Potravinove intolerancie a chudnutie

13. mar 2023

Jeden chalan daval na instagrame taku myslienku, ze si clovek ma dat zistit z krvi potravinove intolerancie(robia to sukromne laboratoria) a ze tam clovek zisti, ktore potraviny jeho telo nevie travit a teda od ktorych pribera. A moze sa potom takym zlozkam vyhybat. On to uvadzal na priklade chlapa, co jedol na ranajky, obed aj veceru hamburgery. Ze napriek tomu chudol. Mne je jasne, ze pokial je prijem mensi ako vydaj, tak clovek chudne aj keby stale je taketo jedla. Ale nemate skusenost s tymi testami na potraviny a naslednym vyhybanim sa im? Ci sa vam nezlepsilo travenie, chudnutie atd. alebo je to blbost a vyhodene peniaze? Nebolo to myslene tak, ze po pecive niekoho boli brucho, po laktoze ho prehana atd. Cisto vravel o traveni a o tom, ze treba zistit, ktore potraviny nase telo netravi dobre...

buberova
13. mar 2023

Neviem prečo by malo telo priberať kvôli niečomu čo ťažšie trávi, keď celkovo je v kalorickom deficite

kvetinka75
13. mar 2023

nie je test ako test. Sú v nich odlišnosti, ale neviem ti povedaať aké. Bližšie som sa o to nezaujímala. Ja som si teraz dávala robiť z krvi . 10 potravín preplatí poisťovňa, tak som si vybrala tie, ktoré jedávam najčastejšie. Sú rôzne centrá, kde si spravia testy ale za 50 ks potravín a zaplatíš cez 100 eur. Kamarátkinej dcére zase vyšla z krvi falošná pozitivita na lepok. Ani celiakia jej nebola zistená, ale keď vysadí lepok, tak jej je lepšie. TAkže aj tie testy môžu byť zavádzajúce. V jednej diskusii písala baba, že bola na 2 druhoch testoch. A výsledky sa prelínali. Tak teraz si vyber. Ak ti z niečoho býva blbo, tak len pozorovať a vyzistiť. Najhoršie sú intolerancie. 10x ti nie je nič a 11ty ti môže byť na umretie.

chrobacik41
13. mar 2023

Tiež sa chystám si dat urobiť vyšetrenie na intoleranciu. No už asi 2 roky co sa pozorujem ( nakoľko mám rosaceu na tvari) a niektoré potraviny mi ju zhoršujú tak som začala teda sama pozorovať ci mi škodí. Napríklad milovala som od malička banány keď som bola tehotná pri obidvoch deťoch nič mi ani nechutilo ale banány vždy. A hold teraz ich už 2 roky nekonzumujem pretoze mi spôsobujú hnacku áno dobre čítate hnacku , vždy keď som zjedla banány neskutočne bolesti brucha som mala krce a hnacku. A už mi to začali robiť aj jablká, tie nekonzumejem cca 6 mesiacov. Som zvedavá co ďalšie z ovocia mi bude škodit nerada by som sa zriekla napr.hrozna

danielahamar
13. mar 2023

@chrobacik41 banán sposobuje hnačku aj mojim deťom , takže pre mňa nič nové. Ja nejem banány, strašne mi smrdia🙂

kvetinka75
13. mar 2023

@chrobacik41 ja som zistila, že nemôžem ovocie a zeleninu - surové, na lačný žalúdok. Vtedy mám krče. Môžem ich 1-2 hod. po jedle. Ale nikdy nie, už keď mi škrka v žalúdku. Mňa niekedy preženie aj zo suchého rohlíka (hlavne keď ho jem už keď som dosť hladná) ale napr. lepok, pšenica, celiakia vylúčená. Kožná mi vravela, že aj keď víde výsledok negatívny - na lepok, človek môže mať problémy. Tak sa snažím niektoré potraviny obmedzovať. Už sa mi stalo, že ma aj z bublinkovej malinovky - teraz si dám tak 1x do roka - prehnalo.
Ja som dosť zahlienená a zistila som, že keď nejem mliečne a lepok tak sa to celkom upraví.

kvetinka75
13. mar 2023

@danielahamar mne ich odporučila kožná vylúčiť, že zahlieňujú + avokádo

chrobacik41
13. mar 2023

@kvetinka75 ach jaj 🤔

katkine_terapie
13. mar 2023

@buberova pri intolerancii mozes aj chudnut aj priberat. Naprikald ak netolerujes fruktozu, tvoje telo ju nevie spracovat a vylucit z tela, tak ju premiena na tukove bunky, ktore sa ukladaju napriklad v peceni. Vznika stukovatena pecen. Popisujem to laicky pre lepsie pochopenie.

kvetinka75
13. mar 2023

@katkine_terapie ja mám teiž stukovatenú pečeň. Ale ako zistím že telo netoleruje fruktozu? Nie vždy mi je po ovocí blbo - bolesť brucha, nafukovanie, nafúknuté brucho.
Ja mám taký pocit, že mňa niekedy preženie vtedy, keď som už veľmi hladná, škrka mi v žalúdku a najem sa. Lebo už ma prehnalo aj po suchom rohlíku, po hranolkách, zeleninovom vývare a to som si ho dala iba so zeleninou, bez mäsa a cestovín. Minule som jedla pečené kura s kyslou kapustou a aj po tom. Či to mala na svedomí tá kyslá kapusta, netuším. Ale 10x mi po nej nie je nič. A 11ty... a takto to mám s kopou potravín.

katkine_terapie
13. mar 2023

@kvetinka75 da sa spravit test na fruktozovu malabsorbciu. Je podobny ako na laktozovu, tiez fukaz do trubicky. To, ze ta prezenie po rozku, nemuselo byt z rozku, intolerancia sa moze prejavit aj o 3 dni. Ak si teda pocas tychto dni jedna aj nieco ine (co asi jedla), tak to nemuselo byt z rozku. Zeleninovy vyvar je bomba na fruktozu (mrkva, cibula...). Treba si zapisovat par tyzdnov co jes a ako sa po tom citis. A vyselektujes problem resp. zistis skupinu potravin, ktora ti robi zle. btw rozok je psenica a psenica obsahuje vela fruktanov, co ak mas fruktozovu malabsorbciu ti robi problem. A kapusta ti skodit nemusela, pokojne to mohlo byt nieco, co si jedla skor (hodiny, dni...)

kvetinka75
13. mar 2023

@katkine_terapie no ja viem ze s tou intoleranciou to je tak. Ono sa to zbiera a 'biera. Ale ta fruktoza ma vobec nenapadla. Mne robili laktozu z krvi. Idem pozistovat ten test na fruktozu.

20erika07
13. mar 2023

Sestra si dala robit komplet testy HIT za 500eur. Neviem na kolko stran mala podrobne rozpisane ,ktore potraviny, maso, koreniny atď proste všetko, môže, môže len kus a ktoré ma prisny zákaz. Pri niektorych mala aj časové obdobie na ako dlho vysadiť to a hento a potom moct postupne zavadzat alebo vobec. Stalo sa , ze aj potraviny ,ktore mala povolene este predtym z menej rozsirenych testov, jej na tychto testoch vysli ako zakazane. Kedze vyber potravin je značne obmedzeny, jedavala dokola asi 5veci, ktoré neskôr nemohla ani tie.
Schudla velmi ale preto, ze nemoze skoro nic jest.
Stale bola hladná chúďa, ale uz si zvykla, uz ma vo vsetkom systém a aj telo si zvyklo časom

janame
20. apr 2023

@20erika07 môžem sa spýtať - kvôli čomu si dávala robiť také podrobné testy, mala nejaké problémy? ako dlho sa riadi podľa výsledkov (že vylúčila zakázané potraviny)? Vďaka

stanulienkat
20. apr 2023

Neviem, čo má chlapec vyštudované, ale mal by sa venovať iba tomu. Hlavne keď dáva svoje spontánne myšlienky na net. Ostatné nech nechá na lekárov a na odborníkov. Dobre blbosti trepe. Od čias kovidu tu máme samých odborníkov na všetko.