Covid-19 + Astra Zeneca a laktózová intolerancia

15. feb 2024

Ahojte, chcel by som sa opytat ci tu je niekto kto ma podobny problem. V roku 2021 som podstupil ockovanie proti Covid-19, ktore prebiehalo na dve fazy s mesacnym rozostupom. Nasledne som par mesiacov neskor dostal Covid-19 prvy raz a o pol roka este raz. Priebeh Covid-u bol bezproblemovy, jeden vecer zimnica, horucka, malatnost. Dalsi den uz bolo vsetko v poriadku. V obidvoch pripadoch som mal urobeny PCR test s pozitivnym vysledkom. O par mesiacov neskor som si povsimol znacne tazkosti s travenim, ktore ako sa naskor ukazalo na zaklade gasto vysetrenia (odber vzoriek cez hadicu), suviseli s uplnym vypadkom schopnosti organizmu rozkladat laktozu, a zaroven aj v znacnej miere sacharozu a teherazu. Musel som prejst na bezlaktozovy rezim. O niekolko mesiacov neskor sa presne to iste udialo aj u mojej partnerky, ktora tiez bez akejkolvek inej choroby ako Covid-19 zacala pocitovat podobne problemy a dnes ma diagnostikovane tie iste problemy s laktozou (nulova), sacharozou a teherazou (ciastocny ubytok). Ockovanie mala tiez Astra Zeneca, serie vakciny mame rozne, nakolko aj ockovanie prebiehalo v inych lokalitach SR. Chcem sa preto opytat ci mate niekto podobne skusenosti ci uz priamo alebo vo svojom okoli. Nechcem tu riesit ziadne proti-covid konspiracie; covid bol - je - bude. Vopred dakujem za Vase odpovede.

vanilkovazmrzka
15. feb 2024

V dospelosti vela ludi prestane znasat laktozu. Dialo sa to aj pred kovidom a vakcinami. Nemusi to mat vobec suvis. Mozno pozri nejake post kovidove nasledky, long covid mal pomerne siroku skalu priznakov, ked som to raz pozerala… az mi to pripadalo ze akykolvek zdravotny problem bol pripisany nasledkom prekonania kovidu

waitiekatie
15. feb 2024

osobne si nemyslim, ze by to suviselo s ockovanim, ale skor so samotnym covidom. Syn, vtedy 6r mal covid s jednou vysokou horuckou a bolestami bruska. Boli sme tiez na gastro, ale dovtedy kym sme sa dockali terminu, som mu vysadila mlieko. Intolerancia na laktozu bola docasna, po cca 3mes diete sa to same upravilo. syn ockovany proti covidu nebol. sam gastroenterolog sa vyjadril, ze vela deti ma pocovidovo intoleranciu laktozy, ktoru vyvolal zrejme covid. u niekoho docasne, u niekoho trvalo. . synovi to preslo..

zuzka0605
15. feb 2024

nemyslim si ze tam je suvis. lakt.intolerancia je bezna..a ma ju v mensej ci vacsej miere vacsina ludi.

uhnakova
15. feb 2024

u dospelých sa intolerancia laktózy rozvinie pomerne často. Mne sa to prihodilo cca 22 ročnej, môjmu mužovi po tridsiatke. Nemyslím, že za to u teba môže vakcína. Pravdepodobne by sa ti to prihodilo tak či tak. Kupuj si bezlaktózové mlieko alebo rastlinné mlieko.

viestta
15. feb 2024

U ludi casom prestane crevo vytvarat laktazu, enyzym zodpovedny za stiepenie laktozy. Niektori ludia ho v dospelosti netvoria vobec a netvorili ho aj pred kovidom a Astrou.

queen_mary
15. feb 2024

Skusila by som zavolat do suklu. Spytat sa, ci mali take hlasenia, pripadne nahlasit.. ale teda suvisiet to nemusi. Ale tam by som zacala ja.

simsalabim
15. feb 2024

Laktozova intolerancia sa vekom prirodzene zvysuje. Suvis s ockovanim by som nehladala.