Celiakia a požitie lepku

6. dec 2024

Dobrý deň objednala som si jedlo z reštaurácie. Mám celiakiu - jedlo som skontrolovala nebolo označené symbolom alergény 1- lepok. Čiže všetko vyzeralo ok, no nedalo mi to lebo omáčka bola nejaká divná, zjedla som pár lyžíc- a radšej som zavolala do reštaurácie či mi vedia povedz zloženie. Vysvitlo že omáčka je polotovar, s obsahuje lepok. Čo mám teraz robiť? Kedy zistím či mi bude zle?
Predtým som mala tráviace problémy, vracanie, bolesti žalúdka kým sa prišlo na celiakiu.

Ďakujem

kacena4
6. dec 2024

moj nazor po jednorazovom ti nemusi byt zle, nakolk ododrziavas dietu, takze je to male mnozstvo alergeniu, ale zavisi od toho co ti robi zle a na kolko. takze je to vysoko individualne. mne ked sa podari porusit dietu niekedy mi nic nie je inokedy sa to bojavi do par minut drzim palceky

gubcikova
6. dec 2024

Moja dcéra aked zje niečo kde je len trošku lepku ,hneď jej je zle . Ale zase napr. na niektorých cokoladach je že môžu obsahovať lepok, ak ich zje nie je jej nič lebo to nemuselo vôbec obsahovať a ak obsahuje tak len minimálne

autor
6. dec 2024

@gubcikova ďakujem a za aký čas jej je zle? Večer máme ísť na Vianocne vystúpenie (16.30 ), bojím sa že mi začne byt tam zle a nepríjemnosti. Alebo ostať doma. Zjedla som to o 2hej

autor
6. dec 2024

@kacena4 ďakujem, bodaj by to to bolo. Zatiaľ sa cítim ok

misty03
6. dec 2024

Ahoj tiež som celiatička. Je jedno aké množstvo lepku zješ problém pri celiakii je to ajtak ale záleží človek od človeka ako na lepok tvoje telo reaguje. Niekto má celiakiu bezpríznakovú a nebolí ho nič napriek tomu, že vnútri tela mu to škodí. Mne osobne keď sa stalo, že som náhodou zjedla omylom niečo s obsahom lepku tak do dvoch hodín max sa objavila bolesť brucha.

gubcikova
6. dec 2024

@autorka dcére hneď býva zle