Ahojte, mám otazku na celiatikov… kupila som podľa predavačky bezlepkovu šunku. Zipser originál. A ako čítam zloženie píšu tam ze obsahuje glutaman sodný. A ten vraj nemôžem. Tak ja neviem. Mám celiakiu diagnostikovanú tak pól roka Ale stalw mám veľký problém pri niektorých potravinách.. budem vďačná za nejakú stránku kde kecáte o týchto veciach okrem fb alebo ig a samozrejme aj za odpoved k tento otázke
@hugigugin niekto v zaujme zabezpecenia dobrej regeneracie creva u celiatikov, urobil zoznam latok, ktore su nevhodne a je tam aj glutaman.
preto sa zrejme nan pyta. teda ymslism si.
no glutaman je tam fakt zaradeny len z toho dovodu, ze vseobecne nie je odporuany a u celiatika, ktory ma poskodene crevo by mohol zhorsovat regeneraciu. no udajne nei ej dokazane, ze skodi.
Zlozenie je v poriadku. 👌
@nina1209 detska sunka z pecovskej by mala byt vhodna. Skus pozriet zlozenie
Krásno má bezlepkové potraviny, my kupujeme amalku šunku
@danieladugard výborne dakujem
@nina1209 nemate za co. Som celiatik od 3 rokov.
glutaman sodny je latka, nad ktorou sa vedu polemiky, ci je,a lebo nie je zdraviu skodliva. no tyka sa to vsetkych, nielen celiatikov.
samotny glutaman lepok neobsahuje a ak si odmyslime jeho potencialnu skodlivost vseobecne, vyslovene celiatikom neskodi a mozu jest potraviny z jeho obsahom.
neviem z coho vsetkeho ho vyrabaju, ci yb nemohol byt vyrobeny aj z obilia, ale co som narychlo nakukla, tak sa vyraba z inych potravin.