Ako u vás začala celiakia?

pep135
5. aug 2023

Ahojte, mám rôzne zdravotne ťažkosti hlavne tráviaceho traktu intolerancie a alergie. Naposledny som bola u gastro 4 roky dozadu, nebolo to vôbec prijemne vyšetrenie, preto sa obávam ísť znova. Ale mám dlhodobo podozrenie na celiakiu. Ako sa ro u vás prejavovalo?
Nejdem vám písať moje príznaky, len si zo chcem overiť. Ak by ste mohli napísať aj čo presne ste jedli a po koľkých hodinách došli príznaky.
Ďakujem

vanilka3
5. aug 2023

@pep135 Ahoj, u mna to uz od mala bolo stale to iste, bolest brucha, zapcha striedajuca sa s hnackami, caste bolesti hlavy, nechutenstvo, bola som vzdy chuda, priberalo sa veeelmi tazko alebo vobec.
Neskor v dospelosti neplodnost. Ta sa neskor po 2 neuspesnych IVF a zisteni (konecne sa na to vtedy prislo az ked sa riesilo, ze nemozeme pocat a ani IVF sa nedari), ze mam celiakiu, nasadila som si prisnu bezlepkovu dietu a po rokoch som zrazu spontanne otehotnela.

alica_z_lesa
5. aug 2023

Ahoj ja som bola stále nafúknutá, zápcha, šialená alergia na stromy vo februári/marci, “nadváha”, bolesť hlavy, neplodnosť. Všetko som pripisovala stresu v práci.
V jednu noc ma tak bolel žalúdok a črevá, že som sa ešte v noci od strachu objednala mailom na gastro. Po diagnostikovaní celiakie s nasadení BZL diéty som schudla 17kg, na alergiu som už viac nepotrebovala lieky 😲, po viac ako 10 rokoch snaženia som otehotnela 🤱🏼- gyno mi robil opakovane odbery aj sono, lebo videl moje predchádzajúce výsledky a nemohol tomu uveriť. Celkovo sa cítim lepšie.
Trafili sme sa príznakmi do tvojich?

miskajerry
5. aug 2023

Prosím vás po koľkých mesiacoch od nasadenia diety ste otehotneli?

alica_z_lesa
5. aug 2023

@miskajerry ja do pol roka

zuzuliatko18
5. aug 2023

U mňa prírastok hmotnosti, bolesti brucha, zápchy, únava. Problémy s otehotnením (paradoxne som však otehotnela pred tým, ako som začala s diétou, tehotenstvo som zistila týždeň po tom, ako som bola na hadicke).

vanilka3
5. aug 2023

@miskajerry ja som otehotnela po 6 rokoch, mala som nepriechodne vajcovody a vytvarala som protilatky proti vlastnym vajickam. A samo sa mi to dietou upravilo. Ale dopomohli k tomu vraj aj hormony, ktore som si pichala pred 6 rokmi pri dvoch IVF. Ze ma to spolu s tou dietou "restartovalo," podla slov viacerych doktorov.

pep135
autor
5. aug 2023

@alica_z_lesa @vanilka3 och! Ja som vôbec nevedela že to ide ruka v ruke s problémom otehotnieť a neplodnosťou. Všetky príznaky čo opisujete, mám. Začala som sa stresovať a riešiť to po tom, čo na mna došli neskutočne kŕče v črevách a bolesť v bruchu akú som ešte nezažila a nevedela som či budem skôr zvracať, alebo to druhé. A k tomu mi došlo aj nevoľno, hneď z kúpeľne som musela utekať si ľahnúť, inak by som tam odpadla. Toto sa opakuje. A niekedy ma to fakt obmedzuje, lebo keď mame niekam cestovať hneď mi napadne čo ak to na mna príde. Alergiu mám, ale som liečenia aj na imunologii, bolesti hlavy bežné, v minulosti som to aj riešila, nič nezistili, tak mi odporučili piť viac vody.
Akurát preto som si to nepripisovala, lebo môj lekár mi naposledny povedal, že ak by som mala celiakiu tak by som výrazne schudla a to sa nedeje. Váhu mám rovnakú už pár rokov, sem-tam skočí vyššie, ale potom naspäť.
Ďakujem vám, idem sa objednať.

vanilka3
5. aug 2023

@pep135 drzim palce 🍀