Diagnostika celiakie z krvi

14. okt 2024

Ahojte, je možné potvrdiť celiakiu len z pozitívnych protilátok v krvi? Absolvovala som už aj gastroskopiu, ale ešte čakám na výskedky. Môže sa stať, že aj napriek pozitívnym protilátkam by bola biopsia negatívna? Ďakujem vopred za každú odpoveď

gubcikova
14. okt 2024

U dcéry vyšla krv mierne pozitívna, až gatroskopia ukázala celiakliu 3stupna. Na gastro nám dr. hovorila že pri tých hodnotách vôbec neočakávala ,že až tak vážne to je .

autor
14. okt 2024

@gubcikova ja som pred pol rokom mala len hranične pozitívne protilátky + pozitívna genetika, teraz mám protilátky 7-násobne zvýšené oproti tým hraničným

majamat
14. okt 2024

ahoj, dg celiakie sa stanovuje na zaklade viacerych faktov. samotne pozirivne protilatky celiakiu nedokazuju a mozes mat kludne biopsiu aj negativnu, alebo stupen poskodenia nebude tak silny,a ko je typicke pri celiakii. no podstatne je aj to, ake vysoke su protilatky, tiez ktore protilatky su pozitivne.
dalej sa doplna genetika, mala by byt pozitivna.
dolezite je aj to, ci mas priznaky.

takze je dolezite zvazit toto vsetko a teda podla toho sa stanovuje dg.
ak by sa stalo, ze pozitivne protilatky a to napr vysoko pozitivne a teda viacere a tie presne protilatky, genetika pozitivna a biopsia negativna, potom je mozne, urobit skusku na diete. na diete by sa mal zlepsit stav a aj klesnut protilatky.

majamat
14. okt 2024

ak ti takto stupaju, je tu vysoka pravdepodobnost, ze to celiakia bude.

vies, ktore konkretne protilatky a v akych hodnotach boli?

majamat
14. okt 2024

a ozaj, nedrzala si dietu pred biopsiou? podla vzostupu protilatok by som typovala, ze asi nie,a le pre sitotu sa pytam.

autor
14. okt 2024

@majamat antiTTG IgA cez 70 (z pôvodných 9)

autor
14. okt 2024

@majamat nie, nedržala

autor
14. okt 2024

@majamat genetiku mám tiež pozitívnu, mám aj príznaky

timusi
14. okt 2024

Ahojte, dcére (7ročná) vyšlo anti tTGIgA >200,0 , máme sa objednať na gastro a tam nám majú spraviť ešte ďalšie 2 testy z krvi a to je všetko. Máme sa pripraviť aj na ďalšie vyšetrenia? Ďakujem, je to pre mňa nové.

majamat
14. okt 2024

a ine protilatky ti nebrali?
najskor poviem, ze tieto protilatky, cize antitransglutaminaza su presne, ale obcas sa vyskytuju pozitivne aj u ludi, ktorym celiakia potvrdena nebolla. no presne urcite su.
u teba je ale zaujimavy znak - je potvrdeny vzostup a pomerne slusny, no vseobecne hodnota 70 nie je je velmi vysoka.

pozitivna genetika je dielik do skladacky,a le samotna pozitivna genetika celiakiu nepotvrdzuje. vyjadruje skor pravdepodobnost celiakie v pripadoch, ked pozitivne protilatky su a ak su aj priznaky. v takom rpipade je mozne dat dg celiakia,. u dospelych, ktori nedrzia dietu je nizsia pravdepodobnost, ze biopsia bude negativna, ale vylucene to uplne nie je. ono sa ani nemusi jednat o to, ze by tam poskodenie nebolo, skor sa moze jednat o ostrovcekovite posihnutie ( resp. mozaikove ). to znamena, ze su tam malinke oblasti - ostovceky, kde je rozny stupen poskodenia, moze byt aj naplno, ci nizsie stupne a to sa moze striedat aj s neposkodenou sliznicou.
dr ktori robi biopsiu, nemusi trafit toto poskodene tkanivo.
protilatky, tkore mas pozitivne hovoria o aktualnom stave sliznice. stupaju hore, cize poskodenie sa vyvija a teda je tu pravdepodobnost, ze sa neco najst moze.
u dospelych je vyssia pravdepodobnost poskodenia preto, ze su na lepku roky. no pri tomto tvrdeni je dolezity predpoklad, ze celiakiou trpia uz dlhsie.
u teba podla vysledkov sa tento stav sice negativne vyvija, cize prehlbuje sa poskodenie, ale za kratsie obdobie. u deti, ktore nie su na lepku tak dlho sa castejsie stava, ze sa take poskodenie nenajde, pripadne sa najde len slabe poskodenie a teda u teba to bude situacia skor podobna, ako u deti, leboevidentne podla vysledko sa tento stav vyvija kratsie.

priznaky mas ako dlho?

majamat
14. okt 2024

@timusi u deti je diagnostika ina. podla Europskej gastro spolocnosti nie je nutne, aby absolvovali biopsiu, no dospely pre uplnu diagnostiku musia.
su stanovene kriteria, ale dr niekedy ani netrvaju na tom, aby boli vsetky kriteria splnene.
jedno z kriterii je aby protilatky anti ttg IgA boli zvysene 10-nasobne, co vy mate, tiez pozitivne EMA protilatkym pozitivna genetika, a tiez malabsorbcny syndrom ( je to poruch vyzivy ), toto vsetko sa boduje a teda casto aj ked nie vsetky tieto kriteria su splnene na 100%, aj tak upustaju od biopsie.
vacsinou teda dieta nejake tie priznaky ma,a jked nei vsetky su charakteristicke pre malabsorbcny syndrom, genetika sa da vysetrit bez problemov a teda potom uz len vysoko pozitivne protilatky a da sa dg celiakie.

majamat
14. okt 2024

@timusi preto si myslim, ze teda dr uz len nieco dovysetri a nadstavi vas na dietu bez biopsie.

majamat
14. okt 2024

moja dcera sice nemala zvysene anti ttg IgA, ale skor IgG a to preto, ez tie IgA mala falosne negativne. to sa moze vyskytovat pri celiakii.

tu ide o to, ze v ludskom tele mame Imunoglobuliny , cize Ig a su rozen A,M,E,G a este som tusim nejake zabudla, vzdy zabudnem. su to protilatky a sluzia na ochranu organizmu.
tieto Imunolobuliny maju podskupiny, ktore sa pouzivaju na diagnostiku celiakie a aj roznych infekcii. ak ma niekto deficit tychto celkovych IgA, potom sa protilatky na celiakiu v takejto podskupine nedokazu vytvorit a vznika falosna negativita. preto by sa vzdy mali vysetrovat aj IgG a sucasne sa mozu aj celkaove IgA, ak je taketo podozrenie.
a teda moja dcera bola diagnostikovana na zaklade anti ttg IgG, ktore mala 350. no mala robene aj dalsie protilatky, deaminovany gliadin ( tu nevime ci IgA, ci IgG ) a toto bolo 85 + pozitivne aj EMA protilatky ( tam neuvadzaju hodnoty, iba pozitivita, ci negativita )

autor
14. okt 2024

@majamat príznaky mám už cca rok, v posledných pár týždňoch sa to o dosť zhoršilo, riešiť sa to začalo až teraz, keď som prešla ku gastroenterologičke pre dospelých (mám 19)

majamat
14. okt 2024

a teda moja dcera nemala typice celiaticke poskodenie creva. zial, brali je malo vzoriek, dokonca sa mi zda, ez len 2, pricom bezne sa ich berie viac.

dalsia vec je, ze vsetky tieto dokazy celiakie vznikaj na zaklade poskodenia lepkom, cize ak niekto lepok nejedava, potom nemoze mat take poskodenie.
moja dcera zial mala jeden z priznakov nechutenstvo. coze lepok takmer nejedla. otazne je preto,c i dr netrafila poskodene tkanivo, alebo ho poskodene nemala tak velmi, lebo nejedla lepok.

majamat
14. okt 2024

no tak tazko povedat, ako to bude. je tu pravdepodobnost, ze to naozaj celiakia bude. no je celkom zaujimave, ez priznaky su rok a protilatky pozitivne menej ako 1/2 roka.,
ide o to, ze celiatikovi s amozu zdvihnut protilatky uz pri dietnej chybe, ked si raz da lepok, netrva to tak dlho, nez zacnu stupat. no na druhej strane, su aj celiatici, ktorym nikdy protilatky nevybehnu tak vysoko, cize ich imunitny system akoby reagoval pomalsie.

poviem ti, ze je to take neiste u teba. fakt je dolezite, ako biopsia dopadne. vacsinou tusim, co ma dr v plane, ak yb to dopadlo tak, alebo tak. no u teba celkom neviem.

resp ak bude biopsia pozitivna, tak nie je o com, ak by bola pozitivna len s amylm stupon mospodenia, tam uz je to neiste. tu je dolezite vylucit ine ochorenia, lebo hoci su tieto protilatky typicke pre celiakiu, ale obcas vyskocia aj v inych pripadoch. dokonca ja biopsia moze byt pozitiva pri inych ochoreniach. ten vysoky stupen ( cize marsh 3 je minimalne pozitivny pri inych dg, ale stat sa to moze ), najnzsi stupen ( marsh 1 ) sa vyskytuje pri mnohych dg, ci pri potravinovych alergiach/intolerancich, alebo aj pri crevnej chripke a pod

majamat
14. okt 2024

no fakt neviem.
a bola si uz na biopsii?

autor
14. okt 2024

@majamat áno bola, ale výsledky budú až cca o tri týždne, doktorka povedala na základe tých protilátok, že s vysokou pravdepodobnosťou je to celiakia, ale nemôže mi to oficiálne potvrdiť, kým nemá výsledky biopsie. Teraz neviem či už začať s bezlepkovou diétou alebo čakať za výsledkami…

majamat
14. okt 2024

ak chces, mozes zacat. ak ti celiakiu potvrdia, budes mat narok na predpis potravin. takze neprehanaj to s nskupovanim.

ak by ti dietu neodporucila pre negativnu biopsiu, pripadne bude chciet zistit, ci nebudu protilatkky dalej stupat, nie je problem s dietou skoncit, zvlast po kratkom dietovani.

majamat
14. okt 2024

daj potom vediet. za urcitych podmienok si mozes pri celiakii vybavit ZTP a prispevok na dietu

autor
15. okt 2024

@majamat ďakujem za všetky odpovede, dám vedieť keď prídu výsledky