Alergia na bielkovinu kravského mlieka

nat_modrykonik
28. dec 2024

Dobrý deň, chcela by som sa opýtať, či je tu niekto kto nijako drasticky nedodržiaval diétu pri ABKM. Dieťa bolesti nemá, občas sa mu vyskytne hlien alebo krv o veľkosti spendlikovej hlavičky (naozaj málo). V zahraničí nám lekár povedal, že mám vynechať iba mlieko a jogurty a nerobil z toho vedu. Máte niektorá skúsenosť, že či časom vymizla ABKM len tak sama od seba. Ak by sa dieťa trápilo, samozrejme prejdem aj na tvrdú diétu.
Za odpovede ďakujem.

majamat
28. dec 2024

ma isto alergiu, ci intoleranciu?
myslim, ez pri intolerancii je dg menej sta a navyse stav moze byt asi viac premenlivy a je mensia pravdepodobnost definitivnej diagnozy.

neviem cipoznas rozdiel,a le dolezite je to, ake protilatky potvrdili problem.
na alergiu BKM sa odoberaju vzdy len IgE. ak su pozitivne IgA, IgD, tusim aj IgG antimilk, jedna sa o intoleranciu.

nat_modrykonik
autor
28. dec 2024

@majamat lekárka nám navrhla eliminačný test … krv ani žiadne iné testy sa nerobili …

majamat
28. dec 2024

@nat_modrykonik fuha a to na zaklade coho urcila? ved to je len hadanie.
ako ano, aj eliminacny test je dobry, ale skor ako dopknok. v mlieku je aj laktoza a pri teste nezistis, co konretne vadi.

dalsia vec, pri ochreniach tenkeho creva dochadza k poruche tvorby enzymov a ako prvy je enzym prave na laktozu. cize moze byt problem inde, ale nedostatocne trravenie laktozy zyvrazni priznaky a jej odburanim sa priznaky zlepsia, no problem sa nepdstrani. napr aj cleiatici mavaju casto laktozovu intolernaciu prechodnu.

cize vysledok eliminacneho testu je neisty. uz samotne odbery nemusia byt presne, lebo casto hovoria len o kontakte s mleikom, nie o probleme, snad okrem IgE protilatok.
co je este horsie, ak by chcela raz robit testy na akykolvek rpoblem s mliekom, potom treba mat mlieko v strave. ak niekto ma skutocne problem a vysadi mleiko, po nasadeni sa mozu vyskytnut este vyraznejsie priznaky, co je neprijemne.

no neviem ani co ti poradit. podla man by to chcelo overit krvnymi testami.

nat_modrykonik
autor
28. dec 2024

@majamat ďakujem… nechcela jej brat krv lebo by vraj musela z čela, resp. hlavy a malá ma iba 4 m

lilli110
28. dec 2024

@nat_modrykonik nam napr.potvrdili aj ABKM a aj intoleranciu na laktozu. Testy mu dala urobit detska dr odberom krvi z rucky. Nasledne sme na zaklade vysledkov riesili gastro...tam nam robili testy na dalsie intolerancie, na vysledky cakame este. Zatial mame zmenene mlieko a davame pozor na stravu. Mliecne vyrobky zatial neskusam vobec. Mali sme vegansky jogurt a zajtra planujem veganske maslo na chlebik. Snad nam ABKM casom zmizne uplne. Uvidime ako dalsie intolerancie. Mne ale reagoval tak, ze silny ekzem po celej hlavke, brusku. Doskriabal sa v noci do krvi cely. Bolelo ho brusko. Zelena zapachajuca stolica, v tvari spuchol.

majamat
28. dec 2024

@nat_modrykonik jaj, tak to mas amle babatko, skoda, ez si to hned nenapisala.
a je na umelom mlieku?

jovka
28. dec 2024

@nat_modrykonik ja mam , a ked jem mliecne vyhadzem sa a svrbi to desne..tak zalezi na priznakoch, vraj sa to moze upravit.

nat_modrykonik
autor
28. dec 2024

@majamat nie, práveže ju kojím …

nat_modrykonik
autor
28. dec 2024

@jovka no to, že ona je kľudná, pekne papá, ale občas ma problém so stolicou

danielahamar
28. dec 2024

Ja viem tak, že eliminacne testy prevyšujú krvné. My sme doma 3pripady☺️ krv negatívny, eliminacne pozitívne na mlieko. A áno, ak chces dieťa vyliečiť, alebo skôr potlačiť príznaky, musíš vyradiť úplne všetko mliečne.

amelia89
28. dec 2024

U tak malych deti vyjde mnohokrat krv ne-konkluzivne a eliminacny test je prave velakrat vhodnejsi.
Nas pripad bol taky ale mal krv v stolici a ekzem - po nasadeni uplnej diety odoznelo vsetko. Trvalo to az 2 roky (v 1.5 roku mu doktorka test z krvi spravila a bol negativny napriek tomu ze pri skusani mlieka mal okamzite ekzem a silne zazivacie problemy) odoznelo to samo po 2. roku… asi zalezi aj na “velkosti” a sile tych problemov … za mna stoji za to ten eliminacny test aspon na 2 tyzdne tvrdo skusit.. ale tak moj syn mal vazne problemy a ja som si nemohla dovolit “cakat a uvidiet” to uz je na tebe.

nat_modrykonik
autor
28. dec 2024

@amelia89 ďakujem veľmi pekne 🙏🏻

nat_modrykonik
autor
28. dec 2024

@amelia89 a ako bolo spomenuté vyššie, neriešili ste aj intoleranciu na laktózu?

amelia89
28. dec 2024

@nat_modrykonik nie toto sme neriesili, ked som vysadila mlieko videla som v priebehu par tyzdnov zmenu. Ale potom aj pri skuseni vyrobkov ktory obsahovali len stopy mlieky mal syn v priebehu 1 dna opat lozisko ekzemu takze u nas nemalo zmysel riesit ci to je laktoza alebo je to kazein alebo co to je - proste mlieko😅 keby to pokracovalo aj po 2. roku urcite by sme to riesili detailnejsie