Ahojte ako treba postupovat ked chcem aby mi zistili ci mam celiakiu?
už asi pol roka sa vyhýbam lepku pretože som zistila ze mi potom je vždy ťažko, som nafúknuta atď....ale doma do na mňa všetci hucia aby som ist a lekárovi nech mi to potvrdí ci to naozaj je celiakia. Keď pôjdem k obvodného ten má pošle na gastro a tam mi zoberú len krv ? Ci mi budú brať aj vzorky z čreva? A musím predtým jest lepok ? Lebo fakt mi nerobí dobre a neviem so veľmi predstaviť ho zase jest
A potom su celiatici, ktori ako ty zistili, ze im lepok nerobi dobre a vysetrenia neriesia, alebo na mesiac lepok pridaju do stravy a poprosis obvodneho alebo na gastre o krvne testy, kde vyjdu protilatky, to sice este neznamena s urcitostou celiakiu (definita je vyssie spominany odber), ale v zasade vies na com si a lepku sa oblukom vyhnes, odber potrebujes jedine kvoli poistovni, aby ti mohla preplacat dieteticke potraviny, to je uz na kazdeho osobnom rozhodnuti, vyhoda je, ze po odbere si vedena na gastre a 1x rocne ta skontroluju pripadne nastavia liecbu
Ja toto momentalne riešim. Chcela som sa vyhnúť hadiciam, ale dr nechcela ani počuť. Takze najprv hadice a až potom krv na alergologii. 😢
@autorka zakladom pri diagnostike celiakie je to, aby si NEBOLA svojvolne na bezlepkovej diete. Pretoze ak si na diete, tak crevo sa hoji (a histologia ti celiakiu nepotvrdi), protilatky z krvi specificke pre celiakiu pri diete klesaju a genetika ta vychadza pozitivne polovici populacie, iba na jej zaklade ti dg. nikto nepotvrdi..
Ak si si odpozorovala, ze Ti nerobi dobre lepok mozes mat celiakiu ale aj intoleranciu na lepok. Aj ked prejavy podobne (rovnake), je to velky rozdiel. Celiakia je autoimunitne ochorenie, kde je potrebne dodrzovat prisnu bezlepkovu dietu (inak riskujes ine autoimunitne ochorenia napr. cukrovku, osteroporozu, neplodnost alebo rakovinu). Pri intolerancii je to trosku menej "vazne". Ak si ochotna strpiet nejaky diskonfort, mozes kludne dietu porusit 😉 Preto by bolo dobre, keby si vedela ci mas celiakiu alebo intoleranciu na lepok.
Ak sa rozhodnes po tom patrat, urcite musis pred vysetrenim jest lepok , inak budes mat skreslene vysledky a teda by vysetrenia ani nemali vyznam. Urcite Ti na gastre najprv zoberu krv a az ked tam sa ukazu protilatky tak pojdes "na hadicu". Tam sa celiakia potvrdi (alebo vyvrati) a zaroven aj urci stupen poskodenia creva. Ked bdes mat takto potvrdenu celiakiu budes mat narok aj na bezlepkove potraviny na recept, prip. na preukaz ZTP .
Inak ta hadica sa da prezit , vies si dat aj pichnut nejaku "naladovku" 😉 Urcite to ries. Dtzim palce ✊
@kristina.jo dakujem za vysvetlenie 🙂 a ako dlho pred vyšetrením treba jest lepok ? ....
Obavam sa , ze az pol roka . Tak som sa na nete docitala 🤷♀️
Mali by ti histologicky- zo vzorky creva potvrdit. To musis ale 2-3 mesiace jest lepok.