Aký je rozdiel medzi celiakiou a histamínovovou intoleranciou?

wanduska327
28. feb 2024

Dievčatá, prejdem k veci .
Hľadám čo je to histaminova intolerancia.
Na Google samé bla bla bla ale ja potrebujem real. Možno skúsenosti....
Takto....vždy keď zjem pečivo boli ma brucho , buši mi srdce....a ešte že aký je rozdiel medzi celiakiou a hit-kom? Samozrejme čaká ma gastro....a prosím nepridávajte mi tu link na Google...chcem real, nie chcem to je neslušné 🫣😂
Prosím si real dievčatá ♥️
Ďakujem.....vám vopred.

minenkak
28. feb 2024

@wanduska327 a čo chceš vedieť,ja keď si nedávam pozor na to čo jem,tak mám aj sedem desať dní také migrény,že neviem aký je deň a nepomôže absolútne nič ,však nejedz čo ti robí zle

wanduska327
autor
28. feb 2024

@minenkak No presne toto som chcela vedieť že čo je to vlastne to HIT ako sa prejavuje a či to môže byť ono

kaktusik007
28. feb 2024

histaminova intolerancia je ze sa ti neprodukuje histamin tak ako ma.

celiakia je uplne nieco totalne odlisne.

pri HIT - ak mozem poradit, zabudni na diety. A spravny pristup s tym googlenim. Len sa vyvaruj veciam, ktore na sebe odpozorujes ze ti nerobia dobre - ako to pecivo. Proste kysnute, kvasene, rajciny -- to je take najcastejsie najviac. Ked ti to nerobi dobre, tak to proste nejedz.

synovi HIT diagnostikovali.... imunolog, kedze mna poznal od malinkata, mi na rovinu povedal - tu mas prirucku, co vsetko by jest nemal... ale budem uprimny, neriad sa tym. Nechaj nech je vsetko, akurat do skolky povedz nech nenutia do jedla... casom on sam bude vediet, co mu nerobi dobre, a to prestane jest.......
a tak aj bolo 🙂 kamoska, jej syn mal vyrazne lepsie krve testy ako moj.... na moju radu nedala, isla podla prirucky ze co vsetko syn nemoze..... o 7 rokov neskor je moj syn uplne v poriadku, strava bezna skolska, akurat ked zje kecup tak citi tazobu - ale kecup miluje, tak to trpi..... a jej syn? katastrofa, je na diete, stravovanie iba domace (co je brutalne obmedzujuce - a to mi da za pravdu kazda ktora ma dieta co ma dietu) a viac menej kazdu chvilu sa stazuje na bolesti brucha (aj ked ja uz mam skor pocit ze je to preto aby bol zaujimavy, a nie pre nejake realne bolesti).

co tym chcem povedat..... HIT je velmi individualne - ale zaklad je nejest to, z coho ti byva zle.

wanduska327
autor
28. feb 2024

@kaktusik007 Waw no vidíš napríklad toto tvoje vyjadrenie mi dalo oveľa viac ako bla bla na googli.
Ďakujem .
Ešte otázka dá sa Hit zistiť aj na gastre?

kaktusik007
28. feb 2024

@wanduska327 netusim... syn je v sledovani na gastre od 2 mesiacov, HIT sa objavilo niekedy okolo 3-4 rokov, a vtedy som riesila aj gastro aj imunoalergiu.... Ale ono asi ano, su to krvne testy, beru tie IGcka na to - no ved na gastre ti povie, krv ti vezme a tam by to vyskocilo ze nieco nie je s histaminom OK....

wanduska327
autor
28. feb 2024

@kaktusik007 Tak teda vďaka za objasnenie . Mám v tom jasnejšie.

kaktusik007
28. feb 2024

@wanduska327 no a celiakia - zjednodusene, nemas tenke crevo v poriadku a tym ako jes veci s lepkom, tak sa ti moze akoby "zapchat" --- je to vyrazne horsi stav ako HIT.

wanduska327
autor
28. feb 2024

@kaktusik007 Aha, tak mne moje prejavy skôr pasujú na Hit ale uvidíme teda

majamat
29. feb 2024

@wanduska327 ale tu ti napisu aj to co google.
v reale je rozdiel jedine v tom, ze vdaka google najdes zosumarizovane vsetky priznaky, no vreale ich clovek naraz vsetky mat moze, ale aj nemusi mat ziadny, rpiapdne len niektore. inak plati to co je v clankoch.
v HIT a Celiakii je dost velky rozdiel,a le neiktor epriznaky amju rovnake, cize sama to moc nerozoznas. samozrejme je to individulane, dokonca obe tieto ochornia sa mozu casto vyskytovat sucasne.
su tu nejake info, ale este to rozpisem.

majamat
29. feb 2024

pri HIT nie je problem v tovrbehistaminu,a ko to tu blo napisane.

pri HIT je problem v tom, ze histamin zo stravy, ti crevo nedokaze spracovat. telo si tvori vlastny histamin, vyuziva ho halvne pri alergiach a aj pri infekciach a aj o nejakym sposobom spracuje.
no mame tu este dalsi histamin z jedla. ten sa dostava do creva. na jeho spracovanie potrebujeme V ČREVE enzym Diaminooxidaza. u ludi s HIT tento enzym chyba, alebo ho je malo. preto sa enzym z potravy nedokaze v creve spracovat a dostava sa do krvi. z toho vypylvaju reakcie organizmu na histamin a to v mieste posobenia - traviace organy - cize su tam traviace problemy, ale aj mimo crevo - tam su rozne skor alergicke prejavy ( vysyp, svrbenie koze, nadcha, kychanie, dyhcacie tazkosti a pod ), moze byt aj spominana bolest hlavy, neplodnost a vselico. prave na toto je dobry google, lebo tma mas zvycajne vypisane vsetky priznaky, co ti tu bezne nenapisu, lebo vsetky naraz nema nikto.

majamat
29. feb 2024

HIT sa zvycajne zistuje z krvi - zistuje sa mnozstvo a kvalita enzymu Diaminooxidaza ( DAO ).
neviem ako rpesne prechadza tento enzym do krvi, ale ak je z creva, tak potom zrejme kvalita ( este sa hovori aktivita, ci funkcia ) enzymu je rovnaka ako v creve. cize ak je nizsia v krvi, ptoom zrejme aj v creve.

co sa tyka mnozstva, mnohokrat sa berie moc vazne, pricom vysledok z krvi nemusi nic dokazovat. ide o to, ze tento enzym sa tvori vylucne na potrebu v creve, na enzym na odburanie histaminu z krvi mame iny enzym. preto tento enzym DAO v krvi nepotrebujeme, cize aj keby tam bola nulova hodnota, alebo vysoka hodnota, je anm to nanic. preto nikto poriadne nevie,co znamena, ked ho tma je malo,a lebo vela. je kldune mozne, ze ak je ho tam malo, ze je to tak spravne. ak je ho vela, tak doslo k zvysenej priepustnosti criev a dostalos a do kriv ivac ako bolo treba. to uz len hadam, na toto proste odpoved este nemame, cize vysledky sa casto mozu interpretovat nepsravne, resp sa im priklada prilis velky vyznam, hoci mozno taky velky vyznam nemaju.

a vcelku ti aj sedi, lebo aj osobne, aj na nete som poznala ludi s HIT, ktori vlemi rpisne dodrziavalid eitu, aj tak sa nemali dobre. stacilo malo a uz im bolo zle.
no takto priznaky nefunguju. priapdne len po niektorych jedlach.

ide o to,ze sa nejake mnozstvo enzymu este tvori,preto male mnozstvo histaminu sa spracovat dokaze, ake mnozstvo , to uz e indvidualne. noa le plati to, ze ak taky clovek zje histamin, tka bude mat reakciu nie podla toho aku potravinu zje, ale podla toho, kolko v jeho strave bude histaminu.

uvediem priklad, prudam do neho cisla pre lepsie pochopenie,a le tie cisla si vymyslim.

napr crevo doskaze spracovat 10 nejakych jednotiek ( j )histaminu ( u zdraveho cloveka je to viac, toto sa tyka ludi s HIT ).
paradajka obsahuje napr 10j, jogurt 8j, orechy 9j.

takze clovek nebude mat priznaky, ked zje orechy, lebo am este rezervu 11j, nebude mat ked zje paradajky, elbo am rezevu 10j, a ani po jogurte, lebo ma rezervu este 12j.

no ked to zje naraz, priznaky mat bude lebo prekrocil hranicu o 7j, tak teraz s amu to uz prejavi.
cize ide o mnozstvo, nie o konkretnu potravinu. ak je to vseobecne potravina, ktor ama vela histaminu, potom moze prekrocit aj jednou potravinpou vzdy, ale zaroven nemusi, ak sa mu este nejaky enzym tvori a dokaze ju spracovat, pricom ostatne potraviny v strave budu mat minimlane mnozstvo histaminu, ak prida dalsiu potravinu s hist. hoci len mensie mnozstvo, uz priznaky mat bude, lebo uz bolo hist. vela a uz to crevo nezvladne.

majamat
29. feb 2024

a celiakia, to je nieco celkom ine.
priznaky mozu byt vyrazne,a le clovek moze byt aj bez priznakov, no aj napriek tomu je tam zavazne poskodenie,ktore si liecbu vyzaduje.

vo vsobecnosti plati, ze je to dedcne ochorenie, no dedi sa predispozicia, nie choroba. cize u kazdeho nemusi prepuknut.
vplyvom dedicnosti a nejakyhc inych faktorov a nadstaveni organizmu sa spusti autoimunny proces v tele. znamena to, ze imunitny system sa " zblazni" a zacne tvorit protilatky proti vlastnemu tkanivu v creve. tento proces ho zavazne poskodi.

crevo funhuje tak, ez sa v nom nachadzaju klky. su to take akoby vyrastky/vlnky sliznice creva. ich ucelom je,a by vstrebavali ziviny a zvlnennie je tam preto, aby plocha sliznice bola vacsia. keby sa toto zvlannei narovna, je to niekolkonasobne vacsia plocha, ako keby je sliznica hladka/rovna. ma to svoj vyznam. nevyhutne potrebujeme pmat prave taketo crevo koli vyzive.
pri cleiakii teda crevo zacne reagovat na lepok ( preto sa neda zistit bez toho,a by clovek lepok konzumoval ) a sliznica sa tym autoimunnym procesom poskodzje ( konkretne autoprotilatkami ). poskodi sa tak, ze sa vyhladi a chybaju klky, tym sa zavazne narusi vstrebavanie zivin a z toho vyplyva kopec priznakov pri celiakii.
najviac je poskodene crevo v mieste prveho kontaktu a prave z tejto casti sa odoberaju vzorky. konretnejsie sa jedna o dvanastorni - duodenum, ktore sa nachadza za zaludkom. preto sa robi gastrofibroskopicke vysetrenie s cielom odobrat vzorky prave z tejto castia, ziadna rekto,ci kolonoskopia. ta sa moze robit len v pripade, ez ma dr podozrenie aj na nieco ine.

majamat
29. feb 2024

a teda priznaky vypylvaju opat z miesta poskodenia a aj zo vzdialenejsich organov. v miest eposkodenia su traviace problemy a vzdialenejsie su opat dost pestre - ako aj pri HIT a dost individualne.
je to tu dost tazko aj zosumarizovat. id eo to, ze hoci toto nie je alergia,a le vplyvom nedostatku vitaminov mozu chybat kldune aj nejake vitaminy, mineraly, bielkoviny a pod. vsetko sa pri zaviaznom poskodeni creva moze vstrebavat slabo. a telo jedoducho nefunguje spravne, rpeto mozu byt aj rzne kozne probelmy - kludne aj alergicke.
navyse poskodene crevo nedokaze tvorit aj dalsi eenzymy a ako prvy ubuda aj enzym na akozu,c ize casto vznika laktozova intolerancia. tiez moze chybat aj DAO, preot vznikne aj HIT. a dalsie.
cize toto ochorenie zavazne poskodezuje organizmus podvyzivou, ktora moze prebiehat naozaj aj tak, ze je ohrozeny zivot cloveka. moja kolegyna na podvyzivu pri celiakii skoro zomrela. bola fakt v tazkom stave, ked jej to konecne zistili. nevladala chodit, presla par metrov, stolica jej unikala. predtym mala tazsie infekcie, dlhodobo tazka chudokrvnost nereagujuca na liecbu, schudla skoro 40kg.
burlivo moze zacat aj u malinkych deti, kore su mimoriadne citlive na podvyzivu, lebo su vo faze rychelho rastu a vyoja,mktory sa tymto vazne narusi. ich potreba energie je ovela vyssia a pri cleiakii ju nemaju.
medzi dlasie priznaky patri chudnutie, poruchy rasut u deti, u depselych neplodnost.
u vsetkych krvne - chudokrvnochst z nedostatku zeleza, kozene - rozne kozne prejavy ( specifickym ochorenim je Duhring - je to kozna forma celiakie ), z nedostatku vitamnov - akychkolvek, podvyziva - ochabovanie svalov, z nedostatku vapnika odvapenie kosti atd, neuroloficke a psychicke - bolesti hlavy, nesustredenost, hyperaktivita atd.
mozu byt aj celkove - vysena unava, slabost svalstva atd.
toto je fakt pestre, lebo pdovyziveny organizmus moze trpiet vdaka nedostatku neicho cimkolvek.

majamat
29. feb 2024

celiakia sa teda da dokazat u ludi, ktori konzumuju lepok, u novorodenca sa zistit neda,a ni u ludi, ktori dlhodobo drzia dietu.

z krvi sa zistuju protilatky na celiakii ( to su tie autoprotilatky ), no je skupina celiatikov, kotri ich maju negativne. pripadne ak nekonzumuju lepok, tiez budu negativne.

z dvanastornika /creva sa robi biopsia - ludovo hadica do zaludka. tu sa volnym okom poskodenie sice ukazat moze, co je ae neiste. u niekoho dkonca nemusi. no dolezite je vysetrenie sliznice pod mikroskopom. tam sa ukaze, ako vlemi je sliznica poskodena.
vynimocne sa stava, ze sa nenajde psokodenie,a lebo len velmi slabe.
na zhodnoenie sa pouziva stupnica Marsh 1,2,3a, 3b, 3c. no celiakia sa potvrdzuje az pri Marsh3. niekedy sa najde slabe psokodenie.
je skupina celiatikov s ostrovcekovytym postihnutim a tym, ze dr poskdoenie nevidi pri biopsii, nemusi sa trafit prave do tohoto poskodeneho tkaniva.
specifickou skupinou su deti. dospely, ak chvilu nekonzumuje lepok, za roky konzumacie ma tak poskodene crevo a vdaka svojmu veku aj polasiu hojivost tkaniv, ze poskodenie sa najst moze aj po diete, ktora ale nesmie trvat dlho.
no u deti je toto poskodenie kratkodobe, deti casto trpia hned nechutenstvom, cize potraviny s lepkom aninemusia konzumovat uplne a tiez maju ovely rychlejsiu schopnost regeneracie, preto sa u nich poskodenie nemusi najst ani ked poriadne nedrzia ziadnu idetu, len obmedzuju lepok. resp moze sa najst napr Marsh1 ( dcojka sa vyskytuje malo vseobecne. )

a potom su to geneticke testy, ktore ale pri negativite celiakiu takmer ( nei na 100%, asi iba na 95% ) vylucia, no pri pozitivite ju nepotvrdia.
ide o to, ze pozitivitu ma 30-40% ludi, ale celiakiu ma len 1% ludi.cize mnozsto ludi ma pozitivnu genetiku a predispoziciu, ale celiakiu nemaju.

majamat
29. feb 2024

este som zabudla, hladinu autoprotilatok pri celiakii a enzymov pri HIT mozno stanovit aj pri biopsii priamo z creva. no malokde to robia, hoci koli celiakii urobia aj biopsiu, no toto nevysetruju.

a liecba pri oboch je rovnaka, vylucit to co vadi - cize dieta s vylucenim lepku/histaminu

majamat
29. feb 2024

este existuje alergia na lepok/psenicu a neceliakalna glutensenzitivita - prva ma priznaky alergie, druha podobne celiakii s tym, ze ta druha sa neda njako potvrdit, len vylucovacou metodou . vyluci sa alergia, cleiakia a skusi sa nasadit dieta bez lepku a uvidi sa, ci ma nejaky efekt.

la_dolce_vita
29. feb 2024

Mam bohuzial oboje a este aj alergiu na potraviny. Celiakiu riesim na gastre, mne ale z krvi nezistili, az z kolonoskopie. Histamin a alergiu zasa na alergologii. Je to tak zlozite, ze je tazke to vysvetlit. Kazdy to ma navyse inak. Treba sa odsledovat, ja by som v podstate nemohla zjest nic ☹. Som zvyknuta na problemy s travenim, u mna su to krce a nafuknute brucho.

la_dolce_vita
29. feb 2024

Oprava: nie kolonoskopia, ale gastroskopia, cize hadicka cez usta

la_dolce_vita
29. feb 2024

@majamat ahoj, mas uzasne znalosti.. Ak sa ta mozem opytat... mam diagn MARSH 2, pises, ze je to vzacne. Mne z krvi nebolo zistene nic, ale mam drzat bezlepk.dietu, co aj drzim. Myslis, ze je to len lahsia forma a ze mozem obcas aj porusit dietu? Nazory mojich lekarov sa niekedy aj protirecia. Dakujem za odpoved, ak ta to nebude obtazovat..

majamat
29. feb 2024

@la_dolce_vita no tu je otazne, ci mas celiakiu.,
je mnoho diagnoz, ktore sa vyznacuju poskodenim creva a dokonca aj Marsh 3 sa moze pri tychto dg vyskytnut. rozlisuju sa hlavne pomocou toho, ci mas pozitivne protilatky, pripadne ci sa tam javi byt ine ochorenie, alebo nie.
napr sa poskodenie vyskytuje aj pri crevnej chripke, tiez pri potravinovych alergiach,intolerancich, pri hleikobakteriach, parazitocch a pod. fakt je, ze vacsinou len Marsh1. vyssie stupne su menej caste a cim vyssi stupen, tym vyssia pravdepodobnost, ze sa jedna o celiakiu.
zrejem na takomto zaklade ti dr urcitl dg celiakia.

no u teba ak mas teda celiakiu je jediny rozdiel oproti ludom, co maju pozitivne protilatky a Marsh3, ze tvoj imunitny system neprodukuje prave tie protilatky, co dokazeme vysetrit. mozno existuju aj dalsie, ktore nepozname a tiez ze si sa nedostala tak daleko, aby si mala Marsh3. dovody mozu byt rozne, preco ti vysiel takyto vysledok. napr aj to ostrovcekovite postihnutie.

a teda k tovjej otazke. ked sa priklonime k moznosti, ze mas celiakiu, je uplne jedno, ako vlemi mas poskodene crevo, tovj imunitny system a tvoje crevo na lepok reaguje poskodenim, co vyvolava zavazny stav, pri obcasnej koznumacii lepku a mozno je uteba reakcia na lepok menej burliva, ako u tach, co mali Marsh3, si casom mozes uhnat zlyhanie imunitneho systemu, ktory spusti dalsie autoimunne ochorenie, priapdne neobrani ta od rakoviny. jednoducho tam budu tie nevhodne rekacie prebiehat stale, po kazdej konzumacii lpeku, preto nie je vhodne konzumovat lepok ked mas celiakiu a je jedno ako sa otprejavilo, co sa naslo.
samozrejme aj crevo bude permanentne poskodene, cize mozes mat problem s vyzvou.

udajne u celiatika po dietnej chybe dojde k poskodeniu creva, ktore sa lieci 2t. celkom dost po suste lepku.

samozrejme v nejasnych pripadoch sa pristupuje niekedy k testovaniu a clovek musi byt na lepku, ale teda tam je to cielene, ide o potvrdenie dg, toto sa napr neodporuca u malickych deti a deti v puberte, lebo by to mohlo vazne narusit vyvoj. cize fakt to nie je sranda a asi sa od toho u tych deti aj dost upusta.

a ako som pisala Marsh 2 sa sice vyskytuje malo, ale teda ked sa vyskytne, dovody su tie iste, len proste u teba to preslo do stadia, ktore nie ej bezne, je to taky kaysi medzistupen. ja to chapem tak, ez prakticky, by sa tneto stupen poskodenia mohol takmer vyspustit z tejto stupnice. no nemozu to utobit pteto, lebo sem tam sa najde niekto ako ty a nevedeli by ta nikde zaradit. preto bol vytvoreny aj tento stupen poskodenia.

la_dolce_vita
29. feb 2024

@majamat dakujem ti pekne... chapem, pekne si to vysvetlila. Cize som bohuzial pripad, co ma aj alergiu na potraviny, aj hist.intoleranciu aj celiakiu, co som vzdy mala taky pocit, ze je len preventivne, aby sa to nezhorsilo, ale dieta proste musi byt ☹... vsetko prislo az okolo 40tky u mna. Este raz dakujem 🙂 a autorka, prepac, ze som sa ti tu vopchala.

wanduska327
autor
29. feb 2024

@majamat Waw akože vysvetlila si to úžasné, naozaj ti ďakujem za tvoj príspevok