Ahojte, nájde sa tu prosím niekto, kto mal pozitívny dychový SIBO test a podelí sa o skúsenosti, čo mu pomohlo? Aké ste prosím mali príznaky? Užívali ste aj antibiotiká? Mne bol alergológom predpísaný Normix. Ďakujem.
@suzy_dm už si nespomínam na tie začiatky ale myslím že mi nebolo zle lebo som to využívala celé....
Bola som aj na endoskopii aj na kolonoskopii....v podstate "nič" nenašli...len tu laktózu a žalúdok taký sčervenany že sa v ňom ťažko trávi...
Lekár na gastro už ani netrval na kontrole....
Veľa veľa som o Tom čítala v skupinách na FB na internete rôzne diskusie....veľa si človek musí pomôcť sám...občas cez lakarov je ťažko...
A strava je dôležitá...len mne to ide ťažko s tou stravou a desí ma to chudnutie....
Nestačí len užívať antibiotiká, hoci sú najpodstatnejšou liečebnou súčasťou. Dôležité sú niektoré typy diét a niekedy sú prospešné aj antimikrobiálne rastlinné preparáty. No a potom ostáva otázka, či nie je paraleným problémom aj tzv metánové prerastanie, ale to "obyčajný" SIBO test nezistí...vtedy samotný normix nepostačuje
Keď aktuálne užívate Normix, tak to skombinujte zatiaľ len s FODMAP diétou, tá je asi najzaužívanejšia pri SIBO a veľa pacientom pomôže- keď si to dáte do googlu, nájdete si ju. Až ak by Vám liečba nepomohla, skúsila by som prírodné preparáty, nech nekombinujete všetko naraz. Čo sa týka metánového prerastania, cca 30% ľudí má črevnú mikrosflóru, ktorá produkuje metán (pri SIBO sa vyšetruje len produkcia vodíka, iný plyn tento "jednoduchý" SIBO test nevie zachytiť). A to sa lieči potom kombináciou ATB. Len teda potrebujete iný typ dychového testu (kt.vyšetrí vodík aj metán), je však aj finančne náročnejší. Asi Vám odporučili kontrolu, možno by som porozmýšľala nad tým práve vtedy. Je to málo dostupné vyšetrenie, dá sa to vyšetriť však aj na diaľku- viem Vám potom odporučiť. Uvidíte, ako sa budete cítiť...držím palce 🙂
to s tým nesúvisí, to sú 2 rôzne veci
@suzy_dm ako ste zvladli test SiBo? Nemali ste počas testovania nejake ťažkosti? Mne zistili intoleranciu laktozy a o mesiac mam ist na SIBO test. Dost sa obavam že budem znova mimo dva dni, a hlavne ze ma bude preháňat, keďže dávajú vypiť laktulozu co som pozerala je prehanadlo . Za každe info velmi pekne ďakujem
@barbied no ja som mala obrovský problém to v sebe udrzať....v bruchu mi vyhrávalo bubnovala....ale ja keby sa mam pototo...nejdem na iný záchod ako doma...čiže ja som to udržala...ale ltt....
ak by tam bol záchod súkromný pre pacienta na sibo teste asi by som isla...ale wc bolo spoločné s tou zdravotačkou čo mi robila ten test v jednej miestnosti...no cele zle....
ale napríklad ak sa pototo počas testu aj to sa zapisuje, aj to je dolezitý údaj.....mne tak povedali....
po tom teste som bola ale ok, nemala som nejaké vačsie problémy....
@ejbyk ďakujem za odpoveď.
Ano v centre kde som bola na včerajšom vyšetrení na laktozu je wc na chodbe jedno 🤦 čiže chodil so mnou manzel a strazil ma pred dverami lebo sa nedalo ani zamknúť no cele zlé.,ano zapisovala som priznaky k číslu ..bojim sa ze sibo test mi pokruti creva a náhodou bude wc obsadene.. škoda ze sa to neda absolvovať doma, kedze ma caka este dlha cesta domov, mam a toho obavy ze co to bude so mnou robit..
@barbied Ja som šla za gastroenterológom a ten mi spravil gastroskopiu, odobral vzorky a výsledok bol intolerancia na laktózu. Chcela som mať istotu, že to nebude niečo horšie. Ak občas zjem niečo mliečne, tak si dávam pangrol na trávenie a veľmi mi pomáha pravidelné užívanie hylaku forte. Takto fungujem celkom v pohode. Predtým som schudla 9 kg.
@barbied Predtým som však ešte užívala ATB normix a výživový doplnok butyrát (kyselina maslová). Pila som veľa kokosovej šťavy. To všetko mi poradil alergológ. Teraz už fungujem celkom dobre, chudnutie sa zastavilo. Keď zle skombinujem potraviny, tak ma trápi nadúvanie, inak nič.
@barbied SIBO test je možné absolvovať veľmi pohodlne doma od apríla tohto roku, poskytuje ho jediné pracovisko v rámci SR. Je to oveľa presnejšie vyšetrenie ako v ambulantných podmienkach, nakoľko zachytí aj producentov iných plynov, ako je vodík (pri SIBO sa meria len vodík vo výdychu, avšak "zlá" črevná mikroflóra produkuje aj iné plyny, čo bežný cca 30 eurový dychový test neodhalí) . V západnej Európe je toto vyšetrenie bežné. Treba rátať s vyššou cenou však.
Ja....
po normixe som mala ozaj krásne energiou naplnené asi 4 tyznde...a potom zas v starých kolajach
a znova sa tocim v tom bludnom kruhu...
momentálne mi ide mozog vyletiet z hlavy....
u mne velmi chýba zaprenie v strave...
ked som sa kontrolovala bolo to lepšie...ale extremne som chudla....