Dobrý večer, mužovi dnes zistili alergiu na kravské mlieko a zároveň aj laktozovu intoleranciu, chcem sa opýtať či to niekto takto máte. Ak áno, prosím čo všetko obmedzujete,ďakujem.
@danielahamar opýtam sa asi blbo, ale nemôže ani tie bez laktózy veci ? Doktorka mu k tomu nic nepovedala, iba že nech si naštuduje na internete
@badluck ziadne mlieko amliecne vytobky, ziadne keksy a mliecne cokolady, vsade cista zlozenie lebo odkedy ma syn toto iste tak som zistila napr ze aj pasteta z obchodu obsahuje susene mlieko...
Syn ma ozaj velmi silnu alergiu na bkm ale z nejakeho dovodu mu kozie mlieko a vyrobky z neho vobec nevadia 🤷♀️
@kulumulu123 tak to bude zaujímavé...ja som dneska nakúpila s dobrým pocitom všetko bezlaktozove a nakoniec teda až takto...teraz ani neviem co a ako varit
Uz chápem ..tiež ti lekári by to mohli aj vysvetliť 🙈
@badluck tak tak, ako dievčatá píšu, ani bezlaktózove. Veganske výrobky treba hľadať a dá sa variť aj s tým.
Ďakujem pekne 🙂
@badluck mne zistili na fb je dobra skupina odporucuju veci jogurty smotsny atd
Nemoze vobec nic ale bezlaktozove mne lekarka povedala ze ziadne mlieko ale zas zalezi comu vyslo z kravskeho mlieka ci len laktoza ci aj kazei abkm ci ako sa to pise....viac menej skusat co mu robi zle ale urcite vynechat mlieko a smotany
podla mna su to skor len hranicne hodnoty, nei su vysoke.
a poznmka na okraj, nema alergu na mlieko, rep BKM, ale ma intoleranciu na BKM.
to len pre informaciu, ale leicba je rovnaka - vylucit mlieko uplne.
no mozu byt trosku rozdielne priznaky.
pri intoleranciach je prvtny problem v creve - ktore neodkaze stravit konkretnu potravinu a preto nastavaju skor traviace tazkosti - hlavne crevne. moze byt aj vysyp, lebo ak nam crevo nefunguje velmi dobre, mozemem mat kozne problemy,a le vyslovene tu ide skor o reakci creva, cize aj priznaky sa sustreduju na tento organ.
pri alergii byva zvysene IgE a tam sa tazkosti sustreduju do pozicie alergickych priznakov, cize vysyp, svrbenie koze atd. no na tej kozi sa to prejavuje asi najcastejise. samozrejme moze byt problem aj s travenim,a le ani nemusi. priznaky vychadzaju z tvorby protilatok imunitnym systemom, preto su prevazne alergicke.
prognoza pri intolernaciach je rozna, ale je tu aj moznost, zlepsenia, aj ked pri mleiku asi menej pravdepodbna.
tusim existuje lakt, intolernacia, ktora je geneticky podmienena ( akj si dobre pamatam ), vznka v detskom veku a teda je mala sanca ze sa diet az nej v dospelsoti dostane.
neviem ci je to dalsia pricina,a lebo ta ista, ze cloveku sa nedostatocne tvori enzym laktaza. prakticky pri genetickej poruche sa tiez netvori. a teda ma taku genetikcu predispoziciu, rpeto ma problem s mliekom od detsva.
a teda potom su intoelrancie, ktore vznikaju vplyvom nejakych okolnosti. ked sa tieto okolnosti zmiernia, vymiznu, organizmus sa zregeneruje, je tu sanca zlepsenia.
no zrejme tu bude vzdy akasi pohotovost spadnut do toho zase.
vseobecne tvorba enzymu laktazy vekom klesa, cize cim vyssi vek, tmy asi nizsia sanca dostat sa z lakt, intolernaice,
co satyka intoekrancie BKM tak ani enviem rpesne ako funguje, ale je kludne mozne ze tiez je problem s nejakym enzymom.
BKM su teda bielkoviiny a na travenie bielkovin treba enzym pepsin, elbo bielkoviny maju velike moelkuly ( rovnako to plati pre ten "zazracny kolagen", ktory ludia uzivaju a prakticky to ani koagen nie je )
na to aby pepsin dobre fungoval, potrebuje dostatocne mnozstvo kyseliny v zaludku a ta musi byt dostatocne kysla. tym sa aktivizuje. ak je ho malo, ci je malo kyseliny, potom je rozklad bielkovin an mensie zlozky stazeny a mozu zle travit a nevstrebu sa dobre. mozno toto sposobuje, ci mozno len zhorsuje aj travenie BKM pri intoelranciach an BKM. no samozrejme tu nastava problem so vsetkymi bielkovinami,a le neviem cim to je, s bielkovinami s mlieka mame asi taky najcastejsi problem.
ozaj a pre porovnanie. u nas v labaku je norma na intoelrnaciu BKM do 10 ( tusim ), dokazu odmerat maximalne 100. a sestre neodmerali konkretnu hodnotu, elboprekrocila 100.
cize tych 16-17 je naozaj vlemi nizka hodnota.
inak pri intoelranciach plati, ze ak sa najdu pozitivne protilatky, za intoleranciu by sa to amlo povazovat len vtedy, ked nastavaju po konzumacii takeho jedla priznaky,
ide o to, ze pozitivita protilatok neznamena ochorenie, ale znamena, ze clovek konzumoval take jedlo. cize ak neikto am pozitivne protilatky a nema priznaky, nemusi drzat dietu.
no samozrejme tu predpokladam ze priznaky boli, cize dietu je vhodne skusit,
samozrejme vylucit uplne vsetko mleicne:
- mlieko a akekolvek vyrobky z neho - jogurty, smotany syry ( akekolvek ), tvaroh...
- kekse a cokolady, mliecne cukriky ( take tie toffe, ci cokoladove tusim enjake Kinder su )
- kekse - plnka obsahuje mlieko
- susienky byvaju s mliekom
- pecivo - mliecne rozky a pod.
- a treba davat pozor na dalsie potraviny so skrytym mliekom - susene mleiko, srvatka a pod
presnejsie to bude na nete,
- zabudla som - nezabudnut vylucit klasicke maslo a pozor, aj neiktore margariny obsahuju mleicne zlozky
- samozrejme aj zmrzlibny, nanuky, no je toho vela
nahrada - rastlinne produkty
@badluck ved sama pises ze ma alergiu na mlieko aj laktozovu intoleranciu. Laktoza je mliecny cukor a laktozov ainzolerancia sa da napravit kvapkami coliprev pred kazdym jedlom ktore obsahuje laktozu.. Bkm je mliecna bielkovina... Ja som synovi nahradila mlieko veganskou verziou rastlinne mlieka a veganske jogurty a syry bezne maju v supermarketoch az kym sme nezistili ze kozie mlieko moze v pohode a nic mu to nerobi....
Inak som vatila normalne ale namiesto bezneho som ppuzila rastlinne... Len treba davat bacha na skrytu bkm v potravinach ja som na vsetkom citala zlozenie jym som sa nenaucila co moze a co nie.. Ako som spominala vyssie nasla som susene mlieko aj tam kde by som ho vobec necakala.. Tiez syrovatka obsahuje bkm tak bacha aj na to... Je uz na vas ci vam zdravie stoji za tuto namahu alebo prdite na to 🤷♀️
@kulumulu123 no veru. rovnako je to so sojou, lepkom.
pri tom aspon vidno, ako velmi spracovane potraviny jeme. mnohe maju velmi vela zloziek
@majamat ved toto ja som preto zacala piect chlieb doma, rovnako patety robime domace a vlastne vsetko co sa da 😁
@kulumulu123 poviem ti, mne sa nechce. teraz v poslednom obdobi som taka akadi stale unavena.
Moja mala ma aBKM a kedze bola dojcena, tak som bola na eliminacnej diete 2 roky aj ja.
Ako ti pisu vyssie, je rozdiel medzi laktozovou intoleranciou - cize nestravis mliecny cukor a teda je urychlene travenie, ale mlieko mozes. Vtedy ano bezlaktozove vyrobky v pohode. A laktozova intolerancia je u vacsiny dospelych. Niekedy je geneticky podmienena alebo u velkych predcasniatok a tam zostava, ale inak sa vyskytuje az u dospelych, pretoze deti mlieko potrebuju, my dospeli uz nie. Ale vacsina ludi znesie urcitu malu davku laktozy...
aBKM je reakcia na bielkovinu kravskeho mlieka, je ich viacero, mozno by bolo dobre zistit podrobnejsimi testami, ktora zlozka je problematicka (β-laktoglobulín, α-laktalbumín, kazeín, bovinný sérový albumín, bovinný laktoferín) ... a tam treba ist na eliminacnu dietu, cize vylucit vsetky mliecne vyrobky a treba poctivo citat etikety pri kazdom nakupe. Z vlastnej skusenosti, ten isty vyrobok v 2 roznych obchodoch rozne zlozenie, respektive zmena zlozenia vyrobcom bez oznamenia. BKM sa vyskytuje vo velkom mnozstve produktov a treba si postupne odtestovat, co prejde a co nie. Casta je napriklad v udeninach, zubnej paste, liekoch (vsetky homeopatika) a podobne. Treba vylucit vsetky mlieka, aspon na zaciatku, pretoze kozie ci ovcie maju podobnu strukturu. Niekedy problem moze byt aj soja, najma ak ste netestovali.
Pozor na margariny, v podvedomi je to ok, ale vacsina z nich obsahuje napriklad susenu srvatku, cmar a podobne...
V zlozenie nesmie byt: sušené mlieko, mliečna zložka, laktosérum, sušené laktosérum, kazeinát vápnika, kazeín, kazeinát, mliečna bielkovina, proteínový hydrolyzát mlieka, mliečne tuky, laktoglobulín, laktóza.
Kyselina mliecna je ok ta nema s mliekom nic spolocne.
Uprimne, je to o drzku, lebo zistis, ze velka vacsina veci obsahuje mlieko. Casto napriklad parky, pecivo, niekedy aj sorbet napriklad :( a pod a proste treba prehodnotit cele stravovanie, ale da sa to. Na zaciatok asi prisna eliminacna dieta, trva to par tyzdnov kym sa to zlepsi a potom pomalicky skusat co prejde a co nie.
Inac je tu na MK skupina ABKM a LI
https://www.modrykonik.sk/group/6958/
@majamat mne osobne napr. podľa testov chalanisko už má 17 vyrástol z intolerancie na laktózu, ale pritom mlieko nemoze vôbec a dokonca mu po novom vyšiel aj HIT. Ja aj malý 2.5r. mame krvné testy negatívne, eliminacne testy pozitívne na BKM. Dokonca u mňa to po 38r. vyzerá tiež na HIT
Prosím vás kde sa robia testy na intolerancia laktózy a a mlieka ? Ďakujem
Nemôže mlieko a mliečne výrobky už vôbec ni, pečivo, keksy, slané veci a vlastne skoro všetko