Pociťujú bežne histaminici horkosť histamínových jedál?

13. nov 2024

Moje dieťa hovorí, že jahody pália v ústach a sú horké, tiež potraviny kroré sa ohrievali, alebo stáli dlhšie takto chutia.

thirstymonk
13. nov 2024

Pocuvaj, toto som mal ja, ale z covidu!!! Vsetko, kde bola cibula, bolo horke jak dabol. Polievky, maso, prazenica. Preslo to same od seba po asi troch mesiacoch.

biba_18
13. nov 2024

koľko má dieťa? ja keď jem jahody pociťujem jemné brnenie celej pusy - a kľudne by som to mohla popísať že pália - aj keď nepália, že - deti sa ešte nevedia presne vyjadrovať. moje dieťa keď bolo malé nepilo bublinkové nápoje . jeho štípali 🙂

biba_18
13. nov 2024

keď som bola malá som nejedla paradajky, jogurty, jahody, citrusy, ananás, čokoládu... prirodzene som ich odmietala, čo si pamätám tak som ich nechcela jesť ... dodnes s nimi mám problém ale už viem prečo 🙂

marianarem
13. nov 2024

Moja sestra citi stipanie v ustach pri viacerych druhoch nevhodnych potravin. Ja nic.

basulaak
13. nov 2024

Nie nepoznam to

autor
13. nov 2024

@biba_18 a máš potvrdenú histamínovú intoleranciu?

biba_18
13. nov 2024

ja som alergik 🙂 teda vyslovene histaminovú intoleranciu nepotrebujem riešiť, ide to ruka v ruke ...

autor
13. nov 2024

Dieťa mi odmietalo najviac histaminové potraviny hneď od narodenia prakticky (mlieko), potom červenú šošovicu, paradajky, jogurty…. Až neskôr nám na gastre dr povedala, že nemá takmer žiaden enzým na histamín. Kde tu si niečo zobne už ale napríklad jahody už po pár dňoch úplne odmietalo, vraj štípu a pália v ústach. Paradajky a kečup nikdy nezjedli. Vravím si, telo je veľmi múdre.

biba_18
13. nov 2024

určite ju nenúť jesť veci ktoré odmieta 🙂 je to presne ako so mnou, ja som to proste nejedla a až dospelá som pochopila prečo ... 🙂

autor
13. nov 2024

@biba_18 vieš čo, radšej byt alergikom ako toto, ver mi. Je to strašné trápenie. Vždy tŕpnem z čoho sa nám zas zhorší stav. Vôbec netuším, čo všetko ešte neztoleruje. Kým našli diagnózu, to bolo neskutočné trápenie a zúfalosť. Vôbec som netušila čo ešte môžme zjesť a čo nie keď mi dieťa začalo kakať na bielo (ide to na pankreas). Kým nebola stanovená diagnóza, šla som vylučovacou metódou čo robilo zle. Potom som zas skúšala zaradiť a všetko sa znova na týždne vrátilo. Bludný kruh. Najhoršie je, že mnohí dokonca Slovenskí lekári stále neberú vážne túto dg. My máme tú ťažšiu zriedkavú formu kde chýba enzým. Tento typ sa ani nezvykne upraviť ;(.

autor
13. nov 2024

@biba_18 mame v rodine dieťa, ktoré odmietalo mlieko a v dosoelosti, presne ako píšeš sa potvrdila silná alergia.

biba_18
13. nov 2024

☹ držím palce

autor
13. nov 2024

@biba_18 nenútim samozrejme ale jahody samo chcelo. Celý rok sme ich nejedli tak v sezóne kedy rastú u babky je ťažko zakázať úplne.

basullinka
13. nov 2024

Ja keď zjem niečo čo nemám, tak mi brnia celé ústa. Tým to začína.

autor
13. nov 2024

@biba_18 ďakujem. Už sa nám začali robiť suché mapy po tele na koži ako reakcia na jedlo po týždni čo dieťa bolo bezo mňa a nemohla som osobne prizerať na jedlo (bola som v nemocnici). Normálne sa desim školských jedálni čo to ešte len bude. Dokonca v rodine ma dlho ničili výčitkami že dieťa týram že obmedzujem čo môže jesť. Strašné čím sme si prešli, akoby som mala toho málo a všetko v čase keď sme sa trápili že sme netušili čo sa deje.

tramuntana
13. nov 2024

Syn mal také intolerancie, že mu hrozila Cronova choroba, čo mal stále prehánky. Tento rok sa tri mesiace liečil u pôvodných domorodých šamanov v Peru. Nezbavili ho problému úplne, ale je na tom oveľa lepšie. Aktuálne chodí na kraniosakrálnu terapiu, pomáha mu to. Pozri si www.kraniorevital.sk. Táto metóda pomáha na XY diagnóz. Viac o tom video na youtube: Radek Neškrabal + Dušek - O kraniosakrální terapii. Liečenie v Peru je finančne náročné, cca 20 000 eur /všetky výdaje/. Môžem ťa nasmerovať, dať kontakt. Dávaš si lieky 20 min.pred jedlom na histamín?

autor
13. nov 2024

@basullinka ktorú formu máš? Nedostatok DAO ? Ono to dokonca ide na správanie človeka tým je je to neurotransmiter ;( a zvlášť u deti to je viditeľné. Ako toleruješ leto a horúčavy?

autor
13. nov 2024

@tramuntana zatiaľ sme daosin neskúšali. Len eliminujeme čo robí problém. Boli dni keď bola stolica masívna, vodová, alebo riedka lesklá žltá dokonca do biela :( aj dva krát do dňa, ale už sme zistili niektoré potraviny, ktroré vadia a upravilo sa to na jeden krát ale často lesklá, občas riedka hnačkovitá a ešte stále sa nám stane že je občas (raz do 3 mesiacov) aj dva tri dni za sebou do biela :(.

basullinka
13. nov 2024

Áno, nedostatok DAO. Ja v lete celkom trpím, neznesiem horúčavy a teplo, hneď mi vyráža dych. Čo sa týka správania, tak viem mať také úzkostné stavy, mám to spojené s tetaniou.

autor
13. nov 2024

@basullinka práve histamin je problém v psychických problémoch a obávam sa, že aj v tolerancii horúčav.

veltraud
13. nov 2024

Mam histaminku, asi od detstva, diagnostikovanu par rokov. Dokonca z genetickych testov mi vysla predispozicia. A tiez od detstva som odmietala niektore veci (vacsinou "odstate" veci). Jedine, coho sa neviem zbavit a nezbavim sa, su paradajky 🙂 Horku chut pri nevhodnych potravinach nemam. Naucili sme sa spolu zit. ked zjem nieco nevhodne, odtrpim si to. Daosin uz len sem tam...

autor
13. nov 2024

@veltraud ak by si ju mala od detstva, vedela by si o tom. Už dávno by sa ti zrútil organizmus a cez črevo, srdce, nervovú sústavu, reumu….

veltraud
13. nov 2024

od detstva som mala problemy, od detstva som vynechavala velmi hustaminove potraviny (prirodzene), od detstva som bola sledovana u lekarov. Akurat sa vtedy histaminka neriesila...vobec som netusila, ze take nieco existuje, kym mi ju nediagnostikovali. A zrazu dost veci zapadlo...a cuduj sa svete, organizmus sa mi nezrutil 🙂