Možná celiakia

calmmeadow
5. máj 2022

Ahojte,ste tu prosím nejaké celiatičky?Ako sa zvykne celiakia prejaviť?Už nejaký čas mám hrozný problém s takým akoby krútením čriev a prelievaním v črevách.Je to veľmi nepríjemné.Denne to cítim aj 50x.Teraz sa už navyše k tomu pridružili bolesti v bruchu.Už som objednaná na gastro,ale až o dva týždne.Je možné dostať celiakiu až v 33 rokoch?Mám inak aj ulceróznu kolitídu,ale nie som si istá,či to s ňou teraz súvisí,lebo nemám krv ani hlien v stolici,ani hnačky a lieky beriem poctivo každý deň.

sisa_s
5. máj 2022

Skusila si vysadit lepok, ci sa nieco zlepsi?

calmmeadow
autor
5. máj 2022

@sisa_s nie,zatiaľ som to neskúsila,lebo priznám sa,že až včera večer ma tak osvietilo,či by to nemohol byť prejav celiakie....ak by som ho skúsila vysadiť,kedy asi by som mohla zbadať zlepšenie?Za deň,týždeň....?

evkamotka
5. máj 2022

Hlavne ho nevysad keď mas ist na testy, lebo ked sa zbavis mozneho "alergénu", test nic neukaze a tym padom nie len zbytočné testovanie ale hlavne sa nedozvies pravdu. A mne ked skusali vysadiť lepok ze ci mi to nepomoze, islo o pokus na pol roka

sisa_s
5. máj 2022

@calmmeadow pytala som sa informativne, lebo ludia casto pri trav.problemoch vysadzuju sami lepok, mliecne vyrobky a testuju, co im robi zle...ale v tvojom pripade by bolo najlepsie ist za Dr, ktory ti sleduje UC, nech ta vysetri

zuzuliatko18
5. máj 2022

@calmmeadow AK mas ist na vysetrenie, treba lepok brat, aby sa prip..celiakia ukazala. Priznaky su rozne, niektonpribera, niekto chudne, zapchy, hnacky, bolesti...

calmmeadow
autor
5. máj 2022

@zuzuliatko18 a tie bolesti môžu byť aké silné?Lebo dnes ma to naozaj silno bolí...ak to bude takto aj zajtra,neviem,či nepôjdem na pohotovosť,lebo do 17teho asi nevydržím.....a to si dovolím povedať,že mám celkom vysoký prah bolesti

vlada78
5. máj 2022

ahoj, ja mam diagnostikovanu celiakiu teraz v januari a to mam 43 rokov. priznaky ako popisujes som nemala - ja som mala hnackovu stolicu a nafukovanie, ktore sa casom zhorsovalo. bolesti som nemala ziadne...z toho, co som citala, sa celiakia neprejavuje takto akutne ako pises, ale skor dlhodobo, aj ked priznaky naozaj mozu byt velmi pestre..treba to nechat vysetrit a ano, lepok teraz urcite nevysadzuj.

calmmeadow
autor
5. máj 2022

@vlada78 ja teda veľmi dúfam,že to celiakia nebude,lebo ja mám strašne rada múčne jedlá,ale zároveň sa bojím,aby to nebolo ešte niečo horšie.A keď píšeš,že si mala hnačkovú stolicu,znamená to,že len si ju mala redšej konzistencie,alebo ťa reálne aj niekoľko krát za deň prehnalo?Lebo je pravda,že posledných pár dní mám stolicu aj ja redšiu,ale mám ju len raz za deň.

zuzuliatko18
5. máj 2022

@calmmeadow fuu, to mi je tazko posudit, kazdy ma iny prah bolesti, ja som mala problemy aj so slepakom a bolievalo to tiez, neviem ktore bolesti boli horsie. Mala som to par rokov.

zuzuliatko18
5. máj 2022

@calmmeadow mne najviac chybal chlebik, ale v dnesnej dobe je vela moznosti, a aj dobre chlebiky. A aj recepty na vsetko mozne.

tajik
5. máj 2022

@calmmeadow celiakiu mám od 30 ky.
Stolica je u mňa striedavo.s črevami ako u teba.drzim diétu,varím pečiem bezlepkovú.
Mám skôr dermaticku celiakiu...
Dá sa s ňou v pohode fungovať,nemaj obavy,ak by si ju aj malá diagnostikovanu.celiatici majú problém aj s kĺbmi a nervovou sústavou.ako aj ja.
Musíš sa s tým naučiť potom fungovať🤷🙂

majamat
5. máj 2022

@calmmeadow v ziadnom pripade nevysadzuj lepok.

majamat
5. máj 2022

@calmmeadow ako pisu baby, priznaky mozu byt fakt pestre. to co najdes na tuto temu na nete v clankoch je pravda.
su traviace priznaky - boelsti zalzudka, vracanie, bolesti brucha, hnacky, zapchy, naduvanie a teda cokolvek co s travenim suvidsi.,
potom su priznaky mimo traviaceho ttraktu - chudokrvnost, nizka hladina vapnika, zeleza, nedostatok vitaminov, zvysene pecenove testy, ekzemy, ci ine kozne problemy, zvysena krvacavost, zavrate, unava, bledost koe, kruhy pod ocami, caste infekcie, neplodnost. no je to fakt pestre.

a ano, mozes amt celiakiu aj v tomto veku. dokonca sa moze spusti aj u dochodcov.

majamat
5. máj 2022

inak taketo priznaky mozu byt jednoducho pri mnozstve inych alergii, ci skor intolerancii.
medzi caste problemy patri aj mlieko a soja, prapdne su aj ine. to mieko je asi najcastejsie.

sestra mala velke blesti brucha, skoncila na pohotovosti. na nic neprisli. dala si odobrat krv a mala extremne vysoke protilatky IgA na BKM, co znamena intolernaciu BKM. nemala ani hnacky, len bolesti. terza ked porusi dietu, tak sa uz aj hnacky objavuju.

alexandramb
5. máj 2022

@calmmeadow mne práve diagnostikovali celiakiu a intoleranciu na lakotzu. Nemala som žiadne extra príznaky, nafúknuté brucho, niekedy pocit plnosti a redsiu stolicu. Ani by som to neriesila, ale na instagrame sa riešila taka téma ze zena cvičila niekoľko krát týždne, zdravo jedla a celkovo bola chuda, ale brucho veľké stále mala. To bolo aj môj prípad, tak som sla ku obvodnej, nech ma pošle na gastro a aj sa to potvrdilo, plus ta laktoza. V minulosti mi som aj potratila 2x a nik nepriel na príčinu, tak asi tu bola príčina. Momentálne sa stále spamätávam zo svojej diagnozy, nakoľko som práve tehotná tak to horšie prezivam 😂. Ja každopádne odporucam gastro a podstúpiť hadicu, nie je to nič príjemné to je pravda, ale neísť na to tak by som ani nevedela ze nejaký problém mam.

alexandramb
5. máj 2022

@calmmeadow a ešte podotýkam ze mi dr povedal ze črevo mam v stave ako stary chlap a nie ako mladá žena. Pritom som žiadne extra príznaky nemala, čo som si ale čítala tak ze celiakia keď je ignorovana môže spôsobiť dosť veľké problémy.

majamat
5. máj 2022

@alexandramb ano, casto sa stava, ze ani poriadne priznaky nie su. no esteze to takto dopadlo, veru neleicena celiakia je hazard so zivotom. kolegyna mala pravdepodobne od detstva neliecenu a pred 40-tkou sa jej stav zhorsila natolko, ze skoro zomrela. schudla 40kg, sotva presla 10m, unikala jej stolica. bola biela ako stena, teda az taka siva. zistili jej to fakt v hodine dvanastej. pritom az take vyrazne priznaky nemala, dokonca mala nadvahu.

vlada78
6. máj 2022

@calmmeadow raz za den, ale redsia konzistencia. inac s tym lepkom to nie je tragedia, nahradit sa da vsetko a chuti to rovnako.

petulo18
6. máj 2022

pri celiakii vobec nemusia byť problémy s trávením. Ja mám skrytú formu. Ak nedržím diétu ukáže sa mi to na krvných testoch. Takže treba vyšetriť. Vznikajú potom iné nebezpečné choroby.

fantinka
6. máj 2022

Kludne, manzelovi po 30. Snazil sa schudnut a neslo, stale bol chory, aj slaby sopel sa zmenil an hnisavu anginu, bolesti brucha, hnacky. Vysadil lepok a do mesiaca schudol 10kil, len vysadenim lepku, chory byva tak bezne, ale nic vazne. Drzim palce.

alexandramb
6. máj 2022

@vlada78 ano je dosť nahrad, ale problém jej keď ma niekto popri tom aj inu intoleranciu napríklad na laktozu, to už sa potom tahsie hľadá, najmä sladkosti co sa týka