Ahojte, pekný večer.
Už nejakú dobu ma trápia bolesti, silné kŕče a následná hnačka po konzumácii mliečnych výrobkov.
Problémy mi nerobia odtučnené výrobky- mlieko, jogurty, tvaroh.
Nie som si istá, či sa jedná o intoleranciu, keďže som čítala, že v nízkotučných je naopak laktózy viac, než v tých tučných.
Prišla som sa opýtať na vaše skúsenosti a teda čím by to mohlo byť, ak by to nebolo laktózou.
Aj užijem laktázu, tak som ok, prípadne je to miernejšie.
Samozrejme konzumácii sa vyhýbam, ale aj napriek tomu ma to zaujíma.
Ďakujem. 😁
Ak enzym laktaza pomaha, mozes mat intoleranciu. Z dlhodobeho hladiska odporucam vyhybat sa laktozovym vyrobkom, skusit ich nahradit bezlaktozovymi. Vie to casom narobit dost sarapatu. Osobne mam dost silnu intoleranciu laktozy. Ak sa dlhodobo konzumuje nieco, co robi crevu zle, robi to v nom neustaly zapal, to moze viest k dalsim zdravotnym komplikaciam. Nie je to sranda.
@luliu To mi naozaj nenapadlo. Myslela som si, že ma niekto dokáže cez diskusiu zdiagnostikovať a ideálne aj vyliečiť. 🙂
Ďakujem za užitočnú radu.
@kristie571 Vďaka, samozrejme pôjdem ku lekárovi, avšak ma zaujímalo, čo to niekto mal podobne.
pri intolerancii laktozy by ti mali vadit aj nizkotucne mliecne potraviny.
lakt. intolerancia vylucena nie je ale priznaky ako ich opisujes nie su zrovna bezne.
@majamat nemusia vadit.. take priznaky po konzumacii mliecneho, laktozoveho mavam aj ja. Samozrejme autorka, chod k dr, nech ti spravi testy.
Ale pozor, ja som napriklad dlhe roky mala vysledky testu v norme ale mliecne laktozove mi nerobilo dobre, tak som sa tomu vyhybala.
@kristie571 ale laktoza je v oboch, preto by mali vadit oboje.
co sa tyka laktozy, obzvlast klasicke mlieko ju obsahuje. skor nemusia vadit kyslomielcne a vysokotucne potraviny.
dovod je jednoduchy, kyslomiecne maju laktozu uz spravcovanu. pri kvaseni prebehne proces, ktory naradi chybajuci enzym v creve.
vysokotucne preto, ze tym, ze obsahuju vela tuku, neobsahuju takmer ziadnu laktozu.
Ja to mám presne naopak. Čím viac tuku a množstva, tým horšia reakcia. Jogurty, syry mi vôbec nevadia, mlieko nepijem, smotanu zasadne len bezlaktozovú, ak som mimo domu a chcem povedzme cappuccino, dám si tabletku Lactaid a bez problémov. Diagnostiku nepotrebujem. Na čo? Viem čo mi nevadí, čo mi vadí, na papieri to nepotrebujem mať.
mám intoleranciu a vadia mi všetky mliečne produkty ak tebe nízkotučné nič zlé nerobia tak kupuj len tie alebo choď k dr na testy a budeš vedieť, či ju máš takto ti ju tu nikto nediagnostikuje
Dnes uz kupis bezlaktozove vsetko, uz som videla aj karicku, encian...bezne jem halusky s bezlaktozovou bryndzou.
ja mam intoleranciu a riesila som to aj u dcery, lebo chceli v skolke papier. Z gastra mi odpisali ked som sa dotazovala na test, ze sa to robi proste vylucenim mliecnych vyrobkov na 2 tyzdne a potom postupnym pridavanim. Ze to inym sposobom oni netestuju.. cize to zvladnem aj doma. Ja som inak mala niekedy rovnake priznaky ako Ty, ked som to s mliekom prehnala v nejaky den. Napriklad 2x miska guliek s mliekom a potom neskor este napr. smotana.. tak hned krce a hnacka. Ale roky to uz nemam.. teraz mam skor plynatost. Ono sa to vie casom aj upravit to tolerovane mnozstvo laktozy. Niekto ma nizsiu a niekto vyssiu toleranciu. Napriklad aj po crevnej chripke alebo zaludku po antibiotikach ( ked sa neberu probiotika ) je potom zaludok citlivejsi na laktozu 🤷♀️
A čo takto ísť k lekárovi na testy?