ABKM či intolerancia laktózy

25. mar 2023

Ahojte,mám problém s dvojmesacnou dcérou. Ma strašne silné kolíky,je nafúknutá,kŕče v brušku,nevie sa sama vykakat ani vyprdieť...ťahá nožičky k brušku,rúčky v päsť. Nespinka nám vôbec,za 24 hodín spi maximálne 2,aj to hovorím vela. Po papani je to ešte horšie,dokáže prerevat aj tri hodiny kým nedostane ďalšie mlieko a tak stále dookola. Je nespokojná, nervózna... Boli sme na gastro kde doktorka urobila len vytery a odmietla robiť test na abkm (vraj to neprepláca dôvera) a aj na intoleranciu. Ale podľa nej tak male bábätko NIKDY nemá intoleranciu... Podľa anamnezy nám dala na skúšku mlieko na ABKM,Sunar allergy care+1. No pije ho už týždeň a žiadna zmena,podľa mňa je to ešte horšie ako predtým. Je možné že má tu intoleranciu? Ako inak to zistím? Podľa stolice? Momentálne má takúto a manv nej akoby malilinke hnedé kúsočky ale nie sú tvrdé. A akoby tmavšia voda(?) Fotku prikladám.
Prosím poraďte,ďakujem!

autor
25. mar 2023

Ešte dodam že kakame a prdkame s rurkou,niekedy sa jej podarí aj samej vyprdiet ale to je vtedy revu. Dávam probiotika infant dophillus,coliprev,sab simplex

majamat
25. mar 2023

my sme to mali tiez a dcera nema ani alergiu na BKM, ani intoelranciu laktozy.

nale babatka maju nevyvinuty organizmus, casto trpia kolikamia aj refluxom a nemusia mat ani alergiu,a ni intoleranciu. samozrejme netvrdim, ez ju urcite nema, ale ze ju mat vobec nemusi.

autor
25. mar 2023

@majamat áno rozumiem 🙂 ja mám síce druhé ale dcera je úplný opak svojho brata. No mne napríklad na gastro povedali že kolíky, reflux nie sú normálne,že nechápe prečo to každý hovorí že do troch mesiacov je to ok. Vraj je to prejav nejakej alergie alebo intolerancie. Nerozumiem sa veľmi do toho tiež

autor
25. mar 2023

@majamat a čo to bolo vlastne? Kedy to prešlo?

nikpa
25. mar 2023

Akože tak malé dieťa nikdy nemá intoleranciu? 🤦 To povie dr na gastre?! Môj malý mal od narodenia hnedú vodu namiesto stolice, keď nepočítam smolku ktorú mal pár dní po pôrode. Odvtedy len hnedú vodu, ručal ako besny, nikto nevedel čo mu je. Akonáhle sme mu vysadili klasické UM a dali UM pri ABKM tak je dobre. Stolica sa upravila, ekzémy zmizli.... Dieťa môže mať alergiu od narodenia, kľudne ju môže zdediť. Ja by som s takou gastro. Dr. nebola spokojná. Skús kúpiť Nutrilon pri ABKM ale ten čo je aj bez laktózy, sú dva, spýtaj sa v lekárni. Keď nepomôže tak neviem ale nie je normálne aby toľko plakala a mala také ťažkosti.

autor
25. mar 2023

@nikpa áno toto povedala :( a s tou stolicou presne ako u nás,niekedy s vykaka s trubickou takto ako na fotke a niekedy jej z ritky tečie iba hnedá voda,strašne som zúfalá z toho všetkého . Ja si myslím že na betón má tu intoleranciu ale tak odmietala robiť testy,neviem či mám byť na dr tvrdsia a nastoliť na svojom alebo ako. Toto mlieko allergy care ktoré pije už týždeň nemá žiadny účinok,absolútne nevidím rozdiel,je to ešte horšie

nikpa
25. mar 2023

Nám robila testy aj obvodná aj na gastre ale máme Union. Neviem teda že či naozaj to Dôvera neprepláca. A kedy akože vám to preplati, od akého veku, to nevieš? Lebo raz jej tie testy spraviť musia, zrejme to ale majú volako vekovo obmedzené. No ja by som to nenechala tak keby som videla, že sa takto trápi. Poprípade skús zavolať do poisťovne.

autor
25. mar 2023

@nikpa Vôbec nič ohľadom toho neviem,ale je možné že to môže urobiť aj pedi? Ako ten test na intoleranciu?

majamat
25. mar 2023

bezne koliky a reflux, co mavaju novorodenci.

majamat
25. mar 2023

s testom na intoleranciu je problem. robi sa zatazovy test, bud krvny,a lebo vydychovy. ten druhy len dietatu, ktore spolupracuje, cize nie je vhodny pre tak amle babatko.

nikpa
25. mar 2023

Áno, synovi robila prvý test na intolerancie pediatrička z krvi. Takže určite môže.

majamat
25. mar 2023

@nikpa to nieje spolahlivy vysledok, pozitivny vysledok naznacuje kontakt s laktozou, nie intoleranciu. teda pokial sa jedna o laktozovu intoleranciu.

spolahlvy vysledok je len zatazovy test, pripadne biopsia z creva, ktora urci mnozstvo vytvoreneho enzymu na stiepenie laktozy.