Ahojte, idem sa posťažovať ale aj opýtať na názor, či mi niektorá z vás nebude vedieť poradiť.
Na začiatok hneď upozorním, že ak chceš napísať koment “choď k doktorovi”, “dožaduj sa iných vyšetrení”, “jednoducho nejedz iné ako môžeš” a podobne, tak ani nepíš 🙂
Celý život trpím tráviacimi problémami ako je pocit plnosti, pálenie zahy, nadmerné grganie, plynatosť, nafukovanie. Tento problém však nastáva len keď mám trochu horšiu stravu stravu, resp. celý život viem, ktoré potraviny mi robia zle (pečivo, kysnuté, lístkové, káva, sladkosti, alkohol, ale aj mliečne produkty) a keď sa im vyhýbam a stravujem sa len veľmi ľahko a striedmo je všetko ok, akonáhle si ale dám niečo pomimo niekde na návšteve a podobne začne mi peklo 🙈 silné bolesti brucha, slabosť, unava, pocit na zvracanie, plnosť straaašna plnosť, grganie, no a tá zaha….Mám to od detstva, predpokladá sa, že ide o reflux, no veľmi ma to v živote obmedzuje. Skúšala som už kadečo, aj rôzne prírodné produkty, ale nič, jediné čo pomáha je dodržiavať “light” stravu a vyhýbať sa veciam, ktoré mi škodia. No nie vždy sa to dá, niekedy sa naozaj cítim blbo na návšteve, grilovačkách, firemných večierkoch, že vymýšľam tak si dám čokoľvek a potom za to pykám.
Zle mi ale robia aj potraviny ako paradajka, uhorka, paprika, vajíčka,..
Poznáte to niekto? Stále sa pytam samej seba, čo som komu urobila, že musím takto trpieť a celý život sa obmedzovať? To si fakt nikdy nemôžem dať burger, pizzu, pohár vína a podobne? Má to niektorá z vás? Pomohlo vám prípadne niečo?
Ďakujem vopred, že sa zapojí len ten, koho sa to týka a vyhneme sa blbým komentom.
No to je histaminova intolerancia ako vyšitá...plus možno aj iné intolerancie.
Keď som držala stravu bolo mi o hodne lepšie....ale bol to taký o ničom život ( veľa obmedzovania, úplne som to nezvládala...)
Teraz som veľmi polavila, ale od septembra idem zas "živoriť" a dávať pozor....
Viem čo prezivas...
Predpokladá sa, že ide o reflux? To bolo v detstve či aj ako dospelá si sa dala vyšetriť?
A pomohla naozaj len strava...ja som si všade všetko nosila svoje, dokonca aj vodu...bola som za divnu, veľa x, no ale občas ľuďom nevysvetlis keď nevedia aké ťažkosti skutočne človek má...
@kubkovamama viem prečo som prosila diskutujúce nedávať takéto rady…krvné testy mám za sebou všetky a zabudla som poznamenať, že mi bol zistený histamín 🙈 na hadičku však ísť nemôžem kvoli úzkostnej poruche (po debate s lekárom, ani narkóza neprichádza do úvahy) to som tu už rozoberať nechcela, no aj tak ďakujem za komentár 🙂
ako keby si o mne písala... Je veľké množstvo potravín, z ktorých mám podobné symptómy ako ty, tak som ich proste vyciarkla ale samozrejme, občas zhrešim... V poslednej dobe mi bolo veľmi zle, bola som na gastro vyšetrení hadicou a výsledok je 80 percentná intolerancia na laktózu a nábeh na celiakiu plus podráždený pažerák... Takže môj zoznam potravín sa neustále zužuje, už pomaly nebudem jesť nič, ale za tú bolesť mi pár kúskov pizze alebo pohár vína nestoja...
@ejbyk to som tu zabudla poznamenať a to pritom bola moja hlavná otázka…trpím histaminovou intoleranciou, môže byť toto dôvodom toho trápenia a týchto problémov? 🙈 Dokonca zle reagujem na chlad a na imunoalergológii mi bolo povedané, že to mám pripisovať histamínu…
@veronka523 veď práve 🙈 stále to sa zužuje…už ma to nebaví no…ale naozaj počas dodržiavania stravy je všetko fajn, potom príde jedna grilovačka a som zasa tam, kde som bola
Jasne, ja v začiatkoch som mala aj totálny pocit chladu, až tak že som si myslela že to nedám, ako mu vo vykurenej kancelárií bola zima...
No pokial uz mas zistenu HIT tak je to dost narocne, ale jednoducho musis drzat dietu, lebo inak je ti zle. Ja mam doost obmedzeny jedalnicek uz 15 rokov kvoli refluxu. Resp som na to v puberte kaslala, vsak na co, nie? No postupne som prichadzala sama na urcite potraviny ktore mi ozaj skodia. Hlavne kava, paprika, rajcina, koreniste…ked som po rokoch nasla papier co mi dala dr ked mi zistili reflux, ktore potraviny su skodlive, tak vazne 80% potravin zo zoznamj mi skodi. Ked zjem cosi z nich, je mi tazko od zaludka, palenie zahy…atd . Takze ano, je to na nic, ale pokial chces fungovat bez pocitu tazkosti na zaludku a traviacich tazkosti, inak ako dodrziavat dietu to nepojde
@ejbyk presne 🙈 keď si čítam zoznam potravín, tak vidím, že to bude zrejme moj problém…no v apríli mi vyšli zlé hodnoty práve na histaminovú intoleranciu, ale imunoalergologička mi nedala nič na to, berieš aj na to nejaké lieky? Našla som ten voľnopredajný Histapp tak možno to stojí za vyskúšanie 🤷♀️ Zajtra volám lekárke.
@bafka ďakujem za rozumnú odpoveď..ja trpím aj HIT aj refluxnou chorobou 🙈 takže o to horšie…naozaj sa musím obmedzovať akurát to je jediné riešenie, jedine ma trápi, že to tak bude celý život🙈 sme dosť spoločenskí ľudia, denne sme niekde a niekedy mi je z toho do plaču keď vidím ostatných ako bezproblémovo môžu spapať všetko a ja nič
Hit
Mam tiez intolerancie hit, mlieko, zrejme aj sibo ale to nemam vysetrene a este plus intolerancie na niektore potraviny, plus pelove alergie a skrizene reakcie, no vies co zoznam toho co mozem je kratsi ako toho co nemozem 🥴. Dodrziavam dietu uz 10 rokov, inak mam problemy od koznych reakcii cez migreny, nespavost, traviace problemy... Na taku kombinaciu jednoducho nie su lieky co by som si dala pred jedlom aby som ho zvladla. Ano, aj mna to mrzi ze nikdy nejdem do restiky, vlastne v meste nemozem nic zjest, nikdy si nedam na navsteve kolac, v zahranici nikdy neochutnam ich tradicne jedla. Ale zvykla som si, su horsie choroby. Si uvedom aka mozes byt stastna, ze sa staci obmedzit v jedle a budes normalne fungovat. To si nemozu povedat diabetici na inzuline, ludia s crohnovou chorobou, ludia s vysokym cholesterolom, ludia s vredmi na zaludku, ludia s vyvodmi... vsetci musia mat dietu a este navyse brat aj lieky a este k tomu im aj tak nemusi byt dobre. Pokojne si poplac, ponadavaj a potom sa nauc byt vdacna za to co mas.
Musim zmenit nastavenie mysle. Jedlo je ako palivo, proste tvoje telo potrebuje ine palivo. Nerob si uzkosti z toho, co vsetko nemozes… ja som mala roky reflux, zapal zaludka, bolesti brucha, koliky… lieky na zaludok od 15 rokov... az som sa nastvala a sama prisla na potraviny, ktore mi vadia - mam zistenu alergiu na bielkovinu kravskeho mlieka a inak nic :D Ale problemy mi robi aj lepok, orechy (mam atopicky exem z nich), kokos, kysle veci (kysla kapusta, uhorky...), fazula... No na 100% - ani neochutnam lepok, mlieko, mandle a fazulu. Ostatne dam raz za cas, doma pripravene a s probiotikami. A travenie mam super! Ziadny reflux, nafukovanie, koliky... Mne to jedlo za tie bolesti proste nestoji! A pritom som gurman! Zboznujem jedlo - naucila som sa dobre varit a piect a na co mam chut si spravim doma z tych ingrediencii, ktore mozem. A vonku proste poviem ze nechcem a bodka. A je mi jedno, kto si co mysli, ako ma oresviedcaju, ze kusok mi neublizi... Poviem nie a nediskutujem. Na oslavy ak sa da, poviem nech mi objednaju/pripravia zvlast, alebo si donesiem a neriesim. Je to len palivo a za tie problemy a bolesti mi to nestoji...
@ejbyk
Histaminova intolerancia je pridruzeny priznak nejakej traviacej poruche, niecomu vaznejsiemu. HI nie je diagnoza. Treba riesit pricinu a aj HI vymizne.
Autorka,
histamin z krvi je blbost jak mraky!!!
Histaminova intolerancia sa zistuje cez hadicku, nie cez krv.
Vela ludi si takto "odbije" a ukludni sa, ze ma histaminovu a potom tu mame 9 z 10 ludi z hist. int.
Tam moze byt ovela vaznejsia pricina a ak nebude liecena (na to musia prejst vsetky vysetrenia), tak mozes dopadnut velmi zle.
Chapem, ze mas uzkostnu poruchu, ale so vsetkym sa da pracovat.
Jes probiotika?treba kazdy den,zacat silnejsimi.urcite kmene su dobre prave na hit.probiotika zvycajne zlepsuju vsetky traviace ochorenia.
Nastuduj si autoimunitny protokol, je to masaker, tam treba vylúčiť už veľmi veľa potravín, je to dočasne, kým sa stav nezlepší, ale ani potom sa už nebudeš môcť stravovať úplne bežne, vrátilo by sa ti to časom. To je problém v čreve, histaminova intolerancia je len ukazovateľ, že je niekde problém, lieky ti nepomôžu. Sama sa roky trápim, teraz som prešla na ten autoimunitny protokol a je mi konečne fajn. Ale musím si stravu pripravovať sama, žiadne reštaurácie, na návšteve nevedia ani za svet pochopiť, že jednoducho nemôžem a nebudem nič jesť. Toto stravovanie ale treba ozaj poriadne preštudovať, pozri si videá na YouTube, na začiatku ten prechod môže byť dosť krutý. Ale za to zdravie to stojí. Ja som sa už vzdala aj dovoleniek, aspoň na nejakú dobu.
Ďakujem všetkým žienkam, ktoré chcú úprimne pomôcť. Ste fakt super 🙏😊 V stredu volám lekárke, aby som sa uistila, že je stále problémom histamín. Dám vedieť, ako som pochodila. Ešte raz veľká vďaka za rady, od dnes sa vraciam už zas k svojej strave, nech je všetko ok a nech si neubližujem ešte viac.
Môj priateľ má to isté, zatiaľ sme neprišli na nič... najlepšie sa cíti hladný, nechce varené jedlá, mal operovaný žlčník a odvtedy samý problém
@veronka523 môžem vedieť prosím čo znamená 80% intolerancia na laktozu ? Že ten enzým ti pracuje na 80% , či len na 20% ? 🙌🏻
@saska00 pracuje len na 20 percent, takže čo sa týka mlieka, dosť sa mu vyhýbam, celkovo mám strašne rozmaznany žalúdok, už všetci vedia, že ja nezjem to a ono, a keďže ja rada jem, je to pre mňa veeeelmi ťažké ale taká fajna bolesť žalúdka z jedného taniera niečoho, poprípade pohára vína, už som sa naučila že mi to za to nestojí...
Mam to iste uz 7 rokov, az na tie bolesti brucha. So slzami v ociach spominam na tie krasny casy, ked som rano vstala s plochym bruchom a mala ho az do vecera. Som chuda, jem malo a napriek tomu som vkuse extremne nafuknuta, az tak ze si nedokazem obliect ine ako saty a leginy. Rifle a priliehave nihavice s gombikmi u mna nehrozia, roztrhlo by ma v praci aj mimo nej. Mam za sebou vsetky mozne vysetrenia, hist.intolerancia mi vysla ani ani, tak som sa dlhodobo snazila dodrziavat dietu a ziadna zmena. Okrem nej mi zistili neschopnost rozkladat sacharidy, takze by som nemala ani sladke vobec, orechy, med, ani vela druhov ovocia.
Je to zivot na maslu, veelmi ma to obmedzuje, vzdy ked mam ist na viac ako hodinu mimo domu som extremne nervozna, lebo viem ze sa budem cely cas citit nekomfortne a zakryvat zdute brucho. Najest sa mimo domu u mna nehrozi, po jedle v restike alebo na oslave ma naduva este 10x viac ako ked sa najem doma 🤦🏽♀️ Zmrzlina je pre mna peklo, z 1 kopceka sa dokazem doslova zasytit ako z 3-chodoveho menu a zase nasleduje len nafuknute brucho. Dovolenky su pre mna najvacsi postrach.
Takze ta uplne chapem, lebo je to problem ktory vlastne nikto nevie poriadne diagnostikovat a aj napriek vsetkej snahe dodrziavat diety sa to zlepsi len o malilinko, cize ziadnu ulavu nepocutijem uz roky 😢
A ano helicid sa Moze aj v těhotenstve.
To ti asi potom nikto neodpíše,lebo odpovede dostaneš presne tie,ktoré si nepraješ.😉Ak je to intolerancia,alergia,HIT,SIBO,dráždivé črevo,reflux...musíš na diagnostiku.Inak sa príčinu nedozvieš.Vysetrenia sú jednoduché a výsledok vieš v podstate hneď.Nechapem ako sa niekto takto dobrovoľne roky trápi a uháňa si na ďaleko horšie zdravotné komplikácie.Prepac,nedalo mi.