Ahojte. Boli mi zistené alergie na rôzne potraviny. Medzi nimi sú všetky mlieka, sója, zemiaky, kukurica, vajcia .. Niektoré obilniny a iné ktoré nejdem spomínať pretože mi nebudú komplikovať život.
Ak máte niekto nieoc podobne a boli by ste ochotný sa podeliť o jedálniček budem rada. V obedovom menu nevidím žiadny problém. Ale v raňajkách ano. Nedávala som ovsenu kašu, ktorú nemôžem. Vajcia, ktoré nemôžem. Len zltko ale teda nemám potuchy co potom s bielkami. Chleba s nejakou nátierkou. Tie ktoré skm nasla obsahujú mlieko a vegetariánske sóju a iné veci.. Napadá ma teda zelenina, nejaká šunka k tomu možno nejake pečivo bez kvasníc, tie tiez nemôžem. Možno niesom dosť napadita 🙏💁
@khuliniova Ja som pred časom tiež mala problémy s alergiami, ktoré mi boli zistené, chvalabohu už mi ostala iba pšenica + lepok a laktóza, predtým toho bolo hojne, teraz už iba toto. Stravovala som sa podľa toho čo som nemohla ale časom som tak schudla už z aj tak nižšej váhy, ktorú mám prirodzene geneticky, lebo mám cely zivot štíhlu postavu aj mama aj babka aj prababka mala, že bol to zahul tak som zaradila veci naspäť niektoré ktoré som si odskúšala a nemala som s nimi už nejaký väčší problém, tak som ich začala jesť normálne. Ja som ale nemala tráviace problémy, iba pri tej laktóze trosku hnačky, čo mi aj ostalo doteraz. Ale ostatne potraviny mi skôr vyvolávali kožné problémy, no bol to masaker. Inak dosť mi pomohlo brat chlorellu a spirulinu, aj jačmeň toto trio je super, ale ja som jačmeň nemohla lebo som mala na neho tiež alergiu. Teraz neviem lebo som neskusala. Každopádne chcela som tým povedať že nie každá tá potravina čo ti vyšla ti môže spôsobovať problémy… hlavne ak máš tých alergií vela tak ti môžu vyjsť na teste aj skrížené alergie na ktoré v reále nemusíš mat žiadnu reakciu len ti proste vyšli kvôli kríženiu. Inak ak máš aj mlieko, tak treba vylúčiť aj hovädzie mäso. Takisto ak máš vajíčka, bez ohľadu na to či len bielok alebo iba žltok, kuracie mäso taktiež nesmieš. Samozrejme to môžeš vyskúšať ale aspoň 2 týždne drž stravu bez tých alergénov, treba si citát zloženia, sója je dosť problém tá je skoro vo všetkom. A hlavne si naštuduj tie skrížené alergie na potraviny. Po 2 týždňoch zacni zaraďovať, alebo zacni zaraďovať vtedy keď budeš cítiť že sa už čistis a problémy ustupujú. Inak nezistiš aká potravina je Ok a aká už nie. To ci tá potravina nie je Ok môžeš kľudne zistiť aj po 3-7 dňoch, hlavne ak máš problémy kožné. Držím palce je to zahul
@gabika0825 nemôžem bielok ale žĺtok ano. Prečítam niečo o tých skrizenych alergiach a určite to budem dodržiavať prísnejšie dlhšie. Aby som videla ako sa cítim. U mňa sa to prejavuje aj kožnými prejavmi dosť výrazne co som nikdy nemála problém..na tvári mam vyrážky a občas sa objaví ekzém.. Ale mam aj tráviace ťažkosti, kŕče v bruchu nafukovanie.. Migrény, únavu dosť výraznú,cim ďalej tým väčšiu a horšiu..
@fiona203 fungovala som tak ze som jedla všetko. Ale pociťujem na sebe toho viac a zhoršuje sa to takze niečo mi vadiť bude.. Nerozumiem prečo vychádzajú tie testy pozitívne keď teda nemusia byť senzibilne. Neviem aké druhy testov sa robia. Tieto boli zamerané na protilátky ktore začne telo tvoriť keď príde do stretu s určitou potravinou
@khuliniova zemiaky,ked sa uvaria, nesposobuju alergiu, vajicko sa da nahradit prepelicim vajickom, nemusis pri mlieku vyradit hovadzie, to len velmi zriedkavo skrizene reaguje, taktiez to plati o kuracom mase, ekzem len malokedy suvisi len cisto s potravinami, je to multifakrorualne ochorenie s generickou poruchou koznej bariery.
@fiona203 No ekzém primárne vzniká kvôli zanesenými črevam… treba brat aj probiotiká, tie mi to dali dokopy
@gabika0825 co su to zanesene creva?:D, ako som povedala, primarne je narusena bariera funkcie koze a filaginu, kedze ide o multifaktorialne ochorenie, moze zhorsenie ekzemu nastat pri rôznych faktoroch ako stres, hormony, vonkajsie vplyvy, potraviny atd...vplyv potravin vramci ekzemu sa lisi u detskej polpulacie,kde vyznam je ovela vyraznejsi ako v dospelej, to znamena,ze u urcitej skupiny ludi eliminacia potravin nemusi zabrat.
@khuliniova dobry den. A ake ste mali alergicke priznaky pred testami? Ako ste fungovali predtym?, nie vsetky senzibilizacie, teda pozitivita krvnych testov, znamenaju hned aj alergiu, ako vam to lekar vysvetlil?