Dobry den,
chcela by som vas poprosit o radu. Bola som na krvnych testoch v Medirexe, lebo uz som sa dlho trapila so vsetkymi moznymi traviacimi problemami (nafukovanie, vyrazky, teploty, krce v bruchu, bolesti hlavy) stale castejsie a stale po viac potravinach, a zistili mi histaminovu intoleranciu, intoleranciu na laktozu a na vsetky druhy muky (nie vsak na lepok) .
Chcem si vybavit preukaz ZTP, aby som mala aj prispevok na dietne stravovanie.
Co je vsak k tomu potrebne? Budu mi ako dodatok k ziadosti pre UPSVaR stacit vytlacene vysledky krvnych testov z Medirexu alebo mam skocit za obvodnym, nech mi da k tomu potvrdenie na zaklade testov? Alebo musim ist aj na gastro?
Dakujem vam vsetkym za rady
musis mat vysledky z gastra. a ztp mozes vybaviť iba ak budes mat diagnostikovanu celiakiu - kedze neliecená celiakia sposobuje (nie vsetkym) rozne ine problemy az ohrozujuci stav cloveka... a na intolerancie ztp nieje. teraz som to riesila pri dcere.
toto ti nestaci na ZTP taketo vysetrenie a ani intolerancie
Prepáč, ale "iba" na intolerancie ŤZP isto nedostanes
@jj298 ale celiakia nie je intolerancia ak ma celiakiu preukazanu odberom atd samozrejme narok ma
ona ale celiakiu nema 😉
Po mne chceli doklad z gatra s uvedenou diagnozou celiakia. Dostavam prispevok a som ztp, ale pozor, overuje sa prijem. Ak si vydata, tak aj manzelov. Cize nie je to automaticky.
Ztp ti určite neuznaju ale vyskúšať môžeš. Potrebuješ podklady od odborného lekára.
@7miska1 a kto ti potvrdil HIT a laktozu? ktorý odb.lekar? či testy z Med.? HIT a laktoza sa uznavaju ako dg od gastro po gastrofibroskopii/hadicke/ kedy sa beru vzorky z tenk.čreva.Ak sa to z nich potvrdí vtedy je potvrdena dg.z tychto vzoriek sa robi aj celiakia.Ak je takto potvrdená dg.vtedy je narok na dietne stravovanie na celiakiu.vtedy má vyznam poziadať o ztp preukaz a kompenzaciu. Inak nie .Intolerancie,HIT a laktozova nie su dg na ztp preukaz.to by ti povedala aj obvodna
na toto ZTP preukaz nezískaš
@jj298 tak celiakia a intolerancie sú dve rôzne veci.
@jj298 jasne ze je to fer to je autoimunitne ochorenie potvrdene biopsiou z creva
uplne nieco ine
ja mam ztps na inu diagnozu mala by som narok aj an tento prispevok podla posudku ale kvoli prijmu ho nedostavam
na intoleranciu na laktozu nie je ziadna ulava, ani navyse peniaze (nepreplaca sa nic)
@mamina7070 aky je rozdiel medzi intoleranciou na vsetky druhy muky a celiakiou? Bezlepkove musim tak ci tak
@7miska1 záleží od hodnôt, ktoré ti namerali, ďalej medirex nie je odborný lekár, odborný lekár na gastre ti zoberie krv a spraví potrebne vyšetrenia, na základe nich stanoví mieru poskodenia/postihnutia a zároveň tam píše, či máš nárok na ZTP preukaz a s týmto nálezom ideš na UPSVaR, kde podávas žiadosť o ZTP preukaz, následne toto posúvajú posunkového lekárovi a ten bud schváli alebo zamietne ZTP preukaz a prípadný príspevok na diétne stravovanie, avšak pozor zohľadňuje sa pri tom tvoj príjem... tzn. Ze aj keby si nárok mala, kvôli príjmu ti ho neschvalia, treba si to všetko naštudovať, moja dcéra ma celiakiu, 10nasobne zvýšené hodnoty, ZTP preukaz mame, príspevok na stravovanie nie... sú ďaleko vážnejšie diagnózy ako intolerancia a ti ľudia nedostávajú ani fuka na diétne stravovanie...
@7miska1 uz ti to hore vysvetlili priamo ti co celiakiu autoimunitne ochorenie maju
ti mas len intoleranciu co o mesiac mat nemusis
kazdy clovek ma v nejakom case intoleranciu to by vsetci museli mat ZTP 😉 a s intoleranciou teda nie je clovek zdravotne tazko postihnuty to hadam uznas ak si myslis opak tak to skus skor na diagnozu hypochondrie 😉
@mamina7070 dost drze nato ze nevies, ake mam priznaky....sice som to hore napisala
Mne vyšlo toľko intolerancii, že som pomaly nemala ani co jesť. O rok som sa testovala znova a už som mala intoleranciu na oveľa menej potravín. Kvôli intolerancii ZŤP nevybavíš. Intolerancia nie je trvalý stav.
@66simonka66
napr.
intolerancia na laktozu je trvaly stav, z toho sa neda vyrast ani vyliecit..... ale mame to doma, no hold smola, prispevok nato nie je ziaden, ale za nas svet sa nezruti je to len intolerancia na laktozu...... su ovela horsie diagnozy
@lucik194 u nás podobne ale bez mliečnych výrobkov sa dá našťastie žiť, príp. sú bezlaktozové verzie
@lucik194 to teda neviem, ale ja som mala intoleranciu na kazeín, zložku ktorú obsahuje každé mlieko, ovčie, kozie, kravské (ja som nemohla ani bezlaktozové) a pri ďalších testoch som to už mala negatívne.
@7miska1 ty musíš navstivit odborného lekara, a neviem ci Ti niekto uzna ztp, mnohym s vaznejsimi diagnozami ztp neuznaju