Pomoc s histamínom

miskasiska
20. apr 2022

Ahojte, mamina má už dlhšie problémy s histamínom a vôbec sa jej to nezlepšuje, skôr je to stále horšie. Neviete mi poradiť nejakého odborníka na Slovensku, čo sa tomu venuje a vie aj reálne pomôcť? Za všetky rady vopred ďakujem.

kacena4
20. apr 2022

a co presne s histaminom? ak intolerancia tak pomoze jedine dieta nie odbornik

miskasiska
autor
20. apr 2022

@kacena4 Áno intolerancia, aj diétu drží, aj má nejaké tabletky, ale len sa to zhoršuje.

majamat
20. apr 2022

@miskasiska HIT mnoho dr neuznava z jedneho dovodu. vysledky z krvi, ktorymi sa potvrdzuje HIT nevieme interpetovat.

diaminooxidaza - DAO ( ta sa vysetruje v krvi) sluzi na to, aby zlikvidovala histamin z potravy a to priamo v creve. ak sa histamin vstrebe, v krvi uz posobi iny enzym. tento je vyslovene urceny pre pracu v creve. z toho vyplyva, ze v krvi by byt ani nemusel. je kludne mozne, ze ak sa najde male mnozstvo v krvi, je to tak spravne a HIT to nepotvrdzuje, lebo to neodzrkadluje to, kolko sa ho nachadza v creve. v krvi jednoducho tento enzym nema vyznam.

takze toto je dovod, preco je HIT pri nizkej hodnote DAO v krvi neista a nasvsdcuje tomu aj casta neucinnost diety. stretla som sa s tym naozaj velakrat. a teda dovod jej tazkosti moze byt kludne iny.
no co sa tyka potravy, mame mnoho potravin, ktore jedavame a je tazke zistit, co robi zle. traviace tazkosti su caste.

miskasiska
autor
20. apr 2022

@majamat Už bola u viacerých doktorov, stále ma ťažkosti, drží diétu a okrem histamínu jej nič iné nezistili. Nevieš mi poradiť, na akého doktora sa teda obrátiť, aby jej konečne zistili, čo jej je? Chúďa, už sa pomaly bojí čokoľvek zjesť ☹

lucia_b23
20. apr 2022

@miskasiska B12 ma dostatok?

stanulienkat
20. apr 2022

Dieta nestaci. Musi si pisat dennik, co zje. Niekedy potravina sama o sebe problem nerobi, ale robi zle kombinacia s inou potravinou. Na to jej nijaky doktor nepomoze. To musi vyzistit sama. Denne varit cerstve jedlo. Nie prihrievane. Moze uzivat Daosin. Na nete zistit nevhodne potraviny-je ich pozehnane. A dolezita je aj psychicka pohoda. Lekar jej velmi nepomoze.

majamat
20. apr 2022

@miskasiska veru neviem. a ake konkretne ma tazkosti?

miskasiska
autor
20. apr 2022

Má kŕče, bolí ju brucho, hlava a preháňa ju, vôbec kvôli tomu nemôže spať. Stravu si sleduje, denne konzumuje čerstvé jedlo a varí si, používa Daosin, ale zjavne to nepomáha.

kacena4
20. apr 2022

@miskasiska robili jej SIBO test? dajte si ho spravit na gastro mozno tie tazkosti nesuvisia s histaminom ale s inym. mne tak zistiti premnozenie bakterii v creve brala som cielene atb upravila dietu a je mi lepsie drzim palceky

majamat
20. apr 2022

@miskasiska niektore tazkosti mozu mat priciny, ktore dr absolutne neriesia.

su ludia, co maju napr, problem s FODMAP sacharidmi.

a celiakiu jej vylucili? akym sposobom?

miskasiska
autor
20. apr 2022

@majamat Skúsim sa jej poobede opýtať a potom napíšem, lebo toto neviem.Ale ďakujem veľmi pekne za ochotu 🙂

miskasiska
autor
21. apr 2022

@majamat Ahoj, tak celiakiu aj intoleranciu na laktózu jej po testoch vylúčili, to má v pohode, iba ten histamín bol zistený. A Sibo test jej tiež robili a ten mala tiež v poriadku. ja už fakt neviem, na koho by sa mala obrátiť, aby sa jej polepšilo ☹

majamat
21. apr 2022

@miskasiska neviem veru. ja napriklad mavam tazkosti s travenim, suvisi to smojim nevhodnym stravovanim., no poproitom mam aj malo zaludocnej kysleliny. tuto moznost dr akosi neberu do uvahy.