Mám celiakiu?

lneviemmeno
11. jún 2024

Ahojte, je mi blbé sem písať a ospravedlňujem sa, ak je to na dlhšie, ale každý názor a rada mi pomôže. Asi mesiac (možno viac neviem už) mám tráviace ťažkosti. Aktuálne to sledujem pár dni a väčšinou to býva po jedle s obsahom lepku, ale netvrdím, že to tak je isto, možno si to len namýšľam, ale možno niekto kto mal niečo podobné poradí 😀 mám príznaky: hrozná bolesť žalúdka po jedle, neskôr aj v oblasti pupka, cítim sa na vracanie, mala som párkrát aj hnačky ale nie vždy, nedostatok železa tiež sedí, únava tak isto, len čo mi nesedí je neprospievanie (nepriberanie). Ráno mi vždy je zle po raňajkách, jedávam skoro vždy buď toast so šunkou a syrom alebo chlieb, zapečená tortilla a tak. Väčšinou to príde tak maximálne 1h po jedle a bolesti trvajú dosť dlho ešte. Minule mi zle bolo po cestovinách s pestom, rezni so zemiakmi, plnenej tortille atd atd.. Ako môže to byt aj z ťažkého jedla, ale nikdy som také problémy nemala, väčšinou som sa mohla aj napráskať a zle mi nebolo. Ale obyčajný chlieb, či toast mi ťažký nepríde a aj po ňom neskutočné bolesti? A jedlo bez lepku aj keď je ťažšie alebo sa najem do sýtosti mi problém nerobí. Skúšala som si urobiť test na celiakiu z DM od Veroval, lenže nabrala som asi len polovicu krvi do tej pipetky, čiže neviem či som ho urobila správne, alebo je ten test nepresný, vyšiel negatívny. Tak teraz neviem, či sa mám objednať na test na celiakiu z krvi od medirexu napr, aká je tam presnosť? Ku gastroenterologovi sa hrozne bojím ísť, bojím sa či mi nedá nejakú sondu do žalúdka 😀 ale určite to chcem riešiť s obvodnou, začiatkom jula mám preventívnu prehliadku. Som tak isto zdravotníčka, len do týchto veci sa nevyznám, som z iného odboru. A určite si zdravie chcem riešiť.
Ďakujem každému kto to dočítal až sem a tak isto aj za rady ❤️

majamat
11. jún 2024

@lneviemmeno no co ti poviem, bez riadneho vysetrenia tazko povedat.
testy na celiakiu z obchodu, ci lekarne mozu byt presne za predpokladu, ze sa ti tvoria akurat tie protilatky, an ktore reaguju. no nie kazdy celiatik ma prave tie protilatky pozitivne, sice skupina tych, co ich maju negativne je mensia,a le su aj taki.

druha moznost je , ze ti kludne vadi nieco ine, pripadne nie konretna potravina,a le proste mas rozhadzane travenie. casom a vekom, stresmi sa travenie moze zhorsovat.

majamat
11. jún 2024

zaludocne bolesti nie su tak clekom typicky prejav celiakie, tam su viac crevne tazkosti, ale vylucene nei su.
na anemiu mas zelezo? ak ano, ako dlo a zabera uzivanie?

lneviemmeno
autor
11. jún 2024

@majamat a krvný test z laboratória je presnejší? Úprimne, nechcem vyzerať ako blba, ale ani neviem presne kde ma to bolí. Viem, kde je žalúdok, ale ono ma to bolí asi rôzne, momentálne celé brucho, cítim to pri žalúdku, aj v oblasti pupka a momentálne aj podbruško. Ale nemám žiadne žblnkanie v žalúdku, vetry sú asi v norme a stolica kde tu hnačky ale ako vravím, nie vždy.

Anémiu mám diagnostikovanú, hemoglobín cca 90, železo presne neviem koľko ale predpísali mi Tardyferon fol, predtým som mala voľnopredajný a nezaberal a neviem ešte či zaberá, ešte som nebola krvi. Inak mám iba 21 rokov.

aceris
11. jún 2024

@lneviemmeno moze to byt aj histaminka... Mna tak bezne bolieva po jedle alebo ma prezenie a je to z nej. Z toho co si popisala - sunka, syr, vajce, chlieb(drozdie)....vsetko histaminove potraviny. Treba sa dat vysetrit u lekara...

majamat
11. jún 2024

@lneviemmeno ano, z krvi v labaku je to presnejsie, ale zavisi od otho, c sa skonroluje. je dore skontrolovat komplet. neviem to tak rpzpisat, lebo maju rone pomenovania a a skratky, ale skusim aspon celym slovom.
1. deaminovany gliadin IgA a aj IgG
2. antitraskglutaminaza, resp tkanivova transglutamnaza a tiez IgA a IgG
3. endomyzialne protilatky IgA, zachytila som, ze niekde ich uz robia aj v IgG.
4. vhodne by bolo aj celkove IgA - ak su prilis nizke, vsetky protilatky v podtriede IgA vychadzaju falosne negativne, no pozitivne by boli v IgG.

lneviemmeno
autor
11. jún 2024

@aceris tak na toto som vôbec nemyslela, ktorý doktor mi to vie zistiť? Dufam, že toto nemám lebo fuuu

lneviemmeno
autor
11. jún 2024

@majamat jasne chápem, asi najlepšie keď zájdem k obvodnej a tá ma už asi niekam pošle. Dufam, že nebudem behať od lekára k lekárovi :/ veď tam vsade sú čakačky

majamat
11. jún 2024

@lneviemmeno toto vsetko ti odoberu asi len na gastre. niektore moze aj obvodacka, asi len tie posledne nie.

aceris
11. jún 2024

@lneviemmeno mne to bolo zistene na imunoalergologii. Ale dcere to kontrolovala lekarka na gastre. Iba z krvi, ziadne invazivne...

majamat
11. jún 2024

@aceris no ono to je trosku zlozitejsie.

@lneviemmeno takto to je. u deti je diagnostika trochu ina ako u dospelych. no co musim povedat na zaciatok, kazde vysetrenie sa da odmietnut a ziadny lekar pacienta nedonuti ist na hadicu, ak sam nechce. no samozrejme v takom pripade mozu zaniknut niektore naroky - napr potraviny na predpis a pod.

samozrejme nebudem pisat, co sa robi,a k su protilatky negativne, aj ked v takom rpipade je tiez niekedy ponuknuta hadica ( robi sa biopsia ) na zistenie diagnozy.

takze hlavny rozdiel medzi detmi a dospelymi je, ze u deti sa za urcitych podmienok nemusi robit hadica. jendou z hlavnych podmienok je, ze budu vysoko pozitivne protilatky na celiakiu. mali by to byt konkretne protilatky, tusim ta antitrasglutaminaza ( a-ttg ) pripadne aj pozitivne endomyzialne ( EMA ). tie prve musia byt 10x zysene a teda v podrtiede IgA. jedine ak je deficit celkovych IgA, potom sa uznavaju aj IgG.

u dospelych sa da celiakia kompletne diagnostikovat iba ak sa urobi aj biopsia.

su dr, ktori robia najskor biopsiu a az potom protilatky a su dr co to robia opacne.

co sa tyka biopsie, ze preco to treba, tak ten je, ze su celiatici s negativnymi protilatkami. cize v krvi sa nic nenajde, ale maju celiakiu. u deti je to zlozitejsiek, preto iny postup, deti casto konzumuju mensie mnozstvo lepku a tiez kratke obdobie, preto sa typicke poskodenia nemusia najst, hoci celiakiu maju. no diagnostika sa nemoze natahovat, inak by to zanechalo nasledky na ich vyvoji.

aceris
11. jún 2024

@majamat ja som nepisala o diagnostike celiakie ale histaminovej intolerancie! Lebo autorka nevie co realne ma a priznaky nie su jednoznacne...ako prve ide vzdy krvne vysetrenie a az na zaklade nich dalsie...

majamat
12. jún 2024

@aceris to mi nennapadlo, ked si pisala o invazivnych vysetreniach, lebo pri HIT sa invazivne nerobia. to sa robi len z krvi.

lneviemmeno
autor
12. jún 2024

@aceris
@majamat naozaj neviem čo mi je, nevravim že určite celiakia, tie príznaky čo mám môžu signalizovať hocičo. Len ma odrádza, že mama mi nonstop vraví, že to je zo stresu aj keď si žiadny neuvedomujem a to by som mala problémy aj nalačno nie? Bolesti mam vyslovene po jedle

majamat
12. jún 2024

@lneviemmeno tazko povedat, stres tiez moze vselico zapricinit, ale urcite by sa malo k tomuto nazoru priklonit az v pripade, ak sa vylucia telesne priciny, lebo stres ako pricina sa neda spolahlivo diagnostikovat nejakymi meraniami. takto by sa ohlo nieo zanedbat, aj ked na druhej strane, su pripady, kd je ocividne, ze ide o psychiku, to len an okraj.
no u teba by som fakt vylucila najskor to telesne. ved ked ti je zle po urcitych potravinach, fakt lne po najedeni, tak to bud zrejme telesne.
neskusala si neikedy Pancreolan, ako prvu pomoc?
ja osobne viem o sebe, ze mam problem s nedostatkom traviacich enzymov a kyseliny. pomaha mi Pancreolan, kysla voda uhoriek ( citroova stava mi napr vadi ), no ked je to vlemi zle, neikedy mi to ani nezabera.

falbala132
12. jún 2024

tuto ti to urobia komplet na vsetko, aj alergia, aj intolerancia a celiakia, ako samoplatca, bez cakania:
https://vysetrenia.agel.sk/alergie-a-intoleranc...

lneviemmeno
autor
12. jún 2024

@majamat však jasné, najprv chcem vylúčiť fyzickú príčinu. Rozmýšľam, že by som si viedla pár dní záznamy, že po akom jedle mi je zle a po akom nie. Napríklad, nie vždy tie bolesti mám hrozne silné, niekedy len také jemnejšie a niekedy na nevydržanie. Túto noc som sa zobudila a neskutočné kŕče som mala, pritom veceru som nejedla, iba obed naposledy, keďže mi bolo tak zle odvtedy, že som nemala chuť nič jesť. Dnes po raňajkách opäť bolesti, ale nie také mega ako včera, sú miernejšie, znesiteľné.. a neskúšala som priamo Pancreolan, skúšala som párkrát Helicid, síce to je skôr na kyselinu, ale najprv ma ako prvé napadlo, že možno kyselina. Ale nezabralo. Môžem si skusit Pancreolan a uvidim

lneviemmeno
autor
12. jún 2024

@falbala132 ano toto som pozerala už, len tá cena 🙄 😀 a je možné, že to ani celiakia nebude.. musím si viesť nejaké záznamy po akom jedle mi je zle. Dnes budem variť na obed jedlo, kde nie je vôbec múka ani nič s lepkom tak uvidim ako mi bude

beronsche
12. jún 2024

@lneviemmeno toto nikdy nepochopím..
Máš bolesti, evidentne nejaký zdravotný problém, ale k lekárovi ani za svet.. a čo čakáš, že sa stane? Niekto ťa zdiagnostikuje cez net?
A ešte zdravotnícka..
Si si vedomá toho aké sú cakacky na odborne vyšetrenia?
Nuž, pri takom prístupe viacerých, aspoň budú termíny dostupnejšie tým, čo svoj zdr.problem riešiť chcu..

lneviemmeno
autor
12. jún 2024

@beronsche kde som písala, že ani za svet nepôjdem k lekárovi??? Ešte raz si všetko prečítaj. Samozrejme, že pôjdem, x krát som pisala, že určite si zdravotný stav chcem riešiť preboha 🤦🏻‍♀️ to je tak, keď niekto nevie poriadne čítať. K obvodnej som sa už objednala, bez objednania tam treba čakať 2-3h a mám malé babatko tak si to nemôžem dovoliť, s objednaním ma vezme presne na čas. Zatiaľ som chcela počuť nejaké názory, či sa s niečím podobným niekto stretol.

beronsche
12. jún 2024

@lneviemmeno sama píšeš: "ku gastroenterologovi sa hrozne bojím ísť, bojím sa či mi nedá nejakú sondu do žalúdka 😀 ale určite to chcem riešiť s obvodnou, začiatkom jula mám preventívnu prehliadku."

Takto sa nepostupuje pri zdravotných ťažkostiach. Ak máš problem, neobjednas sa na júl na preventivku. Objednas sa hneď. A hneď ideš na gastro.
Nezmyselne to odkladas, to nie je ok.. a ešte sa cítiš dotknuto, keď ti niekto napíše, že robíš blbosť.
Názory sú ti na 2 veci, každý organizmus je iný..

2-3h si pri bábätku nemôžeš dovoliť čakať. Prip.hospitalizaciu, ak sa ti nedajbože ťažkosti zhoršia, to si už budeš vedieť dovoliť?

lneviemmeno
autor
12. jún 2024

@beronsche ano, bojím sa k nemu ísť, ale to neznamená, že nepôjdem ak bude treba. Na preventívku som objednaná už vyše 2 mesiacov, včera som sa objednala na vyšetrenie k obvodnej na pondelok, nemala skorší termin a aspoň dovtedy si viem odsledovať po akom jedle mi je zle. Nič neodkladám, neviem odkiaľ si si to domyslela, ja som typ, čo hneď beží k lekárke. Ale jasne, za to, že sa tu normálne slušne opýtam, či sa s niečím podobným niekto nestretol, som automaticky človek, čo si nerieši zdravie.

beronsche
12. jún 2024

@lneviemmeno pozri, nejdem sa s tebou naťahovať..
Ale v prvom príspevku píšeš, že preventívna v júli, neskôr, že asi zajdeš k obvodnej a zrazu už si od včera aj objednaná..
Ale to je úplne jedno, hlavne, že to už riešis (pre tvoje dobro).

lneviemmeno
autor
12. jún 2024

@beronsche najprv som chcela čakať až na preventívku ale povedala som si, že tá je takmer o mesiac tak tam zájdem skôr. 22:30 som včera písala, že asi pôjdem k obvodnej a pol hodinu na to som sa aj objednala. Moja obvodná ma na objednanie elektronický systém, kde si vyberiem čas a je to. Nemusím nikam volať, čiže nevidím na tom nič čudné

falbala132
12. jún 2024

kludne mozes mat napriklad aj Helikobaktera.