Ako sa vám prejavovala intolerancia na potraviny?

12. júl 2024

mám bolesti žalúdka, menšie hnačky, odpor k jedlu.
Predvčerom som jedla len suché rožky, chlieb, sucháre - všetko bolo OK
včera som pridala aj maslo na rožky a dnes od rána mám problémy.
bolesti žalúdka, hnačka - môže to byť intolerancia ?
Boli mi robené vyšetrenia - na výsledky mám asi týždeň čakať.
čo si mám dať aby mi bolo lepšie? čo vám pomáhalo? niekedy mám pocit až na odpadnutie z tých bolestí.

kristiii
12. júl 2024

A bezlaktozove maslo si skúšala?

autor
12. júl 2024

@kristiii ešte nie

luciaruz
12. júl 2024

Intolerancia je veľmi individuálna vec. Niekoho preženie, niekoho zapečie. Niekto má bolesti, niekto nemá. Niekoho nadúva, niekoho nie. Treba ist alergologovi na testy potravinovej alergie a ku gastroenterológovi na zistenie potravinovej intolerancie, napríklad laktozu alebo lepok.

kristiii
12. júl 2024

No tak skús, je úplne bežne dostupné. Ak ti rožky samotné nevadia, ale s maslom áno, tak ti logicky nevadí lepok, ale laktóza. Treba fakt skúšať. Syn má intolerancie na mnoho druhov zeleniny a ovocia a inak ako skúšaním nevieme zistiť, čo mu vadí a čo nie. Taktiež na laktózu je háklivý, ale vadí mu len mlieko a jogurty, maslo, syry a pod. nie. Na alergologii nám vravela, že je to časté, treba si to proste odsledovať. Každý je iný a každý reaguje inak.

mamickalisticka
12. júl 2024

Môj manžel mal toto isté a zistili mu nedávno alergiu na kravsku bielkovinu.

autor
12. júl 2024

@mamickalisticka to mu zistili na gastro? alebo alergolog.?

lilian183
12. júl 2024

Mne sa takto prejavuje Sibo

mamickalisticka
12. júl 2024

Práveže mu to zistil všeobecný lekár (myslím, že zo stolice) teraz v juli ide aj na gastro a zvažuje aj alergo. Ale toto mu zistil len všeobecný, lebo dlhodobo mal problémy s trávením a nevedeli mu na nič prísť. A teraz už veľmi dobre vieme, že to je z toho, hneď ako si dá mlieko, je mu ťažko, na vracanie, hnačka.

autor
13. júl 2024

@lilian183 prosím ťa to ti diagn. na gastro? máš na to aj lieky, alebo držíš len diétu?

lilian183
13. júl 2024

Áno na gastro. Len diétu držím, teraz ma brucho bolí len po stolici ráno. Bolí pod pupkom. Predtým to bolo častejšie. Ja som dávnejšie mala helicobakter a candidu a tiež sa to prejavilo častejšou stolicou a bolesťou brucha.