Celiakia - bezlepková šunka

nina1209
30. aug 2022

Ahojte, mám otazku na celiatikov… kupila som podľa predavačky bezlepkovu šunku. Zipser originál. A ako čítam zloženie píšu tam ze obsahuje glutaman sodný. A ten vraj nemôžem. Tak ja neviem. Mám celiakiu diagnostikovanú tak pól roka Ale stalw mám veľký problém pri niektorých potravinách.. budem vďačná za nejakú stránku kde kecáte o týchto veciach okrem fb alebo ig a samozrejme aj za odpoved k tento otázke

majamat
30. aug 2022

glutaman sodny je latka, nad ktorou sa vedu polemiky, ci je,a lebo nie je zdraviu skodliva. no tyka sa to vsetkych, nielen celiatikov.

samotny glutaman lepok neobsahuje a ak si odmyslime jeho potencialnu skodlivost vseobecne, vyslovene celiatikom neskodi a mozu jest potraviny z jeho obsahom.

neviem z coho vsetkeho ho vyrabaju, ci yb nemohol byt vyrobeny aj z obilia, ale co som narychlo nakukla, tak sa vyraba z inych potravin.

hugigugin
30. aug 2022

@nina1209 nemyslela si nahodou Gluten? Lebo glutaman a gluten su 2 rozne veci. Gluten nemôžeš

majamat
30. aug 2022

@hugigugin niekto v zaujme zabezpecenia dobrej regeneracie creva u celiatikov, urobil zoznam latok, ktore su nevhodne a je tam aj glutaman.
preto sa zrejme nan pyta. teda ymslism si.

no glutaman je tam fakt zaradeny len z toho dovodu, ze vseobecne nie je odporuany a u celiatika, ktory ma poskodene crevo by mohol zhorsovat regeneraciu. no udajne nei ej dokazane, ze skodi.

danieladugard
30. aug 2022

Zlozenie je v poriadku. 👌

zapalkazapalkova
31. aug 2022

@nina1209 detska sunka z pecovskej by mala byt vhodna. Skus pozriet zlozenie

laura164
31. aug 2022

Krásno má bezlepkové potraviny, my kupujeme amalku šunku

nina1209
autor
31. aug 2022

@hugigugin nie nie bolo mi povedané na začiatku mojej zaujímavej cesty že glutaman sodný nemôžem. Pomýliť sa asi vwlmi ťažko

nina1209
autor
31. aug 2022

@danieladugard výborne dakujem

danieladugard
31. aug 2022

@nina1209 nemate za co. Som celiatik od 3 rokov.