Imunoterapia u deti alergických na brezu

ema22270
7. okt 2024

Ahojte maminy, prosim ma niekto z Vás skúsenosť a imunoterapiou kvapkami brezy pod jazyk u deti? Syn
7 ročný, začal užívať pred 10 dňami, zatiaľ myslím, že to aj celkom zvláda, mal uvádzaciu modrú fľaštičku 5 dní, prešli sme nafialovú, dávame zatiaľ dve dávky pod jazyk, mali by sme 3-4 až denne pomaly... koľko užívali Vaše deti a zvládali to? Nemali nejaké vedľajšie úcinky? Syn ma veľa alergií aj na trávy a ambróziu a potraviny... ale zatiaľ len touto brezou začal, ešte tie trávy budeme musieť riešiť v budúcnosti. A prosím užívali aj nejaké anitihistaminiká popri tomto? Nášmu dávame spirabel, ale len jednu tabletku, v lete sme fungovali až na 2, tento rok mal strašné tie alergie od februára...a ešte či Vám táto liečba aj reálne zabrala a pomohlo to, či ste užívali len sezónne, alebo koľko mes v roku. Ďakujem 🙂

majamat
7. okt 2024

@ema22270 ja som to kedysi davno uzivala, drzala som sa davkovania podla lekara.
su tam slabe davky alergenu, resp je tam zvysujuca sa davka. podla oho co pises, ste len na zaciatku, cize davku amte este asi slabu. tak by snad na to nijako extra reagovat nemal.

ja som to uzivala par rokov a teda mozem povedat, ze alergia na travu sa mi velmi zmiernila. je fakt, ze ked sa mi rozbehla, trava rastla poaly aj do metrovej vysky. terza uz tolko nevyrastie, lebo ju skosia. a teda nestiha ani tak kvitnut. po tejto liecbe som amvala este miernejsie priznaky cez sezonu, ale uz teraz nemam ziadne.
po pretesovani tiez alergia miernejsia.

alergia na roztoce - tam bol maly posun, ale teda moc ju tiez nepocitujem.

basulaak
7. okt 2024

@ema22270 ja som minuly rok uzivala imunoterapiu na ambroziu a citila som sa v sezone vynikajuco. Tento rok som neuzivala a trpko som to olutovala pocas slnecnych dni, nastastie sa skoro ochladilo. Takze za mna je to najlepsia volba, vedlajsi efekt jedine ze mne napuchlo tkanivo pod jazykom na velkost orecha. Ale poradili mi brat 30min pred tym spirabel a problem vyrieseny. Takze nabehnem na imunoterapiu znova, lebo vysledky su markantne.

ema22270
autor
7. okt 2024

@basulaak takze spirabel ste si davali pred davkou rano? To je super, ze aj tak sa to moze, my zatial to robime tak, pokial zvlada a je ok, tak davame spirabel az poobede, nech trosku to telo zabojuje same. Tiez ma pod jazykom trosku hrcku ale malicku, vraj ambrozia je velmi agresivna, aj tie kvapky, ze to malokto zvlada aspon tak nam to doktorka vravela, ze detom to nedava vobec,... ja co nemam alergie som tento rok citila tu ambroziu prvy krat, oci ma neskutocne svrbeli, syn zdedil alergie po manzelovi, ten odmalicka ma pelove alergie...

ema22270
autor
7. okt 2024

@majamat no on ze sa ma dostat iba po 3-4davku fialoveho viecka. Zatial berie 2 stlacenia z fialoveho. Viac nie, neviem ako to je u dospelych... my mame take nešťastie v tom, ze ako sme sa prestahovali do domu, tak mame metrovu travu rovno za plotom a robilo mu to dost problemy, pozemok to nie je nas, ale uprosili sme majitelov nech to pokosia, ale nemohol ani von chodit do zahrady syn v lete, lebo to nezvladal proste, vsetko to fukalo na dvor🤔

basulaak
7. okt 2024

@ema22270 ano ta ambrozia je natolko silna, ze aj nealergici v mojom okoli na nu zacinaju teraz reagovat. Ano ked sa da spirabel tak zabrani zdureniam ale telo dostane aj tak naloz od alergenu (v mojom pripade ragwizax). Urcite pokracujte, synovi bude omnoho lepsie na jar. Drzim palce, tiez mam aj na jasen aj na brezu a v zahrade mam zivy plot z celade brezovitych stromov. 🙈😅 viem co to je. Drzim palce🤞

ema22270
autor
7. okt 2024

@basulaak ďakujem aj Vám nech sa polepší držím palce 🙂🙂🙂

letfenixa
7. okt 2024

Užívam Staloral na brezy ráno a antihistaminikum si mám dávať večer.

ema22270
autor
7. okt 2024

@letfenixa tak super no my to tak robime ze poobede mu davam podvecer ked pride zo skoly ... zatial tak mu to staci, uvidime ze dokedy.
A vy si kolko mate davat tych davok?

letfenixa
7. okt 2024

Prvých 5 dní zvyšovať po 1 kvapke, potom po 1 kvapke na pocet 4 a to užívať polroka.

majamat
7. okt 2024

@ema22270 drzim palce. no poviem ti, moje zaciatky boli tiez tazke ked som vysla von, kychnutie 100x, slzenie a svrbenie oci, az mi ich vykrucalo, svrbenie nosa a pier, soplenie.
musela som dnu, zariet sa do tmavej miestnosti a studene obklady na oci.
o rok neskor som mala oholene nohy bola som an prechadzke so psom a ten kade tade pobehala zrejme aj cez moj alergen, tak som mala na celych nohach hroznu zihlavku.

vzdy ked som skusila posuchat po kozi tu konretnu travu ( som alegicka len na jednu, resp uza si moc nie som ), tak mi na kozi naskocila zihlavka.

majamat
7. okt 2024

no kazdopadne drzim palce.

ja som mala Staloral a tam boli v zaciatocnom baleni 4 flasticky, denne som davala kazdu z nich, davku som zvysovala, kazda flasticka bola na tyzden.
potom boli udrziavacie davky po 2 flasticky a to sa asi uz nedavalo denne. to uz si ani nepamatam. to som uzivala roky.

ema22270
autor
7. okt 2024

@majamat ale to si mala nejaku kombinaciu travy a aj brezu nie? Ci len jedno z toho? Ze teraz sa to uz tak nerobi ze by davali viac alergenov naraz, resp ze ked travy tak az v buducnosti by to bral po tej breze. A ty si mala asi ake hodnoty tych alergii vo vysledkoch? Syn ma okolo 40-50 brezu, jelsu, liesku a aj travy ambroziu ma len 10 uz co ma prekvapilo, lebo predtym ju mal ovela vyssiu. Ma aj orechy vysoke vsetky okolo 30 a vselico ine, ale tak mlieko a vajicka su uz ok takze da sa varit aspon.

majamat
7. okt 2024

@ema22270 nie ja som nemala brezu, ro je uplne jedno o aky alergen ide. to sa proste naformuluje,a e uziva sa to rovnako, rpi roznych alergenoch.
teda snad hovorime o tom istom,a le predpokladam, ze ano. je to hyposenzibilizacna liecba pri alergiach. sluzi na znizenie citlivosti na alergen.

majamat
7. okt 2024

@ema22270 ani neviem, hlavne roztoce a travy som mala, ale teraz naposledy mi vysla aj jelsa a teraz rozymslam, ze asi aj breza,a j ambrozia, ci co. nepamatam si to a nemam priznaky, budu to slabsie alergie. cize neriesim. keby treba,dam Zenaro a fungujem. ja to nemam teraz tak silne, cize v pohode.

majamat
7. okt 2024

no idems a pozriet, elbo fakt ani enviem na co amm alergiu.

majamat
7. okt 2024

tak som to nasla - travy, roztoce, brezovite stromy, obilie, palina, ambrozia, mrlik

ema22270
autor
7. okt 2024

@majamat ano ano hovorime o tom istom - staloral sa uziva to je jedno pri akej alergii, ale to som pisala, ze niekedy v minulosti vedeli namiesat vsetky alergeny akoby dokopy a urobili na mieru tie kvapky - napr travy a brezu dokopy (alebo sa chodilo na injekcie) teraz, ze sa berie napr breza par rokov a po 5 rokoch zas travy... ze uz to tak nemiesaju ako niekedy. Ze je to vraj lepsie takto, ale ja neviem, manzel ako mlady chodil na injekcie a mal tam miesung tych alergenov v tom 😀

ema22270
autor
7. okt 2024

@majamat a syn teda nema roztoce no aspon to nema ale vsetko ostatne vlastne má ... aj psa, kralika, kona, a aj plesne vzdusne 🙈

majamat
7. okt 2024

@ema22270 ja som mala zvlast travy, zvlast roztoce.