Histamínová intolerancia - raňajky, obed, večera

ja_ka
3. sep 2024

Ahojte...
Viete mi poradit co ranajkovat, obedovat a vecerat pri tejto pliage?
Najvacsi problem mam s ranajkami, ak si kupujete kase alebo nieco tak poradte...
Dakujem

kaktusik007
3. sep 2024

@ja_ka na toto nie je odpoved. toto je tak siroke, ze co robi dobre jednemu, nerobi dobre druhemu.

moja rada - mam dieta s histaminovou intoleranciou - je kaslat na to a pozorovat sa. Proste sama casom zistis, co ti robi dobre a co ti robi zle. Lebo tu je zadrhel aj v mnozstvach a kombinaciach --- takze spravne nastavenie diety najdes vyhradne vlastnym pozorovanim.

mne akurat alergolog dal knizku o HIT a povedal - neriad sa tym, davaj mu vsetko. Na nieco si casom telo zvykne, z niecoho ho bude bolievat brucho. Neries. Vyriesi sa to same. To mal syn 4 roky a lekar mal pravdu - teraz ma 14 a zvlada HIT uplne v pohode, stravuje sa v beznej skolskej jedalni.
kamoska -- tiez jej synovi diagnostikovali HIT niekedy v 6tich rokoch - dosledne dietu dodrziavala... to nesmie, hento nesmie.... chalan ma 11 a je to problem, jeho telo odmieta bezne potraviny. A to vysledky testov mal moj vyrazne horsie ako ten jej. Takze je to presne ako povedal ten alergolog --- neriesit a proste to nechat plynut, ono sa to podda.

richelina
3. sep 2024

@ja_ka na internete ale v knihách o hit isto nájdeš potraviny, ktoré obsahujú viac histaminu ale treba si dať pozor aj na potraviny, ktoré napomáhajú vyplavovaniu histaminu.
Ako píše kaktusik je to veľmi individuálne. Musíš skúšať čo ti sadne. Ja napr. nemôžem vajíčko v kombinácii s rajčinami, tuniaka, ryby, kur.maso môžem - dcéru hneď preženie. Surovú zeleninu veľmi nemôžem. Na raňajky si robím buď cirokovu, ryžovú kašu, ovsenú bezlepk. a mliečnu ryžu ( z čiernej ryže)s malinami, čučoriedkami, banánom alebo bezlaktozovy jogurt so semiačkami, ovocím, bezlepkové vločky, lievance z bezlepkovej múky.. dcére zas nevadí lepok, takže deťom robím z normálnej múky. Väčšinou mám sladké raňajky. Mám kombináciu ale rôznych alergií, obmedzení.

marianarem
3. sep 2024

@ja_ka Ja ranajkujem biely cottage cheese alebo tvaroh, pripadne jogurt s bifidobakteriami, tie by nemali vyrabat histamin. Ak chces kasu, tak mlieko a ovsene vlocky su v pohode, mas ju za chvilu hotovu.

ajsha123
3. sep 2024

@ja_ka nepochopila som, či vyslovene Tebe ide o kaše, lebo tie chces jedávať na raňajky, alebo nevidíš inú možnosť... Ja napríklad, ak si dám kašu na raňajky, tak mi je zle, zle a zle. Netravi mi to. A sladkú kašu ani za svet, nemôžem. Jogurt a mliečne tiež nemôžem. Nám dr pri Hit odporučila špaldu namiesto bežnej pšenice. Špaldovy chlieb moje telo toleruje, a ideálne, ak si z neho urobím hrianku, a len tak s maslom (ramou, keďže mám aj alergiu na BKM). Čiže hrianka s maslom, a to môžem jesť vkuse, z toho mi zle nebýva.
Synovi napríklad surové paradajky nevadia. Ale si ich dá vo varenom stave, už je zle. Papriku neznesie vobec, surovú ani vidieť.... Každý sme iný a asi len skúšať na sebe, čo Ti najviac škodí alebo robí dibre.
Kamarátka sa dlho trápila s HiT, nedávno si nasadila nejakú liečbu probiotikami a minule mi hovorila, že jej je lepšie, neporovnateľne. Musím zistiť, čo konkrétne užíva