Mám problém s histamínom

31. okt 2023

Ahojte. Mám podozrenie že mám problem s histamínom. Viete mi v BA poradiť nieco súkromne kde sa viem dat vyšetriť (súkromne kvôli termínu samozrejme). Pozerala som aj na medirex že sa da objednať na testy aj keď zo majú momentalne nedostupné ale myslite že aj to stačí na zistenie problému ?
Dakujem

zmrzlinka2021
31. okt 2023

Treba hadicku, z krvi je to blbosť. Potom tu máme 8 ľudí z 10 za akože histaminovou

slavomira236
31. okt 2023

@zmrzlinka2021 dcerke zistili z krvi ako 2,5 rocnej zistovali dao. T kvantitu a funkciu..

zenulkaaa
31. okt 2023

Ja som si to davala v medirexe robit z krvi a vysledky negativne. Tak neviem ci tomu verit.

mamina7070
1. nov 2023

netreba hadicku da sa aj z krvi (robili mi tak na gastro Thalion BA) hadicku treba pri celiakii
treba sa objednat a ak chces tak dodrziavaj dietu ina liecba aj tak velmi nie je alebo si kkup daosin ten poistovna aj tak nepreplaca

majamat
1. nov 2023

@mamina7070 z krvi to fakt nie je jednoznacne,
znizene vysledky sa iterpretuju ako HIT, no problem je, ze enzym Dao v krvi nepotrebujeme. on plni funkciu v creve a tuto funkciu v krvi plnia ine enzymy. cize tam ho nei je treba, preco by sme ho teda mali mat v krvi? mozno prave nizka hodnota je ta spravna, nie vysoka. jednoducho nevieme. to je dovod, preco je to lepsie z creva, aj ked koli samotnej HIT sa vysetrenie zvycajne nerobi.

a presne potom vychadza az prilis vela ludi, ktori maju HIT. uz som sa stretla s viacerymi, ktori akoze HIT mali ( potvrdenu z krvi ) a drzali neskutocne prisnu dietu a stale im bolo zle. konkretne aj moja svagrina a v roznych skupinach HIT na nete. uz tu nesedi to, ci taky clovek skutocne ma HT, ked mu dieta nepomaha.

mamina7070
1. nov 2023

@majamat pozri takto ju urcili mne v thalione mala som obe hodnot aj kvantitu aj kvalitu pod 3 mala som aj vyrazne prejavy plus zle pecenovky atd
za mna je to len taka modna diagnoza (mam ine vazne diagnozy) a kazdy uz sam musi prist na to co mu skodi ja osobne ziadnu prisnu dietu nemam len sa vyhybam par veciam co mi skodili a urcite nemienim dat si robit od er zo zorky creva len kvoli to u aj tak to neni oficialne akceptovana diagnoza len intolerancia ktora sa moze v case menit

slavomira236
1. nov 2023

@mamina7070 dcerka tiez ma zo zaciatku sme vylucili vsetko nevhodne brala probiotika kazdy den pyridixin quwrcetin dlhodobo aerius vecer..csdom sme prislu na to co jej robi zle a to su citrusy a kvasena kapusta toto nekonzumuje zvysok moze vsetko...

majamat
1. nov 2023

@mamina7070 vsak som pisala, ze sa to ani nerobi z creva, lebo je to predsa invazivny zakrok a koli tomu ho neurobia.

vies, ono je to tak, ze mnohi hovoria, ze niektore potraviny mozu, ine nie, pricom mozu casto aj potraviny, kde histamin je. jednoducho im vadia len niektore.

ale HIT je zalozena nie na tom, ez mozem vsetky, alebo ziadne potraviny. HIT funguje tak, ze mi vadi histamin, elbo mi ho crevo nedokaze spracovat, resp spracuje urcite mnozstvo, akonahle sa hranica prekroci, uz mi to vadi.
cize nie je dolezite aka histaminova potravina to je, ale vadia mi vsetky histaminove potraviny, ktore mi sposobia prekrocenie tejto hranice.
ja teda nemam HIT, ale keby mam HIT a dnes uz som na hranici s histaminom, tak mi priznaky vyvola akakolvek dalsia potravina s histaminom a to aj s mensim mnozstvom.

tato hraica moze byt kazdy den niekde inde, lebo nemame presny obraz o tom,kolko histaminu sme uz zjedli, kolko nam zostalo zo vcera a pod. no aj napriek tomu, stale plati pravidlo, ze tuto hranicu prekrocime nie s urcitymi histaminovymi potravinami, ale dokazeme ju prekrocit so vsetkymi histaminovymi potravinami.

takze priznaky sa odvijaju nie od konkretnej potraviny, ale od momentlanej hladiny histaminu.

anetka34
2. nov 2023

@majamat Celkom dobre vyjadrené. Ja mám HIT už roky. Mne bolo povedané, že hlavne nekombinovať viaceré vysokohistamínové potraviny. Preto napr. nemôžem pizzu, lebo je tam viac zložiek, ktoré mi už telo neodbúra.
Ale u mňa najdôležitejšie vec je čerstvosť potravín. A to aj v surovom stave. Kupujem mäso vyslovene tam, kde mám známu a viem kedy bolo, ktoré mäso spracované a vyložené na pult. Koľkokrát mi prinesú ešte z chladiarne, lebo vedia, že mám tento problém. V reštaurácii je to vždy risk.
Daosin mi nepomáha. Mala som Nalcrom na tieto účely, dám si pred tým ako idem občas do reštaurácie, ale prestali ho vyrábať. Netuším z akého záhadného dôvodu.
A potom prihrievané jedlá škodia.
Mne osobne zrejúce, kvasené potraviny. Polotovary sú úplne tabu.
Osobne si myslím, že kto už to má na sebe odskúšané, že mu vylúčenie týchto potravín pomohlo, má určite HIT.

adriana1738
2. nov 2023

@anetka34 zdravím, ako dlho mate hit?

anetka34
2. nov 2023

@adriana1738 asi 10 rokov o tom viem. Bývalo mi zle, boleli ma stále svaly ako pri chrípke, strašne som bývala unavená. Nevedela som čo to spôsobuje. Mne to zistili z krvi. Prvé som vylúčila kuracie mäso, takmer všetky syry, párky, uhorky, kyslá kapusta, majonéza, horčica...
Mne sa do mesiaca výrazne zlepšili tieto stavy. Potom som začala dodržiavať ďalšie veci, ako čerstvé potraviny, varím prevažne doma. Skrátka mi je takto lepšie. Jasné, že teraz pri diéte by boli výsledky lepšie. Aj keď to bolo zo začiatku veľmi ťažké, teraz je to už môj životný štýl.

adriana1738
3. nov 2023

@anetka34 ja mam hit cca 7 rokov,začiatky neboli ľahké, diétu so. Držala 3 roky ...po tých 3 rokoch som začala jest uple všetko, bolo mi dobre...no ale tento rok od marca zase zle,....že by sa opäť vrátila hit?

anetka34
3. nov 2023

@adriana1738 Ja občas niečo poruším, lebo by som nemohla ani na dovolenku ísť, to sa nedá úplne všetko dodržiavať, nie je to ako celiakia, že viem presne povedať v reštaurácii že nemôžem lepok. A zisťovať s akých potravín varia sa vždy nedá. Mne sa osvedčilo dávať si denné menu, to zvykne byť čerstvé.
Občas neodolám a dám si kúsok pizzy väčšinou mám po nej kŕče v bruchu. Mne sa skôr črevné problémy zhoršili časom.

adriana1738
3. nov 2023

@anetka34 vy mate ake priznaky pri hit?

anetka34
3. nov 2023

@adriana1738 Začalo to tak ako som písala vyššie bolesťami svalov, silnou únavou. Stále som sa cítila ako pri chrípke. Svrbela ma pokožka.
Neskôr som už mala bolesti v črevách. Trebárs si dám rybu, keď je čerstvá ok, ale keď nie je v noci sa pichá v črevách ako keby som trávila klince. Možno sa mi k tomu pridala aj laktozova intolerancia, mávam hnačky po mliečnom.
Akurát ja som narazila u lekárov práve na tento predsudok, že HIT neexistuje alebo nič neznamená, takže mi horko-ťažko spravila gastroenterológička sono. A mne už sa nechcelo znova pýtať výmenný lístok k inému, nerada chodím po lekároch. Nič mi s tým nerobia. Ja dietujem a to mi pomáha.

adriana1738
3. nov 2023

@anetka34 ja som tu bolest svalov mala pred večerom, a ako keby chripka ,myslím si ,že mne škodia asi aj mliečne potraviny

anetka34
3. nov 2023

@adriana1738 Mne zvykne pomôcť Probiofix imun, alebo niektoré probiotiká vhodné pre histaminikov. Tieto mám overené a ešte Jamieson.

lienka.7
3. nov 2023

@majamat HIT sa zisťuje z krvi a robí to alergolog. Princíp je v tom, ze neexistuje univerzálny zoznam jedál, ktoré sú dobré, a ktoré sú zlé. Musíš na to prísť sama. Co vyhovuje mne, nemusi tebe. Veľa kupovaných potravín škodí, ale domáce neurobia nič. U mňa sú to napr.paradajky.

anetka34
3. nov 2023

@lienka.7 Mne to tiež zistili z krvi, dostala som zoznam a skúšaj.
Jasné že domáce potraviny sú zdravšie, ale neplatí, že neurobia nič. Mne viac ako jeden kus paradajky uškodí. Údajne dobré sú také žlté paradajky. Neviem aká to je odroda. Aj domáce kura mi spôsobovalo problémy. A niekto v pohode aj kupované môže. Ja žiadne. Mňa z neho neskutočne bolia svaly a keď som ho jedla pravidelne ( kým som nevedela že mám HIT), mala som návaly tepla, to som mala 35 rokov. Ja som si myslela, že som asi už v prechode. A nebola som. Po mesiaci nejedenia kuracieho mäsa mi to prešlo.
Zo syra zase môžu byť migrény, aj z vína, čokolády, alebo kakaa.
U mňa všetko iba vylučovacou metódou sa dalo zistiť. Inak sa to nedá.

lienka.7
3. nov 2023

@anetka34 tak tak, ja to mam rôzne aj kvôli potravinový alergiam. Keď je najhoršie som len na čistej ryzi a zelenine
Inak quinoa alebo bulgur si skúšala?

majamat
3. nov 2023

@lienka.7 ciem ako sa robi,a le ide o to, ze z krvi vysledok nemusi odzrkadlovat stav v creve a z krvi sa vysetruje enzym, ktory potrebujeme v crve, nei v krvi, preto ho v krvi teoreticky ani mat nemusime na to, aby nam crevo dobre fungovalo a dokazalo sprcovat histamin.
viem ze neexistuje presny zoznam, no aj napriek tomu su potraviny, ktore jednoznacne patria medzi vysokohistaminove a niektorim ludom podla ich informacie vadia niektore potraviny, ktore ani vysokohistaminove nie su a tie co su im nevadia. tu je HIT naozaj sporna

anetka34
3. nov 2023

@lienka.7 Skúšala, aj pšeno, to mi neškodí.