Ako si mám zvyknúť na bezlaktózovú stravu?

8. apr 2021

Ahojte. Zistila som, ze mi pravdepodobne skodi laktoza... do mojich 27 rokov som s tymto nemala problem, jedla a pila som pokojne mliecne vyrobky, syry, jogurty. Neviem to urcite pozorujem to posledny mesiac kedy mi z jedneho dna na druhy bolo neskutocne zle po syre (v zaruke), bolo mi velmi tazko, musela som ist k lekarovi ale nezistil nic. Vsimla som si za ten posledny mesiac ze sa to opakuje po zjedeni/vypiti mliecnych, smotanovych, syrovych jedal ci napojov. Nie vsak vzdy pridu bolesti, niekedy bud hned, alebo az s odstupom casu kludne aj na dalsi den, alebo aj vobec. Preto neviem s istotou zatial to len skusam pozorovat a asi zajdem aj na hlbsie vysetrenie. Moja otazka a problem vsak znie inak, ak by sa potvrdila tato moja pravda, ako sa naucit jest bezlaktozove vyrobky? Milujem syry, jogurty a mliecne vyrobky, par krat len tak zo zvedavosti som si kedysi kupila ci uz bezlaktozove jogurty, mlieka ale jednoducho mi to vobec nechuti a vzdy som to musela vyhodit. Tym nechcem nikoho urazit ani nic podobne ale clovek ktory 27 rokov je nauceny jest klasicke jogurty, syry a zrazu bude musiet prestat, ako tomu prist na chut? Az mam strach ako by sme sa stravovali pretoze s priatelom mame radi smotanove omacky, ja mliecne polievky a hlavne syry a jogurty. Len mi nenapiste, ze si zvyknem, pretoze nezvyknem, proste tomu neviem prist na chut a nechuti mi to... Prosim neurazajte ma blbymi komentarmi, ak nemate napisat co k veci, radsej sa nevyjadrujte.

lucka_ke
8. apr 2021

nemusí to byť len laktóza môže byť aj mliečna bielkovina, určite odporúčam najskôr gastro vyšetrenie či sa intolerancie potvrdia a potom riešiť vyradenie zo stravy
ak by sa potvrdila len laktózová int. existujú aj lieky na doplnenie enzýmu laktázy, čiže si dáš enzým v tbl. a potom ješ normálne laktózové veci
mne sa to prejavilo po 40ke, kupujeme bezlaktózové veci mne to chutí normálne, napr. mlieko je trochu sladšie ale syry, oštiepok, Mozarella, smotana... tam ani muž nezistí rozdiel

patusss
8. apr 2021

Ak by to bola intolerancia na laktózu, tak existuje veľa bezlaktózových produktov a ako prvú pomoc si pred jedlom dávam laktazan. A dá sa na to zvyknúť. Keď si poviem, že mi ma byť niekoľko dní zle, to je dobrá motivácia nešpekulovať. 😊

asia83
8. apr 2021

Vy už jete holuba, ktorý ešte iba poletuje nad nami. Nemáte nič potvrdené, vyvrátené, tak čo špekulujete a maľujte čerta na stenu? Choďte na gastro.

tatiana269
8. apr 2021

Úplná pohoda... ja som abkm a do 5 dní som sa s tým vysporiadala. Je kopec náhrad.

evinqua
8. apr 2021

Mnw zistili intoleranciu laktozy v 31 a zijem s tym v pohode, po par rokoch diety som zistila, ze tolerujem vacsinu tvrdych syrov, aj male mnozstvo kyslej smotany napr., skus ist formou, ze si das laktazan a obycajny mliecny vyrobok, noekto v pohode funguje tak. Mne laktazan neucinkoval, resp neviem zvolit davku, ale ja mam aj celiakiu, hit a ine, takze bez laktozy uz ani neriesim, proste s tym zijem, obcas risknem a dam si obycajny mliecny vyrobok

ivca88
8. apr 2021

Tento enzým kúpiš v DM, alebo sú aj iné, v lekárni.
Ak máš len intoleranciu, tak si ho dáš pred jedlom a nič ti nebude...
Život ide ďalej.. ☺️

magdalenal
8. apr 2021

nečítala som komenty vyššie, možno žienky už písali, ale môj manžel je bezlaktózový (do 25 jedol každý deň jogurty, mlieko, syry a pod. a potom sme zistili, že mu škodé laktóza) no dnes máš veľa mliečnych bezlaktózoých produktov - syry, mlieka, smotany, jogurty, hermelín, parenice, šľahačky, zmrzky v meste 🙂 u nás nepociťujeme žiaden deficit mliečnych výrobkov... akurát si treba pozrieť keď kupuješ niektoré výrobky, čimajú laktózu alebo nie..... a je dobré ísť na tsty, lebo môžeš mať ťažkosti s laktózy, alebo z mliečnej bielkoviny. Ale isto sa nemusí báť, dnes je naozaj široká škála produktov, ktoré vieš "nahradiť". Akurát tie bezlaktózové sú sladšie, tak pri pečení, pudingoch a pod. dávam menej cukru/medu

autor
8. apr 2021

@magdalenal dakujem, ja sa ale nebojim nahrady, ale tej chuti ze bezlaktozove vyrobky mi vyslovene nechutia 😔

h2
8. apr 2021

A Ty si nečítala, čo Ti tu písali ostatné baby? Nemusíš jesť bezlaktózové výrobky. Ak budeš užívať ten enzým (laktázu) v tabletkách. Veď to tu spomínali viaceré, dokonca je tam aj fotka, ako to vyzerá. A máš aj napísané, kde to kúpiš.

lucik194
8. apr 2021

sorry ale rozdiel medzi laktozovymi a bezlaktozovymi jogurtami nap nie je ziaden, ani v masle, ani v kyslej smotane.
jediny rozdiel je v mlieku, bezlaktozove je sladsie,
to ze si si v minulosti kupila bezlaktozove veci a nechutili ty, neznamena ze teraz ti nezachutia, chute sa vekom menia.....

ja si skor inak myslim ze pri tychto priznakoch to nebude intolerancia ale alergia na mliecnu bielkovinu to az potom budes mat problem. Pretoze pokial to bude len intolerancia na laktozu, len vymenis laktozove za bezlaktozove veci, ale ak to bude alergia tak sa mozes s mliekom rozlucit uplne a na 100%

ty sa hlavne pomodli a chod sa dat vysetrit a potom podla toho pis statusy, a reaguj na komentare..... a potom pytaj rady

v minulosti bol tak maximalne jeden dvaja vyrovcovia, teraz vacsina firiem co vyraba mliecne vyrovky ich vyraba aj v bezlaktozovej forme, a bude ti trvat minimalne 2-3 mesiace pokial vsetko vyskusas....... a ano mam doma bezlaktozacku uz 5 rokov tak viem o com rozpravam, a tiez je riadne syrova, cheddar alebo parmezan 200g by bola schopna zjest na posedenie.... ale to jej nedovolim aj ked nema laktozu......

gbgb
8. apr 2021

Skus vyskusat a odsledovat si. U mna postacilo mlieko a smotanu do varenia bezlaktozovu. Syry su fakt sranda napr. Tie slovenske z obchodu idem umret ked si dam viac ako kusok, ale polsky ementaler z metra je ok 😁. Jogurty kupujem od istej doby iba coop (cize Tami). Acidko mi neprekaza. Da sa zvyknut, ale ja nemam silnu intoleranciu. Prisiel na to az moj kolega s velmi silnou intoleranciou.

miirka123
10. apr 2021

Ja keď dlho nemám laktozu a potom si dám hneď má preženie to je aj jeden spôsob ako zistiť či je na ňu nejaká intolerancia. Ja som milovala mlieko smotanu ach... žiadne bezlaktozove mlieko ani smotana nenahradia original je to sladke a vôbec mi to nechuti čo sa týka jogurtov sú rôzne biele, grécke s ovocím alebo čokoládou tie mi chutia. Mlieko som si najprv kupovala iba kešu (sójové ble) a neskôr som si odvykla. Do kávy si dávam susene sójové mlieko zajo to mi celkom chuti. Musli som sa naučila jesť aj s vodou a medom🙂 ale občas zhresim a dám si smotanu jaj mňam. Je to o zvyku ale bolo to ťažké keďže pre mna bolo mlieko nenahraditeľná potrava