Mám alergiu na trávy. Môžem jesť obilniny?

22. nov 2023

Ahojte, je pravda , že keď mám alergiu na trávy nemôžem jesť obilniny ?

tinka_1807
22. nov 2023

Nie je a môže to byť pravda. Skrízena alergia znamená, že ak máš napríklad sezónu peľov, na ktoré si alergická (napríklad kvitne breza ktorá ti škodí) a máš prejavy typu sople, boľavé oči, nádcha, tak môže sa stať, že telo začne aj na iné veci, hlavne potraviny citlivo reagovať. Ale nemusia to byť obylniny, môže to byť hocičo ... Napríklad mne škodí jablko. Keď mám sezónu a dám si jablko, tka ma potom svrbí celé hrdlo. To znamená, že sa ti skrížila alergia - pelova a potravinova.
Ta skrížené alergia sa môže prejaviť tiež rôzne. U mňa je to napríklad že keď počas sezóny zjem silnejší alergén - jablko, orechy, kakao, tak hneď ma svrbí jazyk, hrdlo, podnebie. No niekomu sa to môže prejaviť aj inak - napríklad vyrážkami, tráviacimi ťažkosťami a pod.
Je to zložitejšie a preto si to vyžaduje individuálne odsledovanie toho čo ti škodí, ako a kedy ti to škodí.

autor
22. nov 2023

@tinka_1807 ďakujem za vysvetlenie, čiže ak zjem mimo sézony čo sa kríži je to v pohode ?

tinka_1807
22. nov 2023

Tu je to zase ... Môže a nemusí. Musíš si to vyskúšať. Mne napríklad neskodí. No niekomu sa môže z tej iba sezónnej vyvinúť aj trvala alergia na nejakú potraviny.
Ale ak by ti to neskodilo mimo sezóny, tak by som sa nebála jest. Ono ide o to, že keď je telo vystavené silnej alergií počas sezóny, tka je slabšie a potom môže oveľa prudšie reagovať aj na iné alergény, ktoré telo v pohode vie zvládnuť keď nebojuje s tou silnou alergiou. 🙂