Alergia na arašidy - orechy

july0
10. sep 2024

Ahojte tí čo majú alergiu na arašidy/orechy tolerujete vy alebo vaše deti mandle ? Čítala som že je to semeno a nepatrí medzi orechy, synovi vyšli z krvi pred rokom akoby len senzibilizácia na mandle no a po nových testoch už na mandľu nemá žiadne hodnoty, tak isto to bolo aj z arašidom a lieskovým orechom síce na ne mal už alergiu ale podľa krvi mu zmizla, Dr hovoril že orechy sú celoživotné väčšinou že nemám skúšať, ale o mandliach reč nebola. Či patria medzi orechy neviem 🤷‍♀️ preto sa chcem tu opýtať ako to máte z mandlami 🙂

salome123
10. sep 2024

@july0 dcera ma silnu alergiu na arasidy a mandle moze v pohode. Asi je to naozaj tak, ze mandle nie su orechy... podla mna su pribuzne semenam marhul.

july0
autor
10. sep 2024

@salome123 no však toto už som mu aj peru skušala mandlove mlieko optrieť a žiadna reakcia len bojím sa mu to dať na sliznicu

katica06
10. sep 2024

@july0 tiež mám silnú alergiu na orechy ale nerobia mi dobre ani arašidy ani liesky ani mandle(ani citrusy). Pred rokmi našom ale mohla, od dr má info, že sa to vekom zhoršuje. Tak sa postupne rozširuje môj zoznam potravinových aj peľových alergii atď

majamat
10. sep 2024

pri opakovanych testoch mu alergia nemusela vyjst, ak to nekonzumuje, protilatky sa najdu len ked ej v kontakte s alergenom. cize alergiu mat stale moze, len je to skreslene dietou.

july0
autor
10. sep 2024

@katica06 fúha to asi kašlem nato. a citrusy majú čo spoločne z orechmi ? ja som sa chystala mu dat mandarinku cez vianočné sviatky.
@majamat aha takto to funguje

majamat
10. sep 2024

@july0 ano,protilatky klesaju ak nie si v kontakte s alergenom.

kleopatra114
10. sep 2024

Áno, aj mandle. Skoro všetky orechy okrem vlašských a lieskových . Bojím sa, aby to nebola otázka času, kedy začne reagovať aj na tie.

majamat
10. sep 2024

asi je jedno, ci sa jedna o mandle, alebo ine, lebo podla toho, co so nasla, medzi orechy nevedomky zaradujeme mnohe ine potraviny,c o orechami ani nie su a pri alergiach sa aj tak vylucuju. zrejme su velmi podobne a riziko alergie ej v takom pripade velmi velke, aj ked sa nejedna o prave orechy.

majamat
10. sep 2024

teraz pozeram, ze dokonca tusi a ni arasid nei su orechy, hcoi su tu zaradene. tusim su strukovina.

july0
autor
10. sep 2024

@majamat ano arasidy su strukoviny. A ešte jedna otazka ma alergiu aj na mlieko to mu tiez kleslo na taku uroven že mám skúšať mu davat napr v prepecom stave v pecive napriklad. takze moze zareagovat ? aj ked to ma nizke ?