Ahojte. Ako v nadpise diskusie je uvedené potrebujem pomôcť. Celiakiu mi zistili minulého roka v lete náhodne, keď zistili aj mojej malej sestre. Na prísnej podotýkam veľmi prísnej bez.lepkovej diete som už skoro vyše roka a moje zdravie je v koncoch.
Mávam časté krče, hnačky so striedaním zapchy, vyhadzalo sa mi nepekné akné, mávam neznesiteľné bolesti brucha ,bolí ma hlava a mám nízke hodnoty železa v krvi. Ja už neviem ako naozaj ďalej.
Pred 4 mesiacmi mi zistili alergiu na mlieko, a však ani po vysadení všetkých mliečných výrobkov mi absolútne nič nepomohlo. Som v koncoch a neviem ako ďalej.
@lenka8p je velmi pravdepodobne, ze si mala skrytu celiakiu uz dlhsie a telo si vytvorilo prehnanu reakciu na celu skupinu obilnin. u mna to takto dopadlo a nezlepsovalo sa to ani po klasickej bezlepkovej diete. musela som vylucit vsetky obilniny, dokladne aj stopy lepku. skus vylucit aspon na nejaky cas a postupne s casovymi odstupmi zaradovat do jedalnicka bezlepkove obilniny, tak aby si mala prehlad, ci mas na nejaku reakciu. eliminacna dieta je najlepsia. testy mozu byt skreslene.
ako zaklad si daj na nejaky cas zemiaky. skus aj vynechat mäso. zhorsuje zapal. mne sa laktozova intolerancia uplne vytratila po roku takejto diety. nemam uz ziadne bolesti, da sa to.
namiesto peciva si mozes upiect chutne placky zo zelenej hrachovej muky, palacinky z gastanovej, kolac napr z mandlovej, alebo pomletych mandli, orechov, slnecnice. pozri si na nete paleo muky, recepty.
tiez ma napadlo ze uz mozes mat zapal v zaludku, crevach, pripadne vredy alebo nieco take, urcite by som sla na gastro, pri diete by sa ti malo ulavit od priznakov
@alikal je to presne tak. ked celiakia prebieha uz vela rokov, tak tenke crevo atrofuje az natolko, ze sa klky nie len vyhladia, ale vznikaju aj drobne trhlinky, cez ktore do tela prenika alergen priamo. takto si telo vytvori reakciu na vsetky druhy obilnin. tam nepomoze uz ani ryza, kukurica nic. su aj take extremy. vacsinou maju takito ludia aj helicobaktera, histaminovu intoleranciu, ekzem. ale toto vsetko uplne zmizne na diete, nie su tam potrebne ziadne lieky. tenke crevo sa u dospeleho cloveka dokaze zahojit za rok az dva. ale tam nesmu byt ani stopy lepku. klky sa uz velmi neobnovia, ale uz to aspon nie je priepustne. na urychlenie hojenia sa pije aloe, lanovy olej. toto je aj prevencia pri rakovine creva. na spomalene travenie kvoli takemuto celiatickemu vyhladeniu klkov je dobre si robit napr kasu z mletych lanovych semienok. salka lanu sa rozmixuje na kavovom mlynceku na jemno a potom ponornym mixerom v nadobe sa premiesa s dostatocnym mnozstvom vody, sladidlom, kakaom. pridavam pri mixovani aj brusnice aby to malo lepsiu chut.
@janaff všetko dodržiavam úplne prísne. Nemám helicobactera, nemám kvasinky ani nič podobné, pretože podľa výsledkov z minulého mesiaca sa moje výsledky zlepšili a všetko mám v úplnej norme. ( z gastro vyšetrenia). Mne len nejde do hlavy to rapidné zhoršenie stavu, všetci mi hovoria, že by sa to práveže na takejto diéte upraviť malo, no u mňa to tak zatiaľ nevyzerá. Je tam možnosť, že to potrebuje čas? Kým sa akoby telo vyčistí?
@lenka8p myslím, že rok bol dosť dlhy čas na očistu tela. V tvojom prípade, je to ešte zaklincované intoleranciou na laktozu.
Ak je ti stále zle, aj keď prísne držiš obe diéty, skús ešte iného odborníka na gastro. Zatiaľ skús úplný Detox pomocou nejakých štiav.. len na pár dni, aj keď štavy tiež nie sú zdravá životospráva a niektoré prekyslujú žalúdok.. alebo naozaj len parenu zeleninu a pod.
@daniela1911 Ona ale nema laktozovu intoleranciu, ale alergiu na mlieko, to su dve rozne diagnozy 😉
@lenka8p Nemoze to byt sposobene niecim inym, nejakou inou potravinou? Ked si vysadila vsetky obilniny a mliecne veci, nezacala si proste jest prilis vela niecoho ineho? Mas vyvazeny jedalnicek? Pytam sa preto, lebo sama mam alergiu na mlieko, tak viem ake je to niekedy tazke 😉
@stanzi máš pravdu, zle som si to prečítala. Ďakujem 🙂
@lenka8p tieto príznaky čo opisuješ sú bežne príznaky celiakie a po roku diéty by skôr mali ustúpiť, a nie, že sa teraz objavili.
Môj otec má celiakiu už 10r - zistenú a takisto intoleranciu na mlieko. Mlieku sa vyhýba, občas zhreší, lebo nie všade vo varení sa dá použiť bezlaktozova prísada - vtedy si dá enzýmovú tabletku.
Po roku by si mala ísť na kontrolu, nie ?
Ak nie si objednaná, tak sa rovno objednaj na gastro a dožaduj sa vyšetrenia.
Držím palce!