Ahojte tí čo majú alergiu na arašidy/orechy tolerujete vy alebo vaše deti mandle ? Čítala som že je to semeno a nepatrí medzi orechy, synovi vyšli z krvi pred rokom akoby len senzibilizácia na mandle no a po nových testoch už na mandľu nemá žiadne hodnoty, tak isto to bolo aj z arašidom a lieskovým orechom síce na ne mal už alergiu ale podľa krvi mu zmizla, Dr hovoril že orechy sú celoživotné väčšinou že nemám skúšať, ale o mandliach reč nebola. Či patria medzi orechy neviem 🤷♀️ preto sa chcem tu opýtať ako to máte z mandlami 🙂
pri opakovanych testoch mu alergia nemusela vyjst, ak to nekonzumuje, protilatky sa najdu len ked ej v kontakte s alergenom. cize alergiu mat stale moze, len je to skreslene dietou.
Áno, aj mandle. Skoro všetky orechy okrem vlašských a lieskových . Bojím sa, aby to nebola otázka času, kedy začne reagovať aj na tie.
teraz pozeram, ze dokonca tusi a ni arasid nei su orechy, hcoi su tu zaradene. tusim su strukovina.
@july0 reagovat moze, ale testy nemusia byt na 100percent presne. cize nevyskusas-nevies. Ja mam doma knihu od Fuchsa o potravinovych alergiach, je tam super rozpisane co a ako. Celkom ma povzbudil ze dnes idem skusat lieskovce u syna. A k tym mandliam, vazne reakcie na mandle su zriedkave. Tie som z “orechov” zaviedla ako prve.
@holubica555 daj mi prosim vediet ako to dopadlo, drzim palce
@july0 zatial dobre, mini mnozstvo prechadza 🙂 vzdy sa citim akoby som mu isla podavat kyanid :D inak synovi tiez vysli z krvi arasidy (nizke hodnoty) ked mal 8 mes, a normalne ich moze. tiez som netusila co robit lebo alergo mi hovorili ze orechy do 3 rokov ani olizat, pricom vsade inde citam od alergologov ze cim skor sa zavedu tym lepsie 🙄 tak vyber si…
@holubica555 asi si tu knihu zaobstaram aj ja 😀
@july0 obe deti majú na všetky druhy orechov. Ale majú aj na mandle,arašidy, sóju a spol. Na mandle mi mala brutálne zareagovala,takže u nás všetko aj čo sa len tvári aj netvári ako orech...
@patulka410 mozem sa opytat, mate to nejak dedicne? kedy si zavadzala orechy? skoda ze sa to u nas neda zavadzat nejak pod dohladom na alergo, je to taky stres pre rodica ach jaj.
@holubica555 ahoj. Nemáme ani ja ani manžel alergiu na orechy. Ja som ale orechy roky nejedla nejako cielene,lebo mi škodili pri refluxe..čiže v nejakých potravinách áno,ale vyslovene orechy som samotné nejedla. Deťom som ich ani nezavádzala. Po anafylaktickej reakcii na inú potravinu nám zistili aj toto. Moje deti mali anafylaxiu obe veľmi maličké (jeden rok a pol a druhá skôr ako rok ), takže som neskúšala a som ozaj rada 🫣
@patulka410 a na aku potravinu mali anafylaxiu ?
@holubica555 no robia sa tie testy pod dohladom alergologa ale pokial ma dieta alebo dospelý človek prudke reakcie tak to odmietajú alergologovia je to na figu aj mne odmietli syna tak testovat. skratka musim sama alebo vobec neskusat
@july0 u syna doteraz netuším,čo to bolo. U dcéry to začalo reakciou na vajce a pokračovalo alergickými reakciami na mak,šošovicu,sezam,slnecnicu ,....na orechy má vysokú pozitivitu na všetky. Má aj arašid a mandle,tak jej nič neskúšam
@july0 ano, v CR to maju lepsie, orechy ci ine problematicke potraviny kde hrozi anafylaxia vedia testovat v ambulancii
@patulka410 fuha, to musel byt riadny stres.. ja som vsetko skusala najprv cez kojenie a uz len to stacilo na nepekny ekzem u maleho. snad sa to casom aspon zmierni 🙏
Tieto metódy, že dieťa nesmie prísť do styku s alergenom, sú už prekonané a úspešne funguje desenzitivačná terapia. Neviem, či to niekto vykonáva na Slovensku, lebo samozrejme sa to robí pod dohľadom lekárov, ale úspešnosť je vysoká. Synov bývalý kamarát ňou prešiel a úspešne (mal veľmi silnú alergiu na arašidy, neviem, či aj na niečo iné)
@july0 dcera ma silnu alergiu na arasidy a mandle moze v pohode. Asi je to naozaj tak, ze mandle nie su orechy... podla mna su pribuzne semenam marhul.