Laktazym - laktozová intolerancia

mirka1996
1. nov 2024

Ahojte, idem si po radu . Zistili mi laktozovu intoleranciu na 40%. Ideme na oslavu a teda som si kúpila laktazym 9000FCC .
Viete ako prebieha oslava že torta, pagace,zemiakovy salat bude atd. A teda otázka znie ako často si to mám davat ?
Vopred ďakujem 🥰

simsalabim
1. nov 2024

@mirka1996 to zalezi od tvojho organizmu, na to neexistuje univerzalna odpoved. Ja pouzivam laktosolv - 17500 FCE a jeden mi niekedy nestaci (pri zmene rocnych obdobi, vtedy si ho musim dat aj pri bezlaktozovych vyrobkoch). Vacsina ludi dokaze urcite mnozstvo laktozy tolerovat - kolko, to si musi kazdy odsledovat.

mirka1996
autor
1. nov 2024

@simsalabim práveže doteraz som fungovala na bezlaktozovych produktoch a v pohodicke len teraz prvý krát ideme na oslavu od kedy mám LI a ešte som taký enzým neskusala tak reku aspoň tak orientačne že ako to funguje 😉

pininka1
1. nov 2024

@mirka1996 ja ti odporúčam dat si iba jednu vec kde bude laktóza, tabletka nemusí zabrať. Syn ak to cez deň preženie, nepomôže mu nič. Niekto si dáva tabletku pred jedlom, niekto po jedle, každopádne by som neriskovala lebo kŕče môžu byť potom riadne.

avanka
1. nov 2024

@mirka1996 manžel si dá súčasne s jedlom. Jedlá si vyberá také, aby tam nebola smotana, ak je na výber, takže radšej ryžu alebo zemiaky ako majonezovy šalát . Tabletku si dáva väčšinou so zakuskami alebo tortou. Ak si dá aj aj, tabletky si dá 2 slabšie alebo 1 silnejšiu

simsalabim
1. nov 2024

@mirka1996 tak si to pre buducnost skus odsledovat doma. Budes mat priblizne predstavu. Ja osobbe by som teraz na oslave zjedla tych tbl viac a zaroven v jedle sa trochu obmedzila.

simsalabim
1. nov 2024

@pininka1 mozno by synovi pomohla tbl s vacsim obsahom laktazy.

pininka1
1. nov 2024

@simsalabim dala mi v lekárni takú, kde je max. Sama vravela ze toto sa dava dospelým, že je to vysoký obsah, nám ale najlepšie pomaha vyvarovať sa množstva laktózy. Doma sme prešli na vsetko bezlaktozove, jedine maslo dávam normálne do varenia a to toleruje. Minulý rok bol u našich, mama samozrejme všetko po starom, lebo ona neverí na alergie, dala mu ráno krupicu, na obed vyprážaný syr a ešte ak nejaký kolac a poobede mu volali sanitku, keďže my sme neboli doma a kým sme prišli to riešiť, tak ona už volala.

patusss
1. nov 2024

V dm majú tabletky s 5hodinovym ucinkom

Práve objavené v dm: Tablety 2-fázová laktáza 18 000, 20 g (https://mojadm.sk/mivolis-tablety-2-fazova-lakt...)

simsalabim
1. nov 2024

@pininka1 nehadam sa, ale tie tbl pre fospelych zacinaju na 5000FCE, neviem, aky ste mali obsah. No a pri strave, co opisujes, by musel zjest tych tbl viac…

mirka1996
autor
1. nov 2024

Ďakujem všetkým veľmi pekne za rady 😍👌

mirka1996
autor
1. nov 2024

Ešte má napadlo , že keď si dám tbl náhodou viac než potrebujem tak sa môže niečo stať ??