (pasterizácia nepoznaná).
Spomienkový optimizmus je fajn, ale realita je realita.
úprimne sa tomu ani nečudujem keď v dnešnej dobe je všetko hnojené, striekané, dopované "bohviečím" len bohužiaľ niekto je citlivejší a prejaví sa to ako alergia alebo intolerancia a druhý môže stále jesť hocičo.