Dobrý deň,
chcem sa len spýtať či máte niekto skúsenosť s návštevou lekára kvôli príznakom laktózovej intolerancii.
Pred pár mesiacmi sa u mňa začali prejavovať príznaky, najprv iba ťažší pocit po mliečnych výrobkoch. Teraz sa to už nedá vydržať, mám hrozné kŕče, preto sa snažím vylúčiť tie potraviny, ktoré mi robia problém.
Chcela by som si byť len istá či ide naozaj o laktózovú intoleranciu alebo je to len nedostatok laktázy vplyvom stresu.
Ak máte niekto podobnú skúsenosť a vedeli by ste mi poradiť kam s tým zájsť, bola by som Vám veľmi vďačná 🙂
Príjemný zvyšok dňa prajem
@1lilly7 odporúčam dat si aj pauzu trochu od mliečnych výrobkov a preliecit sa lepšími probiotikami (ktoré neobsahujú laktózu). Mne to pomohlo. Stále mam problém ale už menší. Ja som mala vždy ale len trochu, mohla som jogurt, mlieko len pohár atď.. potom sa to strašne zhoršilo (bolesti brucha, kŕče, pocit na vracanie), po probiotikach a diéte zase môžem ale nesmiem preháňať.
@grof_monte_christo ja mam alergiu na laktózu a aj keď si dám laktazan aj tak mi je zle takže už to nepokusam.
Autorka treba navštíviť gastro a on ti spraví taky test.
Mne to zistila síce na alergologii z krvy ale aj gastro to robi
@ariannazara Aha, no, mne zaberá. A máš pravdu, na 100 % je to z testu na gastre, tam mi to potvrdili.
@1lilly7 taktiež mi to zistili na gastre
@ariannazara
@grof_monte_christo zalezi od obsahu laktazy v tychto vyrobkoch a od individualnej intolerancie. Niekomu staci 1tbl, niekomu treba viac. Klasicky laktazan ma relativne maly obsah (existuje vsak Laktazan extra). Ja pouzivam Laktosolv - 17 500 jednotiek a niekedy mi treba az 2 tbl naraz. Kedze bezlaktozove vyrobky maju casto iba pridanu laktazu, niekedy si pri nich musim dat tbl tiez. Intolerancia laktozy sa mi v priebehu roka meni, horsia je pri zmene rocnych obdobi.
Obvodná ti vezme krv odniesla som do labaku platila 15 eur a urobili laktozu aj mliečnu bielkovinu
@simsalabim Tiež mám pocit, že sa to mení. U mňa intolerancia na laktózu vznikla až po spustení autoimunitného ochorenia, ktoré mi zasiahlo aj tráviaci trakt. V akútnej fáze ochorenia som mala laktózu 0%. Odkedy som v remisii, sa mi zdá, že aj s toleranciou na laktózu je to lepšie. Bolo by zaujímavé ísť na opakované vyšetrenie, ale to sa mi nechce.
Mne robili vydychový test na alergológií
@grof_monte_christo je to zbytocne, len si to odsleduj a prisposob sa.
@1lilly7 na tvojom mieste si dam spravitntest a vies to na 100%. Mne robili test na gastre. Za par eur.
@grof_monte_christo a aké autoimunitne ochorenie máš ?
@cucoca systémové ochorenie spojiva
Kup si liek Laktazan a keď si ho dáš pred pozitim mliečnych výrobkov a nič ti nebude, tak máš intoleranciu na laktózu.